Vani je zatoplilo i sezona roštiljanja može polako početi. A za naš smo prvi ovosezonski roštilj izabrali piletinu. I to ne bilo kakvu već yakitori – jednostavne japanske pileće ražnjiće koji se tijekom pečenja premazuju gustim umakom
Sastojci za umak:
- 100 ml soja sosa
- 80 ml vode
- 1 žlica bijelog vina
- 2 žlice rižinog octa
- 60 grama šećera
- 1 žličica naribanog đumbira
- 1 češanj češnjaka
- 3 žličice gustina
Za ražnjiće:
- otkošteni batak i zabatak
- mladi luk
- sol, papar
- sezam
- maslinovo ulje
Priprema:
Otkoštenu piletinu narežite na kockice. Posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Dobro sve pomiješajte. Ostavite pola sata u toj jednostavnoj marinadi, a za to vrijeme pripremite umak kojim ćete premazivati piletinu tijekom pečenja.
Sve sastojke za umak pomiješajte, češnjak protisnite, đumbir naribajte. Zakuhajte do vrenja uz konstantno miješanje. Smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte. Kad umak dostigne željenu gustoću, maknite ga s vatre i pripremite kist kojim ćete premazivati piletinu.
Pripremite ražnjiće.
Za ove smo ražnjiće zagrijali električni roštilj na maksimalnu temperaturu (oko 300 °C), premazali rešetku uljem i na nju stavili ražnjiće. Poklopili smo roštilj i pustili da se peče s jedne strane tri minute na temperaturi između najviše i srednje.
Okrenuli smo ražnjiće, premazali ih umakom, poklopili i pekli opet tri minute. Okrenuli smo ih još dva puta i pekli po dvije minute na srednjoj temperaturi te smo ih svaki put premazivali umakom.
Poslužite vaše ražnjiće uz preostali umak, posipane preprženim sezamom i mladim lukom.
In Portal