Ovo je jedno od omiljenih jela u mnogim kuhinjama. Recepata za punjene paprike ima koliko i kuharica i uglavnom prizivaju sjećanja na bakinu ili maminu kuhinju i neku okusnu notu koju su samo one znale pogoditi
Smjesa:
- 70 dag miješanog mljevenog mesa
- 2 glavice crvenog luka
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica crvene mljevene slatke paprike
- 6 žlica riže okruglog zrna
- 1 žlica sitno sjeckanog svježeg peršina
- sol, svježe mljeveni papar
Ostale namirnice:
- 1 kg paprika (po mogućnosti babure)
- pola dcl maslinova ulja
- 2 žlice brašna
- 400 g konzervirane pasirane rajčice
- tople vode po potrebi
- 1 žličica soli
Priprema:
Paprike operite, odrežite im dio ispod peteljke i dobro očistite od sjemenki. Očistite crveni luk i češnjak pa ih nasjeckajte na sitno. Operite i nasjeckajte na sitno lišće svježeg peršina.
U veću zdjelu stavite mljeveno meso pa mu redom dodajte sve sastojke. Sve dobro promiješajte čistim rukama. Pripremljenom smjesom napunite očišćene paprike.
Zagrijte veći lonac za kuhanje pa dodajte maslinovo ulje i prepržite na njemu brašno kao da radite prežganu juhu. Kad se brašno zazlatilo dodajte pasiranu rajčicu. Dolijevajte toplu vodu sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka.
Sada u umak stavite punjene paprike, poklopite i kuhajte 90 minuta na laganoj vatri pazeći da vam umak ne zagori. Uz punjene paprike za prilog poslužite pire krumpir.