Parmigiana od patlidžana jednostavno je i relativno jeftino jelo, što ga čini popularnim diljem Italije, a i svijeta. To je savršeno jelo za ljubitelje vegetarijanskih opcija i može se poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Idealno se kombinira s laganom salatom ili svježim kruhom, a može biti i sjajan dodatak raznim priredbama i okupljanjima
Sastojci:
- 2 patlidžana, srednje veličine
- 2 šalice pasirane rajčice (500 ml)
- 1 šalica ribanog parmezana (100 g)
- 2 šalice naribane mozzarelle (200 g)
- četvrtina šalice maslinovog ulja (60 ml)
- pola šalice brašna (za uvaljanje patlidžana)
- 1 šalica krušnih mrvica (120 g)
- 2 jaja, lagano umućena
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- pola žličice šećera (po želji)
- 1 žličica suhog origana
- sol i papar, po ukusu
- svježi bosiljak, nekoliko listova
Priprema:
Operite patlidžane, narežite ih na ploške debljine oko pola cm.
Posolite patlidžane i ostavite ih da odstoje 30 minuta kako bi se izvukla vlaga i gorčina. Zatim ih isperite i dobro osušite papirnatim ručnicima.
U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri.
Dodajte nasjeckani češnjak i pržite dok ne zamiriše (oko 1 minutu).
Dodajte pasiranu rajčicu, šećer, origano, sol i papar po ukusu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok se umak ne zgusne. Dodajte svježi bosiljak pred kraj kuhanja.
Pripremite tri posude: jednu s brašnom, drugu s umućenim jajima i treću s krušnim mrvicama.
Svaku plošku patlidžana prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice.
U velikoj tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje. Pržite patlidžane sa svake strane dok ne postanu zlatno-smeđi (oko 2-3 minute po strani). Ostavite ih na papirnatom ručniku da se ocijede od viška ulja.
U posudu za pečenje (otprilike 20×30 cm) stavite malo umaka od rajčice na dno.
Posložite sloj patlidžana, prelijte ga umakom, pospite naribanom mozzarellom i parmezanom.
Nastavite slagati slojeve (patlidžani, umak, sir) dok ne potrošite sve sastojke. Završite s obilnim slojem sira na vrhu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, dok se sir ne otopi i lijepo ne zarumeni.
Ostavite da se malo ohladi prije rezanja, kako bi se slojevi stabilizirali. Po želji ukrasite s malo svježeg bosiljka.