Poveži se s nama

Vijesti

GRAD ZAGREB Isplata novčanih naknada za mjesec studeni 2023.

Objavljeno

/

Grad Zagreb je na svojim službenim stranicama objavio da će se novčana naknada umirovljenicima koju im daje za mjesec studeni 2023. isplaćivati putem tekućih računa i putem Hrvatske pošte

Korisnicima koji imaju otvorene tekuće račune novčana naknada isplaćena je u srijedu, 15. studenog 2023., a korisnicima koji novčanu naknadu primaju putem Hrvatske pošte isplaćuje se od petka, 17. studenog 2023. godine.

Umirovljenici koji istu nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate. Nakon tog roka nema retrogradne isplate.

Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi koju je donijela Gradska skupština Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 22/22, 29/22, 8/23, 30/23), pravo na novčanu naknadu ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji prije podnošenja zahtjeva na priznavanje prava na novčanu naknadu umirovljenicima prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 238,90 eura mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu umirovljenici se razvrstavaju u četiri skupine:

  • I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 119,45 eura mjesečno.
  • II. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 119,46 eura do 159,27 eura mjesečno.
  • III. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 159,28 eura do 199,08 eura mjesečno.
  • IV. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 199,09 eura do 238,90 eura mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 66,36 eura naknade mjesečno, umirovljenici II. skupine na 53,09 eura naknade mjesečno, umirovljenici III. skupine na 39,82 eura, a umirovljenici IV. skupine na 26,54 eura naknade mjesečno.

Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom obavještava kako je krenula isplata korisnicima:

  • – novčane naknade za plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja korisnicima novčane naknade umirovljenicima;
  • – novčane naknade korisnicima doplatka za pomoć i njegu i korisnicima osobne invalidnine;
  • – novčane naknade osobama kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja;
  • – novčane naknade za osobne potrebe ( džeparac) korisnicima doma za starije;
  • – novčane naknade korisnicima prava na nacionalnu naknadu za starije;
  • – novčane naknade korisnicima prava na doplatak za djecu.

Za dodatne informacije možete se javiti na adresu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nova cesta 1.

Izvor: Grad Zagreb

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

in MREŽA

Zaštićeno: Isporučene prve Europske i Nacionalne iskaznice

Objavljeno

/

Fotografija: AKD

Ovaj sadržaj je zaštićen lozinkom. Da biste ga vidjeli unesite vašu lozinku ispod:

Nastavi čitati

in MREŽA

ANKETA Novi model zapošljavanja za osobe s invaliditetom

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje osobu koja tipka na laptopu. Laptop je postavljen na mramorni stol, a pored njega se nalazi čaša soka od naranče sa slamkom. Osoba nosi sat i nekoliko prstena.

Županijska udruga slijepih Split jedan je od partnera na međunarodnom Erasmus+ projektu o zaštitnom zapošljavanju, koji ima za cilj na europskoj razini kreirati novi model zapošljavanja za osobe s invaliditetom

U tu svrhu pripremili su kratku anketu za zaposlenike s invaliditetom kako bi u stvaranje novog modela mogli uvrstiti njihove stvarne potrebe.

Anketa je u potpunosti anonimna i za njezino ispunjavanje nije potrebno više od 5 minuta.

– Bili bismo vam od srca zahvalni kada biste ju proslijedili i motivirali svoje zaposlenike s invaliditetom da ju ispune i na taj način pridonijeli našem istraživanju – kažu iz Županijske udruge slijepih Split.

Anketa će biti aktivna do ponedjeljka, 26. veljače 2024.

U slučaju da imate dodatnih pitanja, slobodno im se obratite na split@udrugaslijepih.hr ili na 092/390-7726.

Poveznica na anketu nalazi se ovdje.

Nastavi čitati

in MREŽA

RIJEKA Edukacija o korištenju Europske i Nacionalne iskaznice

Objavljeno

/

Edukacija o projektu Ministarstva održava se danas u Rijeci s početkom u 11 sati

Edukacija o projektu MOSI – ”Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti”, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner, održat će se danas, 19. veljače 2024. u 11 sati u Rijeci, u Gradskoj knjižnici Rijeka ( art-kvartu Benčić na adresi Viktora Cara Emina 1, 51000 Rijeka.)

S ciljem približavanja ovog projekta i svih njegovih elementa (informacijski sustav, izdavanje po službenoj dužnosti, javne isprave) osobama s invaliditetom, u Rijeci će biti prikazane Nacionalna i Europska iskaznica te Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom i detaljno objašnjeni svi elementi kompleksnog IT sustava. Ove iskaznice će biti ključne u ostvarivanju lakšeg pristupa brojnim pogodnostima i povlasticama iz područja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Edukaciju o novom sustavu iskaznica održat će Mateo Crnković i Darko Akrap iz AKD-a.

Podsjetimo, Hrvatska je prva država članica EU koja izvan projekta uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, a isporuka prvih isprava već je krenula. Projekt MOSI financiran je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a vrijedan je preko dva milijuna eura. Nacionalna i Europska iskaznica, kao i Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, izdaju se automatski, temeljem podataka iz Registra osoba s invaliditetom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i drugih relevantnih registara. Važno je da korisnici ažuriraju svoje podatke u Registru osoba s invaliditetom kontaktiranjem invaliditet@hzjz.hr, a uvjet za izdavanje je prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Digitalizacija procesa dodjele povlastica olakšava osobama s invaliditetom ostvarivanje prava na isprave prema zakonskim kriterijima, koje se dostavljaju na adresu prebivališta. Svi koji steknu prava na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, koja im omogućuje jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU. Pogodnosti uključuju turizam, kulturu (muzeji, kazališta, koncerti) i sport.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Postojeći dokumenti i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo parkiranja diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj. Više informacija korisnici mogu pronaći i na mrežnoj stranici https://mosi.akd.hr/.

Nastavi čitati

U trendu