Connect with us

Gastro kutak

Kremasta juha od graha

Objavljeno

/

Slika prikazuje finu narančastu juhu od graha s vrhnjem i peršinom na vrhu. Poslužena je u crnoj zdjeli iz koje netko juhu vadi s metalnom velikom žlicom.
Foto: Pexels

Ljubitelji graha, za vas imamo dobru vijest – grah smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka. Stoga, ukoliko želite sačuvati svoje zdravlje, danas napravite juhu od graha i lijepo se najedite.

Sastojci:

  • 250 g kuhanog graha
  • 1 luk srednje veličine
  • 1 mali češanj češnjaka
  • 1 manja mrkva
  • 1 žličica brašna
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • vezica peršina
  • sol, papar
  • povrtni temeljac
  • maslac
  • prepečene kockice kruha

Priprema:

Na malo maslaca prodinstati luk, dodati na kockice isjeckanu mrkvu, te isjeckani češnjak da pusti miris. Dodati žličicu brašna i malo je popržiti. Usuti pola litre povrtnog temeljca te dodati kuhani grah.

Ubaciti nekoliko grančica zavezanog peršinovog lista, začiniti pa poklopiti juhu, te je kuhati na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Dok se juha kuha, na maslacu prepeći kockice kruha.

Izvaditi peršinov list, juhu izmiksati sa štapnim mikserom. Dodati još temeljca kako bi dobili željenu gustoću.

Kada je juha gotova, kiselo vrhnje u jednoj šalici pomiješati s 2-3 žlice juhe pa tek onda usuti u juhu. Ubaciti u juhu kockicu maslaca i miješati dok se maslac ne otopi.

Juhu servirati na tanjur te u sredinu staviti malo vrhnja i ubaciti par komadića prepečenih kockica kruha.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Mini pizze s mljevenim mesom i sirom za vikend druženja

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi niz savršeno pečenih mini pizza s mljevenim mesom i sirom, uredno posloženih na listu smeđeg papira za pečenje koji leži na drvenoj podlozi. Svaka pizza je okruglog oblika, zlatno-smeđe boje s lagano podignutim, hrskavim rubovima. Središnji dio mini pizza prekriven je sočnim slojem mljevenog mesa u umaku od rajčice, a preko svega se nalazi otopljeni, blago zapečeni sir koji daje kremastu teksturu i sjaj. Na vrhu svake pizze nalazi se mali listić svježeg peršina, koji dodaje dašak boje i svježine. Uz pizze su posloženi dodatni listići peršina kao ukras. Cijela kompozicija djeluje vrlo primamljivo i toplo, s rustikalnom pozadinom koja dodatno naglašava domaći i autentičan karakter jela. Fotografija savršeno prikazuje jelo kao idealan izbor za međuobrok, zabave ili druženja.
Foto: Copilot

Mini pizze s mljevenim mesom i sirom su ukusno i praktično jelo idealno za druženja, dječje rođendane ili brzi obrok. Hrskavo tijesto u malim okruglim porcijama prekriveno je sočnim nadjevom od mljevenog mesa i rajčice, a obilno posuto topljenim sirom koji se lijepo rasteže i zapeče u pećnici

Sastojci (za 8–10 mini pizza) za tijesto:

  • 2 šalice glatkog brašna
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • pola žličice soli
  • tri četvrtine šalice tople vode
  • 1 žlica maslinovog ulja

Za nadjev:

  • 200 g mljevenog mesa (junetina ili miješano) – 5-6 punih žlica
  • 1 manji luk (sitno nasjeckan)
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • 1 žlica ulja
  • pola šalice pasirane rajčice ili gotovog umaka
  • sol i papar po ukusu
  • pola žličice origana ili mješavine začina za pizzu
  • 1 i pol šalica naribanog sira

Priprema:

Pomiješajte toplu vodu, šećer i suhi kvasac. Ostavite 5–10 minuta da se kvasac aktivira.

U zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte maslinovo ulje i uzdignuti kvasac.

Zamijesite tijesto dok ne postane glatko (oko 5 minuta). Pokrijte i ostavite da se diže 30–45 minuta.

Na tavi zagrijte ulje i pirjatej luk dok ne postane staklast.

Dodajte mljeveno meso, pržite dok ne posmeđi.

Dodajte češnjak, pasiranu rajčicu, začine, posolite i popaprite. Pirjajte 10-ak minuta dok se tekućina malo ne reducira. Ohladite.

Tijesto razvaljajte i čašom (ili šalicom) izrežite krugove promjera 8–10 cm.

Posložite ih na papir za pečenje.

Na svaki krug stavite 1 žlicu nadjeva i posipajte s 1–2 žlice naribanog sira.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 15 minuta, dok rubovi ne porumene, a sir se otopi.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Piletina s maslacem od kikirikija i medom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji je prikazano ukusno jelo koje se sastoji od komadića piletine prekrivenih bogatim umakom. Piletina je poslužena na bijelom tanjuru, a umak ima smeđu nijansu te sadrži komadiće kikirikija i nasjeckani zeleni peršin. Uz tanjur se nalaze dvije male zdjelice—jedna s glatkim smeđim umakom, a druga s tekućinom zlatne boje, vjerojatno medom. U pozadini se vidi bež tkanina koja pruža topli, rustikalni dojam. Kombinacija boja i tekstura čini jelo vizualno primamljivim.
Foto: Copilot

Piletina s maslacem od kikirikija i medom je neobično, ali izuzetno ukusno jelo koje spaja egzotične okuse u savršeno uravnoteženoj kombinaciji slatkog, slanog i lagano pikantnog. Sočni komadići piletine marinirani su u bogatom umaku od maslaca od kikirikija, meda, soja sosa i začina, a zatim se lagano karameliziraju tijekom pečenja

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 pileća filea (otprilike 600 g)
  • 3 žlice maslaca od kikirikija (glatki ili crunchy)
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice soja sosa
  • 1 žlica jabučnog octa (ili limunovog soka)
  • 2 žlice ulja (suncokretovo ili sezamovo)
  • 1 žličica naribanog đumbira (ili pola žličice suhog)
  • 1 češanj češnjaka (sitno sjeckan)
  • pola žličice čilija u prahu (po želji)
  • prstohvat soli
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

U zdjeli pomiješajte maslac od kikirikija, med, soja sos, ocat, ulje, đumbir, češnjak i čili. Dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je pregusto, dodajte žlicu tople vode.

Filee narežite na trakice ili kockice i ubacite u marinadu. Promiješajte da se sve dobro obloži. Ostavite da se marinira barem 20 minuta (može i duže u hladnjaku).

Zagrijte tavu i dodajte malo ulja. Pecite piletinu zajedno s marinadom 10–15 minuta na srednje jakoj vatri, dok ne dobije lijepu boju i ne omekša. Umak će se lagano zgusnuti i karamelizirati.

Servirajte uz kuhanu rižu ili rezance. Po želji posipajte sezamom i nasjeckanim mladim lukom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Bavarsko pečenje i okruglice od kruha

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi tanjur s pečenom svinjetinom koja ima hrskavu koricu, uz dvije okruglice od kruha posute peršinom. Uz tanjur je postavljen crveni ubrus i nož, dok se u pozadini vidi staklena zdjela s naribanom salatom i dvije cherry rajčice. Sve zajedno izgleda kao ukusno pripremljeno jelo koje može biti dio tradicionalne bavarske kuhinje.
Foto: Pixabay

Ovo je tipično nedjeljno ili blagdansko jelo u Bavarskoj, ali i diljem južne Njemačke i Austrije. Tijekom pečenja, meso postaje izuzetno mekano, a kožica hrskava, dok se prirodni sokovi pretvaraju u gusti tamni umak pun okusa

Sastojci za pečenje:

  • 1 i pol kilogram svinjske lopatice ili vratine (s kožom, po mogućnosti)
  • 2 žlice svinjske masti ili biljnog ulja
  • 2 srednje glavice luka (narezane na četvrtine)
  • 4 režnja češnjaka (zdrobljena)
  • 2 mrkve (narezane na kolutiće)
  • četvrtina korijena celera (narezan)
  • 2 šalice mesnog temeljca (goveđeg ili svinjskog)
  • 1 žlica mljevene crvene paprike
  • 1 žlica kima u zrnu
  • 1 žličica mažurana
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žlica brašna (za umak)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

Meso posolite, popaprite i natrljajte crvenom paprikom, kimom i mažuranom.

U velikoj tavi ili loncu zagrijte mast i dobro zapecite meso sa svih strana (oko 10 minuta).

Dodajte luk, češnjak, mrkvu i celer pa kratko pirjajte.

Prebacite sve u duboku vatrostalnu posudu ili protvan. Dodajte 1 šalicu temeljca i pokrijte aluminijskom folijom ili poklopcem.

Peći 2 sata, povremeno podlijevajući preostalim temeljcem. Zadnjih 20 minuta maknite poklopac da kožica postane hrskava.

Nakon pečenja, izvadite meso i procijedite sok. Umak zgusnite s 1 žlicom brašna (razmućenim u malo vode) i prokuhajte.

Sastojci za okruglice od kruha:

  • 6 suhih peciva (najbolje starih 1-2 dana)
  • 1 šalica mlijeka (zagrijana)
  • 1 mala glavica luka (sitno sjeckana)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 jaja
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • sol i papar po ukusu
  • 2 žlice krušnih mrvica, ako je smjesa prerijetka

Priprema:

Peciva narežite na male kockice i prelijte toplim mlijekom. Ostavite 10 minuta da omekšaju.

Luk prodinstajte na maslacu pa dodajte smjesi.

Umiješajte jaja, peršin, sol i papar. Lagano promiješajte rukama.

Oblikujte 6–8 okruglica. Ako su premekane, dodajte malo krušnih mrvica.

Kuhajte ih u kipućoj posoljenoj vodi 15–20 minuta (ne smiju se raspasti – voda ne smije jako ključati).

Nastavite čitati

U trendu