Focaccia je talijanski tradicionalni kruh koji je poznat po svojoj sočnosti, mekanosti i hrskavoj vanjskoj korici. Slična je pizzi, ali deblja i obično jednostavnija, bez složenih preljeva. Temelj ovog kruha je jednostavno tijesto koje se može obogatiti različitim začinima i dodacima, poput ružmarina, maslina, rajčica ili luka
Sastojci:
- 4 šalice glatkog brašna (oko 500 g)
- 1 i 1 četvrtina šalice tople vode (oko 300 ml)
- 1 vrećica suhog kvasca (ili polovica)
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica soli
- 1 četvrtina šalice maslinovog ulja (plus dodatno za premazivanje)
- 1 žlica krupne morske soli za posipanje
- 1 grančica svježeg ružmarina (ili 1 žlica suhog ružmarina)
- 10-12 cherry rajčica (opcionalno)
- 10-15 maslina (opcionalno)
Priprema:
U maloj posudi pomiješajte četvrtinu šalice tople vode s kvascem i jednu čajnu žličicu šećera. Ostavite 5-10 minuta da se kvasac aktivira (ako koristite suhi kvasac, možete ga pomiješati izravno s brašnom).
U veliku zdjelu stavite 4 šalice brašna i 1 čajnu žličicu soli. Napravite udubinu u sredini i ulij aktivirani kvasac, preostalu toplu vodu (1 šalicu) i četvrtinu šalice maslinovog ulja.
Miješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
Oblikujte tijesto u kuglu, premažite ga malo uljem i ostavite u zdjeli prekrivenoj krpom da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.
Kada se tijesto digne, prebacite ga na lim za pečenje namazan maslinovim uljem. Lagano razvucite tijesto prstima u pravokutni oblik.
Prstima napravite udubljenja po površini tijesta.
Premažite tijesto maslinovim uljem, posipajte ga 1 žlicom krupne morske soli i 1 žlicom svježeg (ili suhog) ružmarina. Ako želite, dodajte 10-12 cherry rajčica, prerezanih napola, i 10-15 maslina.
Zagrijte pećnicu na 220°C.
Pecite focacciu 20-25 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa.
Ohladite je par minuta prije rezanja.
Focacciu možete dodatno obogatiti različitim začinima, povrćem ili sirom, ovisno o ukusu.