Poveži se s nama

in MREŽA

IDEM Tri desetljeća potpore inkluzivnom obrazovanju djece s teškoćama

Objavljeno

/

U fokusu na slici su dvije osobe u učionici, osoba u narančastoj majici u jednoj ruci drži rozo cvijeće, a u drugoj zahvalnicu. U pozadini se vidi prezentacija i jedna osoba koja sjedi na stolici.
Foto: Borna Ferdo Vukojević

Vizija nam je da se napravi organizacijski model obrazovanja koji će omogućiti djeci da se ostvaruju i da žive zajedno sa svojim vršnjacima, rekla je profesorica Ljiljana Igrić

Centar inkluzivne potpore IDEM stručnim je skupom pod nazivom ‘Razvoj podrške inkluzivnom obrazovanju – 30 godina CIP IDEM’, proslavio 30. obljetnicu svog djelovanja. Pokrovitelj obljetnice predanog rada Centra je ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike.

Skup se održao u prostorijama Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Zagreb, čiji su profesori te roditelji djece s teškoćama u razvoju osnivači Centra koji već tri desetljeća kroz razne edukacije pomaže djeci s teškoćama u razvoju, a klub dekana Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu je jedan od pokrovitelja ovog stručnog skupa.

Na skupu su sudjelovali brojni uvaženi gosti kao što su dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Ante Bilić Prcić, Marinka Bakula Anđelić, predsjednica CIP-a IDEM Đurđica Ivančić, ali i predstavnici Gradskog ureda za obrazovanje sport i mlade, predstavnici Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, ali i agencija za odgoj i obrazovanje koja je suorganizator ovog događaja.

Na skupu su se obrađivale teme vezane za inkluziju djece s teškoćama u razvoju, a glavnu riječ uz predsjednicu Đurđicu Ivančić imala je profesorica Ljiljana Igrić koja je predstavila 30 godina predanog rada CIP-a IDEM.

Tijekom 30 godina postojanja CIP IDEM je kroz brojne projekte radio na poboljšanju kvalitete života osoba s teškoćama u razvoju kao što su poticanje aktivnog sudjelovanja mladih s posebnim potrebama u hrvatskom društvu, program pomoć u učenju, a pokrenut je i projekt mobilni stručni tim u kojim se osposobljavaju djelatnici škola za rad s djecom s teškoćama u razvoju te im se tako pruža podrška u procesu uključivanja.

– Vizija nam je da se napravi organizacijski model obrazovanja koji će omogućiti djeci da se ostvaruju i da žive zajedno sa svojim vršnjacima. Jako je važno da se uvažavaju i potiču potencijali svakog djeteta- naglasila je Igrić te dodala kako je najponosnija na projekt edukacije učitelja i integracije djece te kako se i danas vide obrisi te edukacije u školama gdje rade nastavnici koji su tu edukaciju prošli.

Predsjednica Đurđica Ivančić ponosna je na rad CIP-a.

– Prvi smo napravili program edukacije pomoćnika u nastavi koji je verificirala agencija za strukovno obrazovanje i ugradila ga u programe koje treba raditi s djecom s teškoćama u razvoju. Zadovoljni smo s onim što se postiže. Vidi se da hrvatsko društvo kreće putem inkluzije, ali postoji još puno mjesta za napredak- zaključila je Ivančić.

Dodajmo kako je posebno emotivan trenutak bio dodjela zahvalnica profesorima i suradnicima koji su, svatko na svoj način, doprinijeli radu Centra, a osim stručne, skup je imao i glazbenu notu za koju je bio zadužen student klarineta Muzičke akademije u Zagrebu Roko Lovrić.

Zaključak ovog stručnog skupa je kako se još puno toga može napraviti na polju edukacije roditelja, i stručnog osoblja, te tako pomoći djeci s teškoćama u razvoju da se lakše involviraju u društvo.

in MREŽA

MOJA PRIČA Danica Rob

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje Danicu Rob koja sjedi na trosjedu. Na sebi ima šarenu bluzu, našminkana je i ima lokne na kosi
Foto: Danica Rob

Danica je vid izgubila u ranom djetinjstvu. Rođena je u Međimurju, a u Karlovac ju je dovela ljubav. Usprkos brojnim izazovima, Danica je supruga, majka dvoje djece, svira klavir i piše poeziju

Danica Rob rođena je, kako sama kaže, davne 1969. u Bjelovaru, ali je djetinjstvo provela u prekrasnom malom mjestu u  Međimurju, odnosno, u Murskom Središču i ovako počinje njena priča.

– Nisam ponekad iz daljine mogla prepoznati ljude ili predmete i tako mi je na liječničkim pregledima dijagnosticiran sekundarni glaukom uzrokovan preranim rođenjem jer roditi se sa 6 i pol mjeseci i preživjeti bio je već uspjeh.

U prvi razred osnovne krenula sam u Zagreb u Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, a nakon drugog razreda počela sam učiti Brailleovo pismo jer je crni tisak postao naporan.

Kući se išlo samo za praznike i tražila se velika samostalnost tj. učili smo se sami brinuti o sebi. U tom je periodu glazba dobila mjesto u mom životu, pjevala sam u zboru, a s devet godina počela sam pohađati  Glazbenu školu Vatroslav Lisinski i svirati klavir.

Za vrijeme praznika smo tata i ja doma svirali usne harmonike i naučio me stare nekadašnje pjesme, najviše kajkavske – prisjeća se Danica.

Nakon završetka osnovne škole nastavila je učiti za telefonistu i završila taj smjer, a onda je za nekoliko godina iznenada izgubila roditelje i rat je već počeo.

– Nije bilo druge nego da prihvatim obiteljsku mirovinu jer posla nigdje nije bilo. Krajem rata došla sam u Karlovac i osnovala obitelj dobivši kćer, a ubrzo i sina.

Oni su polako odrastali, a budući da sam voljela svirati i igrati pikado učlanila sam se u Udrugu slijepih USKA. Bilo je druženja, putovalo se, jedno stvarno lijepo razdoblje.

Onda sam se odlučila kretati uz pomoć psa vodiča. Najprije sam imala Erika, a kasnije Darta koji je ovih dana umirovljen – priča Danica i nada se da će uskoro opet dobiti psa pomagača.

– Nije uvijek bilo lako, ne jednom pitala sam se zašto se sljepoća dogodila meni, ali nekako sam se priviknula na nju. Premda ne vidim, život mi je i danas ispunjen. Ponekad napišem i nešto poezije, pohađam tečaj slovenskog jezika i uvijek pokušavam iz svega izvući ono najbolje – kaže nam Danica.

– Bilo je sažaljenja i neznanja okoline, ali kroz rad na integraciji u sklopu udruge gdje se puno radilo na pristupu ljudi i komunikaciji prema slijepima prihvaćeni smo i barijere se polako miču.

U neboderu u kojem živim svi me znaju po psu vodiču, pristupačni su i vole pomoći, a izmijeni se i poneka riječ pa i šala.

Često kažem da gdje ima volje, ima i načina, život nam je darovan i treba ga živjeti. Padnete pa se dignete i rješenja ima samo ga treba pronaći – zaključila je Danica svoju priču.

Nastavi čitati

in MREŽA

Održan kamp Foruma mladih Saveza društava distrofičara Hrvatske

Objavljeno

/

Na slici je prikazana grupa djece i odraslih ispred kuće s drvenim trijemom. Neki od njih su u invalidskim kolicima, a svi su nasmijani i izgledaju sretno. Okupljeni su u opuštenoj atmosferi, kao na obiteljskom okupljanju.
Foto: posi.hr

Ovaj kamp održava se u okviru projekta financiranog od strane Zaklade ‘Hrvatska za djecu’ u Centru M.A.R.E. u Rovinju

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić posjetio je 17. srpnja 2024. godine ljetni kamp Foruma mladih Saveza društava distrofičara Hrvatske (SDDH).

Za sudionike organizirane su aktivnosti edukacijsko-rehabilitacijskog i zabavnog karaktera uz mogućnost korištenja plaže prilagođene za osobe s invaliditetom u sklopu Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ‘Martin Horvat’ Rovinj.

Kamp se provodi po programu koji Forum mladih SDDH-a usuglašava putem društvenih mreža s zainteresiranim sudionicima.

Aktivnosti kampa provode se kroz četiri modula od kojih je jedan pod nazivom ‘Prevenirajmo!’, a obuhvaća školu i trening plivanja, tečaj pravilnog pozicioniranja u invalidskim kolicima, vježbe na Thera-vital uređaju koji omogućava aktivno i pasivno razgibavanje te vježbe istezanja koje su jedini siguran oblik vježbanja koji barem donekle usporava progresiju bolesti.

Posebnost ovog kampa jest i činjenica da se vrlo racionalno koriste posebno prilagođena vozila udruga bez kojih je djeci i mladima putovanje nemoguće.

Svrha koja se želi kampom ostvariti je stvaranje navike redovnog provođenja rehabilitacije, osobito vježbi istezanja te kontinuiranog praćenja zdravstvenog stanja.

Susret u Rovinju održan je s ciljem razgovora mladih i njihovih roditelja s pravobraniteljem o načinu ostvarivanja različitih prava s osnove invaliditeta u različitim sustavima.

Izvor: posi.hr

Nastavi čitati

in MREŽA

Novi Vodič za studente s invaliditetom Udruge Liberato

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana naslovnica s tekstom “VODIČ ZA STUDENTE S INVALIDITETOM VOL.3” na plavoj pozadini sa žutim linijama koje stvaraju apstraktan uzorak. U središtu je ilustracija četiri osobe; jedna osoba u kolicima, jedna s bijelim štapom, jedna koja drži knjige i jedna koja stoji sa rukama na bokovima. Svi su okrenuti prema gledatelju, a ilustracija ima stilizirani izgled s ograničenom paletom boja - plavom, žutom i bijelom.
Foto: Udruga Liberato

Naš je cilj osigurati da svaki student ima pristup informacijama potrebnim za postizanje akademskog uspjeha. Uvjereni smo da suradnjom i podrškom lokalnih zajednica i obrazovnih institucija možemo stvoriti inkluzivno i poticajno okruženje za sve studente, kazali su iz Udruge Liberato

Život studenta nosi sa sobom mnoge izazove, a za studente s invaliditetom ti izazovi mogu biti još veći.

– Uz želju da im pružimo podršku u savladavanju svih prepreka i iskorištavanju svih mogućnosti visokog obrazovanja, zajedno s partnerima poput Sveučilišta u Splitu, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog studentskog zbora, stvorili smo novu verziju vodiča za studente s invaliditetom. Ova verzija vodiča proširena je dodavanjem Sveučilišta u Puli te ažuriranjem svih informacija kako bismo osigurali točnost i relevantnost sadržaja – kazali su iz Udruge Liberato.

Realizacija ovog projekta bila je moguća uz značajnu podršku Sveučilišta u Splitu s posebnim naglaskom na Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Njihova financijska potpora, savjeti, informacije i kontinuirana podrška ključni su bili za ostvarenje ovog vodiča, čime smo osigurali visoku kvalitetu i korisnost sadržaja.

Vodič nudi obilje ključnih informacija o razlozima za odabir pojedinog fakulteta, naglašavajući kako visoko obrazovanje predstavlja ne samo put prema budućoj karijeri, već i priliku za osobni i profesionalni razvoj. Posebna pažnja posvećena je detaljima o pravima i podršci dostupnoj studentima s invaliditetom, jer je ta podrška ključna za njihov uspješan studij.

Tražite li pravi fakultet za sebe? Vodič nudi sveobuhvatne informacije o različitim oblicima podrške koje pojedini fakulteti pružaju osobama s invaliditetom, kao i o akademskim programima i studentskim organizacijama na različitim sastavnicama. Ispravan odabir fakulteta može znatno obogatiti vaše obrazovno iskustvo i pomoći vam u gradnji uspješne budućnosti.

No, ovaj vodič je mnogo više od običnog priručnika – on je alat za osnaživanje studenata s invaliditetom.

– Naš je cilj osigurati da svaki student ima pristup informacijama potrebnim za postizanje akademskog uspjeha. Uvjereni smo da suradnjom i podrškom lokalnih zajednica i obrazovnih institucija možemo stvoriti inkluzivno i poticajno okruženje za sve studente – kazali su.

Vodič nije samo papirnati trag, već vaš partner na putu prema obrazovanju i osobnom rastu.

– Preuzmite vodič danas i započnite svoje putovanje prema uspjehu s povjerenjem i podrškom koje zaslužujete. Vaš uspjeh je njihova zajednička misija, a ovaj vodič je vaš ključni resurs za ostvarenje vaših akademskih i životnih ciljeva – poručili su.

Vodič je dostupan na ovoj poveznici.

Nastavi čitati

U trendu