Connect with us

Life&Style

Doznajte kakva su božićna drvca IN ove godine

Published

on

Ova slika prikazuje božićno drvce ukrašeno zlatnim i crvenim ukrasima.
Foto: Pixabay

Vintage božićne kuglice kakve su voljele i naše bake ove su godine pravi hit. Staklene kuglice, šljokice i ukrasi sa starinskim prizvukom vraćaju nas u djetinjstvo, a samim time u dom unose jednu dozu nostalgije i topline

Bliži se, bliži i taj dan kad će božićna drvca ući u naš stan. Kako dekorirati božićno drvce i biti u trendu i na vrijeme sve pribaviti ? Mnoge to muči ovih dana. Što je to uopće IN kad je ukrašavanje drvca u pitanju, treba li uopće biti IN, ili je dovoljno da je ukućanima zgodno? Svatko će za sebe naći odgovor, a mi ćemo vam samo natuknuti neke ideje.
Nikako nećete pogriješiti s bijelim drvcem koje stvara elegantan i moderan izgled. Ako vam nedostaje ledeni scenarij, a istovremeno tražite eleganciju, drvce iz ove kategorije savršeno je za vas. Svojim jedinstvenim izgledom bijelo drvce unijet će čaroban božićni ugođaj u svaki dom. Za jak naglasak aktualni su trend bijela drvca.
Ni sa zelenom klasikom ne možete fulati. Popularni su zbog svog tradicionalnog izgleda i bezvremenosti. Zelene grančice dokaz su bilo kakvog ukrasa. Definitivno nećete ništa pokvariti ako odaberete minimalistički, kitnjasti i ekstravagantni stil ili boje u skladu s najnovijim trendovima. Zeleno drvce može učiniti čuda i definitivno privlači pažnju.
Apsolutno su dobrodošla umjetna drvca u saksiji, Pristaju bilo gdje u domu i zajamčeno će sa sobom donijeti dio Božića. Izvrsno su rješenje ako nemate vremena brinuti se za živo drvce.
Na odabir imate elegantna uska drvca i gigantska umjetna drvca.


Kad je ukrašavanje u pitanju, čini se da ove godine vlada minimalizam na koji ćete vrlo malo potrošiti.
Generacija Z postavlja novi minimalistički trend pa tako ukrašavaju bor vrpcama koje vežu u mašne. Iako možda drvce neće izgledati bogato kao s klasičnim ukrasima, ovaj način ukrašavanja je definitivno prihvatljiv za studentski budžet. Sve što ti treba je klupko ukrasne vrpce i lampice za bor.
Klasične kuglice također možete zamijeniti visećim ornamentima koji će vas s lakoćom povezati s dragocjenim uspomenama te vas podsjetiti na to zašto cijenite svoju obitelj i prijatelje, a što je ujedno i sama smisao Božića. Na drvce tako možete postaviti viseći ruž za usne, viseću figuru čaše vina i slično.
Ako želite svom drvcu dati šarm, ukrasite ga mat crnim ili prozirnim kuglicama, koje mogu biti iste ili različite veličine.
Možete ga ukrasiti i s ručno izrađenim igračkama od drva, stakla ili tekstila. I ne zaboravite na prirodne elemente, kao što su češeri. Vintage božićne kuglice kakve su voljele i naše bake ove su godine pravi hit. Staklene kuglice, šljokice i ukrasi sa starinskim prizvukom vraćaju nas u djetinjstvo, a samim time u dom unose jednu dozu nostalgije i topline.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Mramorni kuglof 

Published

on

Kuglof se nalazi među omiljenim receptima jer je jednostavan za pripremu, a vrlo ukusan i sočan. Za ovaj kuglof sastojke sigurno već imate doma, a gotov je za čas

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera (10 žlica)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 ml tekućeg jogurta (jedna veća šalica)
  • 130 ml ulja (3/4 šalice)
  • 300 g glatkog brašna (16 žlica)
  • 3 žlice kakaa u prahu

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke istucite u snijeg. Umutite jaja i šećer. Miješajte dok ne dobijete laganu i prozračnu smjesu.

Dodajte brašno s praškom za pecivo u smjesu, zatim jogurt i ulje te ostale sastojke, na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i podijelite na dva dijela.

Jedna polovica neka ostane žuta, a u drugu polovicu dodajte kakao i izmiješajte.

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite oštrim brašnom kako bi se pečeni kuglof lako izvadio van. Naizmjence u kalup stavljajte smeđu i žutu biskvitnu smjesu da biste dobili mramorni uzorak.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 45 do 50 minuta. Provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.

Ostavite da se ohladi, pospite šećerom u prafu i poslužite.

Continue Reading

Gastro kutak

Kelj varivo – ukusan i zdrav ručak

Published

on

Toplo, jušno jelo kao iz starih kuhinja naših baka stajat će vas tek par eura, a izvrsna je ideja za zdrav i ukusan ručak na žlicu. Donosimo vam brzi recept za kelj varivo koji morate probati

Sastojci:

  • 1 glavica kelja (srednje veličine)
  • 2-3 krumpira (srednje veličine)
  • 1 manji luk
  • 2 mrkve
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar, crvena paprika
  • 2 lovorova lista 
  • 100 grama slanine

Priprema:

Prije kuhanja, potrebno je svo povrće oprati, očistiti i usitniti.

U veliku posudu ulijte ulje. Dodajte nasjeckani luk, češnjak, korijen peršina, mrkvu i slaninu te sve posolite i popaprite. Pustite da se dinsta dok povrće ne omekša.

Zatim dodajte kelj narezan na trakice i zalijte vodom da prekrijete sve povrće i kelj. Dodajte na kocke narezan krumpir. Dodatno posolite i popaprite. Ostavite kuhati 20-ak minuta.

Zatim varivo začinite po izboru i dodajte peršinov list, dobro promiješajte i ostavite da se kuha još 5-10 minuta ili dok krumpir ne bude dovoljno mekan.

Kad je svo povrće gotovo kuhano, napravite ‘zapršku’ tako da izvadite vilicom dio krumpira te ga usitnite i vratite natrag kako biste dobili gušće varivo.

Poslužite toplo, uz kruh.

Continue Reading

Gastro kutak

Tart s malinama i čokoladom

Published

on

Spoj čokolade, malina i hrskavog tijesta malo koga može ostaviti ravnodušnim. Tart je klasičan kolač porijeklom iz Francuske, a karakterizira ga hrskava podloga od prhkog tijesta koja se može puniti raznim nadjevima, od voćnih i kremastih do čokoladnih i orašastih

Za tijesto:

  • 220 g glatkog brašna (18 jušnih žlica)
  • 60 g šećera u prahu (5 jušnih žlica)
  • 150 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka

Za kremu od malina:

  • 250 g svježih ili smrznutih malina
  • 4 žlice šećera
  • 1 žlica gustina + 4 žlice vode

Za ganache kremu:

  • 300 g mliječne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

U posudu dodajte brašno, šećer, margarin ili maslac sobne temperature, šećer, žumanjke, vanilin šećer i sve izmijesite rukom. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na pola sata.

Kalup za tart promjera 26 cm pouljite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte između dva papira, zatim tijesto preokrenite u kalup i skinite papir. Papir će vam pomoći da se tijesto ne lijepi. Tijesto razvaljajte u oblik kruga, računajte da bude veličine kalupa, plus bočne stranice.

Prstima utapkajte tijesto po dnu i rubovima kalupa, a višak odrežite.

Tijesto izbockajte vilicom i pecite na 180 stupnjeva oko 20- 25 minuta.

Pripremite kremu od malina. Sjedinite maline i šećer, a kad smjesa zakuha dodajte gustin pomiješan s vodom. Vruću kremu rasporediti po tijestu.

Čokoladu nasjeckajte na sitne kockice, a vrhnje za šlag zagrijte do vrenja pa ga prelijte preko čokolade. Pripremljeni ganache prelijte preko kreme od malina i poravnajte.

Hladite najmanje tri sata pa ukrasite po želji.

Continue Reading

U trendu