Connect with us

Gastro kutak

Neodoljive cimet rolice za božićne blagdane

Objavljeno

/

Foto: Pexsels

Želite li ovu blagdansku poslasticu peći u kalupima, pripremite 8 šalica koje mogu ići u pećnicu. U svaku šalicu stavite po jednu rolicu te ostavite malo prostora za rastezanje rolica tijekom pečenja

Preko svake šalice stavite papir za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta, dok rolice ne postanu zlatno smeđe. Za pravi blagdanski ukus u tijesto dodajte vanilin šećer.

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna (oko 4 šalice)
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 250 ml mlakog mlijeka ( šalica i pol)
  • 100 g šećera (3-4 jušne žlice)
  • 80 g maslaca, otopljenog
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Za nadjev:

  • 150 g smeđeg šećera (5-6 jušnih žlica)
  • 1-2 žlice cimeta
  • 60 g maslaca, sobne temperature

Za glazuru:

  • 100 g krem sira
  • 50 g maslaca, sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu (3 jušne žlice)
  • 1 žličica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
  1. Priprema tijesta:
    • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer i sol.
    • U manjoj zdjeli, pomiješajte mlako mlijeko, otopljeni maslac i jaje.
    • Dodajte mokre sastojke u suhe i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna.
    • Pokrijte zdjelu s čistom krpom i ostavite tijesto da naraste oko 1 sat na toplom mjestu.
  2. Priprema nadjeva:
    • Pomiješajte omekšali maslac, smeđi šećer i cimet u jednoj zdjeli dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  3. Oblikovanje rolica:
    • Kada tijesto naraste, izvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u pravokutnik (oko 30×40 cm).
    • Ravnomjerno premažite nadjev od cimeta i maslaca po cijeloj površini tijesta.
    • Zarolajte tijesto u roladu i narežite ga na 8-10 jednakih komada.
  4. Pečenje u šalicama:
    • Pripremite 8 šalica koje mogu ići u pećnicu (npr. šalice za kavu ili male keramičke šalice).
    • U svaku šalicu stavite po jednu rolicu. Ostavite malo prostora za rastezanje rolica tijekom pečenja.
    • Preko svake šalice stavite aluminijsku foliju ili papir za pečenje.
    • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta, dok rolice ne postanu zlatno smeđe.
  5. Priprema preljeva:
    • Pomiješajte krem sir, šećer u prahu, vaniliju i mlijeko dok ne dobijete glatku glazuru.
    • Kada su rolice gotove, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade nekoliko minuta.
    • Prelijte svaku rolicu s pripremljenom glazurom i poslužite tople.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Ražnjići s mesom i povrćem

Objavljeno

/

Napisao/la:

Praznik rada postao je sinonim za druženje uz roštilj, ražnjići su uvijek dobra ideja i uvijek se pojedu prvi, a uz meso, na ražnjiće možete dodati i svoje omiljeno povrće

Sastojci:

  • 500 g mesa po izboru (piletina, svinjetina, junetina)
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 1 crveni luk
  • Soja umak
  • Med
  • Češnjak sitno nasjeckan
  • Maslinovo ili biljno ulje
  • Sol, papar
  • Svježi peršin sitno nasjeckan

Priprema:

Meso narežite na kockice, paprike narezati na komadiće, luk na veće komade, a tikvice na kolutiće. Sve zajedno stavite u veću zdjelu, dodajte soja umak, med, sjeckani češnjak, začine i ulje. Dobro promiješajte i ostavite da se marinira barem 30 minuta (ili duže za bolji okus). Na kraju složite ražnjiće ovim redom, komad mesa, komad luka, paprika, tikvica, pa opet meso i tako do kraja štapića. Pecite ražnjiće na roštilju. Tijekom pečenja ih povremeno premažite ostatkom marinade za dodatnu sočnost. Gotove ražnjiće izvadite na tanjur i pospite s još malo sitno narezanog češnjaka i peršina. Uz ražnjiće poslužite svježu salatu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Torta od mrkve, spoj sočnosti i kreme od sira

Objavljeno

/

Napisao/la:

Ova torta od mrkve je jednostavna za pripremu, sočna i puna okusa, idealan spoj mrkve i kreme od sira. Vrlo je jednostavna za napraviti uz napomenu da mrkvu ribate na najsitnijem dijelu ribeža.

Sastojci:

Za tijesto:

  • ¾ dl ulja
  • jedna i pol čaša šećera
  • 3 jaja
  • 1 mala žlica cimeta
  • 1 mala žlica praška za pecivo
  • 1 mala žlica sode bikarbone
  • 1 mala žlica vanilin šećera
  • 2 čaše brašna
  • 1/2 kg ili 5 dl naribane mrkve

Za premaz:

  • 100 g krem sira (npr. Philadelphia)
  • 1 mala žlica vanilin šećera
  • ½ dl maslaca (oko 100 g)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 velika žlica limunovog soka

Za posipanje:

  • Kokosovo brašno

Priprema: Umutite ulje, šećer i jaja u većoj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Postepeno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte naribanu mrkvu.

Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, stranice lagano premažite margarinom i pospite brašnom. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 60 minuta (provjerite čačkalicom je li pečeno). Ostavite biskvit da se potpuno ohladi. Za premaz umutite krem sir, vanilin šećer, maslac, šećer u prahu i limunov sok u glatku kremu te ohlađeni biskvit premažite pripremljenim premazom. Pospite cijelu tortu kokosovim brašnom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Pljeskavice s mljevenim mesom, tikvicama i feta sirom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi bijeli tanjur na kojem se nalaze četiri pljeskavice tamnosmeđe boje. Pljeskavice imaju vidljive zelene komadiće začinskog bilja. Okružene su listovima svježeg peršina, što daje dodatnu živost i svježinu. Tanjur je pažljivo stiliziran, a na lijevoj strani nalazi se mala zdjelica s crnim paprom, dok je vilica postavljena s desne strane. Fotografija odaje dojam ukusno pripremljenog obroka i može poslužiti kao inspiracija za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ove pljeskavice su hrskave izvana, a mekane i mirisne iznutra – idealne za roštilj, ručak uz prilog od povrća ili kao ukusan dodatak lepinji sa svježim povrćem i umakom po izboru. Jednostavne za pripremu, a bogate okusom, odličan su izbor za svakodnevni obrok

Sastojci (za 4 pljeskavice):

  • 300 g mljevenog mesa – oko tri pune šake (najbolje mješavina junetine i svinjetine)
  • 1 srednja tikvica (naribana i ocijeđena)
  • 2 žlice zobenih pahuljica (ili krušnih mrvica)
  • 1 jaje
  • 2 žlice sitno sjeckanog peršina
  • 2 žlice feta sira (natrganog ili izmrvljenog)
  • 1 žlica senfa
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • 1 žlica maslinovog ulja (za pečenje)

Priprema:

Tikvicu naribajte, posolite i ostavite da pusti vodu (10 minuta), zatim dobro ocijedite.

U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim ulja: mljeveno meso, tikvicu, jaje, zobene pahuljice, feta sir, peršin, senf, sol i papar.

Oblikujte 4 pljeskavice rukama.

Zagrijte tavu s malo ulja pa pecite pljeskavice na srednje jakoj vatri 4-5 minuta po strani, dok ne dobiju lijepu boju i budu pečene iznutra.

Nastavite čitati

U trendu