Poveži se s nama

Gastro kutak

Brzi zdravi sladoled od banane i borovnica

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje kuglice sladoleda od vanilije poslužene u vafl kornetu. Sladoled je ukrašen svježim bobičastim voćem, uključujući maline, borovnice i jednu trešnju na vrhu. Preko sladoleda preliven je zlatno-žuti umak koji izgleda kao med ili karamel. Sve je postavljeno na drvenu podlogu, a u pozadini se naziru još neke posude sa sladoledom i svježe voće.
Foto: Pixabay

Sladoled od banane, borovnica i maslaca od kikirikija je ukusni, osvježavajući desert za ove ljetne, vruće dane. Jednostavno se priprema, ne trebate dodati šećer, a također ga možete pripremiti bez mlijeka što je idealno za vegane i osobe s intolerancijom na laktozu

Sastojci:

  • 300 g zrelih banana (2-3 banane)
  • 150 g svježih ili smrznutih borovnica
  • 100 g maslaca od kikirikija (bez dodataka)
  • 100 ml punomasnog mlijeka (može i biljno mlijeko po izboru)
  • 50 g meda ili javorovog sirupa (po želji, za dodatnu slatkoću)

Priprema:

Ogulite banane i narežite ih na kolutiće. Stavite kolutiće u posudu i zamrznite ih na najmanje 2 sata ili preko noći.

Nakon što su banane zamrznute, stavite ih u blender. Dodajte borovnice, maslac od kikirikija, mlijeko, med ili javorov sirup.

Miksajte smjesu dok ne postane glatka i kremasta.

Smjesu možete poslužiti odmah ili je staviti u hermetički zatvorenu posudu i zamrznuti na još 1-2 sata za čvršći sladoled.

Sladoled poslužite u zdjelicama ili kornetima.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Prhki keksi s bademima su spoj jednostavnosti i bogatog okusa

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze kolačići s bademima. Kolačići su okruglog oblika s nazubljenim rubovima, a u sredini svakog kolačića nalazi se cijeli badem. Površina kolačića je posuta šećerom u prahu. U pozadini se vidi zdjela s cijelim bademima. Fotografija prikazuje detalje kolačića i badema, naglašavajući njihovu teksturu i boje.
Foto: DALL·E

Keksi su savršeni uz kavu, čaj ili kao slatki zalogaj u bilo koje doba dana. Lako se pripremaju i mogu se čuvati u zatvorenoj posudi nekoliko dana, zadržavajući svoju svježinu. Ako volite orašaste, mirisne kekse, ovo je recept koji ćete često ponavljati

Sastojci:

  • 1 i pol šalica (180 g) glatkog brašna
  • pola šalice (100 g) šećera
  • pola šalice (100 g) maslaca, omekšanog
  • pola šalice (60 g) mljevenih badema
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • pola žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • pola šalice (50 g) cijelih badema za dekoraciju

Priprema:

U zdjeli pomiješajte maslac i šećer te miksajte dok smjesa ne postane pjenasta.

Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa dobro izmiješajte.

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo i sol.

Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu s maslacem i miješajte dok ne dobijete tijesto.

Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite lim papirom za pečenje.

Od tijesta pravite kuglice veličine oraha i lagano ih spljoštite na limu. Na svaki keks stavite jedan cijeli badem.

Pecite 12–15 minuta dok rubovi ne postanu zlatni.

Ostavite da se keksi ohlade i uživajte.

In Portal

Nastavi čitati

Gastro kutak

Kremasti brzi špageti s češnjakom i sirom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tanjur špageta posutih ribanim sirom i ukrašenih svježim peršinom. U pozadini se vide češnjak, drveni mlinci za sol i papar te staklenka s dodatnim sirom. Jelo izgleda ukusno i privlačno, a sastojci su pažljivo aranžirani kako bi stvorili estetski ugodan prizor.
Foto: DALL·E

Ovo jelo je prava poslastica za ljubitelje jednostavnih, ali bogatih okusa. Špageti su savršeno obavijeni svilenkastim, kremastim umakom od vrhnja i parmezana, dok im češnjak daje aromatičnu dubinu. Maslac dodaje nježnu punoću okusa, a malo sačuvane vode od tjestenine osigurava da se umak savršeno poveže s tjesteninom

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 šalice (oko 200 g) špageta
  • 3 žlice maslaca
  • 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • pola šalice ribanog parmezana (ili nekog drugog tvrdog sira)
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • 1 žlica nasjeckanog peršina (po želji)

Priprema:

Skuhajte špagete u slanoj vodi prema uputama na pakiranju, ali ih ocijedite 1 minutu prije nego što su potpuno kuhani. Sačuvajte pola šalice vode od kuhanja tjestenine.

Otopite maslac na tavi na srednje laganoj vatri, dodajte nasjeckani češnjak i pržite 30 sekundi dok zamiriše.

Dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar pa miješajte dok se sve ne sjedini.

Umiješajte parmezan i dobro promiješajte dok se sir ne otopi. Ako je umak pregust, dodajte malo sačuvane vode od kuhanja tjestenine.

Dodajte ocijeđene špagete u umak i dobro ih obložite kremastom smjesom.

Posipajte peršinom i poslužite odmah.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Burrito pita obukla se u hrskavo, pečeno tijesto

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pečenu pitu s bogatim nadjevom. Pita ima zlatno-smeđu koru s crnim sjemenkama na vrhu i ukrašena je svježim listovima peršina. Unutrašnjost pite otkriva nadjev koji se sastoji od mljevenog mesa, crnog graha, kukuruza, paprike i rastopljenog sira. U pozadini se nalaze zdjelice s različitim umacima, uključujući salsu, kukuruz i kiselo vrhnje, također ukrašene peršinom. Pita je postavljena na drvenu dasku, a uz nju se nalazi nož. Fotografija je zanimljiva zbog svoje živopisne prezentacije hrane i bogatstva boja koje čine jelo vrlo privlačnim.
Foto: DALL·E

Burrito pita je ukusno i zasitno jelo koje spaja okuse meksičkog burrita s hrskavom koricom pite. Sastoji se od nadjeva od mljevenog mesa, graha, kukuruza, paprike i začina poput kima, paprike i čilija, sve umotano u mekanu tortilju ili složeno unutar tijesta za pitu

Sastojci:

  • 300 g mljevenog mesa (junetina ili piletina)
  • 1 srednja glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (protisnuta)
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 šalica crvenog graha (ocijeđenog i ispranog)
  • 1 šalica kukuruza
  • 1 šalica pasirane rajčice
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • pola žličice čilija u prahu (po želji)
  • pola žličice kima (za autentičan okus)
  • 2 žlice ulja
  • 5-6 tortilja (veličine oko 20 cm)
  • 1 i pol šalica naribanog sira (cheddar ili gouda)
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka

Priprema:

U tavi zagrijte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite mljeveno meso i pržite dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Dodajte češnjak, sol, papar, papriku, čili i kim, pa promiješajte.

Umiješajte pasiranu rajčicu, grah, kukuruz i kuhanu rižu. Kuhajte 5 minuta dok se sastojci ne povežu. Maknite s vatre.

U okrugli kalup (20-24 cm) položite tortilju kao podlogu. Neka rubovi vise preko stranica. Rasporedite trećinu nadjeva, posipajte sirom i prekrijte novom tortiljom.

Ponovite postupak još dva puta (nadjev + sir + tortilja). Zadnju tortilju presavijte preko nadjeva i rubove spojite s donjom tortiljom.

Premažite razmućenim jajem i mlijekom za zlatnu koricu.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa.

Ohladite 5 minuta, narežite i poslužite uz kiselo vrhnje, guacamole ili salsu.

Nastavi čitati

U trendu