Poveži se s nama

In Metropola

METROPOLA Za osobe s invaliditetom 80 posto sredstava više nego lani

Objavljeno

/

Foto: Zagreb.hr

Udruge su tražile i da Grad Zagreb unaprijedi njihovo financiranje, da ono bude još kvalitetnije i višegodišnje kako bi im to pružilo još veću sigurnost

Proračun Grada Zagreba za 2024., kada se zbroje sve stavke za osobe s invaliditetom je 80 posto veći nego proračun u 2023., istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec na tradicionalnom druženju s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom. 

To je, kaže Dolenec, nezapamćen iskorak u jednoj godini, a sastoji se u nizu ulaganja. U 2024. Grad Zagreb će kupiti 10 novih kombi vozila ZET-a za prijevoz osoba s invaliditetom, a trenutno ih ima 34. 

Dolenec je istaknula i da se radi niz ciljanih investicija u gradske ustanove. U Malom domu otvorit će se dvije nove lokacije, u Centru Novi Jelkovec otvorit će se tri nove lokacije, a Centru Silver obnovit će se dio usluga. Također, ustanova Suvag i Specijalna bolnica Goljak dobivaju nove lokacije unutar Doma zdravlja istok.

– Znači, radi se puno na proširenju usluga, doći ćemo do većeg broja korisnika, a omogućit će se i rana intervencija kod djece s teškoćama – istaknula je Dolenec. 

Kaže da puno novca ide za djecu s teškoćama, kako bi se u što ranijoj dobi postiglo što više i iz perspektive odgoja i obrazovanja, što znači uključivanje u vrtiće i škole, ali i socijalnih i zdravstvenih usluga.

Rekla je da su u današnjem razgovoru naišli na odobravanje predstavnika udruga osoba s invaliditetom s obzirom na nove, bitne iskorake.

Udruge su, kaže, tražile i da unaprijede financiranje, da ono bude još kvalitetnije i, ako je moguće, i višegodišnje kako bi im to pružilo još veću sigurnost. 

Razgovaralo se i o tome da ustanove budu što pristupačnije osobama s invaliditetom.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da u originalnom projektu kazališta Gavella, čija je obnova trajala šest godina, nije bilo lifta te istaknuo da su u gradski proračun za 2024. stavili i to, da ta nova mala scena koja je na prvom katu dobije lift tako da će kompletan program tog kazališta moći pratiti i osobe s invaliditetom.  

Također, svi novi projekti temeljne društvene infrastrukture – zdravstvene, socijalne, odgojno-obrazovne ustanove moraju biti prilagođene osobama s invaliditetom, a u Gradu se radi i na tome da one budu po smjernicama ‘zelene gradnje’.

– Tako da stignemo napokon u 21. stoljeće gdje smo odavno trebali biti – istaknula je Dolenec. 

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović rekao je da su se  u Gradskoj skupštini sastali s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom na tradicionalnom druženju u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana ljudskih prava. Prijem se organizirao da bi razgovarali o boljim načinima uključivanja sugrađana s invaliditetom u život grada.

Hina

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

In Metropola

BOOGALOO KLUB Rock gitarist Greg Howe i za jazz sladokusce

Objavljeno

/

Foto: Muzika.hr

Njegov debitantski album ‘Greg Howe’ rangiran je od Guitar World Magazina kao deseti najbolji shred album svih vremena, a ‘Wheelhouse’ iz 2017. smješten je na šesto mjesto u top 20 najboljih gitarističkih albuma desetljeća

Američki jazz rock fusion gitarist i skladatelj Greg Howe prvi će puta nastupiti u Zagrebu 27. listopada u Boogaloo klubu, objavio je organizator koncerta.

Howe, koji je poznat kao tehnički inovator zbog svoje upotrebe tapkanja, neobičnih taktova i signature legatto metode hammer–ons from nowhere u Zagreb dolazi u pratnji basista Mohini Deya (Steve Vai, Marco Minnemann, Zakir Hussain) te Marca Cirigliana (Nelly) na bubnjevima.

U svojih trideset godina karijere, Howe je producirao, napisao i aranžirao deset solo instrumentalnih studijskih albuma, kao i dva kolaboracijska albuma s Richiejem Kotzenom iz Winery Dogsa.

Surađivao je s umjetnicima kao što su Dennis Chambers, Victor Wooten, Richie Kotzen, Jason Becker, Billy Sheehan i kao session glazbenik s Michaelom Jacksonom, Justinom Timberlakeom, Christinom Aguilerom, Rihannom, Enriqueom Iglesiasom i mnogim drugima.

Njegov debitantski album ‘Greg Howe’ rangiran je od Guitar World Magazina kao deseti najbolji shred album svih vremena, a ‘Wheelhouse’ iz 2017. smješten je na šesto mjesto u top 20 najboljih gitarističkih albuma desetljeća.

Nastavi čitati

In Metropola

ZAGREB Od 15. lipnja nova pilot usluga besplatnog javnog prijevoza ‘Fulir’

Objavljeno

/

Na slici se nalazi niz plavih električnih vozila za prijevoz putnika s natpisom "ZET". Vozila su parkirana u ravnoj liniji jedno iza drugog. Svako vozilo ima bijela sjedala raspoređena u dva reda s upravljačem ispred prednjeg sjedala. Vozila imaju zaštitne nadstrešnice i prozirna prednja stakla. Na boku vozila je vidljiv logotip "Yamaha". Pozadina slike prikazuje ogradni zid i parkirane automobile.
Foto: Grad Zagreb

Grad Zagreb pokreće pilot uslugu besplatnog javnog prijevoza u pješačkoj zoni središta grada. Prijevoz malim električnim vozilima ‘Fulir’ bit će dostupan od subote, 15. lipnja, omogućujući građanima i turistima ekološki prihvatljiv način kretanja

– ‘Fulir’ je više od usluge prijevoza. To je korak prema održivijem, pristupačnijem i srdačnijem Zagrebu koji će mnogima olakšati svakodnevicu i poboljšati kvalitetu života u centru – rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević objasnivši da je usluga prvenstveno namijenjena starijim osobama, teže pokretnim osobama i osobama s invaliditetom, ali će biti dostupna i ostalim građanima i turistima.

Mali električni automobili kapaciteta 5 putnika plus vozač, bit će dostupni od 8 do 20 sati, vikendom i praznicima sve do kraja listopada. Usluga je besplatna i može se naručiti putem telefona na brojeve 091/1111-425 i 091/1111-426. Vozači će sami odgovarati na pozive i dogovarati lokacije i rute.

Naziv ‘Fulir’ izabran je u čast nezaboravnog lika iz najzagrebačkijeg filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’, a koncept je inspiriran uspješnim modelom ‘Kavalira’ u Ljubljani. Uslugu prijevoza će pružati Zagrebački električni tramvaj.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

In Metropola

CENTAR ZA KULTURU MAKSIMIR Provokativna crna komedija ‘Zemlja vukova’

Objavljeno

/

Foto: CKIM

‘Zemlja vukova’ nemilice udara po predrasudama i stereotipima, tradicijama i društvenim pravilima te svim zatucanostima koje iz njih proizlaze, a prestrojavanje u traku moraliziranja izbjegava vodeći se sarkazmom, napisao je Mladen Radić

CKIM – Centar za kulturu i informacije Maksimir poziva zainteresiranu javnost na četvrtu monodramu u Ciklusu Monodrama – Zemlja vukova, 21. lipnja u 20 sati.

Godinu 2024. u CKIM će obilježiti, između ostalog, i početak stvaranja nove kazališne zagrebačke scene, scene Monodrame. Ciklus Monodrama ove godine završavaju ‘Zemljom vukova’.

Tonka Mršić ponovno će biti s nama i povesti nas u svijet ove provokativne crne komedije.

Zemlja vukova je šezdesetominutna monodrama koja žanrovski spada pod crnu komediju s elementima apsurda, a prožeta je autobiografskim elementima.

Predstava se bavi društvenim pravilima, prvenstveno Like ili bilo koje druge male zajednice, koja utječu na sudbine triju Ličanki u različitim stadijima života. Kroz tri različita karaktera, autorice progovaraju o našem patrijarhalnom društvu, tradicionalizmu, položaju žene u braku, mogućnosti izbora, posljedicama rata i nemogućnosti izlaska pojedinca iz okova rečenice ‘A šta će ljudi reći?’

‘Zemlja vukova’ nemilice udara po predrasudama i stereotipima, tradicijama i društvenim pravilima te svim zatucanostima koje iz njih proizlaze, a prestrojavanje u traku moraliziranja izbjegava vodeći se sarkazmom, napisao je Mladen Radić za Glas Istre.

Nastavi čitati

U trendu