Poveži se s nama

in MREŽA

IN PORTAL Okrugli stol ‘Osobe s invaliditetom u medijima’ iznjedrio kvalitetne zaključke

Objavljeno

/

Na fotografiji je osam osoba, jedna stoji dok ostale sjede za stolom. Na televizijskom ekranu prikazana je slika na kojoj su informacije o događaju.
Foto: In Portal

Smatramo kako će se plodovi okruglog stola ‘Osobe s invaliditetom u medijima’ tek vidjeti, a nama ostaje da i dalje neumorno radimo za dobrobit osoba s invaliditetom, kao i do sada

Poslušaj ovaj članak

U četvrtak 16. svibnja, u restoranu ‘Sunce’, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO i In Portal, središnji medij za informiranje osoba s invaliditetom, održali su okrugli stol na temu ‘Osobe s invaliditetom u medijima – s obje strane objektiva.’ Čast da vodi ovo događanje dobio je renomirani novinar In Portala Mladen Kristić.

Na okruglom stolu sudjelovalo je šest poznatih panelista, a ni u publici nije nedostajalo kvalitetnih ljudi.

O ovoj važnoj temi raspravljali su predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, drugi čovjek Agencije za elektroničke medije Robert Tomljenović, novinarka HRT-a i  Radio Studenta Iva Habek, profesorica Sveučilišta Sjever Željka Bagarić, novinarka Hrvatske katoličke mreže Željka Šemper te Ivona Šeparović iz saveza SUMSI. Svi oni svojim su znanjem i iskustvom obogatili ovaj iznimno važan događaj.

U uvodnom obraćanju Mladen Kristić istaknuo je kako je tema okruglog stola izuzetno važna, ne samo za populaciju osoba s invaliditetom nego i za cijelu zajednicu, te da upravo zbog toga treba progovoriti o ključnim temama vezanim za osobe s invaliditetom u medijima. Medijska pismenost, istraživačko novinarstvo, sloboda medija, samo su neke od tema koje su otvorene na ovom izrazito zanimljivom okruglom stolu.

Čast da otvori okrugli stol u ime ustanove URIHO pripala je Borisu Jakovu Geričiću, savjetniku ravnateljice Sanje Major, a odmah nakon toga riječ je dobio i glavni urednik In Portala, Damir Fatušić.

– Zahvalio bih se našem izdavaču Ustanovi URIHO te Gradu Zagrebu što nas prati cijelo vrijeme i što prepoznaje vrijednost In Portala koji je najveći i najvažniji, za sada nažalost, i jedini medij za informiranje osoba s invaliditetom. Pokušat ćemo se odmaknuti od digitalnog, te u stvarnom svijetu povećati utjecaj i početi govoriti o temama za koje mislimo da su važne za osobe s invaliditetom, kako u medijima tako i u društvu – kazao je Fatušić.

Kao izaslanica gradonačelnika Tomislava Tomaševića, okupljenima se obratila pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Marinka Bakula Anđelić prisjećajući se samog pokretanja In Portala prije deset godina. Naglasila je kako je portal zamišljen u samom početku kao inkluzivan medij koji će se baviti širokim spektrom tema.

Moderator okruglog stola Mladen Kristić redom je postavljao pitanja sudionicima o problematici odnosa medija prema OSI populaciji, a posebno inspirativno i emotivno govorio je Hrvoje Zovko.

– Osobe s invaliditetom danas se diskriminiraju na više osnova. Njih treba tretirati kao ravnopravne građane i građanke ove zemlje. Njihova borba je sto puta teža, inspirativnija i važnija za svakoga od nas. Ne smijemo žaliti osobe s invaliditetom, već ih trebamo poticati da budu hrabri te da budu to što jesu. Svatko od nas ima pravo ostvariti svoje snove – kazao je Zovko.

Razgovor je otišao i u smjeru edukacije osoba s invaliditetom u medijskom prostoru. Svoje viđenje na tu temu dala je Željka Bagarić. Naglasila je kako bi trebalo senzibilizirati javnost za sve poteškoće kroz koje prolaze osobe s invaliditetom, te kako se nada da će uspjeti stvoriti platformu za njihovo zapošljavanje.

S obzirom na to da je gotovo cijeli svoj radni vijek posvetila etici u novinarstvu, Ivona Šeparović osvrnula se na to kako se, kad su u pitanju osobe s invaliditetom, u medijima stavlja u fokus njihov invaliditet, a ne ono što oni zapravo jesu.

– Trebali bismo upotrijebiti medije da naglasimo kako ne bi trebao postojati poseban pristup prema osobama s invaliditetom. Mediji bi trebali naglašavati osobu i ono što ona radi. Ono što ne biste pitali osobu bez invaliditeta, ne pitajte ni osobu s invaliditetom – rekla je Šeparović.

Željka Šemper pohvalila je rad In Portala rekavši kako se i sama informira preko njega, te dodala da je jako dobro što takav portal postoji. Šemper je istaknula kako bi bilo dobro da i drugi portali koriste In Portal kao izvor informacija. Smatra kako osobe s invaliditetom moraju imati svoje kritičko mišljenje te da ih se mora pustiti da sami govore za sebe.

Iva Habek, studentica novinarstva i suradnica na HRT-u, naglasila je kako trebamo svi zajedno inzistirati da osobe s invaliditetom budu vidljive u javnom servisu ispred ekrana, ali ne samo kada se radi o problematici OSI populacije, nego i o svim ostalim društvenim pitanjima od unutarnje politike, vanjske politike, kulture, sporta, društvenog života. Postoje stereotipi da se novinari s invaliditetom moraju isključivo baviti temama koji se tiču upravo njih.

Robert Tomljenović u svom se izlaganju osvrnuo na sve prisutniji utjecaj umjetne inteligencije u novinarskoj profesiji. Rekao je kako je teško očekivati da umjetna inteligencija zamijeni živoga čovjeka.

– Umjetnu inteligenciju treba koristiti kao alat. Kvalitetan medijski sadržaj koji može napisati živi čovjek, nikada neće moći zamijeniti umjetna inteligencija – istaknuo je Tomljenović.

Uvidjevši u kojem se položaju nalaze osobe s invaliditetom u medijima, predsjednik HND-a obećao je kako će sazvati okrugli stol na kojem će predložiti nekim od giganata hrvatskog medijskog prostora da In Portal uzmu za svog partnera kako bi se glas osoba s invaliditetom čuo što glasnije i jasnije nego do sada.

Glavni zaključak susreta sa svim sudionicima okruglog stola zasigurno je taj da osobama s invaliditetom treba pružiti isti tretman kao svim ostalim građanima ove zemlje, nebitno s koje strane objektiva se nalazili.

Smatramo kako će se plodovi okruglog stola ‘Osobe s invaliditetom u medijima’ tek vidjeti, a nama ostaje da i dalje neumorno radimo za dobrobit osoba s invaliditetom kao i do sada.

in MREŽA

Održana edukacija Workplace Inclusion Champion

Objavljeno

/

Na slici je logotip HR PSOR-a (Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj). Logotip se sastoji od grafičkog prikaza zupčanika unutar kojeg je stilizirani cvijet s listovima, a desno od njega je tekst "HR PSOR" u tamnoplavoj boji.
Foto: posi.hr

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić u okviru 3. ciklusa edukacije Workplace Inclusion Champion (Lideri uključivosti na radnome mjestu), koju organizira Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR), 10. lipnja 2024. godine održao je predavanje ‘Uključivanje osoba s invaliditetom’

Ovo je jedan od ukupno sedam modula/sadržajnih cjelina edukacije posebno osmišljen kako bi polaznicima pružio znanje i razumijevanje ključnih elemenata ravnopravne uključivosti osoba s invaliditetom. Cilj je osposobiti menadžere za izradu konkretnih mjera za provedbu strategije jednakih mogućnosti organizacije u području ravnopravnog uključivanja osoba s invaliditetom.

Ova je edukacija organizirana u obliku kombiniranog učenja, a sastoji se od online teorije, vježbi i kvizova koji omogućuju produbljivanje znanja o raznolikosti i uključivosti (D&I) kao i razvoj vlastite samospoznaje o tome kako biti istinski uključiv u svakodnevnim interakcijama u svom osobnom i profesionalnom životu. Edukacija donosi i alate za dublje razumijevanje u području ravnopravnog uključivanja i omogućava uvid u upravljanje dobnom raznolikošću te sve prednosti koje različite skupine zaposlenika donose poslovnim organizacijama.

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) je neovisna udruga privatnog sektora koju su osnovali vodeći gospodarstvenici Hrvatske da bi poticali održivi razvoj u gospodarstvu i zastupali gospodarstvo u održivom razvoju. HR PSOR je danas nositelj Hrvatskog indeksa održivosti – HRIO, organizator godišnjih Konferencija o održivom razvoju, nositelj Povelje o raznolikosti Hrvatska pod kojom djeluje i Savez za rodnu ravnopravnost, nositelj edukacije Korporativna održivost te stoji iza mnoštva drugih aktivnosti i okuplja više od 60 članova.

Izvor: posi.hr

Nastavi čitati

in MREŽA

Makarska udruga ‘Sunce’ obilježila 30 godina rada

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje grupu ljudi na vanjskom okupljanju. Neki sjede za drvenim stolovima i jedu, dok drugi stoje ili hodaju okolo. Vrijeme je sunčano, a sjene ukazuju na popodne. Drveće pruža hlad, a u pozadini se vide parkirani automobili. Scena odražava opuštenost zajedničkog druženja.
Foto: I.M.Franić i M.Čaljkušić

Javno su se ovom prilikom, s dosadašnjim predsjednicima udruge, zahvalili za dugogodišnju podršku i uspješnu suradnju pojedincima i tvrtkama, osnovnim i srednjim školama makarskog primorja, jedinicama lokalne samouprave, dugogodišnjim volonterima i istaknutim pojedincima

Poslušaj ovaj članak

Prošlog petka, 7. lipnja 2024. na otvorenom prostoru Pomorskog Športskog Ribolovnog Društva ‘Arbun’/PŠRD ‘Arbun’ u Makarskoj održana je svečana proslava 30. rođendana jedne od najdugovječnijih makarskih udruga civilnog društva, makarske Udruge Sunce.

Na proslavi su se članovima udruge pridružili dugogodišnji volonteri, podupiratelji, prijatelji, građani Makarske i Primorja, a prihvaćenost i podrška udruzi lokalne zajednice vidjela se i osjetila te večeri na svakom koraku.

– Proslava je bila prigoda da se roditelji koji su i pokrenuli osnivanje udruge te, još uvijek ratne 1994. godine, prisjete samih početaka rada udruge. Udrugu Sunce su osnovali jer su svojoj, a i drugoj  djeci s teškoćama u razvoju s ovog područja željeli poboljšati uvjete života koji onda nisu bili ni blizu ovima danas, osiguravajući im potrebne terapije i školovanje u njihovom rodnom mjestu, ostanak u krugu obitelji. Ubrzo je otvoren dnevni boravak za našu djecu, područno odjeljenje Centra Juraj Bonaći. U to vrijeme, prije 30 godina, a opet ne tako davno, djeca s teškoćama samo su iznimno uključena u dječje vrtiće, rijetka su pohađala redovne škole… Makarska je među prvima uključila pomoćnike u nastavi – prisjetio se sadašnji predsjednik Robert Glavičić napominjući da je njegov sin koji danas ima 24 godine posljednji upisan u boravak.

– Sva djeca nakon toga, čak i s udruženim teškoćama, pohađaju redovne škole na Primorju. To je velikim dijelom zasluga naše udruge – napomenuo je Glavičić.

Pružili su podršku školama u inkluziji, educirali pomoćnike, među prvima su sami pripremali i provodili brojne nacionalne i europske projekte, zahvaljujući čemu su razvili lepezu socijalnih usluga: od prijevoza i brojnih terapija do osobne asistencije i pomoći u kući.

Javno su se ovom prilikom, s dosadašnjim predsjednicima udruge, zahvalili za dugogodišnju podršku i uspješnu suradnju pojedincima i tvrtkama, osnovnim i srednjim školama makarskog primorja, jedinicama lokalne samouprave, dugogodišnjim volonterima i istaknutim pojedincima.

– Program je osmislila Ivana Miočević Franić koja je vodila računa o svakom detalju i organizirala brojne volontere svih generacija koji su pomogli postavljanju pozornice, ozvučenja, pripremi i podijeli hrane i pića. Lokalni chefovi pripremili su brudet od sipa s orzom i lećom u velikom kazanu za čije miješanje im je bilo potrebno drveno veslo.

Za zabavu su bile zadužene makarske klape: dječja klapa Biokovo, novoosnovana klapa Muccrum i najstarija lokalna klapa Srdela te najpoznatiji makarski DJ, Zoran Spajić. Oni su raspjevali i rasplesali sunčevu ekipu, a uz nezaobilaznu tortu i šampanjac fešta se produžila dugo u noć.

Bila je to prava ‘narodna fešta’ udruge koja već 30 godina djeluje na makarskom primorju i prepoznata je i podržana od stanovnika svih mjesta u Primorju zahvaljujući predanom radu u korist djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Transparentan rad bez afera, suradnja i podrška svih sektora od privatnih do javnih i civilnog sektora čitave Hrvatske čini nam se kao jamstvo održivosti ove udruge koja je upravo proslavila ‘prvih 30’ godina rada – priopćili su nam iz udruge, a čestitku za rođendan upućuje i In Portal.

Nastavi čitati

in MREŽA

USUSRET PARIZU Košarkaš u kolicima juriša na svoje treće zlato

Objavljeno

/

Foto: PERAMAX

Postoji život i izvan vašeg invaliditeta. Da, ja sam osoba s invaliditetom, ali sam i ponosan otac. Usto sam ponosan zaposlenik s punim radnim vremenom i trostruki osvajač paraolimpijskih medalja, veli Trevon Jenifer

Poslušaj ovaj članak

Trevon Jenifer duboko je zakoračio u četvrto desetljeće života, a za to se vrijeme okušao u različitim paraolimpijskim sportovima, sve dok mu sudbina nije dodijelila košarku u kolicima.

I karma ga je pomazila, itekako, jer je Trevon postao jedna od ikona američkog paraolimpijskog sporta. Do danas je osvojio tri medalje – po jedno zlato u Rio de Janeiru i Tokiju te broncu u Londonu – a za ovogodišnje se Paraolimpijske igre pripremao s posebnim trenažnim procesom jer, kako sam kaže, iz Pariza se doma ne namjerava vratiti samo sa suvenirima. Zlato je svakako opcija.

Ali on je otac dvoje djece i treninge odrađuje prilagođavajući se njihovu rasporedu. To znači da će obično ići u teretanu kada njegova 8-godišnja kći i 4-godišnji sin odrade svoje vanškolske programe. Trevon je, dakle, ponajprije otac, a tek potom trofejni sportaš.

Danas 35-godišnjak, Trevon se počeo natjecati u atletici i košarci kada je imao tek četiri godine. Od tada je pozitivna snaga inkluzivnosti u sportu i živi dokaz da invaliditet nije nužno hendikep, nego mogućnost za postizanje rezultata kakve brojni sportaši bez tjelesnih ograničenja mogu samo sanjati. Rođen je bez nogu, u provincijalnom gradiću u državi Maryland, pa mu je, kaže, odrastanje s invaliditetom često izazivalo neželjenu pozornost.

– Tijekom mojih godina suočavanja s buljenjem, smijanjem i pokazivanjem kažiprstom, ili samo znatiželjnim pogledima koje mi ljudi upućuju, naučio sam neke korisne stvari. Uz sve ostalo, naučio sam kako komunicirati s djecom i uvjeriti ih da nema ništa loše u tome biti drugačiji – kaže Trevon.

Svojom predanošću i marljivim radom s djecom zavrijedio je duboko poštovanje u svojoj lokalnoj zajednici. Klince i klinceze, naime, neumorno poučava kako mogu nadvladati vlastita ograničenja, unatoč bilo kojoj vrsti invaliditeta.

– Postoji život i izvan vašeg invaliditeta. Da, ja sam osoba s invaliditetom, ali sam i ponosan otac. Usto sam ponosan zaposlenik s punim radnim vremenom i trostruki osvajač paraolimpijskih medalja. To daje poticaj ljudima da shvate kako invaliditet, uz sva ograničenja koja sa sobom nosi, može biti i odskočna daska za ostvarenje najluđih snova – zaključuje Trevon.

Nastavi čitati

U trendu