Connect with us

Gastro kutak

Lignje punjene pestom i kozicama su elegancija na tanjuru

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalazi tanjur s hranom. Na tanjuru se nalazi pečena lignja, pečeni krumpirići, kozica i zelena salata. Jelo je ukrašeno s dvije vrste umaka: jedan je zeleni umak, vjerojatno pesto, a drugi je uljni umak s komadićima začina. Hrana je lijepo aranžirana na bijelom tanjuru, što čini prezentaciju vrlo privlačnom.
Foto: Pixabay

Ova kombinacija će zadovoljiti ljubitelje morskih plodova koji traže nešto inovativno. Svaki zalogaj donosi balans morskih i aromatičnih okusa, čineći ove punjene lignje pravim kulinarskim užitkom

Sastojci:

  • 8 srednjih lignji (očišćenih)
  • Oko 150 grama očišćenih kozica – otprilike 30 do 35 manjih kozica
  • 2-3 žlice pesta (ovisno o ukusu)
  • 1 jaje
  • pola šalice naribanog parmezana (oko 50 g)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • malo svježeg peršina (sitno nasjeckanog, otprilike 1 žlica)
  • 1 čaša bijelog vina

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kozice, pesto, jaje, parmezan i jedan režanj sitno nasjeckanog češnjaka. Dodajte malo soli i papra te sve dobro promiješajte dok se smjesa ne poveže.

Pažljivo napunite lignje pripremljenim nadjevom, ostavljajući malo prostora na vrhu kako nadjev ne bi izlazio tijekom pečenja. Zatvorite otvor čačkalicom.

U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte preostali režanj češnjaka. Kratko ga popržite, a zatim dodajte punjene lignje. Pecite lignje sa svih strana dok lagano ne porumene.

Kad su lignje zapečene, ulijte bijelo vino i smanjite vatru. Pustite da se kuha još 10-ak minuta, dok vino djelomično ne ispari, a lignje omekšaju.

Gotove lignje pospite svježim peršinom. Poslužite ih uz prilog po želji, primjerice s pečenim povrćem ili rižotom.

Ako želite dodatnu kremoznost, možete dodati malo vrhnja za kuhanje u umak od vina pred kraj kuhanja.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

DORUČAK ZA PONIJETI Overnight zobene s voćem i jogurtom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi svijetli, ugodno aranžiran stol na kojem dominira zdjela s overnight zobenim pahuljicama. Kaša je obogaćena svježim voćem poput borovnica i jagoda, te posuta komadićima oraha koji dodaju teksturu i hranjivu vrijednost. Pored zdjele se nalazi žlica, spremna za prvi zalogaj. ☕ U pozadini se vidi bijela šalica s crnom kavom, nekoliko knjiga složenih jedna na drugu te staklena zdjela s narančama — detalji koji daju toplinu i dojam opuštenog jutarnjeg rituala. Stolnjak s uzorkom jagoda i cvijeća dodatno pojačava dojam domaće atmosfere.
Foto: Pixabay

Zobene pahuljice natopljene u mlijeku i jogurtu preko noći postaju mekane i lako probavljive, dok chia sjemenke daju laganu gelastu teksturu i dodatnu dozu vlakana i omega-3 masnih kiselina. Svježe voće donosi prirodnu slatkoću i vitamine, a orašasti plodovi hrskavi kontrast i zdrave masnoće. Blaga nota cimeta zaokružuje okus, dok med ili javorov sirup po želji dodaju diskretnu slatkoću. Ovo je doručak koji kombinira praktičnost, ravnotežu hranjivih tvari i odličan okus – savršen za užurbana jutra

Sastojci (za jednu porciju):

  • pola šalice zobenih pahuljica (oko 40 g)
  • pola šalice grčkog jogurta (ili običnog jogurta)
  • pola šalice mlijeka (biljnog ili kravljeg)
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)
  • pola šalice nasjeckanog voća (npr. borovnice, jagode, banana, breskva)
  • 1 žlica nasjeckanih orašastih plodova (npr. bademi, orasi – po želji)
  • prstohvat cimeta (opcionalno)

Priprema:

U staklenku ili posudu s poklopcem stavite zobene pahuljice, jogurt i mlijeko. Dobro promiješajte.

Dodajte chia sjemenke, med i cimet. Ponovno promiješajte da se sve sjedini.

Na vrh dodajte svježe ili smrznuto voće i orašaste plodove.

Poklopite i ostavite u hladnjaku preko noći (ili barem 4 sata).

Ujutro samo uzmite, promiješajte i doručkujte – kod kuće ili u pokretu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Brza krema od pistacija i jogurta

Objavljeno

/

Napisao/la:

Fotografija prikazuje primamljiv desert od pistacija serviran u staklenoj čaši. Kremasta smjesa svijetlozelene boje prekrivena je komadićima pistacija, a kraj nje se nalazi elegantna žlica – savršena za uživanje u svakom zalogaju! U pozadini se vidi još jedna staklenka s istim desertom te bijela zdjelica puna pistacija, sve smješteno na svijetlom stolnjaku koji dodatno ističe svježinu i profinjenost ovog slatkog zalogaja.
Foto: Copilot

Poslužuje se ohlađen u čašicama, uz posip od mljevenih pistacija koji dodaje dozu elegancije i blagu hrskavost. Ovaj desert savršen je izbor za sve koji vole zdrave slastice s daškom profinjenosti

Sastojci (za 2 porcije):

  • 4 žlice grčkog jogurta (ili običnog gustog jogurta)
  • 2 žlice pistacija (neslanih, oguljenih)
  • 1 i pol žlica meda ili javorovog sirupa
  • pola žličice ekstrakta vanilije (po želji)
  • 1 žlica mljevenih pistacija za posipanje

Priprema:

Pistacije (2 žlice) usitnite u blenderu ili ručno u mužaru dok ne dobijete pastu ili krupniji prah.

U zdjelici pomiješajte jogurt, med i vaniliju. Dodajte usitnjene pistacije i dobro promiješajte.

Raspodijelite kremu u dvije čašice ili zdjelice. Po vrhu pospite mljevene pistacije za dekoraciju i dodatnu hrskavost.

Po želji stavite 10 minuta u hladnjak, ali može se jesti odmah.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Krumpirovi vafli sa sirom i začinima

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su krumpirovi vafli pečeni do savršene zlatno-smeđe boje, s fino hrskavom vanjštinom i mekanom, pahuljastom unutrašnjošću. Preliveni su raskošnim slojem otopljenog sira koji se topi niz rubove, stvarajući primamljiv kontrast tekstura. U pozadini se možda vidi malo svježe zelenilo — poput peršina — za dekoraciju, a sve skupa izgleda kao prizor iz sna svakog ljubitelja udobne hrane. Priziva mirise domaće kuhinje i poziva na zaloga
Foto: Copilot

Svaki zalogaj pruža bogatu teksturu i aromu, a dodaci poput jogurta, svježeg vrhnja, jaja ili avokada još više naglašavaju njihovu svestranost. Idealni su kao slani doručak, lagani ručak ili zanimljiv prilog koji će svakako privući pažnju na stolu

Sastojci:

  • 2 šalice naribanog kuhanog krumpira (oko 2 veća kuhana krumpira)
  • 1 šalica naribanog sira (gouda, cheddar ili po želji)
  • 1 jaje
  • četvrtina šalice brašna
  • četvrtina šalice mlijeka
  • četvrtina žličice češnjaka u prahu
  • četvrtina žličice mljevene paprike (slatke ili dimljene)
  • sol i papar po ukusu
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina (po želji)
  • maslac ili ulje za premazivanje aparata za vafle

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte naribani kuhani krumpir, naribani sir, jaje, brašno i mlijeko.

Dodajte češnjak u prahu, papriku, sol, papar i peršin. Sve dobro izmiješajte dok se sastojci ne povežu.

Zagrijte aparat za vafle i premažite ga tankim slojem maslaca ili ulja.

Stavite nekoliko žlica smjese u aparat za vafle (ovisno o veličini) i pecite 4–6 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

Poslužite toplo uz jogurt, vrhnje, avokado ili jaja po želji.

Nastavite čitati

U trendu