Poveži se s nama

Atletika

ITALIJA Održan WPA Grand Prix, hrvatski paraatletičari uspješni

Objavljeno

/

Na slici je osoba u invalidskim kolicima koja nosi plavu majicu s natpisom “CROATIA” i brojem 50. Osoba drži čunj u ruci, a pozadina prikazuje zelenu mrežu i drugu osobu u daljini. Slika je snimljena na otvorenom tijekom dana.
Foto: Hrvatski paraatletski savez

S obzirom na to da su naši paraatletičari ostvarili izvanredne rezultate na ovom Grand Prixu, vjerujemo kako će nas u Parizu predstaviti u najboljem svjetlu

U Italiji, točnije u talijanskom gradu Jesolu, održan je drugi Grand Prix ove sezone pod nazivom‘WPA Grand Prix Jesolo 2024’. Na natjecanju je sudjelovalo 393 paraatletičara/ki iz 57 država. Hrvatske boje u Italiji branilo je 12 atletičara koji su se natjecali u 17 disciplina.

Prvog dana natjecanja nastupilo je pet hrvatskih atletičara. Antonio Kosmat natjecao se u utrci na 1500 metara u kategoriji T38. On je u cilj ušao s rezultatom 5:07,56 te tako osvojio zlato među jakom konkurencijom.

Član Paraatletskog kluba Uspon, Mirnes Omerhodžić, natjecao se u bacnju čunja u kategoriji F51. Omerhodžić je čunj bacio 30,58 metara, te je prvobitno s tim rezultatom završio na trećem mjestu, ali s obzirom na to da je došlo do promjene u klasifikaciji jednog od njegovih konkurenata, Omerhodžić je na kraju završio kao drugoplasirani. Ovim rezultatom Mirnes je srušio državni rekord u bacanju čunja.

Odličan rezultat ostvario je i Marijan Presečan (F53) u bacanju kugle. Presečan je kuglu bacio 6,87 metara, to mu je bilo dovoljno da zasjedne na odlično drugo mjesto.

Da je Hrvatska imala dobar dan na otvaranju ovog natjecanja pokazao je i Massimo Iveta (F33) koji se natjecao u bacanju koplja. Massimo je, bacivši koplje 11,21 metara, zauzeo drugo mjesto.

Nakon jednog prvog i čak tri druga mjesta, došlo je i jedno treće te jedno četvrto mjesto. U glavnoj ulozi ponovo je bio Massimo Iveta, ovaj put u bacanju kugle. Iveta je kuglu bacio 7,17 metara te tako osvojio treće mjesto i dodao još jedan sjajan rezultat za hrvatsku paraatletiku na ovom natjecanju.

Osim Mirnesa Omerhodžića u bacanju čunja u istoj kategoriji natjecao se i Radovan Halas. Radovan je s bačenih 27,83 metara zauzeo odlično četvrto mjesto.

Hrvatska je već prvog dana natjecanja pokazala svoju moć i kvalitetu s kojom trenutno raspolaže.

Drugi dan natjecanja za hrvatske paraatletičare bio je još boji. Naime, naši su sportaši drugi dan natjecanja završili sa čak četiri prva, jednim drugim, jednim trećim i jednim petim mjestom.

Sara Marić (T47) istaknula se u utrci na 100 metara gdje je pobijedila stigavši do cilja za 13,67 sekundi pritom postavivši novi državni rekord.

Uspješan je bio i Miljenko Vučić (F11) u bacanju kugle. Vučić je kuglu bacio 12,21 metara te tako osvojio prvo mjesto.

Da je hrvatska ženska paraatletika na zavidnom nivou pokazala je Ivana Purkić (F38). Ona se natjecala u ženskoj konkurenciji bacanja diska. Osvojila je prvo mjesto bacivši disk 28,61 metara.

Luka Baković (F46) natjecao se u bacanju kugle te za svoj izbačaj od 15,28 metara osvojio još jedno prvo mjesto za Hrvatsku na ovom natjecanju.

Dodajmo kako je uspješan bio i Antonio Kosmat (T38) koji je na 400 metara osvojio drugo te na 100 metara peto mjesto, ali i Matija Sloup (F40) koji je zauzeo treće mjesto u bacanju kugle bacivši istu 9,95 metara.

Zadnji dan natjecanja nastupilo je troje naših atletičara. Ivan Katanušić (F64) u bacanju diska osvojio je prvo mjesto bacivši 49,99 metara.

Sara Marić (T47) osim na 100 metara, natjecala se i u utrci na 200 metara u kojoj je završila na odličnom drugom mjestu s rezultatom 29,21.

Osim u trčanju, Sara se natjecala i u skoku u dalj, u toj disciplini osvojila je treće mjesto skočivši 4,30 metara.

Svoj nastup na  Grand Prixu posljednjeg dana natjecanja imao je i Marin Županović (F54) u bacanju koplja. Marin je koplje bacio 23,81 metara, što mu je bilo dovoljno za osvajanje drugog mjesta.

S obzirom na to da su naši paraatletičari ostvarili izvanredne rezultate na ovom Grand Prixu, vjerujemo kako će nas u Parizu predstaviti u najboljem svjetlu.

Atletika

ZAGREB Održano prvo kolo hrvatskog paraatletskog prvenstva

Objavljeno

/

Na slici je atletičar koji se priprema baciti kuglu. Radi se o nekoj vrsti atletskog natjecanja u dvorani. Natjecatelj ima plavu majicu, na njoj je redni broj natjecatelja i naslov "Hrvatski paraatletski savez.
Foto: Hrvatski paraatletski savez

Zagreb je prošli vikend, u nedjelju 10. ožujka 2024. godine, bio domaćin prvog kola Hrvatskog paraatletskog prvenstva. U dvorani Zagrebačkog velesajma natjecalo se 105 natjecatelja iz 13 klubova

Sudionici su se natjecali u muškoj i ženskoj konkurenciji, u seniorskoj i juniorskoj kategoriji te u osam disciplina.

U bacanju kugle, što se tiče seniorskih kategorija (F11, F12 i F40), najuspješniji je bio član AK ‘Uspon’ Miljenko Vučić koji se natjecao u kategoriji F11. Vučić je pobjedu odnio bacivši kuglu 12,40 m, s osvojenih 888 bodova. Ovaj je rezultat postigao u drugom bacanju. Iako sljedeća tri bacanja nije pravilno izveo, rezultat drugog bacanja bio mu je dovoljan da odnese pobjedu u ovom kolu.

Na drugom mjestu našao se hrvatski paraolimpijac Matija Sloup koji se natjecao u kategoriji F40. Sloup je svoj najbolji rezultat postigao u drugom bacanju, a on je iznosio 10,15 m. Za svoj izbačaj Sloup je zaradio 820 bodova što mu je bilo dovoljno da zauzme drugo mjesto. U seniorskoj kategoriji bacanja kugle još su se natjecali Matija Lončar iz AK ‘Odisej’ te Izet Hasanagić iz AK ‘Karlovac’. Lončar je zauzeo treće, a Hasanagić četvrto mjesto.

Seniorsko bacanje kugle (F32, F33 te F34) također je bilo zanimljivo. Pobjedu je odnio hrvatski paraolimpijac Deni Černi (F33) s rezultatom 11,35 i osvojenih 956 bodova. Drugo mjesto osvojio je član AK ‘Spektar’ Massimo Iveta (F33). Massimo je kuglu bacio 7,71 m, pritom osvojivši 450 bodova. Treće mjesto pripalo je URIHO-vcu Stipici Čupiću (F34) s bačenih 5,80 m te osvojenih 118 bodova.

U muškoj konkurenciji bacanja kugle (F52, F53, F54 i F57) najbolji je bio Marijan Presečan (F53). Marijan je bacio kuglu 6,70 m, za taj hitac osvojio je 649 bodova, te tako odnio pobjedu na prvom ovosezonskom nacionalnom natjecanju.

U jakoj konkurenciji među seniorima u kategoriji F55 pobjeda je pripala članu AK ‘Spektar’ Stipi Tokiću. On je s bačenih 7,99 m osvojio 470 bodova što mu je bilo dovoljno da odnese pobjedu među sedam natjecatelja.

Najbolji u seniorskoj konkurenciji bacanja kugle u kategoriji F20 bio je član AK ‘Uspon’ Stjepan Dereta. On je s bačenih 8,35 metara osvojio 61 bod te završio prvi u jakoj konkurenciji među 18 atletičara koji su se natjecali u bacanju kugle.

Što se tiče bacanja kugle za seniorke, bacalo u pet kategorija (F33, F34, F55, F56 te F57). Kod seniorki najbolja je bila Nataša Sobočan iz AK ‘Uspon’ (F56). Sobočan je pobjedu odnijela hicem iz trećeg pokušaja, bacivši kuglu 6,24 m, te za to osvojila 618 bodova.

U bacanju kugle u konkurenciji seniorki u kategoriji F20 natjecalo se pet atletičarki. Najbolja među njima bila je Marina Martinac koja je bacila kuglu 6,00 metara te osvojila 72 boda. To joj je bilo dovoljno za pobjedu na ovom natjecanju. 

U juniorskoj konkurenciji bacanja kugle u kategorijama F20 i F41 natjecalo se 7 atletičara. Među njima najbolji je bio Teo Tušak koji se natjecao u kategoriji F20. Tušak je pobijedio s bačenih 8,69 m i osvojenih 194 boda.

U trkačkom dijelu natjecanja gledatelji su također imali što vidjeti. Utrke su se trčale na 60 m, 200 m, 400 m, 800 m i 1500 m, u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.

Kod seniora na 200 metara sudionici su se natjecali u tri kategorije: T20, T37 i T38. Najbolji među trkačima u seniorskoj konkurenciji bio je Igor Štefičar (T37). On je pobjedu odnio stigavši na cilj za 33,00 sekunde.

U muškoj juniorskoj konkurenciji u utrci na 200 metara atletičari su se natjecali u dvije kategorije – T20 i T46 – a natjecala su se četiri trkača: Marko Radovanac, Matej Bikić, Josip Zetović te Karlo Brebrić. Pobjedu je odnio Marko Radovanac koji je na cilj stigao za 26,8 sekundi. Drugo mjesto pripalo je Mateju Bikiću iz Vinkovaca, dok je treći bio njegov klupski kolega Josip Zetović. Četvrto mjesto pripalo je također Vinkovčaninu Karlu Brebriću.

U seniorskoj konkurenciji u utrci na 60 metara (T37, T38) pobjedu je odnio Antonio Kosmat (T38) iz Samobora. Kosmat je do cilja stigao za 7,8 sekundi te tako osvojio prvo mjesto.

U muškoj seniorskoj konkurenciji na utrci na 60 m u kategoriji T20, pobjedu je odnio član AK ‘Uspon’ Antonio Lovrić. Antonio je stigao do cilja za 9,0 sekundi te tako završio prvi među šest natjecatelja.

Što se tiče ženske seniorske konkurencije u utrci na 200 metara, atletičarke su se natjecale u četiri kategorije: T20, T38, T47 i T64. Pobjedu je odnijela Željka Grković koja je na cilj stigla za 35,3 sekunde, osvojivši pritom 12 bodova.

Što se tiče skoka u dalj, seniorke su se natjecale u tri kategorije: T20, T37 i T47. Među četiri skakačice najbolja je bila Miriam Salopek (T20) skočivši 3,37. Miriam je pritom osvojila 25 bodova što joj je bilo dovoljno za pobjedu.

Jedan od najuspješnijih klubova prvog kola Hrvatskog paraatletskog prvenstva definitivno je AK ‘Uspon’ koji ima pobjednike u više sportskih disciplina.

Nastavi čitati

Atletika

Laura Štefanac oborila svjetski rekord u bacanju koplja

Objavljeno

/

Na slici su dvije osobe koje stoje pored velike table s brojevima. Osoba s lijeve strane nosi bijelu majicu s brojem 84, a osoba s desne strane nosi zelenu jaknu i plave hlače. Tabla pokazuje broj 84 i 5130 ispod njega. U pozadini se vidi stadion sa sjedalicama i planine u daljini.
Foto: torpedo.media

Na ‘Zimskom prvenstvu Slovenije u bacanjima za seniore i mlade kategorije’ koplje je bacila 51,30 m, što joj je bilo dovoljno da postavi novi svjetski rekord u toj kategoriji

Članica sportskog saveza gluhih i atletičarka riječkog Atletskog kluba ‘Kvarner’, Laura Štefanac, opet oduševljava na svjetskoj atletskoj sceni za gluhe atletičare. Laura je postala vlasnica novog svjetskog rekorda u bacanju koplja za gluhe. Ovaj uspjeh ostvarila je natječući se na ‘Zimskom prvenstvu Slovenije u bacanjima za seniore i mlade kategorije’.

Naime, Štefanac se u Sloveniji natjecala u kategoriji bacanja koplja izvan konkurencije. U kategoriji bacanja koplja već je jednom oborila svjetski rekord. Na ovom natjecanju koplje je bacila 51,30 m, što joj je bilo dovoljno da postavi novi svjetski rekord u toj kategoriji.

– Osjećaj je divan, osjećam da sam u najboljoj formi i da mogu još više, ipak je ovo prvo natjecanje. S mojim trenerom Andrejem Hajnšekom odradila sam odličan ciklus treninga, što se potvrdilo na ovom natjecanju. Ove godine čeka me još Svjetsko prvenstvo gluhih na Tajvanu gdje mi je cilj osvojiti zlatnu medalju jer mi samo ona nedostaje u kolekciji osvojenih odličja. Uz to, svakako mi je cilj približiti se normi za Europsko prvenstvo u Rimu u čujućoj kategoriji – kazala je Štefanac nakon još jednog velikog uspjeha.

Posjetimo, Laura je prije dvije godine osvojila zlatnu olimpijsku medalju na Olimpijskim igrama za gluhe. U istoj godini osvojila je prvo mjesto na bacačkom prvenstvu Hrvatske, ali i postavila svjetski rekord u Cluju (51, 02).

Sada, dvije godine kasnije, Laura je ponovo postala vlasnica svjetskog rekorda.

Osim u bacanju koplja, Štefanac se natječe i u bacanju diska te bacanju kugle.

Laura u svojim vitrinama ima dva olimpijska zlata, dva europska zlata i jedno europsko srebro. Prošle godine, kada je u Poljskoj osvojila europsko zlato, srušila je i 7 godina star rekord europskih prvenstava s bačenih 47,00 metara.

Povodom novog velikog Laurinog uspjeha javili su se iz Atletskog kluba ‘Kvarner’.

– Mi ovim putem tebi želimo da osvojiš zlatnu medalju koju želiš i da nikad ne prestaneš raditi na svojim snovima jer ti to možeš! Čestitamo na velikom rezultatu – poručuju iz Atletskog kluba ‘Kvarner’.

S obzirom na Laurinu kvalitetu, iskustvo, kao i sjajne rezultate s velikih natjecanja, nema sumnje da će i zlato sa Svjetskog prvenstva, koje joj nedostaje u kolekciji, doći već ove godine na Svjetskom prvenstvu u atletici za gluhe na Tajvanu.

Nastavi čitati

Atletika

GRAND PRIX DUBAI Uspješan početak sezone za hrvatske paraatletičare

Objavljeno

/

Na slici je sportaš koji nosi majicu s natpisom “CROATIA” i brojem 184, a izgleda da sudjeluje u nekoj vrsti sportskog događaja. Drži crnu kuglu za bacanje u ruci. Sportaš je u invalidskim kolicima. U pozadini su druge i druge osobe.
Foto: Hrvatski paraatletski savez

Kaurin je u svojoj kategoriji odnio pobjedu bacivši kuglu 15,49 m. S ovim je hicem, osim što se popeo na pobjedničko postolje, postavio i državni rekord u bacanju kugle.

U Dubaiju je od 13. do 15. veljače 2024. godine održan prvi Grand Prix u paraatletici ove sezone.

Na prvom ovosezonskom Grand Prixu nastupilo je 573 paraatletičara iz 71 zemlje svijeta, a hrvatske boje branilo je devet paraatletičara – osam paraatletičara i jedna paraatletičarka, a natjecali su se u 10 disciplina.

Hrvatski parasportaši koji su nastupali: Matija Sloup, Velimir Šandor, Miljenko Vučić, Luka Baković, Radovan Halas, Antonio Kosmat, Ivana Purkić, Erik Fabian Kaurin te Marin Županović.

Prvog dana natjecanja Hrvatska je imala predstavnike u dvije kategorije – Miljenko Vučić u bacanju kugle (F11) te Ivana Purkić u bacanju diska (F38). Vučić je bio vrlo uspješan, zauzeo je drugo mjesto bacivši kuglu 12,59 m.

Ivana Purkić zauzela je četvrto mjesto. Ona je disk bacila 28,43 metara, pritom osvojivši 744 boda, što joj je bilo dovoljno za osvajanje 4. mjesta.

Drugi dan natjecanja za Hrvatsku su nastupila četiri natjecatelja: Antonio Kosmat (T38) u utrci na 400 m, Matija Sloup (F40) u bacanju kugle, Velimir Šandor (F53) u bacanju kugle i Marin Županović (F54) u bacanju koplja.

Naš proslavljeni paraolimpijac i svjetski rekorder iz 2017. godine u bacanju diska, Matija Sloup, na ovom se Grand Prixu natjecao u bacanju kugle (F40). Na prvom ovosezonskom natjecanju kuglu je bacio 10,07 m, a taj mu je hitac bio dovoljan za osvajanje drugog mjesta.

Hrvatski trkač Antonio Kosmat (T38) u utrci na 400 metara u cilj je utrčao s rezultatom 59,46. Ovaj mu je razultat donio treće mjesto.

Marin Županović u bacanju koplja zauzeo je 4. mjesto bacivši hitac 22,52 metra, pritom osvojivši 715 bodova.

Drugi dan natjecanja, što se tiče hrvatskih nastupa, zaključio je Velimir Šandor koji se natjecao u bacanju kugle (F53). Kuglu je bacio 4,40 m, a na kraju natjecanja Šandor je rekvalificiran u kategoriju F52 u kojoj ima osvojene dvije paraolimpijske medalje.

Najbolji rezultat u Dubaiju za Hrvatsku stigao je zadnji dan natjecanja, a ostvario ga je Erik Fabian Kaurin. Hrvatski predstavnik natjecao se u bacanju kugle u kategoriji (F46), a odnio je pobjedu bacivši kuglu 15,49 m. S ovim je hicem, osim što se popeo na pobjedničko postolje, postavio i državni rekord u bacanju kugle, te učinio da ova medalja zlatnog sjaja sija još jače.

Istaknimo kako su taj dan nastupali još Luka Baković u bacanju kugle (F46), Radovan Halas u bacanju čunja (F51), te Antonio Kosmat u utrci na 1500 metara (T38).

Baković je u istoj kategoriji u kojoj je njegov kolega iz reprezentacije Kaurin osvojio prvo mjesto, završio drugi s bačenih 15,22 metara.

Radovan Halas je u bacanju čunja osvojio drugo mjesto s bačenih 29,04 m, dok je Kosmat u utrci na 1500 metara završio na solidnom 6. mjestu (5:43.65).

Idući Grand Prix održat će se u Tunisu od 5. do 7. ožujka 2024. godine.

Nastavi čitati

U trendu