Connect with us

Gastro kutak

Ako još niste, svakako probajte lasagne s plodovima mora

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano jelo koje izgleda kao lazanje u bijeloj keramičkoj posudi, postavljeno na drveni stol. U pozadini se nalazi čaša crnog vina i dvije boce vina. Jelo ima zapečenu zlatno-smeđu koru na vrhu, što ukazuje na to da je vjerojatno svježe izvađeno iz pećnice i spremno za posluživanje. Ovo bi moglo biti inspiracija za obrok ili za ljubitelje talijanske kuhinje.
Foto: Pixabay

Lasagne s plodovima mora su ukusan spoj talijanske kuhinje i morskih delicija. Premda nam pri pomisli na lasagne ne padaju na pamet i morski plodovi, dajte priliku ovoj kombinaciji

Sastojci:

Za umak od rajčice:
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 400 g konzervirane rajčice
  • 1 žlica šećera
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žličica sušenog origana ili bosiljka
Za bešamel umak:
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu
Za plodove mora:
  • 400 g mješavine plodova mora (školjke, škampi, lignje)
  • 200 g fileta bijele ribe, narezane na komadiće
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 100 ml bijelog vina
  • sol i papar po ukusu
Ostalo:
  • 250 g lasagna kora (svježe ili suhe, prema uputama na pakiranju)
  • 150 g naribanog parmezana
  • 150 g naribane mozzarelle
  • svježi peršin za posipanje

Priprema umaka od rajčice:

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri.

Dodajte sitno nasjeckan luk i pirjajte dok ne postane staklast.

Dodajte češnjak i pirjajte još minutu.

Dodajte konzervirane rajčice, šećer, sol, papar i origano ili bosiljak.

Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno miješajući.

Priprema bešamel umaka:

U loncu rastopite maslac na srednjoj vatri.

Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete pastu (započinjete roux).

Postupno dodavajte mlijeko, neprestano miješajući kako biste izbjegli grudice.

Kuhajte dok umak ne postane gust i kremast.

Dodajte muškatni oraščić, sol i papar po ukusu.

Priprema plodova mora:

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri.

Dodajte češnjak i kratko pirjajte.

Dodajte plodove mora i bijelu ribu, pirjajte dok ne postanu mekani.

Dodajte bijelo vino i kuhajte dok alkohol ne ispari, oko 5 minuta.

Posolite i popaprite po ukusu.

Sastavljanje lasagna:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

U namašćenoj posudi za pečenje, na dno stavite tanki sloj umaka od rajčice.

Pokrijte korama za lasagne.

Na kore stavite dio plodova mora, zatim dio bešamel umaka.

Ponavljajte slojeve (umak od rajčice, kore, plodovi mora, bešamel) dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji sloj neka bude bešamel umak.

Na vrh pospite naribani parmezan i mozzarellu.

Pečenje:

Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite 25-30 minuta.

Skinite foliju i pecite još 10-15 minuta, dok sir ne postane zlatno smeđi i mjehurićast.

Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

Poslužite lasagne s nasjeckanim svježim peršinom.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Krumpirovi vafli sa sirom i začinima

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su krumpirovi vafli pečeni do savršene zlatno-smeđe boje, s fino hrskavom vanjštinom i mekanom, pahuljastom unutrašnjošću. Preliveni su raskošnim slojem otopljenog sira koji se topi niz rubove, stvarajući primamljiv kontrast tekstura. U pozadini se možda vidi malo svježe zelenilo — poput peršina — za dekoraciju, a sve skupa izgleda kao prizor iz sna svakog ljubitelja udobne hrane. Priziva mirise domaće kuhinje i poziva na zaloga
Foto: Copilot

Svaki zalogaj pruža bogatu teksturu i aromu, a dodaci poput jogurta, svježeg vrhnja, jaja ili avokada još više naglašavaju njihovu svestranost. Idealni su kao slani doručak, lagani ručak ili zanimljiv prilog koji će svakako privući pažnju na stolu

Sastojci:

  • 2 šalice naribanog kuhanog krumpira (oko 2 veća kuhana krumpira)
  • 1 šalica naribanog sira (gouda, cheddar ili po želji)
  • 1 jaje
  • četvrtina šalice brašna
  • četvrtina šalice mlijeka
  • četvrtina žličice češnjaka u prahu
  • četvrtina žličice mljevene paprike (slatke ili dimljene)
  • sol i papar po ukusu
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina (po želji)
  • maslac ili ulje za premazivanje aparata za vafle

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte naribani kuhani krumpir, naribani sir, jaje, brašno i mlijeko.

Dodajte češnjak u prahu, papriku, sol, papar i peršin. Sve dobro izmiješajte dok se sastojci ne povežu.

Zagrijte aparat za vafle i premažite ga tankim slojem maslaca ili ulja.

Stavite nekoliko žlica smjese u aparat za vafle (ovisno o veličini) i pecite 4–6 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

Poslužite toplo uz jogurt, vrhnje, avokado ili jaja po želji.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Čokoladni kolačići iz šalice – s bananom i maslacem od kikirikija

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi šalica u kojoj je pripremljen čokoladni kolačić. Kolačić izgleda sočno i mekano, s tamnom, čokoladnom teksturom. Na vrhu se vide komadići banane koji su lagano zapečeni, dodajući slatkoću i voćnu svježinu. Maslac od kikirikija je blago rastopljen i razmazan po površini — kremastog izgleda, stvarajući kontrast u boji i teksturi. Šalica je obična, neutralnog izgleda, što dodatno ističe sadržaj.
Foto: Copilot

Kad se lagano zagrije, ova slastica poprimi gotovo pudingastu konzistenciju s topljenim čokoladnim srcem koje se lijepo stapa s mekanim komadićima banane ili orašastih plodova ako ih dodaš. Okus je pun, bogat i zadovoljavajući – idealan za one trenutke kad ti treba nešto slatko

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 žlice kakaa u prahu (ili otopljene tamne čokolade)
  • 1 zrela banana (srednje veličine)
  • 1 žlica meda ili šećera (po želji)
  • 1 žlica mlijeka (ili biljnog napitka)
  • 1 prstohvat soli
  • po želji: komadići čokolade, orašasti plodovi, kokos, cimet…

Priprema:

Bananu izgnječite vilicom u većoj šalici ili zdjelici. Dodajte maslac od kikirikija, kakao, med, mlijeko i sol.

Sve dobro izmiješajte žlicom dok smjesa ne postane glatka.

Ako želite, dodajte malo sjeckane čokolade ili orašastih plodova za dodatnu teksturu.

Smjesu možete jesti odmah kao čokoladni ‘mousse’, ali ako želite toplu verziju – zagrijte je u mikrovalnoj pećnici 30–60 sekundi (ovisno o snazi uređaja).

Pustite da se malo ohladi, a zatim uživajte.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Salata s bulgurom, rajčicom i krastavcima

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na slici je prikazana osvježavajuća salata od bulgura, rajčice i krastavaca, savršena za lagani ljetni obrok. Bulgur se prostire kao baza — zrnast, zlatne boje i pahuljast, dok su na vrhu dodane kockice sočnih crvenih rajčica i svježih zelenih krastavaca. Povrće izgleda svježe i sočno, a sve je aranžirano u širokom tanjuru, spremno za posluživanje.
Foto: Copilot

Salata se može poslužiti kao samostalan lagani obrok, prilog uz meso ili ribu, ili kao dio ljetnog bifea. Brza je za pripremu i lako prilagodljiva – odličan izbor za sve koji traže zdravo, ukusno i jednostavno jelo

Sastojci (za 2-3 osobe):

  • 6 žlica bulgura
  • 1 veća rajčica (ili 2 manje)
  • 1 srednji krastavac
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka (po želji može i više)
  • 1 režanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Bulgur prelijte s dvostruko više kipuće vode (oko 12 žlica), poklopite i ostavite da se namače 15–20 minuta, dok ne upije svu tekućinu i omekša. Zatim ga vilicom rastresite i ohladite.

Rajčicu operite i narežite na sitne kockice.

Krastavac ogulite (po želji), pa i njega narežite na sitne kockice.

U velikoj zdjeli pomiješajte bulgur, rajčicu, krastavac, maslinovo ulje, limunov sok i češnjak.

Dodajte nasjeckani peršin, posolite i popaprite po ukusu, pa dobro promiješajte.

Salatu možete odmah poslužiti ili ostaviti u hladnjaku 15–30 minuta da se okusi bolje povežu.

Nastavite čitati

U trendu