Poveži se s nama

Gastro kutak

Faširane šnicle čest su gost u mnogim kuhinjama

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalazi tanjur s hranom. Na tanjuru su tri popečena komada mesa, pire krumpir posut sjeckanim peršinom i svježa salata s kriškom krastavca. U pozadini se nalaze zdjelice sa začinima, solju i paprom, te zdjela s raznim vrstama cherry rajčica i maslina. Fotografija prikazuje ukusno pripremljen obrok, što može biti zanimljivo za ljubitelje hrane ili one koji traže inspiraciju za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ovo jelo je izuzetno svestrano i omiljeno u domaćim kuhinjama zbog svoje jednostavne pripreme i prilagodljivosti okusa. Faširane šnicle su često glavno jelo koje se poslužuje uz različite priloge, poput pire krumpira, riže, pečenog povrća ili svježe salate

Sastojci:

  • pola kilograma mljevenog mesa
  • 1 veća glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 češnja češnjaka (protisnuta)
  • 1 jaje
  • 3-4 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica senfa (po želji)
  • sol i papar (po ukusu)
  • mljevena crvena paprika (po želji)
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • ulje za prženje

Priprema:

U veću zdjelu stavite mljeveno meso. Dodajte sitno nasjeckani luk, protisnuti češnjak, jaje, krušne mrvice, senf, sol, papar, mljevenu crvenu papriku i nasjeckani peršin. Sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Od smjese oblikujte kuglice veličine loptice za golf, a zatim ih spljoštite kako biste dobili oblik šnicle.

Pripremljene šnicle stavite na tanjur i ostavite ih 10-15 minuta da odstoje. Ovo pomaže da se okusi prožmu i da šnicle zadrže oblik tijekom prženja.

U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Stavite šnicle u tavu i pržite ih 3-4 minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju i budu pečene do kraja.

Gotove šnicle poslužite uz prilog po želji, poput pire krumpira, riže, salate ili povrća.

Ako želite mekše šnicle, možete u smjesu dodati malo mlijeka ili naribanog krumpira.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Salata s lećom, povrćem i feta sirom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje zdjelu juhe s povrćem. U juhi se nalaze komadići mrkve, krumpira, celera i leće, a na vrhu su listovi peršina. U pozadini se vidi prozor s pahuljama snijega, svijeća, papar u zdjelici, kruh i drvena posuda. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje toplu, domaću atmosferu i ukusno pripremljenu juhu, što može biti privlačno za ljubitelje hrane i kuhanja.
Foto: DALL·E

Ova salata s lećom, povrćem i feta sirom je lagano, hranjivo i vrlo osvježavajuće jelo koje možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Kombinacija kuhane leće, hrskavog povrća i kremastog feta sira stvara savršen balans okusa i tekstura

Sastojci:

  • 1 šalice leće (oko 200 g)
  • 1 srednja crvena paprika
  • 1 manji crveni luk
  • 1 manji krastavac
  • pola šalice feta sira (oko 100 g, ovisno o gustoći feta sira)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 1 žličica meda
  • sol ii papar po ukusu
  • svježi peršin za ukrašavanje

Priprema:

Leću skuhajte prema uputama na pakiranju, obično traje 20-30 minuta. Kada je kuhana, ocijedite je i pustite da se ohladi.

U međuvremenu, pripremite povrće. Narezite papriku, krastavac i crveni luk.

U velikoj zdjeli, pomiješajte ohlađenu leću s povrćem, a zatim dodajte feta sir.

U manjoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, sol i papar. Prelijte dresing preko salate i dobro promiješajte.

Ukrasite svježim peršinom i poslužite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Imamo odličan recept za domaći čokoladni namaz

Objavljeno

/

Na slici se nalazi staklenka s čokoladnim namazom. Staklenka je ukrašena konopcem vezanim u mašnu. Drvena žlica podiže gusti, kremasti čokoladni namaz iz staklenke. U pozadini se vide lješnjaci i čokolada. Slikom dominiraju topli tonovi i meko osvjetljenje, što stvara ugodan i privlačan dojam.
Foto: DALL·E

Ovaj domaći čokoladni namaz spoj je bogatog okusa prženih lješnjaka, intenzivne čokolade i prirodne slatkoće meda. Kremaste je teksture, lako se maže, a svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu orašaste punoće i čokoladne glatkoće

Sastojci:

  • 1 šalica (140 g) lješnjaka
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 3 žlice meda (ili javorovog sirupa)
  • pola šalice (120 ml) mlijeka (obično ili biljno)
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • četvrtina žličice soli
  • 50 g tamne čokolade (pola pločice), otopljene

Priprema:

Peći lješnjake na 180°C oko 10 minuta, zatim ih utrljati u kuhinjsku krpu da se skine kožica.

Staviti lješnjake u blender ili procesor hrane i miksati dok ne postanu glatka pasta (oko 5-7 minuta).

Dodati kakao, med, mlijeko, vaniliju, sol i otopljenu čokoladu. Nastaviti miksati dok ne postane kremasto.

Namaz staviti u staklenku i držati u hladnjaku do 2 tjedna.

Ovaj namaz je odličan na kruhu, palačinkama ili žlicom direktno iz staklenke.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brze i prefine hrskave rolice sa sirom

Objavljeno

/

Foto: DALL·E

Rolice sa sirom savršene su kao brzinski zalogaj, doručak ili predjelo za goste. Mogu se poslužiti tople ili hladne, uz umake poput vrhnja s češnjakom, jogurta ili kečapa

Sastojci:

  • pakiranje lisnatog tijesta
  • mala posudica svježeg sira (200 g ili 250 g)
  • puna šalica (250 ml) naribanog sira
  • 1 jaje
  • 1 žlica vrhnja
  • sol i papar (po ukusu)
  • 1 žumanjak (za premazivanje)
  • sezam ili lanene sjemenke (za posipanje, po želji)

Priprema:

U zdjeli pomiješajte svježi sir, naribani sir, jaje, vrhnje, sol i papar. Dobro sjedinite.

Lisnato tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini i izrežite na pravokutnike ili trokute.

Na svaki komad tijesta stavite žlicu nadjeva i zarolajte u rolicu ili kiflicu.

Rolice posložite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite žumanjkom i pospite sezamom ili lanenim sjemenkama.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.

Poslužite tople uz jogurt ili umak od vrhnja.

Nastavi čitati

U trendu