Poveži se s nama

Gastro kutak

Danas okusima putujemo do Turske na menemen

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje postavljeni stol za jelo na kojem se nalazi nekoliko posuda s hranom. U središtu je velika zdjela s varivom od povrća, oko koje su raspoređene manje posude: jedna s kriškama limuna, druga sa crnim maslinama i treća sa svježim peršinom. Stol je prekriven zeleno-bijelom kariranom stolnjakom, a pored zdjele je prazan bijeli tanjur i žuta salvetica. Scena izgleda kao priprema za obrok na otvorenom.
Foto: Pixabay

Menemen je tursko jelo koje se često služi za doručak, ali može biti i lagan ručak ili večera. Sastoji se od jaja, rajčice, paprike i začina. Ovo je jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo koje možete brzo pripremiti, a sastojci su lako dostupni. Ostaje samo da uživate u pripremi i jelu

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 2 velike rajčice, oguljene i nasjeckane
  • 2 zelene paprike (turske ili babura), nasjeckane
  • 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana (opcionalno)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i crni papar po ukusu
  • malo svježeg peršina za ukras (opcionalno)

Priprema:

Ogulite i nasjeckajte rajčice. Nasijecite paprike na tanke kolutove. Ako koristite luk, sitno ga nasjeckajte.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Zatim dodajte paprike i pržite dok ne omekšaju (oko 5-7 minuta).

Dodajte nasjeckane rajčice u tavu i kuhajte dok rajčice ne puste sok i postanu mekane (oko 5-10 minuta). Povremeno promiješajte.

Smanjite vatru na lagano. Napravite nekoliko malih udubina u povrću i razbijte jaja izravno u te udubine. Kuhajte dok se bjelanjci ne stegnu, ali žumanjci i dalje ostanu malo tekući (oko 5-7 minuta). Ako volite potpuno pečena jaja, poklopite tavu na nekoliko minuta.

Posolite i popaprite po ukusu.

Posipajte svježim peršinom (ako koristite) i poslužite toplo, uz svježi kruh ili pide (turski kruh).

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Brzi zimski desert – topli kolač s jabukama i cimetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan okrugli kolač s jabukama i cimetom na vrhu, posut šećerom u prahu. Kolač se nalazi na metalnom pladnju, a u pozadini se vidi šalica čaja, drvena kutija s cimetom i cijela jabuka. Kolač je ukrašen štapićima cimeta vezanim konopcem. Atmosfera fotografije je topla i rustikalna, što sugerira domaću i ugodnu atmosferu.
Foto: DALL·E

Svaki zalogaj donosi nježnu slatkoću jabuka i laganu hrskavost pečenog rubnog dijela kolača. Najbolje ga je poslužiti topao, uz šalicu čaja ili kakaa, a može se dodatno posuti šećerom u prahu ili preliti medom za još bogatiji okus. Idealna slastica za hladne dane i trenutke uživanja

Sastojci:

  • 2 jabuke (oguljene i narezane na tanke ploške)
  • 2 žlice šećera (može i smeđi)
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica brašna
  • pola šalice mlijeka
  • pola šalice šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Jabuke pomiješajte s 2 žlice šećera i cimetom pa ostavite sa strane.

U drugoj posudi izmiješajte jaje, šećer, ulje i mlijeko. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte.

Smjesu izlijte u manji namašćen lim ili vatrostalnu posudu. Na vrh posložite jabuke s cimetom i lagano ih utisnite u tijesto.

Pecite 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Po želji posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo – savršeno uz šalicu čaja ili toplu čokoladu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Salata s lećom, povrćem i feta sirom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje zdjelu juhe s povrćem. U juhi se nalaze komadići mrkve, krumpira, celera i leće, a na vrhu su listovi peršina. U pozadini se vidi prozor s pahuljama snijega, svijeća, papar u zdjelici, kruh i drvena posuda. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje toplu, domaću atmosferu i ukusno pripremljenu juhu, što može biti privlačno za ljubitelje hrane i kuhanja.
Foto: DALL·E

Ova salata s lećom, povrćem i feta sirom je lagano, hranjivo i vrlo osvježavajuće jelo koje možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Kombinacija kuhane leće, hrskavog povrća i kremastog feta sira stvara savršen balans okusa i tekstura

Sastojci:

  • 1 šalice leće (oko 200 g)
  • 1 srednja crvena paprika
  • 1 manji crveni luk
  • 1 manji krastavac
  • pola šalice feta sira (oko 100 g, ovisno o gustoći feta sira)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 1 žličica meda
  • sol ii papar po ukusu
  • svježi peršin za ukrašavanje

Priprema:

Leću skuhajte prema uputama na pakiranju, obično traje 20-30 minuta. Kada je kuhana, ocijedite je i pustite da se ohladi.

U međuvremenu, pripremite povrće. Narezite papriku, krastavac i crveni luk.

U velikoj zdjeli, pomiješajte ohlađenu leću s povrćem, a zatim dodajte feta sir.

U manjoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, sol i papar. Prelijte dresing preko salate i dobro promiješajte.

Ukrasite svježim peršinom i poslužite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Imamo odličan recept za domaći čokoladni namaz

Objavljeno

/

Na slici se nalazi staklenka s čokoladnim namazom. Staklenka je ukrašena konopcem vezanim u mašnu. Drvena žlica podiže gusti, kremasti čokoladni namaz iz staklenke. U pozadini se vide lješnjaci i čokolada. Slikom dominiraju topli tonovi i meko osvjetljenje, što stvara ugodan i privlačan dojam.
Foto: DALL·E

Ovaj domaći čokoladni namaz spoj je bogatog okusa prženih lješnjaka, intenzivne čokolade i prirodne slatkoće meda. Kremaste je teksture, lako se maže, a svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu orašaste punoće i čokoladne glatkoće

Sastojci:

  • 1 šalica (140 g) lješnjaka
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 3 žlice meda (ili javorovog sirupa)
  • pola šalice (120 ml) mlijeka (obično ili biljno)
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • četvrtina žličice soli
  • 50 g tamne čokolade (pola pločice), otopljene

Priprema:

Peći lješnjake na 180°C oko 10 minuta, zatim ih utrljati u kuhinjsku krpu da se skine kožica.

Staviti lješnjake u blender ili procesor hrane i miksati dok ne postanu glatka pasta (oko 5-7 minuta).

Dodati kakao, med, mlijeko, vaniliju, sol i otopljenu čokoladu. Nastaviti miksati dok ne postane kremasto.

Namaz staviti u staklenku i držati u hladnjaku do 2 tjedna.

Ovaj namaz je odličan na kruhu, palačinkama ili žlicom direktno iz staklenke.

Nastavi čitati

U trendu