Poveži se s nama

in MREŽA

KOMIČARI KOJI TO NISU Posve besmislene šale na račun invaliditeta

Objavljeno

/

Foto: Netflix

U redu je smijati se s nama kada se smijemo sami sebi. Druga je stvar ismijavati ljude samo zato što se koriste invalidskim kolicima ili bijelim štapom. Eh, to ne rade istinski komičari, time se bave samo neostvareni umjetnici s karakternim invaliditetom

Prošlog se vikenda komičar Shane Gillis nije proslavio na snimanju emisije ‘Saturday Night Live’ kada je njegove šale na račun osoba s invaliditetom i LGBTQ zajednice publika u studiju dočekala poprilično hladno, čak i s negodovanjem.

Gillisove takozvane šale toliko su neduhovite da ih je gotovo nemoguće prepričati, no svejedno su imale i jedan pozitivan učinak. Na društvenim su mrežama, naime, potakle raspravu o tome jesu li zafrkancije na temu invaliditeta politički korektne i, što je jednako važno, trebaju li uopće biti predmetom javnog interesa.

No pravo je pitanje tko bi uopće trebao pričati ove šale i može li proživljeno iskustvo invaliditeta stvoriti radikalnu, istinski oštru komediju. Shane Gillis invaliditet nema, a sirotanu ni do danas očito nije jasno da šala i ismijavanje nisu jedno te isto. Nema to blage veze s onim pametnim i kontroverznim komedijama koje nerijetko mijenjaju društveni diskurs, potiču oštre rasprave i mijenjaju percepciju javnosti – o bilo kojoj bitnoj temi, pa tako i o invaliditetu.

Treba li, dakle, zbijati šale o invaliditetu? Zašto ne, sporno je tek TKO je autor i interpretator tih šala. Primjerice, zafrkancije o Down sindromu urnebesno su smiješne u predstavama ‘Improvaneers’ ili ‘Drag Syndrome’ koje izvodi britanska kazališna trupa za osobe s invaliditetom. Komičari poput ovih s Down sindromom otvaraju korisne dijaloge o sposobnostima članova zajednice osoba s intelektualnim teškoćama u široj društvenoj zajednici. Rasprave o njihovu položaju i (uskraćenim) pravima.

Daleko od toga da su sami Downovci predmet šale, oni su ti koji je pričaju i tako razotkrivaju koliko su neki komičari bez invaliditeta zapravo jadni i izgubljeni. Nisu oni komičari, ruku na srce, oni su klaunovi.

Možda je još bolji primjer Maysoon Zayid, palestinsko-američke komičarke s cerebralnom paralizom koja je u specijalnim televizijskim emisijama godinama propitivala svoj identitet žene s invaliditetom, usto i islamske vjere. Njezini su nastupi pronicljivi i do u detalje osmišljeni, istinski smiješni, a ona nije sramežljiva u razotkrivanju diskriminacije na osnovi invaliditeta i islamofobije, napominjući da ju je oboje dosljedno sputavalo mnogo više nego što je to činio njezin invaliditet.

Nažalost, komičari s invaliditetom nemaju prilike pokazati svoj talent u nekim popularnim televizijskim emisijama, poput rečenog Shanea Gillisa, a tako se samo učvršćuju nejednakosti koje dovode do ukorijenjenih predrasuda prema osobama s invaliditetom u široj društvenoj zajednici.

Komičari kao što su Pat Loller, Harold Foxx, Josh Blue, Steve Lee ili Danielle Perez integriraju vlastiti invaliditet u svoje nastupe, u pravoj komičarskoj tradiciji. Pričati šale o sebi, umjesto ismijavanja drugih, prava je umjetnička forma, i zato Shane Gillis nikada neće biti komičar, nego lakrdijaš.

Svijet u kojem komičari s invaliditetom na duhovit način progovaraju o svojim životnim izazovima bio bi svijet u kojem stigma nekog tjelesnog ili intelektualnog ograničenja možda ne bi bila toliko raširena, a stjecanje invaliditeta moglo bi se promatrati manje kao tragedija, a više kao životna činjenica – a to uistinu ponekad može biti baš smiješno.

U redu je smijati se s nama kada se smijemo sami sebi. Druga je stvar ismijavati ljude samo zato što se koriste invalidskim kolicima ili bijelim štapom. Eh, to ne rade istinski komičari, time se bave samo neostvareni umjetnici s karakternim invaliditetom.

I sve dok ne postanemo dovoljno glasni, medijski će servisi i industrija zabave nastaviti ulagati u komediju koja jasno pretpostavlja da u prostoriji nema osoba s invaliditetom i da je cijela naša zajednica ovdje kao izvor zabave, a ne kao ravnopravni sudionik u društvu.

In Metropola

URIHO oduševio posjetitelje originalnim zagrebačkim suvenirima na Projektu Ilica: Q’ART

Objavljeno

/

Foto: Klaudija Klanjčić

Kao što je bilo za očekivati, ovo sedamnaesto izdanje festivala ‘Ilica: Q’ART’ ponovno je privuklo veliki broj posjetitelja i potvrdilo svoju ulogu kao jedan od ključnih kulturnih događaja u gradu, uz podsjetnik na našu odgovornost prema okolišu i poticaj za djelovanje

U samom centru Zagreba, na Ilici, ove nedjelje, 21. travnja 2024., popratili smo drugo ovogodišnje izdanje kulturnog događanja – manifestacije ‘Projekta Ilica: Q’ART’ u organizaciji ‘Imagination – udruge za umjetnost, kreativnost i društveni razvoj’  koje nas je kao i do sada oduševilo mnoštvom svojih sadržaja, a posebno različitim biljkama, hranom i maštovitim kreacijama.

Tijekom našeg obilaska štandova, moramo istaknuti i ovaj puta onaj Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom – URIHO, najveće zaštitne radionice na području Republike Hrvatske, gdje se prezentirao njihov brend ‘Purger i Purgerica’ s autohtonim zagrebačkim motivima, inovativni proizvodi na Brailleovom pismu, modne i shopping torbe te originalni zagrebački suveniri u vidu magnetića, pepeljara, vaza te ručno oslikanih unikatnih tanjura i zdjela.

Inače, Purger i Purgerica su nadimci koji se koriste za stanovnike čiji su preci nekoliko generacija unatrag rođeni u Zagrebu te predstavljaju ponos istih. Stilizirani motivi aplicirani su na majice, pregače, magnete, keramičke predmete i kišobrane. Poznat je također URIHO-v suvenirski program dizajniran brajicom i vođen idejom da ga mogu pročitati slijepe i slabovidne osobe. Svako slovo abecede, pravopisni znakovi, brojevi i ostala pravila pisanja i čitanja u Brailleovom pismu osmišljeni su sistemom od šest točaka klasificiranih brojevima od 1 do 6 te organiziranih u dva stupca po tri točke koje su ispupčene.

Djelatnicama se ovaj puta pridružio i najmanji član, koji je svima oko sebe dijelio letke o proizvodima, a na što su posjetitelji ugodno reagirali. Naime, važno je naglasiti da se kupnjom njihovih proizvoda čuvaju radna mjesta osoba s invaliditetom unutar Ustanove URIHO, koji čine 58 posto od ukupno 500 zaposlenih te se podupire 100 posto hrvatske proizvodnje i dizajn. Posjetitelji su podržali štand kupnjom različitih proizvoda, tako da je kroz cijelo vrijeme bila gužva. Svi oni koji nisu uspjeli doći, moći će potražiti proizvode osim u Gajevoj 4 i u Držićevoj 1 – gdje su tvornički dućan te trgovina suvenira i keramike, kao i u Derenčinovoj 25 – u trgovini radno zaštitne odjeće i obuće.

Kako je najavljeno, festival – akcija ‘Projekt Ilica: Q’ART’ ove godine svaki od osam festivala posvećuje jednom od odabranih ciljeva Održivog razvoja koje je definirao UNESCO, a podržavajući njihove aktivnosti podržavaju se napori organizatora da afirmiraju i artikuliraju važnost svakog od ciljeva i da ih u suradnji sa svojim partnerima provedu kroz aktivnosti predviđene za svaki festival – akciju.

Tako je prvo izdanje već održano 24. ožujka 2024. na Ribnjaku, na temu ‘Smanjenje nejednakosti’.

Drugo izdanje održano je na Ilici 21. travnja, na temu ‘Život na kopnu’ – Zaštititi, uspostaviti i promovirati održivo korištenje kopnenih ekosustava, održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti degradaciju tla te spriječiti uništavanje biološke raznolikosti.

Galerija Ilica se kao integralni dio Projekta Ilica: Q’ART razvija od 2017. godine i koristi javni prostor, pročelja te izloge na ulici kao podloge za umjetničku intervenciju, a samim time ulica Ilica postaje najveća galerija na svijetu ukupne površine od 20.000 kvadrata.

Autori Ivana Nikolić Popović i Aleksandar Battista Ilić iskoristili su Ilicu kao poligon za igru, odnosno kao apel u posredovanju između institucija i države te njezinih stanovnika i potencijalnih korisnika. ‘Projekt Ilica: Q’ART’ bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici, a cilj mu je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice.

Prema programu, u likovnom smislu od 9 do 16 sati od Ilice 83 do Ilice 89 bila je izložba studenata poznata pod nazivom ‘ART ALU’, na kojoj su nastupili studenti s Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku.

U glazbenom dijelu programa ‘Music LineUp’ u 10,30 sati nastupili su Ljeljak, Šantek, Golubić trio u Ilici 130; u 10,45 sati nastupio je Gypsy Swing trio Špirologija na Ilici 49; u 12 sati Joe Pandur Organic 3 u Ilici 63 te Jerko Jurin trio u Ilici 85; u 13 sati Diego Ortiz (Chile), Lucrecia Aragon (Argentina), Barnabe Romero (Argentina) – Argentinski tango na Britanskom trgu;
Modna revija bila je od 12 do 12,45 sati na istočnoj strani Britanskog trga, a nadležni za nju su bili su: TTF – revija studenata fakulteta uz mentoricu Ivanu Bakal; ULUPUH – sekcije tekstil, oblikovanje odijevanja i nakita; Zeleni balon – Milena Rogulj; Humana Nova – Upcycle revija; La bestia – kolekcija proljeće.

U mnoštvu domaćih i ručno izrađenih proizvoda, prekrasnih suvenira, različitih brendova, ukrasa, biljaka, nakita, igračaka, za najmlađe je pripremljen dječji program od 10,30 do 14,30 sati pa su mogli sudjelovati na likovnim radionicama ‘Art station’ u Ilici 89 te na radionicama za djecu ‘MIBOR’ – Posadi svoju biljku, na uglu Ilice i Kačićeve.

Bila je ovo manifestacija koju je bilo vrijedno posjetiti, zato što je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Kako je prethodnih dana zahladilo, dobro su došli mnogima prirodni proizvodi od različitih biljaka, kao što su biljne masti i kreme za prehladu, dok se imunitet mogao podići domaćim mesnim prerađevinama. Budući da je proljeće i vrijeme sadnje biljaka, naš obilazak je završio kupnjom sadnica batata i domaćih sorti paradajza od strane proizvođača iz Pustodola, iz Donje Stubice, kao i nekih primjeraka krumpira – ovaj puta došao je na red edo krumpir koji se sadi u zatvorenom prostoru po savjetu Martine i Ivana Šuloga, vlasnika poduzeća Šulog d.o.o. iz Donje Bistre, najpoznatijih proizvođača egzotičnih voća i povrća u Hrvatskoj.

Kao što je bilo za očekivati, ovo sedamnaesto izdanje festivala ‘Ilica: Q’ART’ ponovno je privuklo veliki broj posjetitelja i potvrdilo svoju ulogu kao jedan od ključnih kulturnih događaja u gradu, uz podsjetnik na našu odgovornost prema okolišu i poticaj za djelovanje. Sukladno zadanoj temi, pokazao je kako se kroz umjetnost, zajedništvo, kreativnost i maštu može doprinijeti stvaranju održivije budućnosti za sve oblike života na Zemlji.

Nastavi čitati

in MREŽA

SEMAFOR Kazališna predstava o autizmu koja oduzima dah

Objavljeno

/

Foto: In Portal

Znanost još uvijek nema pouzdan odgovor što uzrokuje poremećaje iz autističnog spektra. No s predstavom ‘Semafor’ korak smo bliže razumijevanju autizma

Poslušaj ovaj članak

Red igrokaza koji vas natjeraju da se nasmijete, onako iz dijafragme, pa red scena koje vam utjeraju jezu u kosti.

Tako bi se ukratko mogla opisati predstava ‘Semafor’ – autorice Petre Cicvarić, a u režiji Peđe Gvozdića – upriličena prošlog tjedna u zagrebačkom kazalištu Vidra koju je, bez pretjerivanja, publika dočekala s nepatvorenim oduševljenjem.

Priča je to jedne tinejdžerke koja odrasta uz mlađeg brata s autizmom, o predrasudama i primitivizmu, ali i o ljubavi koja jedina nudi odgovor na sve tegobe koje neizostavno prate sve članove obitelji autističnog dječaka. Cilj joj je razbiti stereotipe o autizmu te senzibilizirati publiku o ljepoti različitosti. Drugačijost je blagoslov, kao da poručuju autori predstave.

‘Semafor’ je nastao u suradnji s karlovačkom Udrugom Frendofon koja se bavi inkluzijom djece i mladih s teškoćama u razvoju, a autorica Petra Cicvarić dugo je vremena provela s majkama djece iz spektra kako bi ‘ušla u dušu’ onih kojima je autizam doživotni suputnik. Njezin se trud itekako isplatio jer je Cicvarić osvojila Nagradu Marul na nacionalnom festivalu Marulićevi dani za najbolji dramski tekst.

Premda skromno budžetirana, Peđa Gvozdić predstavu je režirao kao da se igra na Broadwayu, stvorio je svijet posve blizak i onima koji o autizmu pojma nemaju.

A kako i ne bi uz takav glumački ansambl koji predvodi Andro Damiš, koji je za ulogu autističnog tinejdžera ovjenčan Nagradom hrvatskoga glumišta za najbolje glumačko ostvarenje. Uz njega briljiraju i Ana Šantar, koja je utjelovila sestru rečenog tinejdžera i koja neodoljivo podsjeća na Juliju Roberts u najboljim danima, te Vanja Gvozdić, Lovorka Trdin, Nino Pavleković i Nikola Nedić. Teško je povjerovati da nitko od tih glumaca nema akademsko obrazovanje, a možda je tako i bolje. Ovako su uvjerljiviji i razigraniji.

Znanost još uvijek nema pouzdan odgovor što uzrokuje poremećaje iz autističnog spektra. No s predstavom ‘Semafor’ korak smo bliže razumijevanju autizma.

Nastavi čitati

in MREŽA

Lupinizam u Bjelovaru za kombi Udruge OSIT

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalazi grupa od pet osoba koje stoje u prostoru koji izgleda kao umjetnička galerija ili muzej. Lica su im zamagljena iz razloga privatnosti. Okruženi su različitim umjetničkim djelima, uključujući skulpture i slike. S lijeve strane nalazi se visoka, vitka skulptura s dizajnom koji podsjeća na list. U pozadini se vidi slika s izražajnim crvenim i narančastim tonovima te apstraktnim dizajnom. Osobe su odjevene u ležernu odjeću; vidljive su jakne i džemperi, ali detalji ili boje nisu opisani zbog etičkih razmatranja.
Foto: Mario Blaha

Prošlog četvrtka, 18. travnja 2024. godine u Gradskom muzeju u Bjelovaru svečano je otvorena izložba pod nazivom ‘LUPINIZAM’, velikog umjetnika Stephana Lupina

Poslušaj ovaj članak

Treba reći da je ova izložba humanitarnog karaktera i pet je Lupinovih radova na prodaju, a sav sakupljen iznos namijenjen je Udruzi OSIT koja prikuplja sredstva za novi kombi.

Riječ je o retrospektivnoj izložbi koja uključuje Lupinove fotografije, ali i skulpture i kroz pedesetak radova daje presjek njegove bogate karijere.

Stephan Lupino je poznat javnosti kao veliki kreativac i inovativac koji ne slijedi druge stilove, već otkriva razne tehnike i stvara svoj jedinstveni stil ‘LUPINIZAM’.

Zbog svoje skromnost manje je poznat kao veliki humanist i osoba koja prva pruža ruku i pomaže potrebitima. Naime, u svakom gradu u kojem je dosad izlagao svoja djela, Lupino je tražio organizaciju ili osobe koje su u potrebi i ponudio pomoć. Upravo na tom tragu, Stephan Lupino se prije dolaska u Bjelovar informirao koja to organizacija podiže kvalitetu života osoba s invaliditetom i radi na procesu deinstitucionalizacije, inkluzije i integracije u društvenu zajednicu i dobio je preporuku.

– Izuzetno smo ponosni što su ga preporuke predstavnika lokalne uprave i samouprave, te Gradskog muzeja dovele baš do naše organizacije, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar. Uspostavili smo kontakt sa Stephanom Lupinom i već na prvu kliknuli.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama korisnicima, osim socijalnih usluga, osigurava i uslugu prijevoza do udruge na aktivnosti, ali i povratak kućama. Tu aktivnost već godinama, od 2010. provodimo kombijem u vlasništvu udruge, koji je u pogonu svaki dan.

Naš ‘veseli kombi’, kako ga svi nazivaju, ima preko 320.000 kilometara i unatoč redovitim servisima i održavanju, polako bi trebao ići u mirovinu. S obzirom na cijene kombija, udruga već nekoliko godina vrijedno sakuplja donacije i sredstva za kupnju novog, pa je i Lupino odlučio pomoći nam na tom putu.

Naime, Stephan Lupino je udruzi darivao pet svojih umjetničkih fotografija s autentičnim autogramom i odlučili smo se za aukciju tih radova. Onaj tko ponudi najveći iznos, kao na aukciji, postat će vlasnik ovih jedinstvenih umjetničkih radova, a sva donirana sredstva bit će uplaćena na račun udruge, s ciljem kupnje novog kombija za prijevoz korisnika – kazao je In Portalu Mario Blaha iz Udruge OSIT.

Osim financijskog dijela i važnosti ove suradnje, udruzi, svim članovima i korisnicima socijalnih usluga izuzetno puno znači i sama činjenica da je jedna ovakva mala organizacija koja okuplja često marginaliziranu skupinu društva, osobe s intelektualnim teškoćama, došla u medijski prostor i na neki način skrenula pažnju šire javnosti o mogućnostima, sposobnostima i znanjima osoba s intelektualnim teškoćama.

– Ova suradnja pokazuje da se marljivim, upornim i stručnim radom mogu napraviti velike stvari, a ova populacija osoba s invaliditetom zaslužuje aktivnu integraciju u društvenu sredinu. Moto naše udruge je ‘Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku’ i veliko hvala Stephanu Lupinu što nam je tu priliku nesebično dao – poručio je Blaha.

Izložba će biti otvorena do 25. svibnja.

Nastavi čitati

U trendu