Connect with us

Gastro kutak

Caprese salata s mozzarellom i rajčicom

Objavljeno

/

Svježa Caprese salata na bijelom tanjuru, s naizmjeničnim kriškama zrelih crvenih rajčica i kremaste bijele mozzarelle, ukrašena svježim zelenim listovima bosiljka. Salata je lagano prelivena zlatnim maslinovim uljem i tamnim balzamičnim preljevom, uz posip soli i papra. Postavljena je na rustikalnom drvenom stolu uz prirodno svjetlo koje naglašava bogate boje i svježinu sastojaka.
Foto: DALL-E

Mozzarella je kremasti i rastezljivi sir koji potječe iz Italije, gdje se tradicionalno proizvodio od mlijeka vodenih bivola. Danas se većina mozzarelle proizvodi od kravljeg mlijeka jer je ono dostupnije, ali autentična ‘mozzarella di bufala’ i dalje je cijenjena delicija

Sastojci:

  • 250 g (1 šalica) svježe mozzarelle
  • 3 zrele rajčice
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje (ekstra djevičansko)
  • balzamični ocat (po želji)
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Mozzarellu narežite na tanke kriške. Rajčice operite i narežite na kriške slične debljine kao mozzarellu.

Na tanjur naizmjenično slažite kriške mozzarelle i rajčice, stvarajući redove. Između redova ubacite listove svježeg bosiljka.

Lagano prelijte maslinovim uljem preko složene salate. Po želji, dodajte nekoliko kapi balzamičnog octa za dodatnu aromu. Posolite i popaprite prema ukusu.

Salatu poslužite odmah kao lagano predjelo ili prilog uz glavno jelo.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Štrudla od jabuka s pudingom od vanilije

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi desert, vjerojatno štrudla od jabuka, poslužena na bijelom tanjuru. Štrudla je prekrivena šećerom u prahu i na vrhu ima dvije hrpice šlaga. Desert je okružen kremastim umakom, a oko njega se nalaze bobice poput borovnica i ribizla te listići mente. U pozadini se vide crvene jabuke i zelenilo. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje ukusno i dekorativno pripremljen desert, što može biti inspiracija za ljubitelje slastica ili za one koji traže ideje za prezentaciju hrane.
Foto: Pixabay

Štrudla je najbolja dok je još mlaka, ali odlična je i hladna. Možete je poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije ili preljevom od vanilije za dodatni užitak

Za nadjev:

  • 4 srednje jabuke (oguljene i naribane)
  • 3 žlice šećera (ili po ukusu)
  • 1 žličica cimeta
  • pola šalice mljevenih oraha ili krušnih mrvica (po želji – za upiti sok)
  • 1 vanilin šećer
  • sok od pola limuna

Za puding:

  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 2 žlice šećera
  • 2 šalice mlijeka (500 ml)

Za štrudlu:

  • 1 pakiranje gotovih kora za savijaču (oko 10 kora)
  • pola šalice ulja (za premazivanje)
  • 2 žlice krušnih mrvica (za posipanje)
  • šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

U manjoj posudi pomiješajte prašak za puding, 2 žlice šećera i malo mlijeka (oduzmite od ukupne količine).

Ostatak mlijeka zakuhajte. Kad zavrije, dodajte smjesu pudinga i kuhajte dok se ne zgusne.

Ostavite da se malo ohladi (povremeno promiješajte da se ne stvori kožica).

Oguljene i naribane jabuke pomiješajte sa šećerom, cimetom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Po želji dodajte orahe ili mrvice da upiju višak soka.

Uzmite dvije kore i premažite ih uljem. Po drugoj kori pospite malo krušnih mrvica. Na donji dio kore stavite par žlica pudinga, preko toga stavite jabuke. Zarolajte u štrudlu i položite na lim obložen papirom za pečenje.

Ponovite dok ne potrošite sastojke.

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Štrudle premažite uljem i pecite oko 30–35 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Ostavite da se malo ohladi i pospite šećerom u prahu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Riblji ‘tacos’ s jogurt-limeta umakom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi nekoliko tortilja punjenih mesom. Tortilje su prerezane na pola, tako da je vidljiv njihov nadjev. Nadjev izgleda kao mješavina mesa i umaka, a tortilje su posložene na bijelom tanjuru. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje ukusno jelo koje može biti dio meksičke kuhinje.
Foto: Pixabay

Ovo jelo je spoj svježine, lagane začinjenosti i kremaste teksture, idealno za tople dane ili kad želite nešto drugačije od klasične pripreme ribe. Savršeno izbalansiran obrok koji spaja zdravlje i užitak – jede se rukama, ne ostavlja težinu, a okus dugo ostaje u sjećanju

Sastojci (za 2 osobe – 4 tacosa):

Za ribu:

  • 2 fileta oslića ili druge bijele ribe
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica dimljene paprike
  • pola čajne žličice mljevenog kima (ili curryja ako voliš egzotično)
  • sol i papar po ukusu

Za umak:

  • pola šalice grčkog jogurta
  • 1 žlica majoneze
  • 1 žlica soka od limete (ili limuna)
  • 1 žličica naribane limetne korice
  • prstohvat soli

Ostalo:

  • 4 male tortilje (ili tanke lepinje ako nemaš tortilje)
  • 1 šalica naribanog kupusa (ili salate)
  • pola avokada, narezanog (opcionalno)
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg korijandera ili peršina

Priprema:

Ribu narežite na manje komade, začinite maslinovim uljem, paprikom, kimom, solju i paprom. Ispecite je na tavi 5–6 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.

Umak napravite tako da sve sastojke pomiješate u zdjelici – jogurt, majonezu, limetu i koricu. Ohladite nekoliko minuta u hladnjaku.

Tortilje kratko zagrijte na suhoj tavi (30 sekundi sa svake strane) da omekšaju.

Na svaku tortilju stavite malo kupusa, komadiće ribe, avokado i prelijte umakom. Po želji posipajte svježim korijanderom ili peršinom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Carska pita – brz i ukusan obrok

Objavljeno

/

Napisao/la:

Evo jednostavnog recepta za Carsku pitu – sočan, ukusan i brz obrok koji možete poslužiti u bilo koje doba dana. Carska pita može se jesti topla ili hladna. Idealan je obrok uz jogurt ili salatu.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 ml jogurta (1 čaša)
  • 100 ml ulja (1/2 čaše)
  • 200 g brašna (10 žlica)
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g šunke
  • 200 g sira (feta, trapist ili po izboru)
  • 1  tikvica
  • Sol i papar po želji
  • Sezam za posipanje

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa mu dodajte žutanjke, jogurt i ulje. Postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa sve dobro sjedinite. Umiješajte naribanu tikvicu (dobro ocijeđenu), nasjeckanu šunku na kockice i izmrvljen sir. Posolite i popaprite po ukusu. Smjesu ulite u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Po želji pospite sezamom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni. Poslužite uz jogurt ili salatu.

Nastavite čitati

U trendu