Ova juha ne samo da je ukusna, već i vrlo utješna, s bogatim slojem okusa, slatkim notama karamelniziranog luka i bogatstvom tekućine. Često se smatra zimskom delicijom i jedno je od najomiljenijih jela francuske bistro kuhinje
Sastojci:
- 4 velike glavice luka (po mogućnosti crvenog i bijelog luka)
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 litra goveđe ili povrtne juhe (ako je domaća, još bolje)
- 1 čaša bijelog vina (po želji, može i bez njega)
- 1 lovorov list
- 1 grančica timijana (svježeg ili sušenog)
- 1 baguette (ili neki drugi francuski kruh)
- 200 g naribanog sira ili malo više od jedne šalice (tradicionalno se koristi gruyère, ali može i gauda ili drugi sir koji se dobro topi)
- sol i papar po ukusu
Priprema:
Luk ogulite i narežite na tanke ploške. Što tanje narezani, to će juha biti finija.
U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i pržite ga uz povremeno miješanje, oko 25-30 minuta, dok ne postane lijepo zlatno smeđi i karameliziran. Ovaj korak je ključan jer donosi duboki okus juhi.
Kada je luk gotov, dodajte vino i pustite da se kuha još 5 minuta, kako bi alkohol ispario.
Zatim ulijte juhu (goveđu ili povrtnu) i dodajte lovorov list i timijan. Pustite da kuha na laganoj vatri još 30-40 minuta, povremeno miješajući. Po potrebi, dodajte soli i papra.
Dok se juha kuha, narežite baguette na tanke kriške i stavite ih na lim za pečenje. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 10 minuta dok ne postanu hrskavi. Po želji, možete ih lagano premazati maslacem ili češnjakom prije pečenja.
Kada je juha gotova, poslužite je u manjim zdjelicama ili suhim zdjelama otpornim na toplinu. Na svaku porciju stavite jednu ili dvije kriške pečenog kruha, pospite naribanim sirom, a zatim stavite pod gril u pećnici na nekoliko minuta, dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju.
Juha od luka je sada spremna! Poslužite je vruću, s rastopljenim sirom i hrskavim kruhom.