Poveži se s nama

Kutak za stručnjake

Doktorica baka i mali podsjetnik na narodnu medicinu koju ponekad vrijedi iskušati

Objavljeno

/

Sigurno ste puno puta čuli svoju baku, ili ostale starije ukućane, kako pričaju o nekoj biljci koja ima ljekovita svojstva ili pak imaju ideju kako sanirati bol određenog dijela tijela. Nije to uvijek sasvim zaludu, pokušaje i sami

Prva neka bude soda bikarbona koja se koristila za ublažavanje mnogih bolesti, no svakako je značajna u borbi protiv gastritisa. Pomiješa se pola male žličice sode bikarbone u čaši vode i poboljšanje bi trebalo biti u kratkom roku. Ako problemi traju duži period, preporučuje se posjetiti liječnika.

Lavanda pomaže kod reumatskih i bolova mišića. Smije se nerazrijeđeno nanositi na kožu te potiče regeneraciju kože čime se koristi za opekotine, rane, ožiljke, akne. Eterično ulje lavande još možemo iskoristiti i za inhaliranje tako da u vruću vodu dodamo par kapi ulja.

Med, osim u borbi protiv bolova, koristi se i pri kozmetičkim tretmanima u borbi protiv akni i mitesera i za piling lica. Žlica meda i jedan iscijeđeni limun pomažu protiv grlobolje, dok se protiv bolova u želucu može pomiješati žlica meda s octom i dodati u čašu vode.

Menta uklanja neugodni zadah, što je razlog zbog kojeg se koristi u žvakaćim gumama. U malim dozama posve je bezopasna, no veće doze znaju izazvati alergijske reakcije. Može se konzumirati kao čaj tako da dvije žličice sušene mente zalijete šalicom vruće vode.

Sirovi krumpir lijek je za konjunktivitis i za hemeroide. Oguljeni i dobro očišćeni krumpir nariba se, stavi u gazu i ostavi da djeluje tijekom noći.

Đumbir je dobar kao lijek protiv vrtoglavice i morske bolesti, mučnine izazvane kemoterapijom i drugim sličnim tretmanima.

Češnjak i bijeli luk, točnije njihov miris, učinkovito odbija insekte. Upravo zato ljudi koji jedu više namirnica ovoga tipa manje se žale na bolne ubode komaraca i krpelja.

Kava i zeleni čaj lijek su protiv glavobolje i astme. Kofein povećava efikasnost tableta protiv glavobolje, pa je čest sastojak svih analgetika. Kava može pomoći kao hitan lijek kod odraslih astmatičara, jer umanjuje upalu u bronhijalnim putevima. Preporučena količina su tri šalice dnevno.

Oblozi od kupusa djeluju tako da smanjuju oteklinu i upalu, a samim time i reduciraju bolove te se osoba može lakše i bolje kretati. Listove položite na bolno koljeno pa učvrstite i zavežite platnenom krpom. Ostavite da djeluje sat-dva. Oblog možete stavljati dvaput dnevno, primjerice ujutro i navečer, a možete ga ostaviti i tijekom noći.

I na kraju, ako vas snađe dosadna štucavica, uzmite punu žlicu šećera.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

Osobe s albinizmom suočavaju se s brojnim izazovima

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana tema vezana uz albinizam. Albinizam je genetski uvjet koji rezultira nedostatkom pigmenta u koži, kosi i očima.
Foto: Pixabay

Albinizam se najčešće prenosi autosomno recesivno, odnosno kada se nađu dva roditelja nositelja albino gena – u 25 posto slučajeva njihovo dijete će biti albino, neovisno o rasi ili zemlji rođenja

Poslušaj ovaj članak

Albinizam je nasljedni poremećaj pigmentacije uvjetovan nedostatkom pigmenta melanina u koži i sluznicama, čija prisutnost određuje boju kože, kose i očiju. Pretpostavlja se da albinizam u svijetu pogađa jednu na 20.000 osoba.

Kako bi ojačala svijest o albinizmu i teškoćama s kojima se oboljeli od albinizma nose, naročito u Africi, Opća skupština Ujedinjenih naroda je 18. prosinca 2014. godine usvojila zaključak kojim je 13. lipnja proglašen Međunarodnim danom svijesti o albinizmu.

Iako smo navikli vidjeti osobe s albinizmom među bijelom populacijom, dapače, ponekad se toliko uklope da se njihov albinizam teško i prepozna, albinizam u drugim dijelovima svijeta nije tako prihvaćen. U kulturama tamnijih rasa, poput nekih afričkih kultura, albinizam nosi negativne društvene konotacije.

Zabilježeni su i slučajevi odbacivanja novorođenčadi ili čak ubojstava zbog nekih praznovjerja o boji kože albino osoba. Albinizam se najčešće prenosi autosomno recesivno, odnosno kada se nađu dva roditelja nositelja albino gena – u 25 posto slučajeva njihovo dijete će biti albino, neovisno o rasi ili zemlji rođenja.

Nedostatak melanina u mrežnici na pozadini oka može dovesti do problema s vidom. Ti problemi mogu biti manji i prolazni poput osjetljivosti na previše svjetla, ali mogu postati i kronični poput kratkovidnosti ili dalekovidnosti. Postoji i mit da albino ljudi, poput albino miševa, imaju crvene oči, ali to nije istina. Albino osobe najčešće imaju plave oči, iako to nije pravilo.

Ne postoji lijek za albinizam, ali se njegovi simptomi (poput oslabljenog vida) mogu kontrolirati i odgovornim se ponašanjem mogu prevenirati oštećenja. Preporučuje se redovito obavljanje kontrola kod oftalmologa, korištenje krema s visokim SPF faktorom zaštite od sunca (50+), kontrolirano izlaganje suncu kako bi se izbjegle opekline i rak kože, nošenje zaštitne odjeće koja uključuje duge rukave, duge hlače i zaštitu za glavu, nošenje zaštitnih naočala s UV filterom.

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje novčanik narančaste boje s gumbom za zatvaranje, koji sadrži zelene novčanice. Novčanik i novac prikazani su na svijetloplavoj pozadini. Novčanice izgledaju kao da vire iz novčanika. Ovo je jednostavna, crtana ilustracija.
Foto: Pixabay

Svi mi imamo svoje male tajne. U vezama i brakovima ta lepeza tajni može ići od onih malih poput prijašnjih veza, spački koje smo radili kao djeca, pa sve do nekih većih stvari, zbog kojih odnosi pucaju. Čini se kako na popis tajni koje ne otkrivamo svojim boljim polovicama možemo dodati i mjesečna primanja

Umanjujemo li iznose ili, pak, uopće ne otkrivamo svoje mjesečne prihode prilikom razgovora s našim partnerima otkrilo je istraživanje portala MojPosao, kojim upravlja Alma Career Croatia, a svoje mišljenje podijelio je više od 4400 ispitanika.

Svaka treća osoba nema pojma koliko zarađuje njihov/a partner/ica

U prosjeku, gotovo svaki treći Hrvat (29%) ne zna koliko zarađuje njihova bolja polovica. Podjednak broj ljudi (28%) otprilike zna o kojem iznosu se radi, dok najveći broj ispitanika (43%) točno zna koliko njihov partner zarađuje.

Žene u nešto većoj mjeri znaju koliko im partner zarađuje nego što to znaju muškarci. Njih 46% točno zna koliko im partner/ica zarađuje, dok četvrtina (24%) tvrdi kako o tome nema nikakvih saznanja. S druge strane, čak 33% muškaraca uopće ne zna koliko partner/ica zarađuje, a točnu visinu plaće zna njih 39%.

Žene češće nego muškarci ističu kako njihovi partneri zarađuju više od njih.

Osim o spolu, saznanje o visini plaća partnera/ice ovisi i o plaći nas samih.

Prema istraživanju, ljudi s nižim prosječnim primanjima rjeđe barataju informacijom o tome koliko njihovi partneri zarađuju nego što je to slučaj s ljudima s višim primanjima. Preciznije, svaka četvrta osoba (24%) s plaćom od 1000 eura ili nižom ne zna koliko zarađuju njihovi partneri, a taj postotak pada kako plaće rastu.

S druge strane, gotovo polovica ispitanika s neto plaćom koja premašuje 2000 eura točno zna koliko zarađuje njihov/a partner/ica (41%).

Općenito gledano, razlike u plaćama nisu nešto što nam smeta; tri četvrtine ispitanika (77%) tvrdi kako ih ne bi smetalo kada bi njihov partner/ica imao/la višu plaću.

Zanimljivo, osobe čija je plaća na približno istoj razini kao plaća njihovih partnera, češće ističu izjavljuju kako bi im smetalo da njihove bolje polovice više zarađuju.

Razlike u stručnoj spremi

Zanimljivo, žene češće nego muškarci imaju partnera/icu s nižom stručnom spremom no što je njihova. Sukladno tome, muškarci u većoj mjeri imaju partnera/icu s višom stručnom spremom nego je njihova.

Iako generalno gledajući razlika u stupnju obrazovanja parovima ne predstavlja ozbiljniji problem, ona nešto više ‘smeta’ ljude čiji partneri imaju niži stupanj obrazovanja u odnosu na njih. Sukladno tome, razlika u obrazovanju više smeta ispitanike s visokom stručnom spremom, nego one sa srednjom stručnom spremom.

Zanimljivo, razlika u obrazovanju više smeta žene, nego muškarce.

Nešto više od petine žena (22%) tvrdi kako imaju problem s time što njihov/a partner/ica ima niži stupanja obrazovanja od njih, dok taj ‘problem’ ima svega 12% muškaraca. Također, žene u većoj mjeri nego muškarce smeta ako partner/ica ima višu stručnu spremu od njih (15%). Muškarci se time previše ne zabrinjavaju; tek 6% njih izjavilo je da ih to smeta.

Izvor: MojPosao

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

Okrugli stol povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tartar biftek, poslužen na bijelom tanjuru. Jelo se sastoji od crvenog mesa u cilindričnom obliku s žumanjkom na vrhu. Uz meso su posluženi različiti začini u tamnoj, crvenoj i zelenoj boji, te pečurke i sitno nasjeckani bijeli luk. U pozadini se nalazi kriška bijelog kruha. Prezentacija jela je atraktivna, s naglaskom na boje i teksture sastojaka.
Foto: Pixabay

Ljeto donosi povećani rizik po pitanju sigurnosti hrane, primjerice, kad su jaja u pitanju, pogotovo u receptima gdje ona nisu do kraja termički obrađena jer je vrlo često prisutna salmonela

Poslušaj ovaj članak

Svake godine u svijetu oboli gotovo 600 milijuna ljudi od 200 različitih vrsta bolesti koje se prenose hranom. Bolesti izazvane hranom odgovorne su za 420.000 smrtnih slučajeva godišnje na globalnoj razini. Te statističke pokazatelje moguće je smanjiti raznim preventivnim aktivnostima, među kojima je svakako i godišnje obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti hrane – 7. lipnja.

Obilježavanjem ovog dana Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) nastoje potaknuti aktivnosti koje će pomoći u sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima od različitih opasnosti porijeklom iz hrane, pridonoseći pri tome sigurnosti hrane, ljudskom zdravlju, gospodarskom prosperitetu i održivom razvoju.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana sigurnosti hrane ‘Sigurnost hrane: spremni na neočekivano’ naglašava važnost spremnosti na neočekivane incidente vezane za sigurnost hrane, bez obzira na to koliko blagi ili ozbiljni oni mogu biti te poziva sve dionike u lancu prehrane da razmotre načine na koje se mogu bolje pripremiti za neočekivane incidente vezane za sigurnost hrane.

Incidenti vezani uz sigurnost hrane su neočekivane situacije u kojima postoji potencijalni ili potvrđeni zdravstveni rizik povezan s konzumacijom hrane, a koje se mogu dogoditi čak i kada su svi dionici u lancu prehrane odigrali svoju ulogu u održavanju hrane sigurnom.

Takvi incidenti mogu biti jednostavni, poput nestanka struje u kući i posljedičnih izazova u sigurnom skladištenju hrane. Međutim, incidenti mogu biti i vrlo kompleksni, poput onih multinacionalnih, koji se događaju u više različitih država. Globalizacija je dovela do sve veće povezanosti lanaca opskrbe hranom te stoga incidenti mogu brzo eskalirati od lokalnog problema do krizne situacije na međunarodnoj razini. U takvim kompleksnim situacijama prikupljanje podataka i brza međunarodna razmjena informacija pomaže u sprečavanju širenja bolesti koje se prenose hranom.

Spremnost za upravljanje incidentima vezanim za sigurnost hrane zahtijeva predane napore kreatora politika, tijela nadležnih za sigurnost hrane, poljoprivrednika i subjekata u poslovanju s hranom, uključujući pri tome i aktivnu ulogu potrošača. Kako bi bile spremne za incidente u području sigurnosti hrane, vlade se mogu posvetiti razvoju ili ažuriranju nacionalnih planova intervencija za krizne situacije, jačanju sustava kontrole hrane, povećanju kapaciteta nadzora i koordinacije te poboljšanju komunikacije s prehrambenom industrijom i javnošću. Prehrambene industrije mogu poboljšati svoje planove upravljanja sigurnošću hrane, podijeliti naučene lekcije i međusobno surađivati ​​te poboljšati komunikaciju s potrošačima. Potrošači moraju biti svjesni kako prijaviti ili reagirati na incidente vezane uz sigurnost hrane i razumjeti posljedice nepredviđenih događaja kod kuće, pripremajući se za prikladnu reakciju.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu uz podršku WHO-a i FAO-a te tehničku podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u povodu nacionalnog obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane održala je 10. lipnja 2024. godine u Osijeku, na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek (Aula Magna), okrugli stol ‘Sigurnost hrane: Spremni na neočekivano’. Ovim okruglim stolom željeli su podići svijest o tome što svi mi, bez obzira na to koju ulogu u lancu prehrane imamo, možemo učiniti kako bismo bili spremni na neočekivano.

Ljeto donosi povećani rizik po pitanju sigurnosti hrane, primjerice kad su jaja u pitanju, pogotovo u receptima gdje ona nisu do kraja termički obrađena jer je vrlo često prisutna salmonela.

Pripazite i na rokove trajanja kod one hrane na kojoj piše ‘najbolje upotrijebiti do’ zato što se oni nalaze na hrani koja je lako pokvarljiva i nju trebamo nakon isteka tog datuma jednostavno baciti. Tu bi spadala svježa riba, svježe meso, neki mlječni proizvodi i slično.

Nastavi čitati

U trendu