Connect with us

Gastro kutak

Kolač s narančama bez pečenja pravo je osvježenje ovog ljeta

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan komad torte s narančama na zelenom tanjuru. Torta izgleda kao cheesecake ili neka vrsta kolača s kremastom teksturkom, prekrivena slojem svježe narezanih naranči koje su posložene u krug. Boje su živopisne i kontrast između narančaste boje voća i zelene boje tanjura čini sliku privlačnom. Pozadina je nejasna, ali se može naslutiti da je torta postavljena na stol prekriven smeđim papirom ili tkaninom. Fotografija bi mogla biti zanimljiva zbog prikaza apetitlih desertnih jela koja mogu privući pažnju ljubitelja slatkiša ili onih koji traže inspiraciju za recepte.
Foto: Pixabay

Podloga ovog finog kremastog kolača su piškote namočene u mlijeko, a osim kremice od naranči tu je i podatna i osvježavajuća krema od dvije vrste vrhnja: slatkog i kiselog

Priprema kolača doista nije zahtjevna i ne traje dugo, a s obzirom na mekanu teksturu kreme, nema straha da ovo neće uspjeti.

Potrebno:

  • 200 g piškota

Za kremu od naranči:

  • 3 naranče
  • 100 g šećera
  • 100 ml vode
  • 20 g gustina

Za bijelu kremu:

  • 300 g kiselog vrhnja
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu

Priprema:

Naranče oguliti potpuno i očistiti od vanjske opne. Najlakše ćete to učiniti oštrim nožem (kao da gulite jabuku u debljem sloju). Narezati na male kockice.

Nasjeckanu naranču sa svim sokom koji je pustila prilikom rezanja prebaciti u lončić za kuhanje. Dodati šećer i polovicu vode pa zakuhati. Kuhati uz povremeno miješanje 10-ak minuta. Usitniti sve štapnim mikserom, pa u kašu dodati gustim razmućen u preostaloj vodi. Promiješati sve dobro i skuhati do kraja. Kremu prohladiti.

Za bijelu kremu pomiješati kiselo vrhnje sa šećerom u prahu. Uliti slatko vrhnje pa miksati tako dugo dok se ne postigne gustoća mekše kreme. Ne mora biti potpuno čvrsto kao kada se miksa čisti šlag.

U manju posudu ili lim za kolače koji ne bi trebao biti veći od 20×20 cm, na dno složiti piškote namočene u mlijeko. Preko piškota izliti bijelu kremu, a preko nje kremu od naranči. Žlicom proći kroz kreme na par mjesta kako bi se napravio mramorni efekt.

Sve skupa dobro rashladiti i poslužiti.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Ražnjići s mesom i povrćem

Objavljeno

/

Napisao/la:

Praznik rada postao je sinonim za druženje uz roštilj, ražnjići su uvijek dobra ideja i uvijek se pojedu prvi, a uz meso, na ražnjiće možete dodati i svoje omiljeno povrće

Sastojci:

  • 500 g mesa po izboru (piletina, svinjetina, junetina)
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 1 crveni luk
  • Soja umak
  • Med
  • Češnjak sitno nasjeckan
  • Maslinovo ili biljno ulje
  • Sol, papar
  • Svježi peršin sitno nasjeckan

Priprema:

Meso narežite na kockice, paprike narezati na komadiće, luk na veće komade, a tikvice na kolutiće. Sve zajedno stavite u veću zdjelu, dodajte soja umak, med, sjeckani češnjak, začine i ulje. Dobro promiješajte i ostavite da se marinira barem 30 minuta (ili duže za bolji okus). Na kraju složite ražnjiće ovim redom, komad mesa, komad luka, paprika, tikvica, pa opet meso i tako do kraja štapića. Pecite ražnjiće na roštilju. Tijekom pečenja ih povremeno premažite ostatkom marinade za dodatnu sočnost. Gotove ražnjiće izvadite na tanjur i pospite s još malo sitno narezanog češnjaka i peršina. Uz ražnjiće poslužite svježu salatu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Torta od mrkve, spoj sočnosti i kreme od sira

Objavljeno

/

Napisao/la:

Ova torta od mrkve je jednostavna za pripremu, sočna i puna okusa, idealan spoj mrkve i kreme od sira. Vrlo je jednostavna za napraviti uz napomenu da mrkvu ribate na najsitnijem dijelu ribeža.

Sastojci:

Za tijesto:

  • ¾ dl ulja
  • jedna i pol čaša šećera
  • 3 jaja
  • 1 mala žlica cimeta
  • 1 mala žlica praška za pecivo
  • 1 mala žlica sode bikarbone
  • 1 mala žlica vanilin šećera
  • 2 čaše brašna
  • 1/2 kg ili 5 dl naribane mrkve

Za premaz:

  • 100 g krem sira (npr. Philadelphia)
  • 1 mala žlica vanilin šećera
  • ½ dl maslaca (oko 100 g)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 velika žlica limunovog soka

Za posipanje:

  • Kokosovo brašno

Priprema: Umutite ulje, šećer i jaja u većoj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Postepeno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte naribanu mrkvu.

Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, stranice lagano premažite margarinom i pospite brašnom. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 60 minuta (provjerite čačkalicom je li pečeno). Ostavite biskvit da se potpuno ohladi. Za premaz umutite krem sir, vanilin šećer, maslac, šećer u prahu i limunov sok u glatku kremu te ohlađeni biskvit premažite pripremljenim premazom. Pospite cijelu tortu kokosovim brašnom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Pljeskavice s mljevenim mesom, tikvicama i feta sirom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi bijeli tanjur na kojem se nalaze četiri pljeskavice tamnosmeđe boje. Pljeskavice imaju vidljive zelene komadiće začinskog bilja. Okružene su listovima svježeg peršina, što daje dodatnu živost i svježinu. Tanjur je pažljivo stiliziran, a na lijevoj strani nalazi se mala zdjelica s crnim paprom, dok je vilica postavljena s desne strane. Fotografija odaje dojam ukusno pripremljenog obroka i može poslužiti kao inspiracija za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ove pljeskavice su hrskave izvana, a mekane i mirisne iznutra – idealne za roštilj, ručak uz prilog od povrća ili kao ukusan dodatak lepinji sa svježim povrćem i umakom po izboru. Jednostavne za pripremu, a bogate okusom, odličan su izbor za svakodnevni obrok

Sastojci (za 4 pljeskavice):

  • 300 g mljevenog mesa – oko tri pune šake (najbolje mješavina junetine i svinjetine)
  • 1 srednja tikvica (naribana i ocijeđena)
  • 2 žlice zobenih pahuljica (ili krušnih mrvica)
  • 1 jaje
  • 2 žlice sitno sjeckanog peršina
  • 2 žlice feta sira (natrganog ili izmrvljenog)
  • 1 žlica senfa
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • 1 žlica maslinovog ulja (za pečenje)

Priprema:

Tikvicu naribajte, posolite i ostavite da pusti vodu (10 minuta), zatim dobro ocijedite.

U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim ulja: mljeveno meso, tikvicu, jaje, zobene pahuljice, feta sir, peršin, senf, sol i papar.

Oblikujte 4 pljeskavice rukama.

Zagrijte tavu s malo ulja pa pecite pljeskavice na srednje jakoj vatri 4-5 minuta po strani, dok ne dobiju lijepu boju i budu pečene iznutra.

Nastavite čitati

U trendu