Poveži se s nama

Gastro kutak

Krpice s kupusom i pancetom na crveno

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tavu u kojoj se dinstaju krpice sa zeljem i u tavici je drvena kuhača. Jelo izgleda primamljivo.

Jednostavan i brz za pripremu, ovaj recept je vrlo pogodan za današnji brzi način života. Poznat je u Sloveniji, kao i u Hrvatskoj. Vjerujemo da su ovo često spremale vaše bake i mame

Sastojci:

  • pola glavice kupusa
  • 1 glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 20 g pancete
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 300 g tjestenine po izboru
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Na maslinovom ulju stavite dinstati luk, češnjak i na kockice narezanu pancetu.

Kada povrće i panceta zamirišu, dodajte na trakice narezan kupus. Posolite i dinstajte 10-ak minuta da kupus pusti svoju tekućinu.

Dodajte pasiranu rajčicu.

Poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri barem sat vremena. Možete i manje, ali bolje da je kupus mekan.

U drugom loncu skuhajte tjesteninu, procijedite je i pomiještajte s kupusom. Pospite peršinom i poslužite uz meso ili kao samostalno jelo.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Pečena riba s povrćem za ručak bez puno filozofiranja

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s pečenom ribom, kriškama limuna i grančicom peršina na vrhu. Uz ribu se nalazi prilog od kuhanog krumpira. Tanjur je postavljen na stolnjak s crno-bijelim uzorkom, a u pozadini se nazire žuti limun. Ova fotografija prikazuje primamljiv i tradicionalan obrok.
Foto: Pixabay

Mi smo za danas odabrali oradu koja ima bijelo, sočno meso, niske je kalorijske vrijednosti s malim udjelom masnoća. Orada je vrlo cijenjena u gastronomiji zbog kvalitete mesa. Bogat je izvor vitamina B12 te sadrži važne minerale poput kalija, fosfora i magnezija

Sastojci:

  • 4 fileta bijele ribe (oslić, brancin, orada ili bilo koja druga riba po vašem izboru)
  • 2 limuna (jedan za sok, drugi za kriške)
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 žuta paprika, narezana na trakice
  • 1 crveni luk, narezan na kolutove
  • 200 g cherry rajčica, prepolovljene
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • svježi peršin, nasjeckan

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C.

U velikoj zdjeli pomiješajte paprike, crveni luk, cherry rajčice i sitno nasjeckani češnjak. Dodajte malo maslinovog ulja, sol i papar te dobro promiješajte.

Filete ribe posolite i popaprite s obje strane. Stavite ih na veliki komad aluminijske folije (dovoljno velik da se može omotati oko ribe i povrća).

Rasporedite povrće oko fileta ribe. Prelijte sokom jednog limuna i dodajte nekoliko kriški limuna preko ribe.

Zatvorite foliju tako da dobro zadrži paru i stavite paket na pleh za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta, ili dok riba ne bude potpuno kuhana i povrće mekano.

Pažljivo otvorite foliju, posipajte nasjeckanim peršinom i poslužite toplo.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Hladna tjestenina s pestom i povrćem

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tanjur s tjesteninom u obliku mašnica koje su prelivene umakom pesto. Uz tjesteninu se nalaze i svježe cherry rajčice te listovi zelene salate. Jelo izgleda ukusno i svježe, a boje su živopisne i privlačne.
Foto: Pixabay

Vjerojatno se u ljetnim mjesecima često nađete u situaciji da želite brz i ukusan ručak bez da predugo stojite pored štednjaka. Ako je tako, slobodno nas kopirajte

Sastojci:

  • 200 g tjestenine (fusilli, penne ili farfalle)
  • 100 g cherry rajčica
  • 1 tikvica
  • 1 crvena paprika
  • 50 g parmezana
  • 2 žlice pesta
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema:

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite i ostavite da se ohladi.

Cherry rajčice prepolovite, tikvicu i papriku narežite na kockice.

U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu tjesteninu, povrće, pesto i naribani parmezan.

Prelijte maslinovim uljem, posolite i popaprite po ukusu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pita od riže za sve kojima je dosadila klasika

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana zdjela puna bijele riže postavljene na sivu podlogu uz koju se nalazi drvena žlica također napunjena rižom. Pored zdjele i žlice su dvije crvene rajčice koje pružaju kontrast boja u odnosu na bijelu rižu i sivu podlogu. Ova fotografija može biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza hrane u estetski ugodnom aranžmanu koji naglašava teksture i boje, što je često važno u kulinarskoj fotografiji.
Foto: Pixabay

Ljetna pita od riže je lagano i osvježavajuće jelo koje je savršeno za tople ljetne dane. Ova pita je odlična kao prilog ili glavno jelo. Evo jednostavnog recepta

Sastojci:

  • 200 g riže
  • 500 ml vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednji crveni luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 crvena paprika, nasjeckana
  • 1 zelena paprika, nasjeckana
  • 2 rajčice, nasjeckane
  • 100 g feta sira, izmrvljen
  • 2 jaja
  • 200 ml jogurta
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin, sitno nasjeckan

Priprema:

Isperite rižu pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra.

U loncu zakuhajte 500 ml vode. Dodajte rižu i malo soli. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta dok riža ne bude kuhana i sva voda isparila. Ostavite da se riža ohladi.

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.

Dodajte sitno nasjeckan crveni luk i pržite dok ne postane proziran.

Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još 1-2 minute.

Dodajte nasjeckane paprike i rajčice. Kuhajte dok povrće ne omekša, otprilike 5-7 minuta.

Maknite tavu s vatre i ostavite povrće da se malo ohladi.

U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu rižu, prženo povrće, izmrvljen feta sir i nasjeckani peršin.

U zasebnoj zdjeli umutite jaja s jogurtom. Posolite i popaprite po ukusu.

Prelijte smjesu od jaja i jogurta preko riže i povrća. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Smjesu prebacite u nauljeni kalup za pečenje.

Pecite 25-30 minuta dok pita ne dobije zlatno-smeđu koricu i dok se smjesa ne stegne.

Ostavite pitu da se malo ohladi prije rezanja.

Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi, uz salatu po želji.

Nastavi čitati

U trendu