Poveži se s nama

Gastro kutak

Mesna štruca je uvijek rado viđena na našim stolovima

Objavljeno

/

Na fotografiji je pečeni steak poslužen na drvenoj ploči. Uz steak se nalazi nož i vilica postavljeni na crvenu i bijelu tkaninu s cvjetnim uzorkom. Pored toga, tu je i zdjela sa salatom od krumpira ukrašena peršinom i prepolovljenim cherry rajčicama, te nekoliko kiselih krastavaca. Ambijent sugerira da je obrok pripremljen kod kuće.
Foto: Pixabay

Mesnu štrucu jeli su i stari Rimljani, a radi se od mljevenog mesa po želji. Peče se, a poslužuje rezanjem na šnite poput kruha. Vjerujemo da je mnogi jedete često i rado

Sastojci:

  • 800 g miješanog mljevenog mesa
  • mljeveni crni papar
  • 2 jaja
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • prstohvat majčine dušice
  • sol
  • 1 žlica Vegeta Natur tekućeg dodatka
  • 2 žlice ulja

Priprema:

Mljevenom mesu dodajte papar, jaja, krušne mrvice, peršin, majčinu dušicu, posolite te dodajte Vegeta Natur tekući dodatak. Sve dobro promiješajte i nauljenim rukama oblikujte štrucu.

Stavite je na papir za pečenje i zavrnite krajeve (kao bombon). Stavite je u posudu za pečenje i pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C, pa onda još 30 minuta na 180 °C.

Štrucu izvadite iz papira, premažite uljem i pecite još 10 minuta da dobijete lijepu boju. Pečenu mesnu štrucu malo ohladite pa je narežite na odreske.

Poslužite s prilogom po želji, s krumpirićima ili  pirjanim ili pečenim povrćem.Odreske prije posluživanja možete još malo nakapati Vegeta Natur tekućim dodatkom, bit će vrlo ukusni.

Mesnu štrucu možete poslužiti i kao hladnu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Danas uživajte u paelli, najpoznatijem španjolskom jelu

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana velika crna tava s paellom, španjolskim rižotom. U paelli se nalaze komadići piletine, škampi, dagnji i kriške limuna. Jelo izgleda ukusno i bogato sastojcima, a oko tave su raspoređeni vilice i svježe paprike različitih boja koje dodaju živost slici. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva zbog prikaza tradicionalnog španjolskog jela koje je popularno u mnogim kulturama te može privući ljubitelje gastronomije.
Foto: Pixabay

Ovo tradicionalno jelo dolazi iz regije Valencije, a osnovni sastojci su riža, morski plodovi, piletina, povrće i šafran, koji daje jelu karakterističnu žutu boju. Paella je fleksibilno jelo i može se prilagoditi različitim okusima, uključujući i varijacije s različitim vrstama mesa, povrća ili morskih plodova

Sastojci:

  • 400 g riže
  • 200 g piletine (narezane na komade)
  • 200 g morskih plodova (školjke, kozice, lignje)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 zelena paprika
  • 2 rajčice (narezane)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 žličica šafrana
  • 1 litra pilećeg ili ribljeg temeljca
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po ukusu
  • limun za posluživanje

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite je iz tave i ostavite sa strane.

Na istoj tavi pirjajte luk, paprike i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte rajčice i kuhajte dok se sve ne sjedini.

Dodajte rižu u tavu s povrćem i kratko je pržite, dok ne postane prozirna. Umiješajte šafran i dobro promiješajte.

Ulijte temeljac i pustite da se lagano kuha oko 15-20 minuta. Ne miješajte rižu tijekom kuhanja.

Dodajte piletinu i morske plodove (npr. školjke, kozice) te kuhajte još nekoliko minuta, dok morski plodovi ne budu gotovi.

Paellu poslužite s kriškama limuna i uživajte.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Jaja s lososom savršena su za doručak, a mogu i za ručak

Objavljeno

/

Na fotografiji je bijeli tanjur s hranom na drvenom stolu. Na tanjuru se nalazi porcija kajgane s komadićima rajčice, nekoliko listova dimljenog lososa i grančica svježeg začinskog bilja na vrhu. Uz tanjur se nalazi integralna žemlja posuta sezamovim sjemenkama. U pozadini su svježe rajčice na stabljici. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza zdravog i uravnoteženog obroka koji uključuje proteine, povrće i cjelovite žitarice.
Foto: Pixabay

Dimljeni losos sadrži omega-3 masne kiseline protuupalnog djelovanja, vitamin D i proteine. Jaja sadrže proteine, masti, ali i antioksidanse. Ovom jelu nedostaje još samo gladna osoba

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 šnite dimljenog lososa
  • 1 integralni tost
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 1 šalica baby špinata
  • pola šalice klica po izboru
  • crni papar, sol

Priprema:

Na maslinovom ulju dinstajte špinat i, kad uvene, prelijte ga jajima i napravite kajganu.

Tost tostirajte.

Na tost stavite jaja, posolite ih i popaprite, potom stavite šnite lososa i na kraju klice.

Nastavi čitati

Gastro kutak

LUDILO OD RUČKA Probajte Tavë kosi, tradicionalno albansko jelo

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano pečeno jelo u terakota posudi na tamnoj podlozi. Jelo izgleda kao zapečena tjestenina ili sličan gratinirani obrok, sa zlatno-smeđom korom na površini. Uz posudu se nalazi grančica peršina i mlinac za papar, što ukazuje na to da je jelo vjerojatno začinjeno i spremno za serviranje. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza gotovog kulinarskog jela koje može privući pažnju ljubitelja hrane ili onih koji traže inspiraciju za kuhanje.
Foto: Freepix

Tavë kosi je vrlo popularno jelo, a zapravo je pečena janjetina ili piletina u jogurtu s rižom. Evo kratkog opisa kako se sprema ova svojevrsna albanska musaka

Sastojci:

•             500 g janjetine (ili piletine)

•             2 žlice maslaca

•             2 žlice brašna

•             500 g grčkog jogurta

•             2 jaja

•             3 žlice riže

•             sol i papar po ukusu

Priprema:

 Ispecite janjetinu ili piletinu u tavi dok ne dobije zlatno-smeđu boju, pa je prebacite u pleh za pečenje.

Dodajte rižu u isti pleh s mesom.

U drugoj tavici otopite maslac, dodajte brašno i pržite ga dok ne postane zlatno. Zatim dodajte jogurt i sve dobro izmiješajte. Dodajte i umućena jaja, sol i papar.

Prelijte meso i rižu smjesom od jogurta i jaja.  Pecite u  pećnici na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu