Poveži se s nama

Gastro kutak

Gulaš od gljiva garantira dobar tek i zadovoljna nepca

Objavljeno

/

Na slici su prikazane smeđe šampinjone na drvenoj dasci za rezanje. Pored gljiva nalazi se crni nož s oštrim sječivom, a tu je i svežanj svježeg peršuna koji dodaje zeleni kontrast zemljanim tonovima gljiva i drvene daske. Daska za rezanje postavljena je blizu prozora, što omogućuje prirodno osvjetljenje scene i stvara svijetlu atmosferu. Kroz prozor se može primijetiti zamagljeno zelenilo, što ukazuje na to da bi ovo mjesto moglo biti u kućnoj kuhinji.
Foto: Pixabay

Gljive su često glavni sastojak bezmesnih obroka. Ukusne su, hranjive i svestrane. Pokušajte pripremiti ovaj gulaš od gljiva koji će vas oduševiti svojim okusima. Možete ga prilagoditi sastojcima i gljivama koje trenutno imate

Sastojci:

  • 250 g smeđih šampinjona (može i bijeli)
  • 250 g bukovača
  • 1 velika glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 veliki krumpir
  • 250 ml pasirane rajčice
  • sol, papar, slatka i ljuta mljevena crvena paprika, lovorov list, peršin, ružmarin
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • maslac

Priprema:

Gljive očistite četkicom, šampinjone narežite na željenu veličinu, a bukovače možete lomiti rukama.

Na maslacu u dubokoj zdjeli prepržite sitno sjeckani luk i češnjak pa dodajte mrkvu narezanu na kolute. Nakon nekoliko minuta dodajte gljive i krumpir narezan na kockice. Podlijte s 250 ml temeljca i začinite. Nemojte dodavati puno tekućine jer će gljive pustiti dosta vode.

Nakon 15 minuta dodajte pasiranu rajčicu pa kuhajte oko 30 minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću. Krumpir bi se tijekom kuhanja trebao raspasti i zgusnuti jelo. Ako volite rjeđi gulaš, dodajte još temeljca.

Poslužite uz svježi kruh i žlicu vrhnja.

Savjet: Ako gulaš nije dovoljno gust, pomiješajte jednu žlicu brašna sa 100 ml vruće vode pa dodajte u gulaš i dobro promiješajte. Jelo odlično funkcionira i s povrtnim temeljcem.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Karamel torta savršena je za slavlja i vikend okupljanja

Objavljeno

/

Na fotografiji je komad čokoladne torte preliven bijelim preljevom, poslužen na bijelom tanjuru. Uz tortu je vilica s drvenom drškom, spremna za uživanje u ovoj poslastici. Torta ima više slojeva, a tamnosmeđa boja čokolade lijepo kontrastira s lakšim slojevima i bijelim preljevom. Tanjur je postavljen na svijetlu površinu, vjerojatno stolnjak ili pult, što pruža neutralnu pozadinu koja ističe boje torte. Ukupni dojam koji ova slika prenosi je jedan od užitka i oduševljenja, pozivajući promatrače da zamisle okus ove ukusne poslastice.

Ova torta izgleda božanstveno, a okus joj je čista čarolija. Nije komplicirana za izradu, a uživat ćete u svakoj sekundi njene slatkoće. Svakako pokušajte napraviti kod kuće

Sastojci:

  • 225 g omekšanog maslaca, plus dodatak za kalupe
  • 125 g smeđeg šećera
  • 100 g bijelog mekog šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 velika jaja
  • 225 g brašna
  • 2 žlice mlijeka
  • komadići karamela, čokolade ili karamele, za ukrašavanje

Za glazuru:

  • 200 g omekšanog slanog maslaca
  • 400 g šećera u prahu (zlatni šećer u prahu ako ga nađete – dodaje zlatnu boju i aromu karamele)
  • 70 g karamel umaka, plus 3 žlice za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dva kalupa od 20 cm premažite maslacem i obložite podloge papirom za pečenje.

Maslac i oba šećera tucite u zdjeli električnom mješalicom nekoliko minuta dok ne postanu svijetla i pjenasta krema. Dodajte vaniliju i jaja, jedno po jedno, dodajući žlicu brašna i mutite između svakog jaja. Dodati preostalo brašno i mlijeko. Podijelite između kalupa za torte i pecite 25-30 minuta dok ne postanu zlatne, dok se ne povuku kada se pritisnu, a čačkalica izađe čista kada se umetne u sredinu. Ohladite u kalupima nekoliko minuta, a zatim ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade na rešetki.

U međuvremenu, za glazuru, u posudu stavite maslac i šećer u prahu i miješajte nekoliko minuta dok ne postane svijetla i prozračna smjesa. Kratko umutite karamel, po potrebi dodajte žlicu kipuće vode da se opusti. Ostavite sa strane dok se spužvice potpuno ne ohlade prije sastavljanja, inače će se glazura otopiti.

Upotrijebite polovicu glazure za sredinu kolača, a zatim rasporedite ostatak po vrhu, zaglađujući nožem ili stražnjom stranom žlice. Ostavite na hladnom mjestu do posluživanja. Prelijte s tri žlice dodatnog umaka (kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici ako je malo krut), pustite da malo kapne sa strane ako želite, i pospite po komadićima karamele, čokolade ili karamele za posluživanje.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Donosimo recept za savršene šnenokle od samo pet sastojaka

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje zdjelu za miješanje sastojaka. U zdjeli se nalaze jaja i tekućina, a sve se miješa metalnom pjenjačom. Mješavina izgleda kao da je u početnoj fazi miješanja jer se sastojci još nisu u potpunosti spojili. Zdjela je izrađena od stakla ili prozirnog materijala, što omogućava vidljivost sadržaja.
Foto: Pixabay

Šnenokle su specijalitet austrijske kuhinje, ali se udomaćio i kod nas. Nježne, prozračne i bogatog okusa baš svaki put pružaju osjećaj zadovoljstva

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 1 l mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Odmjerite mlijeko pa ga stavite kuhati na laganu vatru do vrenja. Dodajte ekstrakt vanilije. Bjelanjke malo posolite pa ih izmiksajte u snijeg s dvije žlice šećera (oduzmite od ukupnog šećera). Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera.

U zavrelo mlijeko stavljajte žlicu po žlicu snijega, okrenite ih žlicom pa izvadite van šupljikavom žlicom. Skinite mlijeko s vatre pa dodajte nekoliko žlica vrućeg mlijeka u izmiksane žumanjke, a potom lagano ulijte izmiksane žumanjke u mlijeko uz stalno miješanje.

Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se krema lijepo ne ugusti. Stavite malo kuhane kreme u zdjelicu ili tanjur pa ubacite nekoliko žličnjaka od snijega i poslužite. Ili kuhanu kremu prelijte preko izvađenih žličnjaka od snijega pa vadite u manje zdjelice i poslužite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Odrezak ‘Barun Trenk’ prolazi za sve jelom vezane prigode

Objavljeno

/

Na slici je tanjur na kojem su posložena tri Barun Trenk odreska prelivena umakom. Sa svake strane se vidi malo kuhanog krumpira i jedan mladi luk.

Odrezak Barun Trenk, tradicionalni je požeški specijalitet, u kojem su svi okusi Slavonije, a oduševit će i one najizbirljivije. Ajvar, kulen, kuhano jaje, ukusna svinjetina i umak od gljiva, spoj su koji će malo koga ostaviti ravnodušnim

Sastojci za četiri osobe:

  • 4 odreska svinjskog buta
  • 4 šnite kulena (po želji dodajte više)
  • 4 žlice ajvara
  • 2 kuhana jaja
  • svinjska mast
  • sol, papar

Za umak:

  • 1 manji luk
  • 250 g šampinjona
  • 50 ml bijelog vina
  • po želji žlica vrhnja za kuhanje
  • sol, papar

Priprema:

Šnicle dobro istucite čekićem za meso pa začinite.

Skuhajte jaja pa ih narežite na četvrtine.

Na svaku šniclu stavite žlicu ajvara, šnitu kulena i četvrtinu tvrdo kuhanog jaja. Zarolajte i učvrstite čačkalicama kako punjenje ne bi iscurilo. Svaku rolicu obložite brašnom.

Rolice pržite na malo svinjske masti dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana.

Izvadite rolice i pripremite umak od gljiva.

Na masnoću na kojoj ste pržili rolice stavite sitno nasjeckani luk. Nakon pet minuta dodajte šampinjone pa zalijte bijelim vinom.

Nakon pet minuta rolice vratite u umak i dinstajte 20 minuta. Po želji možete dodati žlicu vrhnja za kuhanje.

Poslužite uz pire krumpir i sezonsku salatu.

Nastavi čitati

U trendu