Gastro kutak

Neodoljive cimet rolice za božićne blagdane

Objavljeno

/

Foto: Pexsels

Želite li ovu blagdansku poslasticu peći u kalupima, pripremite 8 šalica koje mogu ići u pećnicu. U svaku šalicu stavite po jednu rolicu te ostavite malo prostora za rastezanje rolica tijekom pečenja

Preko svake šalice stavite papir za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta, dok rolice ne postanu zlatno smeđe. Za pravi blagdanski ukus u tijesto dodajte vanilin šećer.

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna (oko 4 šalice)
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 250 ml mlakog mlijeka ( šalica i pol)
  • 100 g šećera (3-4 jušne žlice)
  • 80 g maslaca, otopljenog
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Za nadjev:

  • 150 g smeđeg šećera (5-6 jušnih žlica)
  • 1-2 žlice cimeta
  • 60 g maslaca, sobne temperature

Za glazuru:

  • 100 g krem sira
  • 50 g maslaca, sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu (3 jušne žlice)
  • 1 žličica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
  1. Priprema tijesta:
    • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer i sol.
    • U manjoj zdjeli, pomiješajte mlako mlijeko, otopljeni maslac i jaje.
    • Dodajte mokre sastojke u suhe i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna.
    • Pokrijte zdjelu s čistom krpom i ostavite tijesto da naraste oko 1 sat na toplom mjestu.
  2. Priprema nadjeva:
    • Pomiješajte omekšali maslac, smeđi šećer i cimet u jednoj zdjeli dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  3. Oblikovanje rolica:
    • Kada tijesto naraste, izvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u pravokutnik (oko 30×40 cm).
    • Ravnomjerno premažite nadjev od cimeta i maslaca po cijeloj površini tijesta.
    • Zarolajte tijesto u roladu i narežite ga na 8-10 jednakih komada.
  4. Pečenje u šalicama:
    • Pripremite 8 šalica koje mogu ići u pećnicu (npr. šalice za kavu ili male keramičke šalice).
    • U svaku šalicu stavite po jednu rolicu. Ostavite malo prostora za rastezanje rolica tijekom pečenja.
    • Preko svake šalice stavite aluminijsku foliju ili papir za pečenje.
    • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta, dok rolice ne postanu zlatno smeđe.
  5. Priprema preljeva:
    • Pomiješajte krem sir, šećer u prahu, vaniliju i mlijeko dok ne dobijete glatku glazuru.
    • Kada su rolice gotove, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade nekoliko minuta.
    • Prelijte svaku rolicu s pripremljenom glazurom i poslužite tople.

U trendu

Exit mobile version