Poveži se s nama

Life&Style

Adaptivna moda kombinira funkcionalnost, inkluzivnost i stil

Objavljeno

/

Na fotografiji je osoba u invalidskim kolicima koja drži ruku preko čela kao da gleda u daljinu. Osoba nosi sivi karirani sako, bijelu majicu i crne hlače. Pored osobe se nalazi stol na kojem su knjige.
Foto: Pexels

Adaptivna moda odnosi se na odjeću i dodatke dizajnirane posebno za osobe sa specifičnim potrebama, tjelesnim ograničenjima, starije osobe ili ljude s invaliditetom. Ova vrsta mode stvara praktična i moderna rješenja koja omogućuju lakše oblačenje, veću udobnost i funkcionalnost

Centar za razvoj vrijednosti održao je 16. listopada 2024. godine radionicu putem Google Meet platforme pod nazivom ‘Adaptivna moda’. No što zapravo znači pojam adaptivne mode?

Radi se o odjeći i dodacima dizajniranim posebno za osobe sa specifičnim potrebama, tjelesnim ograničenjima, starije osobe i osobe s invaliditetom. Ova vrsta mode pruža funkcionalna i moderna rješenja koja olakšavaju oblačenje, povećavaju udobnost i funkcionalnost, dok istovremeno zadržavaju estetsku komponentu i stil. Pogledajmo kako je sve počelo.

Kanadska modna dizajnerica Izzy Camilleri, zaljubljenica u modu od malih nogu, započela je vlastiti modni posao još u osamdesetim godinama. Njezin prvi susret s prilagodljivom modom dogodio se kada je upoznala korisnika invalidskih kolica iz Toronta, koji je tražio pelerinu po mjeri.

Godine 2009. osnovala je brend IZ Adaptive, usredotočen na stvaranje moderne i udobne odjeće za korisnike invalidskih kolica, a ubrzo je proširila svoju ponudu i na ljude sa svim vrstama tjelesnih poteškoća.

– Ovo nije područje u koje se treba ulaziti bez ozbiljnog istraživanja – rekla je Camilleri, naglašavajući kako loše dizajnirana odjeća može negativno utjecati na udobnost osoba s invaliditetom.

Američko tržište danas nudi najširi izbor adaptivne mode, od kolekcija poznatih brendova poput Tommy Hilfigera, Targeta i JCPenneyja, do sve brojnijih nezavisnih brendova. Među njima su Aille Design, čija odjeća koristi dekorativnu brajicu, Slick Chicks koji proizvodi adaptivno donje rublje, te Friendly Shoes, specijaliziran za prilagodljivu obuću.

Na europskom tržištu ističe se njemačka platforma Zalando, kao i modni brend Auf Augenhoehe, koji se specijalizirao za osobe niskog rasta. U Belgiji djeluje brend So Yes, dok britanske marke Unhidden i I Am Denim nude široku ponudu adaptivne odjeće, uključujući traperice prilagođene različitim potrebama.

Hrvatska također ima svoj adaptivni brend – Arya Intimates, koji se specijalizirao za donje rublje, pidžame i kupaće kostime za žene koje su prošle mastektomiju ili borbu s rakom dojke. Osnivačica brenda, Simona Augustić, omogućila je i dostupnost proteza, marama, perika i drugih proizvoda koji pomažu ženama da se osjećaju dobro i ponosno na svoje ožiljke nakon bolesti.

– Pitam se postoji li dizajner koji osluškuje potrebe i želje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, kao što to rade brendovi poput Tommy Hilfigera i Targeta na američkom tržištu – izjavila je Marijana Maljković iz Centra za razvoj vrijednosti. Dodala je da, iako se čini da je budućnost modne industrije u Hrvatskoj na polju adaptivne mode zakasnila, brend Arya Intimates predstavlja svjetlo na kraju tunela.

– Ostaje nam vidjeti hoće li u budućnosti netko prepoznati ideje potencijalnih modnih ikona s invaliditetom, koje bi mogle donijeti nove trendove u modi, percepciji osoba s invaliditetom, ali i u samom pogledu na život – zaključila je Marijana.

Gastro kutak

Parmigiana od patlidžana donijet će na vaš stol okuse Italije

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s hranom koji sadrži jelo koje izgleda kao parmigiana di melanzane, talijansko jelo od patlidžana. Jelo se sastoji od slojeva pečenog patlidžana i umaka od rajčice, prekriveno rastopljenim sirom i začinjeno. Na vrhu jela nalazi se list bosiljka koji dodaje svježinu i boju. Fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza tradicionalnog talijanskog jela koje je popularno u mnogim kulturama, a može biti korisno za ljude koji traže inspiraciju za kuhanje ili žele znati više o različitim kuhinjama svijeta.
Foto: Pixabay

Parmigiana od patlidžana jednostavno je i relativno jeftino jelo, što ga čini popularnim diljem Italije, a i svijeta. To je savršeno jelo za ljubitelje vegetarijanskih opcija i može se poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Idealno se kombinira s laganom salatom ili svježim kruhom, a može biti i sjajan dodatak raznim priredbama i okupljanjima

Sastojci:

  • 2 patlidžana, srednje veličine
  • 2 šalice pasirane rajčice (500 ml)
  • 1 šalica ribanog parmezana (100 g)
  • 2 šalice naribane mozzarelle (200 g)
  • četvrtina šalice maslinovog ulja (60 ml)
  • pola šalice brašna (za uvaljanje patlidžana)
  • 1 šalica krušnih mrvica (120 g)
  • 2 jaja, lagano umućena
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • pola žličice šećera (po želji)
  • 1 žličica suhog origana
  • sol i papar, po ukusu
  • svježi bosiljak, nekoliko listova

Priprema:

Operite patlidžane, narežite ih na ploške debljine oko pola cm.

Posolite patlidžane i ostavite ih da odstoje 30 minuta kako bi se izvukla vlaga i gorčina. Zatim ih isperite i dobro osušite papirnatim ručnicima.

U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri.

Dodajte nasjeckani češnjak i pržite dok ne zamiriše (oko 1 minutu).

Dodajte pasiranu rajčicu, šećer, origano, sol i papar po ukusu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok se umak ne zgusne. Dodajte svježi bosiljak pred kraj kuhanja.

Pripremite tri posude: jednu s brašnom, drugu s umućenim jajima i treću s krušnim mrvicama.

Svaku plošku patlidžana prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice.

U velikoj tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje. Pržite patlidžane sa svake strane dok ne postanu zlatno-smeđi (oko 2-3 minute po strani). Ostavite ih na papirnatom ručniku da se ocijede od viška ulja.

U posudu za pečenje (otprilike 20×30 cm) stavite malo umaka od rajčice na dno.

Posložite sloj patlidžana, prelijte ga umakom, pospite naribanom mozzarellom i parmezanom.

Nastavite slagati slojeve (patlidžani, umak, sir) dok ne potrošite sve sastojke. Završite s obilnim slojem sira na vrhu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, dok se sir ne otopi i lijepo ne zarumeni.

Ostavite da se malo ohladi prije rezanja, kako bi se slojevi stabilizirali. Po želji ukrasite s malo svježeg bosiljka.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Neobični muffini s pancetom, sirom i čokoladom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tacnu nekoliko mafini u slanoj varijanti. Pozadina sugerira da se nalaze u baru ili restoranu.
Foto: Pexels

Ovi mafini su savršeni za razne prigode, od neobičnog doručka do sofisticiranih grickalica na zabavama i kao neformalni snack uz čaj ili vino. Njihova kombinacija okusa sigurno će iznenaditi i oduševiti sve koji ih probaju

Sastojci:

  • 4-5 komadića pancete (oko 100 g), narezane na sitne komadiće
  • 1 šalica naribanog sira (oko 100 g, npr. cheddar ili gouda)
  • 1 i pol šalica brašna (oko 190 g)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice kakaa u prahu
  • 3-4 komadića tamne čokolade (oko 100 g), nasjeckane na komadiće
  • 2 jaja
  • 6 žlica mlijeka
  • 6 žlica ulja
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)
  • prstohvat soli, prstohvat papra
  • 1 žličica suhog timijana ili bosiljka (po želji)

Priprema:

Na tavi prepržite pancetu dok ne postane hrskava. Zatim je maknite s vatre i stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.

U većoj zdjeli pomiješajte 1 i pol šalicu brašna, 1 žličicu praška za pecivo, 2 žličice kakaa, prstohvat soli, papra i suho začinsko bilje. Dodajte 1 šalicu naribanog sira i nasjeckanu čokoladu, pa sve dobro izmiješajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte 2 jaja, 6 žlica mlijeka, 6 žlica ulja i 1 žlicu meda. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Mokre sastojke ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano promiješajte. Dodajte preprženu pancetu i još jednom lagano promiješajte – nemojte previše miješati kako bi mafini ostali lagani i prozračni.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama ili ga premažite maslacem. Napunite kalupe smjesom do tri četvrtine visine.

Pecite muffine 20-25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Pustite ih da se ohlade nekoliko minuta prije nego ih izvadite iz kalupa.

Nastavi čitati

Kultura

LADO održao dva koncerta na festivalu Cultura UNAM u Meksiku

Objavljeno

/

Na slici je velika skupina ljudi u narodnim nošnjama, članovi ansambla LADO, koji poziraju na pozornici nakon izvedbe. Svi su odjeveni u tradicionalne hrvatske narodne nošnje i stoje ispred praznog gledališta u velikoj koncertnoj dvorani, što sugerira završetak kulturnog događaja ili koncerta.
Foto: LADO

Hrvatski nacionalni ansambl narodnih plesova i pjesama LADO uspješno je nastupio na prestižnom festivalu Cultura UNAM u Ciudad de Méxicu, održavši dva zapažena koncerta

Ovi nastupi su označili početak Ladovog gostovanja u Meksiku, u sklopu kojeg ansambl slavi svoju 75. obljetnicu.

Na prvom koncertu, održanom 10. listopada u dvorani Sala Miguel Covarrubias, LADO je oduševio publiku plesnim izvedbama, uključujući popularne koreografije kao što su ‘Ladarke’, ‘Valpovačko kolo’ i ‘Lički plesovi’. Među uzvanicima bili su veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u, Pjer Šimunović, te počasna konzulica Hrvatske u Meksiku, Laura Martin del Campo Steta, koji su zajedno s meksičkom publikom uživali u bogatoj hrvatskoj kulturnoj baštini.

Drugi koncert, održan 11. listopada, bio je vokalno-instrumentalni, a LADO je izveo najpoznatija glazbena djela iz svog bogatog repertoara. Direktor festivala Cultura UNAM, Juan Ayala, izrazio je svoje oduševljenje Ladovim nastupima, istaknuvši kako je impresioniran raznolikošću hrvatske kulturne baštine te povukao paralelu s kulturnim bogatstvom Meksika.

Zrinka Posavec, umjetnička direktorica Ansambla LADO, izrazila je ponos što je LADO prvi put u svojoj povijesti imao priliku nastupati u Meksiku, dok je ravnateljica Ileana Jurin Bakotić naglasila kako su ovi koncerti posebno značajni jer obilježavaju 75 godina postojanja ansambla.

LADO nastavlja svoje meksičko gostovanje nastupom na 52. Cervantino festivalu, jednom od najvećih svjetskih kulturnih događanja, gdje se predstavio 14. listopada.

Gostovanje Ansambla LADO u Meksiku omogućeno je uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore i kompanije Končar d.d.

Nastavi čitati

U trendu