Connect with us

Gastro kutak

Francuska juha od luka je klasično jelo bogato okusima

Published

on

Na fotografiji se nalazi zdjela tople juhe od luka u rustikalnom smeđem keramičkom lončiću. Površina juhe prekrivena je kriškom prepečenog kruha, preko koje se nalazi rastopljeni i zapečeni sir koji se lagano rasteže. U pozadini su sastojci za pripremu jela, poput cijelog luka i svježe rezanog kruha. Prikaz je vrlo topao i ugodan, s drvenim stolom i prirodnim svjetlom koje stvara domaću atmosferu.
Foto: DALL·E

Ova juha ne samo da je ukusna, već i vrlo utješna, s bogatim slojem okusa, slatkim notama karamelniziranog luka i bogatstvom tekućine. Često se smatra zimskom delicijom i jedno je od najomiljenijih jela francuske bistro kuhinje

Sastojci:

  • 4 velike glavice luka (po mogućnosti crvenog i bijelog luka)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 litra goveđe ili povrtne juhe (ako je domaća, još bolje)
  • 1 čaša bijelog vina (po želji, može i bez njega)
  • 1 lovorov list
  • 1 grančica timijana (svježeg ili sušenog)
  • 1 baguette (ili neki drugi francuski kruh)
  • 200 g naribanog sira ili malo više od jedne šalice (tradicionalno se koristi gruyère, ali može i gauda ili drugi sir koji se dobro topi)
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Luk ogulite i narežite na tanke ploške. Što tanje narezani, to će juha biti finija.

U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i pržite ga uz povremeno miješanje, oko 25-30 minuta, dok ne postane lijepo zlatno smeđi i karameliziran. Ovaj korak je ključan jer donosi duboki okus juhi.

Kada je luk gotov, dodajte vino i pustite da se kuha još 5 minuta, kako bi alkohol ispario.

Zatim ulijte juhu (goveđu ili povrtnu) i dodajte lovorov list i timijan. Pustite da kuha na laganoj vatri još 30-40 minuta, povremeno miješajući. Po potrebi, dodajte soli i papra.

Dok se juha kuha, narežite baguette na tanke kriške i stavite ih na lim za pečenje. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 10 minuta dok ne postanu hrskavi. Po želji, možete ih lagano premazati maslacem ili češnjakom prije pečenja.

Kada je juha gotova, poslužite je u manjim zdjelicama ili suhim zdjelama otpornim na toplinu. Na svaku porciju stavite jednu ili dvije kriške pečenog kruha, pospite naribanim sirom, a zatim stavite pod gril u pećnici na nekoliko minuta, dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju.

Juha od luka je sada spremna! Poslužite je vruću, s rastopljenim sirom i hrskavim kruhom.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Zagrebačka pita – recept naših baka

Published

on

Donosimo vam provjereni recept naših baka za Zagrebačku pitu, savršen spoj prhkog tijesta, fine vanilin kreme i prozračnog šauma. Za sve one koji vole puno kreme, ovo je kolač u kojem ćete uživati svim osjetilima, jer nije samo ukusan, već i lijep za oko

Sastojci za kore:

  • 30 dkg pšeničnog glatkog brašno
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 15 dkg maslaca ili margarina
  • 1 jaja
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 10 dkg šećera u prahu (4 žlice)

Krema:

  • 1/2 l mlijeka
  • 3 žumanjaka
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice brašna
  • 2 Vanilin šećer
  • 15 dkg maslaca

Šaum:

  • 3 bjelanjka
  • 15 dkg šećera u prahu (7 žlica)
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i šećer, napravite udubljenje u sredini i dodajte otopljeni maslac ili margarin te jaje i kiselo vrhnje. Rukama ili mikserom sa spiralnim nastavcima umijesite glatko prhko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Dok se tijesto hladi, u loncu zagrijte 2/3 mlijeka (oko 300 ml) do vrenja. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte žumanjke, brašno, šećer, vanilin šećer i preostalu trećinu mlijeka (200 ml), pazeći da nema grudica. Polako ulijevajte smjesu sa žumanjcima u vruće mlijeko, stalno miješajući na srednje laganoj vatri dok se krema ne zgusne.

Gotovu kremu prelijte u zdjelu, prekrijte površinu plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica i pustite da se potpuno ohladi.

Tijesto podijelite na tri dijela i na papiru za pečenje razvucte tanku koru veličine lima na kojem ćete peći. Razvučene korice pecite jednu po jednu na obrnutoj strani pleha 8-10 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Pečene kore prebacite na rešetku za hlađenje i ohladite.

Maslac sobne temperature pjenasto umutite i polako dodajte u hladnu kremu. Krema treba biti glatka i pjenasta.

U pleh na kojem su se pekle položite jednu koru, premažite pola nadjeva. Prekrijte drugom pa ponovite postupak. Ostavite u hladnjaku dok ne napravite šaum od bjelanjaka.

U posudu stavite vode toliko da zauzme 1/3 posude. U staklenu ili metalnu zdjelu koja odgovara zdjeli s vodom stavite bjelanjke i umutite u laganu pjenicu. Polako uz stalno miješanje dodajte šećer s vanilijom i miješajte dok se cijeli šećer lijepo ne poveže.

Zdjelu s umućenim bjelanjcima i šećerom stavite na posudu s vrelom vodom te nastavite mutiti mikserom dok bjelanjci ne postanu sjajni i svilenkasti, oko 7-8 minuta.

Gotovi šaum odmah premažite preko kolača i ukrasite čokoladnim mrvicama. Ostavite u hladnjaku da se dobro rashladi. Rashlađeni kolač narežite na kocke i servirajte uz šalicu kave ili čaja.

Continue Reading

Gastro kutak

Mramorni kuglof 

Published

on

Kuglof se nalazi među omiljenim receptima jer je jednostavan za pripremu, a vrlo ukusan i sočan. Za ovaj kuglof sastojke sigurno već imate doma, a gotov je za čas

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera (10 žlica)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 ml tekućeg jogurta (jedna veća šalica)
  • 130 ml ulja (3/4 šalice)
  • 300 g glatkog brašna (16 žlica)
  • 3 žlice kakaa u prahu

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke istucite u snijeg. Umutite jaja i šećer. Miješajte dok ne dobijete laganu i prozračnu smjesu.

Dodajte brašno s praškom za pecivo u smjesu, zatim jogurt i ulje te ostale sastojke, na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i podijelite na dva dijela.

Jedna polovica neka ostane žuta, a u drugu polovicu dodajte kakao i izmiješajte.

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite oštrim brašnom kako bi se pečeni kuglof lako izvadio van. Naizmjence u kalup stavljajte smeđu i žutu biskvitnu smjesu da biste dobili mramorni uzorak.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 45 do 50 minuta. Provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.

Ostavite da se ohladi, pospite šećerom u prafu i poslužite.

Continue Reading

Gastro kutak

Kelj varivo – ukusan i zdrav ručak

Published

on

Toplo, jušno jelo kao iz starih kuhinja naših baka stajat će vas tek par eura, a izvrsna je ideja za zdrav i ukusan ručak na žlicu. Donosimo vam brzi recept za kelj varivo koji morate probati

Sastojci:

  • 1 glavica kelja (srednje veličine)
  • 2-3 krumpira (srednje veličine)
  • 1 manji luk
  • 2 mrkve
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar, crvena paprika
  • 2 lovorova lista 
  • 100 grama slanine

Priprema:

Prije kuhanja, potrebno je svo povrće oprati, očistiti i usitniti.

U veliku posudu ulijte ulje. Dodajte nasjeckani luk, češnjak, korijen peršina, mrkvu i slaninu te sve posolite i popaprite. Pustite da se dinsta dok povrće ne omekša.

Zatim dodajte kelj narezan na trakice i zalijte vodom da prekrijete sve povrće i kelj. Dodajte na kocke narezan krumpir. Dodatno posolite i popaprite. Ostavite kuhati 20-ak minuta.

Zatim varivo začinite po izboru i dodajte peršinov list, dobro promiješajte i ostavite da se kuha još 5-10 minuta ili dok krumpir ne bude dovoljno mekan.

Kad je svo povrće gotovo kuhano, napravite ‘zapršku’ tako da izvadite vilicom dio krumpira te ga usitnite i vratite natrag kako biste dobili gušće varivo.

Poslužite toplo, uz kruh.

Continue Reading

U trendu