Poveži se s nama

Gastro kutak

A danas jedemo punjene paprike

Objavljeno

/

Na fotografiji je bijeli tanjur s ukusnim obrokom. Obrok se sastoji od punjene crvene paprike prelivene smeđim umakom i porcije pire krumpira. Paprika je ispunjena mesnom smjesom i prelivena umakom. Pored paprike i pire krumpira, na tanjuru je i nekoliko listova svježeg bosiljka koji dodaju estetski ugođaj jelu.
Foto: Pixabay

Ovo je jedno od omiljenih jela u mnogim kuhinjama. Recepata za punjene paprike ima koliko i kuharica i uglavnom prizivaju sjećanja na bakinu ili maminu kuhinju i neku okusnu notu koju su samo one znale pogoditi

Smjesa:

  • 70 dag miješanog mljevenog mesa
  • 2 glavice crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica crvene mljevene slatke paprike
  • 6 žlica riže okruglog zrna
  • 1 žlica sitno sjeckanog svježeg peršina
  • sol, svježe mljeveni papar

Ostale namirnice:

  • 1 kg paprika (po mogućnosti babure)
  • pola dcl maslinova ulja
  • 2 žlice brašna
  • 400 g konzervirane pasirane rajčice
  • tople vode po potrebi
  • 1 žličica soli

Priprema:

Paprike operite, odrežite im dio ispod peteljke i dobro očistite od sjemenki. Očistite crveni luk i češnjak pa ih nasjeckajte na sitno. Operite i nasjeckajte na sitno lišće svježeg peršina.

U veću zdjelu stavite mljeveno meso pa mu redom dodajte sve sastojke. Sve dobro promiješajte čistim rukama. Pripremljenom smjesom napunite očišćene paprike.

Zagrijte veći lonac za kuhanje pa dodajte maslinovo ulje i prepržite na njemu brašno kao da radite prežganu juhu. Kad se brašno zazlatilo dodajte pasiranu rajčicu. Dolijevajte toplu vodu sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka.

Sada u umak stavite punjene paprike, poklopite i kuhajte 90 minuta na laganoj vatri pazeći da vam umak ne zagori. Uz punjene paprike za prilog poslužite pire krumpir.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Rösti je tradicionalno švicarsko jelo od ribanog i prženog krumpira

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje rösti. U pozadini se nalaze zdjelice s kiselim vrhnjem i drvene posude s medom. Jelo je servirano na rustikalnom drvenom stolu, što pridonosi domaćem i ugodnom ugođaju.
Foto: DALL·E

Ovo jelo simbolizira švicarsku kuhinju i često se povezuje s regijom Bern, iako je popularno u cijeloj zemlji. Rösti je savršen spoj jednostavnih sastojaka i bogate teksture, čineći ga omiljenim izborom uz mesna jela, jaja ili mliječne proizvode

Sastojci:

  • 800 g krumpira ili 8 malih krumpira (po mogućnosti starijeg)
  • 1 mala glavica luka (opcionalno)
  • 2-3 žlice maslaca ili ulja
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Krumpire kuhajte u kori oko 10-15 minuta, dok ne budu napola kuhani (al dente). Nemojte ih prekuhati.

Nakon kuhanja ogulite krumpire i ostavite ih da se potpuno ohlade, najbolje preko noći u hladnjaku. Ovo će pomoći da se krumpiri lakše naribaju i da rösti bude hrskav.

Ohladite krumpire naribajte na krupni ribež. Po želji, sitno nasjeckajte luk i dodajte u naribani krumpir.

Naribani krumpir začinite solju i paprom te nježno promiješajte kako biste ravnomjerno rasporedili začine.

Na srednje jakoj vatri zagrijte maslac ili ulje u tavi.

Stavite krumpir u tavu i oblikujte ga u ravnomjerni sloj, debljine oko 1,5 do 2 cm.

Pržite bez miješanja 8-10 minuta, dok donja strana ne postane zlatno smeđa i hrskava.

Rösti pažljivo okrenite pomoću tanjura ili poklopca. Pustite da klizi natrag u tavu i pržite još 8 do 10 minuta s druge strane.

Ako više volite, rösti možete pržiti u manjim porcijama, formirajući manje ‘palačinke’.

Rösti poslužite vruć kao prilog mesu, ribljim jelima ili kao samostalno jelo uz vrhnje ili jaja na oko.

Rösti se često obogaćuje dodatkom slanine, sira (gruyère) ili povrća, ovisno o regionalnim varijacijama i osobnom ukusu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Punjeni svinjski odresci s povrćem odlični su za svaku prigodu

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tanjur sa sočnim, zapečenim svinjskim odrescima punjenim rastopljenim sirom i komadićima dimljene slanine. Jelo je garnirano pirjanim povrćem, uključujući narezane mrkve, crvene paprike i komadiće luka, koji dodaju boje i teksturu. Uz glavnu komponentu poslužena je kremasta porcija pire krumpira, a sve je lagano preliveno smeđim umakom. Postavljanje je jednostavno, s vilicom i nožem uz tanjur, na rustikalnoj drvenoj podlozi koja daje toplinu i domaći ugođaj fotografiji.
Foto: DALL·E

Punjeni svinjski odresci s povrćem su ukusno i zasitno jelo koje spaja bogatstvo okusa sočnog mesa, kremastog sira i dimljene slanine s aromatičnim povrćem. Svinjski odresci se pune kako bi dobili bogatiju teksturu i okus, a potom se lagano pirjaju u umaku od povrća, senfa i bijelog vina. Kombinacija slatkoće mrkve, paprike i luka s blagim začinima poput timijana daje jelu savršenu ravnotežu. Svaki zalogaj donosi spoj sočnosti, hrskavosti i bogatog umaka koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca

Sastojci:

  • 4 svinjska odreska (kare ili vrat)
  • dimljena slanina – 4 tanke šnite (oko 25 g po šniti)
  • sir (gouda ili trapist) – 4 deblje kriške (oko 25 g po kriški)
  • 2 srednje velike mrkve
  • 1 srednje velika crvena paprika
  • 1 srednje velika glavica luka
  • 2 češnja čepšnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica suhog timijana
  • sol i papar po ukusu
  • 1 mala čaša (oko 100 ml) bijelog vina (opcionalno)
  • pola šalice (oko 120 ml) jušnog temeljca

Priprema:

Svinjske odreske lagano istucite batom za meso kako bi ih stanjili. Posolite i popaprite obje strane.

Na svaki odrezak stavite krišku slanine i komad sira. Odrezak smotajte u rolicu i učvrstite čačkalicama ili kuhinjskim koncem.

Luk, mrkvu i papriku narežite na tanke trakice. Češnjak sitno nasjeckajte.

U tavi zagrijte maslinovo ulje. Rolice kratko popržite sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite ih i ostavite sa strane.

Na istoj masnoći pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte mrkvu, papriku i češnjak. Pirjajte 5 minuta. Dodajte senf i timijan, pa sve dobro promiješajte.

Vratite rolice u tavu, dodajte bijelo vino (ako koristite) i pustite da alkohol ispari. Zatim dodajte jušni temeljac, smanjite vatru i poklopite. Dinstajte 20-25 minuta, povremeno okrećući rolice.

Punjene rolice poslužite uz pire krumpir, rižu ili svježu salatu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Palačinke s bogatim nadjevom od gljiva u kremastom umaku

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze dva palačinke punjene gljivama, posluženje na drvenom tanjuru. Palačinke su ukrašene svježim peršinom, a pored njih se nalaze narezane gljive. U pozadini se vidi zdjelica s umakom i vilica. Fotografija prikazuje ukusno pripremljeno jelo koje može biti zanimljivo ljubiteljima palačinki i gljiva.
Foto: DALL·E

Palačinke se pune smjesom od gljiva i sira, potom nježno zarolaju ili presavijaju, te prelivaju toplim umakom. Prigodne su za svečane prigode ili kao raskošan ručak ili večera, uz dodatak svježeg peršina i naribanog sira za završni dodir. Svaki zalogaj donosi sklad kremaste teksture i bogatih aroma, stvarajući nezaboravno kulinarsko iskustvo

Sastojci:

Za palačinke:

  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka (1 šalica)
  • 100 ml mineralne vode (trećina šalice + 1 žlica)
  • 150 g glatkog brašna (1 šalica + 1 žlica)
  • prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Za nadjev od gljiva:

  • 400 g gljiva (4 šalice narezanih gljiva)
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (2 žličice)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje (1 šalica + 1 žlica)
  • 50 g naribanog tvrdog sira (pola šalice)
  • 1 žlica maslaca ili ulja
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin, sitno nasjeckan

Za kremasti umak:

  • 200 ml vrhnja za kuhanje (tri četvrtine šalice + 2 žlice)
  • 50 g maslaca (4 žlice)
  • 1 žlica brašna
  • 4 žlice mlijeka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli umutite jaja, mlijeko i mineralnu vodu. Postupno dodajte brašno i sol, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

Zagrijte tavu s malo ulja i pecite tanke palačinke. Odložite ih na stranu.

Na zagrijanoj tavi rastopite maslac ili ulje. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Umiješajte češnjak i kratko popržite. Dodajte narezane gljive i pržite dok ne omekšaju, otprilike 10 minuta.

Posolite, popaprite i umiješajte vrhnje za kuhanje. Dodajte naribani sir i kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Na kraju dodajte nasjeckani peršin.

Svaku palačinku napunite nadjevom od gljiva, zarolajte ili presavijte u trokut.

U lončiću rastopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite dok ne postane zlatno. Polako dodajte mlijeko i vrhnje za kuhanje, neprestano miješajući da ne nastanu grudice. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kuhajte dok se umak ne zgusne.

Posložite punjene palačinke na tanjur i prelijte kremastim umakom.

Po želji ukrasite svježim peršinom ili naribanim sirom.

Nastavi čitati

U trendu