Gastro kutak

Francuska juha od luka je klasično jelo bogato okusima

Objavljeno

/

Foto: DALL·E

Ova juha ne samo da je ukusna, već i vrlo utješna, s bogatim slojem okusa, slatkim notama karamelniziranog luka i bogatstvom tekućine. Često se smatra zimskom delicijom i jedno je od najomiljenijih jela francuske bistro kuhinje

Sastojci:

  • 4 velike glavice luka (po mogućnosti crvenog i bijelog luka)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 litra goveđe ili povrtne juhe (ako je domaća, još bolje)
  • 1 čaša bijelog vina (po želji, može i bez njega)
  • 1 lovorov list
  • 1 grančica timijana (svježeg ili sušenog)
  • 1 baguette (ili neki drugi francuski kruh)
  • 200 g naribanog sira ili malo više od jedne šalice (tradicionalno se koristi gruyère, ali može i gauda ili drugi sir koji se dobro topi)
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Luk ogulite i narežite na tanke ploške. Što tanje narezani, to će juha biti finija.

U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i pržite ga uz povremeno miješanje, oko 25-30 minuta, dok ne postane lijepo zlatno smeđi i karameliziran. Ovaj korak je ključan jer donosi duboki okus juhi.

Kada je luk gotov, dodajte vino i pustite da se kuha još 5 minuta, kako bi alkohol ispario.

Zatim ulijte juhu (goveđu ili povrtnu) i dodajte lovorov list i timijan. Pustite da kuha na laganoj vatri još 30-40 minuta, povremeno miješajući. Po potrebi, dodajte soli i papra.

Dok se juha kuha, narežite baguette na tanke kriške i stavite ih na lim za pečenje. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 10 minuta dok ne postanu hrskavi. Po želji, možete ih lagano premazati maslacem ili češnjakom prije pečenja.

Kada je juha gotova, poslužite je u manjim zdjelicama ili suhim zdjelama otpornim na toplinu. Na svaku porciju stavite jednu ili dvije kriške pečenog kruha, pospite naribanim sirom, a zatim stavite pod gril u pećnici na nekoliko minuta, dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju.

Juha od luka je sada spremna! Poslužite je vruću, s rastopljenim sirom i hrskavim kruhom.

U trendu

Exit mobile version