Poveži se s nama
In-Portal Banner

Gastro kutak

Gulaš od gljiva garantira dobar tek i zadovoljna nepca

Objavljeno

/

Na slici su prikazane smeđe šampinjone na drvenoj dasci za rezanje. Pored gljiva nalazi se crni nož s oštrim sječivom, a tu je i svežanj svježeg peršuna koji dodaje zeleni kontrast zemljanim tonovima gljiva i drvene daske. Daska za rezanje postavljena je blizu prozora, što omogućuje prirodno osvjetljenje scene i stvara svijetlu atmosferu. Kroz prozor se može primijetiti zamagljeno zelenilo, što ukazuje na to da bi ovo mjesto moglo biti u kućnoj kuhinji.
Foto: Pixabay

Gljive su često glavni sastojak bezmesnih obroka. Ukusne su, hranjive i svestrane. Pokušajte pripremiti ovaj gulaš od gljiva koji će vas oduševiti svojim okusima. Možete ga prilagoditi sastojcima i gljivama koje trenutno imate

Sastojci:

  • 250 g smeđih šampinjona (može i bijeli)
  • 250 g bukovača
  • 1 velika glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 veliki krumpir
  • 250 ml pasirane rajčice
  • sol, papar, slatka i ljuta mljevena crvena paprika, lovorov list, peršin, ružmarin
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • maslac

Priprema:

Gljive očistite četkicom, šampinjone narežite na željenu veličinu, a bukovače možete lomiti rukama.

Na maslacu u dubokoj zdjeli prepržite sitno sjeckani luk i češnjak pa dodajte mrkvu narezanu na kolute. Nakon nekoliko minuta dodajte gljive i krumpir narezan na kockice. Podlijte s 250 ml temeljca i začinite. Nemojte dodavati puno tekućine jer će gljive pustiti dosta vode.

Nakon 15 minuta dodajte pasiranu rajčicu pa kuhajte oko 30 minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću. Krumpir bi se tijekom kuhanja trebao raspasti i zgusnuti jelo. Ako volite rjeđi gulaš, dodajte još temeljca.

Poslužite uz svježi kruh i žlicu vrhnja.

Savjet: Ako gulaš nije dovoljno gust, pomiješajte jednu žlicu brašna sa 100 ml vruće vode pa dodajte u gulaš i dobro promiješajte. Jelo odlično funkcionira i s povrtnim temeljcem.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Za doručak imamo zobene kolačiće sa sirom i špinatom

Objavljeno

/

Na slici je prikazano pet zlatno-smeđih keksa s grožđicama posloženih jedan do drugog na bijelom duguljastom tanjuru. Keksi izgledaju hrskavo s vidljivim komadićima grožđica i teksturiranim površinama koje sugeriraju da su pečeni. Ova slika bi mogla biti zanimljiva ili relevantna za osobe koje se bave kulinarstvom, posebice pečenjem kolača, ili za one koji traže vizualne primjere različitih vrsta keksa.
Foto: Pixabay

Slani zobeni kolačići sa sirom i špinatom su ukusni, hranjivi zalogaji savršeni za doručak. Njihova tekstura je lagano hrskava izvana, dok su iznutra mekani i sočni zahvaljujući kombinaciji svježeg sira i jogurta. Zobene pahuljice daju puninu i blago orašasti okus, dok špinat dodaje svježinu i blagu zelenu notu

Sastojci:

  • 6 žlica zobenih pahuljica
  • 3 žlice brašna (možete koristiti pšenično, integralno ili bezglutensko)
  • 4 žlice svježeg sira (može biti kremasti ili sitni)
  • 2 žlice naribanog tvrdog sira (kao što su parmezan ili gouda)
  • 2 žlice jogurta ili kiselog vrhnja
  • 4 žlice kuhanog i nasjeckanog špinata (ocijedite višak tekućine)
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • začini po želji (npr. malo muškatnog oraščića, češnjak u prahu, ili svježi kopar)

Priprema:

Ako koristite svježi špinat, blanširajte ga kratko u vrućoj vodi, zatim ga ocijedite i nasjeckajte. Ako koristite zamrznuti špinat, prvo ga odmrznite i dobro ocijedite.

U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo i naribani sir. Dodajte svježi sir, jogurt, jaje, ulje, špinat, sol, papar i začine po želji. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Žlicom oblikujte male hrpice smjese i položite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Možete ih lagano poravnati da dobiju oblik kolačića.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi izvana.

Ostavite da se kolačići malo ohlade prije posluživanja.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pileći curry s kikirikijem

Objavljeno

/

Na tanjuru se nalazi jelo koje se sastoji od kikiriki variva s komadićima povrća poput tikvica, crvene paprike, i riže. Jelo je ukrašeno korijanderom i posuto cijelim kikirikijem. Uz jelo je kriška limete, a uz tanjur su vidljivi kikirikiji u maloj zdjelici.
Foto: DALL-E

Ovaj kremasti i bogati curry kombinira sočne komade piletine s ukusnim kikirikijevim umakom i povrćem. Poslužen uz rižu, jednostavno je jelo za sve ljubitelje bogatih okusa

Sastojci:

  • 4 pileća zabatka (bez kosti)
  • 1 srednji luk (sitno sjeckan)
  • 3 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 1 komad svježeg đumbira (nariban)
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice paprike
  • prstohvat kajenskog papra
  • 3 žlice ketchupa
  • 3 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 šalice pilećeg temeljca
  • 1 tikvica (narezana)
  • 1 crvena paprika (narezana)
  • 1/2 šalice pečenih kikirikija
  • svježi korijander i limeta za ukrašavanje

Priprema:

Pileće zabatke narežite na manje komade i začinite solju i paprom. Na srednje jakoj vatri pržite piletinu u tavi s uljem dok ne poprimi zlatno-smeđu boju, zatim je izvadite iz tave i stavite sa strane.

U istoj tavi pržite luk dok ne postane proziran, zatim dodajte češnjak i đumbir, te pržite još minutu. Dodajte korijander, kumin, kurkumu, papriku i kajenski papar te miješajte da se začini oslobode.

Dodajte ketchup i maslac od kikirikija u tavu, dobro promiješajte da se sve sjedini.

Vratite piletinu u tavu, prelijte pilećim temeljcem i pustite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte 20-25 minuta dok piletina ne omekša.

Zatim dodajte narezanu tikvicu i papriku. Kuhajte dok povrće ne omekša, ali da ostane hrskavo – otprilike 30 minuta.

Poslužite s rižom, pospite pečenim kikirikijem, svježim korijanderom i sokom od limete.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Juha od poriluka i krumpira za kraj tjedna

Objavljeno

/

Prikazana je zdjela juhe sa sastojcima poput kuhanog mesa, mrkve i peršina. Pored zdjele su dvije pečene lepinje, a u maloj zdjelici sa strane nalazi se crveni začin.

Juha od krumpira i poriluka recept je koji ćete pripremati sigurno više puta. Ne samo da je ova juha s porilukom i krumpirom jednostavna za pripremu, već može poslužiti i kao glavno jelo

Sastojci:

  • 2 žlice ulja
  • 120 g mrkve (2 mrkve srednje veličine)
  • 120 g (2 veća poriluka)
  • 300 g (2 srednja krumpira)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1-2 žlice poprženih sjemenki bundeve

Priprema:

Poriluk očistite i narežite na kolute, a mrkvu na štapiće.

Na zagrijano ulje dodajte poriluk i mrkvu, kratko propirjati. Dodajte krumpir narezan na kockice i podlijte vodom ili povrtnim temeljcem da prekrije povrće.

Kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.

Potkraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje te poslužite posuto poprženim sjemenkama bundeve.

Nastavi čitati

U trendu