Poveži se s nama

Gastro kutak

Hrenovke u lisnatom tijestu za brzi zalogaj

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze hrskave hrenovke u lisnatom tijestu koje su pečene do zlatno-smeđe boje. Svaka hrenovka je uredno zamotana u tijesto koje je spiralno omotano, što daje lijepu teksturu i vizualnu privlačnost. Posipane su sitnim začinskim biljem, najvjerojatnije peršinom, te su dodatno dekorirane tankim slojem ribanog sira ili parmezana. Sve hrenovke se nalaze na tamnom plehu za pečenje, a u pozadini je metalna kuhinjska površina s hvataljkama. Jelo djeluje primamljivo i hrskavo, idealno za lagani obrok ili užinu.
Foto: Pixabay

Hrenovke u lisnatom tijestu su jednostavan zalogaj savršen za bilo koju priliku – od lagane večere do zabave s prijateljima. Sočne hrenovke omotane hrskavim i zlatno-pečenim lisnatim tijestom pružaju ukusnu kombinaciju okusa i tekstura. Priprema traje svega nekoliko minuta, a krajnji rezultat je privlačno jelo koje se lako jede rukama

Sastojci:

  • 8 hrenovki
  • 1 pakiranje lisnatog tijesta (oko 300 g)
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • 1 žlica senfa (po želji)
  • sezam ili mak za posipanje (opcionalno)

Priprema:

Lisnato tijesto ostavite da se odmrzne ako koristite smrznuto. Kada se odmrzne, razvaljajte ga na debljinu od oko pola cm.

Hrenovke možete ostaviti cijele ili ih prepoloviti, ovisno o veličini.

Izrežite lisnato tijesto na trake širine 2-3 cm i duljine dovoljno da omotate hrenovku.

Ako volite, premažite hrenovke tankim slojem senfa za dodatni okus.

Svaku hrenovku omotajte trakom tijesta spiralno, tako da bude gotovo potpuno prekrivena.

Hrenovke u tijestu stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Premažite ih razmućenim jajetom.

Po želji, posipajte sezamom ili makom.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pecite hrenovke u tijestu oko 15-20 minuta, dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo.

Poslužite ih tople uz umak po želji – kečap, senf ili majoneza.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Brza torta s Plazma keksima i orasima

Objavljeno

/

Komad bogate torte s orasima na vrhu poslužene na elegantnom tanjuru sa zlatnim rubom, uz zlatnu vilicu. Torta izgleda kremasto i bogato, s nekoliko slojeva različitih tekstura, uključujući kremasti sloj s orasima.
Foto: Instagram @biljina.kuhinja.tv

Ova kremasta torta food blogerice Biljane Samardžić (@biljina.kuhinja.tv) je idealna za sve trenutke kada želite impresionirati svoje goste ili obitelj, a nemate puno vremena za pripremu. Bez potrebe za pećnicom, dovoljan vam je samo mikser i nekoliko sastojaka kako biste pripremili ovaj dekadentni desert

Sastojci:

  • 700 g kiselog vrhnja (oko 3 šalice)
  • 500 ml slatkog vrhnja (oko 2 šalice)
  • 200 g šećera u prahu (oko 1 i 3/4 šalice)
  • 300 g mljevene Plazme (oko 3 šalice)
  • 100 g crne čokolade za kuhanje (oko pola šalice)
  • 250 g mljevenih oraha (oko 2 i pol šalice)
  • 150 g Plazma keksa u komadima (oko 1 i pol šalica)
  • 2 dl mlijeka (oko 3/4 šalice)

Priprema:

Umutite slatko vrhnje s mikserom dok ne postane čvrsto.

Posebno umiksajte kiselo vrhnje i šećer u prahu pa umiješajte sa slatkim vrhnjem.

Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio umiješajte mljevenu Plazmu i naribanu čokoladu, a u drugi mljevene orahe.

Ako je nadjev od keksa previše gust, dodajte malo mlijeka (oko 1,5 žlice) i ponovo izmiksajte kako biste dobili kremastiju konzistenciju.

Na dno pleha stavite podesivi obruč ili kalup (Biljana preporučuje promjer 23 cm).

Slažite sloj Plazma keksa koje ste prethodno umočili u mlijeko. Preko keksa rasporedite kremu od keksa i čokolade, zatim kremu od oraha.

Ostavite tortu nekoliko sati u hladnjaku da se stvrdne.

Nakon toga, skinite obruč i tortu po želji ukrasite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Punjene gljive sa špinatom su ukusno jelo koje se lako priprema

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje punjene gljive. Oko gljiva su raspoređeni listovi peršina. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje jelo koje izgleda ukusno i pažljivo pripremljeno, što može privući pažnju ljubitelja hrane.
Foto: Pexels

Ovo jelo je fleksibilno, pa se punjenje može prilagoditi dodavanjem drugih sastojaka, poput mesa, orašastih plodova ili drugih povrća, čineći ga još zanimljivijim. Ukratko, punjene gljive sa špinatom su savršeno jelo za ljubitelje gljiva i povrća, a istovremeno su i vrlo privlačne za oči

Sastojci:

  • gljive (poželjno krupnije, poput šampinjona ili bukovače)
  • špinat (svjež ili blanširan)
  • crveni luk (1 glavica)
  • bijeli luk (2-3 češnja)
  • sir (npr. feta, kremasti ili parmezan)
  • maslinovo ulje (za prženje)
  • sol i papar (po ukusu)
  • malo limunovog soka (opcionalno)
  • krušne mrvice (opcionalno, za posipanje)

Priprema:

Operite gljive i pažljivo uklonite stabljike. Sačuvajte stabljike za punjenje.

Stavite gljive na papirnati ubrus da se osuše.

Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crveni luk i bijeli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte sjeckane stabljike gljiva i pržite nekoliko minuta. Dodajte špinat i kuhajte dok ne uvene. Posolite i popaprite po ukusu.

Sklonite s vatre, dodajte izdrobljeni sir i dobro promiješajte.

Napunite svaku gljivu punjenjem i stavite ih u pleh.

Po želji, posipajte krušne mrvice preko punjenih gljiva za dodatnu hrskavost.

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite gljive oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe.

Poslužite tople, uz malo limunovog soka ili salatu po izboru.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pohane jabuke su aromatična poslastica koja će vas oduševiti

Objavljeno

/

Fotografija ilustrira pohane jabuke. Ova slika može biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza popularnog jela koje mnogi ljudi vole pripremati i jesti, a također može biti primamljiva za one koji uživaju u kuhanju ili konzumaciji slastica.
Foto: Pixabay

Pohane jabuke su slasna i aromatična poslastica u kojoj se sočni kolutovi jabuka umočeni u bogatu smjesu od jaja, mlijeka i brašna, prže dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi. Pohane jabuke su idealan desert koji se može poslužiti topao, uz kuglicu sladoleda ili šlag, i brzo osvajaju srca svojim jednostavnim, a ipak bogatim okusom

Sastojci:

  • 3 jabuke (po mogućnosti čvršće sorte, npr. Granny Smith)
  • 2 jaja
  • 150 g brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 1 žlica šećera (po želji)
  • prstohvat soli
  • prstohvat cimeta (po želji)
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

Ogulite jabuke i izvadite sredinu (sjemenke) pomoću nožića ili specijalnog alata za uklanjanje srži. Narežite ih na kolutove debljine oko 1 cm.

U zdjeli umutite jaja. Postepeno dodajte brašno, mlijeko, šećer, prstohvat soli i cimet. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Smjesa treba biti nešto gušća nego za palačinke.

U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri.

Kolutove jabuke umočite u pripremljenu smjesu, pazeći da su s obje strane dobro prekriveni.

Pažljivo ih stavite u zagrijano ulje i pržite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obje strane (oko 2-3 minute sa svake strane).

Izvadite pohane jabuke iz tave i stavite ih na papirnate ubruse kako bi upili višak ulja.

Posipajte šećerom u prahu, cimetom ili ih poslužite uz kuglu sladoleda, ako želite dodatni užitak.

Možete eksperimentirati s dodavanjem vanilije ili naribanog muškatnog oraščića u smjesu za pohanje radi dodatnog okusa.

Nastavi čitati

U trendu