Gastro kutak

Kremasta juha od graha

Objavljeno

/

Foto: Pexels

Ljubitelji graha, za vas imamo dobru vijest – grah smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka. Stoga, ukoliko želite sačuvati svoje zdravlje, danas napravite juhu od graha i lijepo se najedite.

Sastojci:

  • 250 g kuhanog graha
  • 1 luk srednje veličine
  • 1 mali češanj češnjaka
  • 1 manja mrkva
  • 1 žličica brašna
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • vezica peršina
  • sol, papar
  • povrtni temeljac
  • maslac
  • prepečene kockice kruha

Priprema:

Na malo maslaca prodinstati luk, dodati na kockice isjeckanu mrkvu, te isjeckani češnjak da pusti miris. Dodati žličicu brašna i malo je popržiti. Usuti pola litre povrtnog temeljca te dodati kuhani grah.

Ubaciti nekoliko grančica zavezanog peršinovog lista, začiniti pa poklopiti juhu, te je kuhati na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Dok se juha kuha, na maslacu prepeći kockice kruha.

Izvaditi peršinov list, juhu izmiksati sa štapnim mikserom. Dodati još temeljca kako bi dobili željenu gustoću.

Kada je juha gotova, kiselo vrhnje u jednoj šalici pomiješati s 2-3 žlice juhe pa tek onda usuti u juhu. Ubaciti u juhu kockicu maslaca i miješati dok se maslac ne otopi.

Juhu servirati na tanjur te u sredinu staviti malo vrhnja i ubaciti par komadića prepečenih kockica kruha.

U trendu

Exit mobile version