Connect with us

Gastro kutak

Francuska juha od luka je klasično jelo bogato okusima

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalazi zdjela tople juhe od luka u rustikalnom smeđem keramičkom lončiću. Površina juhe prekrivena je kriškom prepečenog kruha, preko koje se nalazi rastopljeni i zapečeni sir koji se lagano rasteže. U pozadini su sastojci za pripremu jela, poput cijelog luka i svježe rezanog kruha. Prikaz je vrlo topao i ugodan, s drvenim stolom i prirodnim svjetlom koje stvara domaću atmosferu.
Foto: DALL·E

Ova juha ne samo da je ukusna, već i vrlo utješna, s bogatim slojem okusa, slatkim notama karamelniziranog luka i bogatstvom tekućine. Često se smatra zimskom delicijom i jedno je od najomiljenijih jela francuske bistro kuhinje

Sastojci:

  • 4 velike glavice luka (po mogućnosti crvenog i bijelog luka)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 litra goveđe ili povrtne juhe (ako je domaća, još bolje)
  • 1 čaša bijelog vina (po želji, može i bez njega)
  • 1 lovorov list
  • 1 grančica timijana (svježeg ili sušenog)
  • 1 baguette (ili neki drugi francuski kruh)
  • 200 g naribanog sira ili malo više od jedne šalice (tradicionalno se koristi gruyère, ali može i gauda ili drugi sir koji se dobro topi)
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Luk ogulite i narežite na tanke ploške. Što tanje narezani, to će juha biti finija.

U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i pržite ga uz povremeno miješanje, oko 25-30 minuta, dok ne postane lijepo zlatno smeđi i karameliziran. Ovaj korak je ključan jer donosi duboki okus juhi.

Kada je luk gotov, dodajte vino i pustite da se kuha još 5 minuta, kako bi alkohol ispario.

Zatim ulijte juhu (goveđu ili povrtnu) i dodajte lovorov list i timijan. Pustite da kuha na laganoj vatri još 30-40 minuta, povremeno miješajući. Po potrebi, dodajte soli i papra.

Dok se juha kuha, narežite baguette na tanke kriške i stavite ih na lim za pečenje. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 10 minuta dok ne postanu hrskavi. Po želji, možete ih lagano premazati maslacem ili češnjakom prije pečenja.

Kada je juha gotova, poslužite je u manjim zdjelicama ili suhim zdjelama otpornim na toplinu. Na svaku porciju stavite jednu ili dvije kriške pečenog kruha, pospite naribanim sirom, a zatim stavite pod gril u pećnici na nekoliko minuta, dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju.

Juha od luka je sada spremna! Poslužite je vruću, s rastopljenim sirom i hrskavim kruhom.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Krumpirovi vafli sa sirom i začinima

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su krumpirovi vafli pečeni do savršene zlatno-smeđe boje, s fino hrskavom vanjštinom i mekanom, pahuljastom unutrašnjošću. Preliveni su raskošnim slojem otopljenog sira koji se topi niz rubove, stvarajući primamljiv kontrast tekstura. U pozadini se možda vidi malo svježe zelenilo — poput peršina — za dekoraciju, a sve skupa izgleda kao prizor iz sna svakog ljubitelja udobne hrane. Priziva mirise domaće kuhinje i poziva na zaloga
Foto: Copilot

Svaki zalogaj pruža bogatu teksturu i aromu, a dodaci poput jogurta, svježeg vrhnja, jaja ili avokada još više naglašavaju njihovu svestranost. Idealni su kao slani doručak, lagani ručak ili zanimljiv prilog koji će svakako privući pažnju na stolu

Sastojci:

  • 2 šalice naribanog kuhanog krumpira (oko 2 veća kuhana krumpira)
  • 1 šalica naribanog sira (gouda, cheddar ili po želji)
  • 1 jaje
  • četvrtina šalice brašna
  • četvrtina šalice mlijeka
  • četvrtina žličice češnjaka u prahu
  • četvrtina žličice mljevene paprike (slatke ili dimljene)
  • sol i papar po ukusu
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina (po želji)
  • maslac ili ulje za premazivanje aparata za vafle

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte naribani kuhani krumpir, naribani sir, jaje, brašno i mlijeko.

Dodajte češnjak u prahu, papriku, sol, papar i peršin. Sve dobro izmiješajte dok se sastojci ne povežu.

Zagrijte aparat za vafle i premažite ga tankim slojem maslaca ili ulja.

Stavite nekoliko žlica smjese u aparat za vafle (ovisno o veličini) i pecite 4–6 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

Poslužite toplo uz jogurt, vrhnje, avokado ili jaja po želji.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Čokoladni kolačići iz šalice – s bananom i maslacem od kikirikija

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi šalica u kojoj je pripremljen čokoladni kolačić. Kolačić izgleda sočno i mekano, s tamnom, čokoladnom teksturom. Na vrhu se vide komadići banane koji su lagano zapečeni, dodajući slatkoću i voćnu svježinu. Maslac od kikirikija je blago rastopljen i razmazan po površini — kremastog izgleda, stvarajući kontrast u boji i teksturi. Šalica je obična, neutralnog izgleda, što dodatno ističe sadržaj.
Foto: Copilot

Kad se lagano zagrije, ova slastica poprimi gotovo pudingastu konzistenciju s topljenim čokoladnim srcem koje se lijepo stapa s mekanim komadićima banane ili orašastih plodova ako ih dodaš. Okus je pun, bogat i zadovoljavajući – idealan za one trenutke kad ti treba nešto slatko

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 žlice kakaa u prahu (ili otopljene tamne čokolade)
  • 1 zrela banana (srednje veličine)
  • 1 žlica meda ili šećera (po želji)
  • 1 žlica mlijeka (ili biljnog napitka)
  • 1 prstohvat soli
  • po želji: komadići čokolade, orašasti plodovi, kokos, cimet…

Priprema:

Bananu izgnječite vilicom u većoj šalici ili zdjelici. Dodajte maslac od kikirikija, kakao, med, mlijeko i sol.

Sve dobro izmiješajte žlicom dok smjesa ne postane glatka.

Ako želite, dodajte malo sjeckane čokolade ili orašastih plodova za dodatnu teksturu.

Smjesu možete jesti odmah kao čokoladni ‘mousse’, ali ako želite toplu verziju – zagrijte je u mikrovalnoj pećnici 30–60 sekundi (ovisno o snazi uređaja).

Pustite da se malo ohladi, a zatim uživajte.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Salata s bulgurom, rajčicom i krastavcima

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na slici je prikazana osvježavajuća salata od bulgura, rajčice i krastavaca, savršena za lagani ljetni obrok. Bulgur se prostire kao baza — zrnast, zlatne boje i pahuljast, dok su na vrhu dodane kockice sočnih crvenih rajčica i svježih zelenih krastavaca. Povrće izgleda svježe i sočno, a sve je aranžirano u širokom tanjuru, spremno za posluživanje.
Foto: Copilot

Salata se može poslužiti kao samostalan lagani obrok, prilog uz meso ili ribu, ili kao dio ljetnog bifea. Brza je za pripremu i lako prilagodljiva – odličan izbor za sve koji traže zdravo, ukusno i jednostavno jelo

Sastojci (za 2-3 osobe):

  • 6 žlica bulgura
  • 1 veća rajčica (ili 2 manje)
  • 1 srednji krastavac
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka (po želji može i više)
  • 1 režanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Bulgur prelijte s dvostruko više kipuće vode (oko 12 žlica), poklopite i ostavite da se namače 15–20 minuta, dok ne upije svu tekućinu i omekša. Zatim ga vilicom rastresite i ohladite.

Rajčicu operite i narežite na sitne kockice.

Krastavac ogulite (po želji), pa i njega narežite na sitne kockice.

U velikoj zdjeli pomiješajte bulgur, rajčicu, krastavac, maslinovo ulje, limunov sok i češnjak.

Dodajte nasjeckani peršin, posolite i popaprite po ukusu, pa dobro promiješajte.

Salatu možete odmah poslužiti ili ostaviti u hladnjaku 15–30 minuta da se okusi bolje povežu.

Nastavite čitati

U trendu