Gastro kutak

Dunavski valovi torta

Objavljeno

/

Foto: Borna Ferdo Vukojević

Sigurno ste u životu kušali razne kolače i torte, ali ovako ukusnu sigurno niste. Torta koja se topi u ustima i obara s nogu i one najokorjelije sladokusce sigurno će se svidjeti i vama

Sastojci za biskvit:

  • 3 jaja
  • 7,5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 7,5 žlica glatkog brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • korica naranče
  • korica limuna
  • kakao
  • 300 g višanja iz kompota

Za kremu:

  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 600 ml mlijeka
  • 7 žlica šećera
  • 125 g maslaca

Za preljev:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice vode

Priprema:

Najprije pripremiti biskvit. Mikserom miješati jaja, šećer i vanilin šećer. Kad se šećer rastopi, dodati mlijeko, ulje i naribanu koricu naranče i limuna pa kratko miješati. U smjesu postepeno dodavati prethodno prosijano brašno s praškom za pecivo, zatim miješati dok se sve ne sjedini. Smjesu podijeliti na dva dijela pa u drugi dio dodati kakao.

U kalup za torte uliti biskvit te ga prošarati smeđim tijestom. Na vrh dodati prethodno ocijeđene višnje. Peći 30 minuta na prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.

Dok se žuto tijesto peče, pripremiti kremu. Staviti kuhati 500 ml mlijeka i šećer. U preostalo mlijeko staviti prašak za puding i izmiješati. Neprestalno miješajući pjenjačom, u uzavrelo mlijeko dodati puding i kuhati 4 minute. Kad se puding ohladi, izmiješati ga mikserom. U drugoj posudi mikserom izmiješati maslac dok ne postane pjenast. Zatim u maslac dodati puding i ponovno miješati mikserom dok se sastojci ne sjedine. Ohlađeni biskvit preliti dobivenom kremom, zatim je poravnati.

Pripremiti preljev. Kuhati 2 žlice vode i maslac. Kad se maslac rastopi, dodati čokoladu, zatim miješati dok se čokolada ne rastopi. Preljev preliti na kremu i staviti na hlađenje oko dva sata.

Kolač poslužiti narezan na trokute.

U trendu

Exit mobile version