Poveži se s nama

Medicina

Dijagnosticiranje ADHD-a kod odraslih: Što biste trebali znati

Objavljeno

/

Kad dijete dobije dijagnozu poremećaja pažnje s hiperaktivnošću, poznatog kao ADHD, mnogi roditelji počinju gledati na vlastite emocije i ponašanje drugim očima, a neki se pitaju imaju li možda i oni ADHD koji još nije prepoznat.

“Za mnoge odrasle osobe, dijagnoza ADHD-a postavljena djetetu prvi je poticaj da se i sami testiraju”, kaže dr. Matthias Rudolph, specijalist psihosomatske medicine i psihoterapije.

I to s dobrim razlogom, jer ADHD je genetski uvjetovan, neurobiološki metabolički poremećaj u kojem je mozak preosjetljiv na senzornu stimulaciju. Postoji neravnoteža neurotransmitera dopamina i noradrenalina.

Simptomi ADHD-a kod odraslih mogu uključivati nepažnju, impulzivnost i nisku toleranciju na frustraciju, a ponekad i nemir, zaboravnost i sanjarenje.

Neki oboljeli od ADHD-a obično se ponašaju na temelju svog “osjećaja”, imaju česte promjene raspoloženja i skloni su naglo prekinuti vezu ili dati otkaz na poslu. Drugi se bacaju na sport, osobito ekstremne sportove.

Zlouporaba alkohola ili droga nisu neuobičajeni. “Neki oboljeli od ADHD-a uzimaju lijekove kako bi sami izliječili svoje stanje”, rekla je neurologinja dr. Carolin Zimmermann.

Daljnji simptom je “gubljenje niti”, kako to kaže Rudolph. Mnogi oboljeli od ADHD-a imaju problema sa sustavnim planiranjem dana i često zagube predmete poput ključeva, mobitela i kreditnih kartica.

S druge strane, mnogi se mogu intenzivno usredotočiti na stvari koje smatraju uzbudljivima. Oni su savršeni krizni menadžeri i najbolji su kad se drugi pogube i ne znaju što da učinei. “Zbog toga su mnogi od njih aktivni u umjetnosti ili show businessu, rade u IT-u ili start-up poduzećima”, kaže Zimmermann.

Manje je vjerojatno da će ženama biti dijagnosticiran ADHD nego muškarcima, tvrdi Rudolph, uglavnom zbog prevladavajućih rodnih stereotipa/očekivanja: dječaci su bučni i nemirni, djevojke tihe i sanjive. “Ali ako bolje pogledate, to nije uvijek točno”, kaže on.

Najveća razlika između spolova kada je riječ o ADHD-u, kaže on, jest ta što su muškarci skloni prezentirati svoje simptome izvana i vidjeti svoje loše ponašanje kao krivnju drugih, dok su žene sklone samookrivljavanju pa se kod njih javlja depresija ili tjeskoba.

Osamdeset posto odraslih osoba s ADHD-om ima još neko stanje, a 60 posto ima dva ili više, kaže Rudolph. Među njima su depresija, anksioznost i ovisnosti.

Kad se odraslima dijagnosticira ADHD, kreće liječenje koje se sastoji od nekoliko elemenata. Lijekovi su važni, često nadopunjeni kognitivno bihevioralnom terapijom čiji je cilj pomoći u boljem strukturiranju života. Ostali elementi mogu uključivati radnu terapiju, sport i grupe za samopomoć.

Hina

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Iz Svijeta

KORONAVIRUS Tužba protiv farmaceutske tvrtke zbog cjepiva koje je uzrokovalo ‘trajni invaliditet’

Objavljeno

/

Foto: London Imperial College

Postala sam sjena onoga što sam prije bila: nesposobna raditi, nesposobna baviti se bilo kakvom sportskom aktivnošću, nesposobna biti roditelj kao prije, izjavila je tužiteljica

Nekoliko tjedana nakon što je korporacija AstraZeneca priznala rijetke nuspojave svog cjepiva protiv covida-19, jedna je žena, koja je sudjelovala u kliničkim ispitivanjima cjepiva protiv koronavirusa, tužila engleskog farmaceutskog diva tvrdeći da joj je cijepljenje uzrokovalo trajni invaliditet. 

Riječ je o Brianne Dressen, 42-godišnjoj američkoj učiteljici iz Utaha.

U Velikoj Britaniji više od 50 ljudi podnijelo je tužbu protiv korporacije jer je zabilježeno više slučajeva rijetkih i ozbiljnih stanja nakon primanja cjepiva.

Stoga je AstraZeneca dobrovoljno povukla odobrenje za stavljanje u promet cjepiva protiv korone u Europskoj uniji, ali tek nakon što je dokazano da njihovo cjepivo može uzrokovati ozbiljne nuspojave.

Brianne Dressen u tužbi navodi kako pati od teškog neurološkog stanja, neprestano osjeća probadajuću bol po cijelom tijelu, a dijagnosticirana joj je periferna neuropatija.

– Ova me stvar definitivno udaljila s posla, postala sam osoba s invaliditetom. Još uvijek imam onu užasnu noćnu moru bockanja igala po cijelom tijelu, od glave do pete, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Postala sam sjena onoga što sam prije bila: nesposobna raditi, nesposobna baviti se bilo kakvom sportskom aktivnošću, nesposobna biti roditelj kao prije i nesposobna voziti više od nekoliko blokova odjednom – izjavila je Dressen.

Ugledni časopis Current Neurology and Neuroscience Reports još je prošle godine objavio istraživanje čiji rezultati ukazuju na ‘veću pojavu ozbiljnih neuroloških nuspojava od očekivane nakon različitih vrsta cijepljenja protiv covida-19’. Dobar je to šlagvort za sve one covid antivaksere koji najavljuju žestoku pravosudnu bitku protiv svih farmaceutskih kompanija koje su proizvodile cjepivo, a navodno nisu dovoljno obraćale pažnju na nuspojave koje, eto, za posljedicu mogu imati i invaliditet. Za njih je tužba koju je podnijela Brianne Dressen tek početak jednog dugog i iscrpljujućeg maratona.

Nastavi čitati

Medicina

URIHO Ekskluzivni promotivni popust povodom Međunarodnog dana sestrinstva

Objavljeno

/

Osim na radnu odjeću, popust se odnosi i na medicinsku obuću, a može se iskoristiti u nedjelju i ponedjeljak na prodajnim mjestima ili putem web shopa

Poslušaj ovaj članak

Kao vodeća zaštitna radionica na području RH u proizvodnji radno zaštitne odjeće, ustanova URIHO povodom Međunarodnog dana sestrinstva nudi svojim vjernim kupcima popust od 15% na sav asortiman za liječnike i medicinske sestre.

U nedjelju, 12. svibnja popust se može iskoristiti putem web shopa na sljedećem linku: Kupi – ostvari popust, te unosom promotivnog koda: F9JQH959.

Osim u internet trgovini, promotivni popust na radnu odjeću i obuću za medicinsko osoblje u ponedjeljak, 13. svibnja bit će moguće ostvariti na prodajnim mjestima u gradu Zagrebu i to u Držićevoj 1 i Derenčinovoj 25. 

Inače, ustanova URIHO sinonim je za vrhunsku kvalitetu i udobnost, a kada je u pitanju radna odjeća i obuća, naši dućani ne predstavljaju samo prodajna mjesta, već i destinaciju za sve one koji cijene moderni dizajn te najviše standarde u proizvodnji.

Osim radne odjeće za medicinsko osoblje, ustanova nudi široki spektar radne odjeće i obuće prilagođene različitim industrijama i profesijama. Bez obzira radi li se o zdravstvu, uslužnom ili građevinskom sektoru, pronaći ćete idealno rješenje za svoje potrebe.

Međunarodni dan sestrinstva ili Međunarodni dan medicinskih sestara i medicinskih tehničara obilježava se diljem svijeta 12. svibnja na datum rođenja Florence Nightingale, medicinske sestre koja se istaknula svojim radom i brigom za ranjenike u Krimskom ratu.

Potaknuta svojim iskustvima iz rata, ali i sviješću o važnosti pružanja pomoći ranjenicima te nužnoj edukaciji zdravstvenih djelatnika, osnovala je sestrinsku školu u bolnici St. Thomas u Londonu i time utemeljila moderno sestrinstvo.

URIHO se pridružuje globalnom obilježavanju, a u znak dubokog poštovanja prema ovoj zahtjevnoj profesiji, nudi ekskluzivni promotivni popust na svoje proizvode. Iskoristite ovu priliku da sebi ili svojim kolegama priuštite kvalitetne proizvode po povoljnijim cijenama.

Nastavi čitati

Medicina

Hrvatski dan šećerne bolesti pod sloganom ‘Zajedno smo jači’

Objavljeno

/

Na fotografiji je osoba koja koristi glukometar za mjerenje razine šećera u krvi. Osoba ubacuje iglu u prst kako bi dobila kap krvi. Glukometar je plave i crne boje, a lanceta je pričvršćena za njega. U pozadini se nalaze neki zamagljeni objekti, uključujući ono što izgleda kao žuti spremnik i neke papire ili letke. Fokus slike su ruke osobe, što ističe proces provjere razine šećera u krvi kod kuće ili u osobnom okruženju, a ne u kliničkom.
Foto: Pixabay

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću za prošlu godinu, u Hrvatskoj 395.058 osoba boluje od šećerne bolesti, a ranija istraživanja ukazuju na to da tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu

Hrvatski savez dijabetičkih udruga u suradnji s Hrvatskim društvom za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a i Društvom za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma HUMS-a kao i drugim stručnim društvima i relevantnim institucijama obilježava Hrvatski dan šećerne bolesti nizom aktivnosti kako bi podsjetili javnost na učestalost šećerne bolesti te važnost prevencije, ranog otkivanja šećerne bolesti, njezinog pravovremenog liječenja kao i usvajanja zdravih životnih navika te sprječavanja i odgađanja kroničnih komplikacija.

Šećerna bolest predstavlja velik javnozdravstveni problem zbog kontinuiranog porasta broja osoba sa šećernom bolešću. Prema podatcima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u 2022. godini u Hrvatskoj je registrirano 388.213 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Budući da oko 40 posto osoba sa šećernom bolešću nema postavljenu dijagnozu bolesti, procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih od dijabetesa oko 700.000.

Ove godine Hrvatski savez dijabetičkih udruga u sklopu obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti prigodno će obilježiti i sedamdesetu obljetnicu svoga osnutka.

Kako bi se lakše suočili sa šećernom bolešću i uspješno se s njom nosili važno je da nismo sami, stoga je slogan ovogodišnjeg obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti ‘Zajedno smo jači’.

Zagrebačko dijabetičko društvo pak povodom obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti, 14. svibnja ima predstavljanje Javnozdravstvene akcije od 9 do 13 sati na Cvjetnom trgu. Besplatno će mjeriti šećer u krvi, krvni tlak, vaganje, mjerenje visine i opsega struka kako bi se mogao izračunati BMI i procijeniti raspored težine, a građani će moći dobiti savjetovanje s dijabetolozima i nutricionistima.

Nastavi čitati

U trendu