Domaći Snickers će vas oduševiti svojom kombinacijom slojeva kikirikija, karamele i čokolade. Ova verzija je jednostavna za pripremu i može se prilagoditi prema vašem ukusu. Sigurni smo da ćete uživati u svakom zalogaju
Sastojci:
Za prvi sloj (čokoladni sloj):
- 10 žlica mliječne čokolade (ili tamne, prema vašem izboru)
- 1 žlica kokosovog ulja ili maslaca
Za drugi sloj (nougat sloj):
- 6 žlica šećera
- 3 žlice vode
- 5 žlica kikiriki maslaca (po mogućnosti glatkog)
- 1 žlica vanilin šećera ili 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 5 žlica kikirikija (neslanog, prženog)
Za treći sloj (karamela):
- 12 žlica karamel bombona (ili mekane karamele)
- 3-4 žlice slatkog vrhnja
Za četvrti sloj (gornji čokoladni sloj):
- 10 žlica mliječne čokolade
- 1 žlica kokosovog ulja ili maslaca
Priprema:
Prvi (čokoladni) sloj:
Rastopite 10 žlica čokolade s 1 žlicom kokosovog ulja ili maslaca na pari ili u mikrovalnoj. Pazite da se ne pregrije.
Prelijte čokoladu u pravokutni ili četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje (dimenzija otprilike 20×20 cm) i ravnomjerno rasporedite po dnu.
Stavite u hladnjak da se stvrdne dok pripremate sljedeći sloj.
Nougat sloj:
U loncu otopite 6 žlica šećera u 3 žlice vode i pustite da se lagano karamelizira (dok ne dobije zlatnu boju).
U to dodajte 5 žlica kikiriki maslaca i 1 žlicu vanilin šećera. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte 5 žlica prženog kikirikija i sve dobro promiješajte.
Izlijte ovu smjesu preko čokoladnog sloja i poravnajte. Vratite u hladnjak da se ohladi.
Karamel sloj:
Otopite 12 žlica karamel bombona sa 3-4 žlice slatkog vrhnja na laganoj vatri, uz stalno miješanje dok ne dobijete glatku karamelu.
Prelijte karamelu preko nougat sloja i ponovo stavite u hladnjak da se stegne.
Gornji čokoladni sloj:
Rastopite preostalih 10 žlica čokolade s 1 žlicom kokosovog ulja ili maslaca.
Prelijte čokoladu preko karamel sloja i vratite sve u hladnjak na barem 1-2 sata dok se potpuno ne stisne.
Kada je smjesa potpuno ohlađena i stegnuta, izvadite iz kalupa i narežite na komadiće veličine Snickers čokoladice.
Čuvajte domaći Snickers u hladnjaku, ali poslužite ga na sobnoj temperaturi da karamel i čokolada omekšaju prije jela.