Poveži se s nama

Gastro kutak

Danas vas vodimo u Japan na yakitori pileće ražnjiće

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana ruka koja drži ražnjić s roštiljem mesom i povrćem. Ražnjić je posut sezamovim sjemenkama, što mu daje primamljiv izgled. U pozadini se nalazi drveni stol s aluminijskom folijom i čašom pića na njemu. Zid u pozadini prekriven je tiskanim tekstom ili slikama, ali nije dovoljno jasan da bi se mogao pročitati. Okruženje izgleda kao da je unutra, vjerojatno u blagovaonici ili dnevnom boravku.
Foto: Pixabay

Vani je zatoplilo i sezona roštiljanja može polako početi. A za naš smo prvi ovosezonski roštilj izabrali piletinu. I to ne bilo kakvu već yakitori – jednostavne japanske pileće ražnjiće koji se tijekom pečenja premazuju gustim umakom

Sastojci za umak:

  • 100 ml soja sosa
  • 80 ml vode
  • 1 žlica bijelog vina
  • 2 žlice rižinog octa
  • 60 grama šećera
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žličice gustina

Za ražnjiće:

  • otkošteni batak i zabatak
  • mladi luk
  • sol, papar
  • sezam
  • maslinovo ulje

Priprema:

Otkoštenu piletinu narežite na kockice. Posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Dobro sve pomiješajte. Ostavite pola sata u toj jednostavnoj marinadi, a za to vrijeme pripremite umak kojim ćete premazivati piletinu tijekom pečenja.

Sve sastojke za umak pomiješajte, češnjak protisnite, đumbir naribajte. Zakuhajte do vrenja uz konstantno miješanje. Smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte. Kad umak dostigne željenu gustoću, maknite ga s vatre i pripremite kist kojim ćete premazivati piletinu.

Pripremite ražnjiće.

Za ove smo ražnjiće zagrijali električni roštilj na maksimalnu temperaturu (oko 300 °C), premazali rešetku uljem i na nju stavili ražnjiće. Poklopili smo roštilj i pustili da se peče s jedne strane tri minute na temperaturi između najviše i srednje.

Okrenuli smo ražnjiće, premazali ih umakom, poklopili i pekli opet tri minute. Okrenuli smo ih još dva puta i pekli po dvije minute na srednjoj temperaturi te smo ih svaki put premazivali umakom.

Poslužite vaše ražnjiće uz preostali umak, posipane preprženim sezamom i mladim lukom.

In Portal

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Palačinke s bogatim nadjevom od gljiva u kremastom umaku

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze dva palačinke punjene gljivama, posluženje na drvenom tanjuru. Palačinke su ukrašene svježim peršinom, a pored njih se nalaze narezane gljive. U pozadini se vidi zdjelica s umakom i vilica. Fotografija prikazuje ukusno pripremljeno jelo koje može biti zanimljivo ljubiteljima palačinki i gljiva.
Foto: DALL·E

Palačinke se pune smjesom od gljiva i sira, potom nježno zarolaju ili presavijaju, te prelivaju toplim umakom. Prigodne su za svečane prigode ili kao raskošan ručak ili večera, uz dodatak svježeg peršina i naribanog sira za završni dodir. Svaki zalogaj donosi sklad kremaste teksture i bogatih aroma, stvarajući nezaboravno kulinarsko iskustvo

Sastojci:

Za palačinke:

  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka (1 šalica)
  • 100 ml mineralne vode (trećina šalice + 1 žlica)
  • 150 g glatkog brašna (1 šalica + 1 žlica)
  • prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Za nadjev od gljiva:

  • 400 g gljiva (4 šalice narezanih gljiva)
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (2 žličice)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje (1 šalica + 1 žlica)
  • 50 g naribanog tvrdog sira (pola šalice)
  • 1 žlica maslaca ili ulja
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin, sitno nasjeckan

Za kremasti umak:

  • 200 ml vrhnja za kuhanje (tri četvrtine šalice + 2 žlice)
  • 50 g maslaca (4 žlice)
  • 1 žlica brašna
  • 4 žlice mlijeka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli umutite jaja, mlijeko i mineralnu vodu. Postupno dodajte brašno i sol, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

Zagrijte tavu s malo ulja i pecite tanke palačinke. Odložite ih na stranu.

Na zagrijanoj tavi rastopite maslac ili ulje. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Umiješajte češnjak i kratko popržite. Dodajte narezane gljive i pržite dok ne omekšaju, otprilike 10 minuta.

Posolite, popaprite i umiješajte vrhnje za kuhanje. Dodajte naribani sir i kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Na kraju dodajte nasjeckani peršin.

Svaku palačinku napunite nadjevom od gljiva, zarolajte ili presavijte u trokut.

U lončiću rastopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite dok ne postane zlatno. Polako dodajte mlijeko i vrhnje za kuhanje, neprestano miješajući da ne nastanu grudice. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kuhajte dok se umak ne zgusne.

Posložite punjene palačinke na tanjur i prelijte kremastim umakom.

Po želji ukrasite svježim peršinom ili naribanim sirom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Tjestenina s limunom, rikotom i medom

Objavljeno

/

opiši fotografiju na hrvatski Na fotografiji se nalazi tanjur špageta s kriškama limuna, listovima bosiljka i kuglicama ricotte. Jelo je ukrašeno s nekoliko kriški limuna, posuto sjeckanim začinskim biljem i čili pahuljicama. U pozadini se vide zdjelice s medom i maslinovim uljem, te drvena žlica za med. Na stolu se također nalazi prugasti ubrus i vilica. Jelo izgleda svježe i ukusno, s naglaskom na svijetle i prirodne sastojke.
Foto: DALL·E

Ovaj recept spaja kremastost rikote, svježinu limuna i blagu slatkoću meda. Za dodatnu hrskavost, možete dodati tostirane pinjole ili mljevene bademe. Savršeno za one koji žele nešto neobično i osvježavajuće

Sastojci:

  • 250 g tjestenine ili 2 i pol šalice
  • 150 g rikote ili oko 6 punih jušnih žlica
  • 1 limun (sok i naribana korica)
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)
  • svježi bosiljak ili metvica za dekoraciju
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U velikom loncu zakuhajte vodu, dodajte sol i skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.

U zdjeli pomiješajte rikotu, sok i naribanu koricu limuna, med i maslinovo ulje. Dodajte malo soli i papra. Umak treba biti kremast i lagano sladak.

Ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Tjesteninu dodajte u zdjelu s umakom i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja kako bi umak bio gladak.

Dodajte čili pahuljice za laganu pikantnost, ako želite. Ukrasite svježim bosiljkom ili metvicom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Svinjetina s krumpirom iz pećnice za prste polizati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje ukusnu pečenu svinjetinu s hrskavim krumpirima i povrćem, sve predstavljeno u rustikalnom okruženju.
Foto: DALL·E

Svinjetina s krumpirom iz pećnice je jednostavno i izuzetno ukusno jelo koje se sastoji od sočne svinjetine pečene zajedno s aromatičnim povrćem, najčešće krumpirima, mrkvom i lukom. Ovo jelo savršen je spoj mesnate sočnosti i hrskavog, aromatičnog povrća, te je vrlo popularno u hrvatskoj kuhinji, posebno za obiteljske ručkove ili svečane prilike

Sastojci:

  • 1 kilogram svinjskog pečenja (npr. vratina, but ili kare)
  • 1 i pol kilogram krumpira
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve (po želji)
  • oko 3 i pol jušne žlice maslinovog ulja ili svinjske masti
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žličica ružmarina (ili majčine dušice)
  • sol i papar po ukusu
  • oko 6-7 žlica bijelog vina (ili temeljca)

Priprema:

Svinjetinu operite i dobro osušite. Natrljajte je sa soli, paprom i mljevenom paprikom. Po želji, napravite male zareze u mesu i u njih stavite kriške češnjaka za dodatni okus.

Ostavite meso da odstoji 15-20 minuta kako bi upilo začine.

Krumpir ogulite i narežite na veće komade. Mrkvu i luk narežite na kolutiće, a češnjak grubo nasjeckajte.

Sve posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Dodajte ružmarin ili majčinu dušicu za aromu.

U posudu za pečenje stavite povrće, a u sredinu položite začinjeno meso. Prelijte sve s malo maslinovog ulja ili dodajte nekoliko komadića svinjske masti. Ulijte bijelo vino (ili temeljac) kako bi meso ostalo sočno tijekom pečenja.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pokrijte tepsiju aluminijskom folijom ili poklopcem i pecite oko 45 minuta.

Nakon toga, maknite foliju, okrenite meso i povrće, pa pecite još 30-40 minuta na 180°C dok sve ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.

Narežite meso na kriške i poslužite s pečenim krumpirom i povrćem.

Jelo možete dodatno poslužiti uz salatu ili kisele krastavce.

Ako želite hrskaviju koricu, pred kraj pečenja uključite funkciju roštilja u pećnici (ako je imate) na nekoliko minuta.

Nastavi čitati

U trendu