Gljive su često glavni sastojak bezmesnih obroka. Ukusne su, hranjive i svestrane. Pokušajte pripremiti ovaj gulaš od gljiva koji će vas oduševiti svojim okusima. Možete ga prilagoditi sastojcima i gljivama koje trenutno imate
Sastojci:
- 250 g smeđih šampinjona (može i bijeli)
- 250 g bukovača
- 1 velika glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 veliki krumpir
- 250 ml pasirane rajčice
- sol, papar, slatka i ljuta mljevena crvena paprika, lovorov list, peršin, ružmarin
- 500 ml goveđeg temeljca
- maslac
Priprema:
Gljive očistite četkicom, šampinjone narežite na željenu veličinu, a bukovače možete lomiti rukama.
Na maslacu u dubokoj zdjeli prepržite sitno sjeckani luk i češnjak pa dodajte mrkvu narezanu na kolute. Nakon nekoliko minuta dodajte gljive i krumpir narezan na kockice. Podlijte s 250 ml temeljca i začinite. Nemojte dodavati puno tekućine jer će gljive pustiti dosta vode.
Nakon 15 minuta dodajte pasiranu rajčicu pa kuhajte oko 30 minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću. Krumpir bi se tijekom kuhanja trebao raspasti i zgusnuti jelo. Ako volite rjeđi gulaš, dodajte još temeljca.
Poslužite uz svježi kruh i žlicu vrhnja.
Savjet: Ako gulaš nije dovoljno gust, pomiješajte jednu žlicu brašna sa 100 ml vruće vode pa dodajte u gulaš i dobro promiješajte. Jelo odlično funkcionira i s povrtnim temeljcem.