Poveži se s nama

Gastro kutak

Za doručak imamo zobene kolačiće sa sirom i špinatom

Objavljeno

/

Na slici je prikazano pet zlatno-smeđih keksa s grožđicama posloženih jedan do drugog na bijelom duguljastom tanjuru. Keksi izgledaju hrskavo s vidljivim komadićima grožđica i teksturiranim površinama koje sugeriraju da su pečeni. Ova slika bi mogla biti zanimljiva ili relevantna za osobe koje se bave kulinarstvom, posebice pečenjem kolača, ili za one koji traže vizualne primjere različitih vrsta keksa.
Foto: Pixabay

Slani zobeni kolačići sa sirom i špinatom su ukusni, hranjivi zalogaji savršeni za doručak. Njihova tekstura je lagano hrskava izvana, dok su iznutra mekani i sočni zahvaljujući kombinaciji svježeg sira i jogurta. Zobene pahuljice daju puninu i blago orašasti okus, dok špinat dodaje svježinu i blagu zelenu notu

Sastojci:

  • 6 žlica zobenih pahuljica
  • 3 žlice brašna (možete koristiti pšenično, integralno ili bezglutensko)
  • 4 žlice svježeg sira (može biti kremasti ili sitni)
  • 2 žlice naribanog tvrdog sira (kao što su parmezan ili gouda)
  • 2 žlice jogurta ili kiselog vrhnja
  • 4 žlice kuhanog i nasjeckanog špinata (ocijedite višak tekućine)
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • začini po želji (npr. malo muškatnog oraščića, češnjak u prahu, ili svježi kopar)

Priprema:

Ako koristite svježi špinat, blanširajte ga kratko u vrućoj vodi, zatim ga ocijedite i nasjeckajte. Ako koristite zamrznuti špinat, prvo ga odmrznite i dobro ocijedite.

U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo i naribani sir. Dodajte svježi sir, jogurt, jaje, ulje, špinat, sol, papar i začine po želji. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Žlicom oblikujte male hrpice smjese i položite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Možete ih lagano poravnati da dobiju oblik kolačića.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi izvana.

Ostavite da se kolačići malo ohlade prije posluživanja.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Parmigiana od patlidžana donijet će na vaš stol okuse Italije

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s hranom koji sadrži jelo koje izgleda kao parmigiana di melanzane, talijansko jelo od patlidžana. Jelo se sastoji od slojeva pečenog patlidžana i umaka od rajčice, prekriveno rastopljenim sirom i začinjeno. Na vrhu jela nalazi se list bosiljka koji dodaje svježinu i boju. Fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza tradicionalnog talijanskog jela koje je popularno u mnogim kulturama, a može biti korisno za ljude koji traže inspiraciju za kuhanje ili žele znati više o različitim kuhinjama svijeta.
Foto: Pixabay

Parmigiana od patlidžana jednostavno je i relativno jeftino jelo, što ga čini popularnim diljem Italije, a i svijeta. To je savršeno jelo za ljubitelje vegetarijanskih opcija i može se poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Idealno se kombinira s laganom salatom ili svježim kruhom, a može biti i sjajan dodatak raznim priredbama i okupljanjima

Sastojci:

  • 2 patlidžana, srednje veličine
  • 2 šalice pasirane rajčice (500 ml)
  • 1 šalica ribanog parmezana (100 g)
  • 2 šalice naribane mozzarelle (200 g)
  • četvrtina šalice maslinovog ulja (60 ml)
  • pola šalice brašna (za uvaljanje patlidžana)
  • 1 šalica krušnih mrvica (120 g)
  • 2 jaja, lagano umućena
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • pola žličice šećera (po želji)
  • 1 žličica suhog origana
  • sol i papar, po ukusu
  • svježi bosiljak, nekoliko listova

Priprema:

Operite patlidžane, narežite ih na ploške debljine oko pola cm.

Posolite patlidžane i ostavite ih da odstoje 30 minuta kako bi se izvukla vlaga i gorčina. Zatim ih isperite i dobro osušite papirnatim ručnicima.

U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri.

Dodajte nasjeckani češnjak i pržite dok ne zamiriše (oko 1 minutu).

Dodajte pasiranu rajčicu, šećer, origano, sol i papar po ukusu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok se umak ne zgusne. Dodajte svježi bosiljak pred kraj kuhanja.

Pripremite tri posude: jednu s brašnom, drugu s umućenim jajima i treću s krušnim mrvicama.

Svaku plošku patlidžana prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice.

U velikoj tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje. Pržite patlidžane sa svake strane dok ne postanu zlatno-smeđi (oko 2-3 minute po strani). Ostavite ih na papirnatom ručniku da se ocijede od viška ulja.

U posudu za pečenje (otprilike 20×30 cm) stavite malo umaka od rajčice na dno.

Posložite sloj patlidžana, prelijte ga umakom, pospite naribanom mozzarellom i parmezanom.

Nastavite slagati slojeve (patlidžani, umak, sir) dok ne potrošite sve sastojke. Završite s obilnim slojem sira na vrhu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, dok se sir ne otopi i lijepo ne zarumeni.

Ostavite da se malo ohladi prije rezanja, kako bi se slojevi stabilizirali. Po želji ukrasite s malo svježeg bosiljka.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Neobični muffini s pancetom, sirom i čokoladom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tacnu nekoliko mafini u slanoj varijanti. Pozadina sugerira da se nalaze u baru ili restoranu.
Foto: Pexels

Ovi mafini su savršeni za razne prigode, od neobičnog doručka do sofisticiranih grickalica na zabavama i kao neformalni snack uz čaj ili vino. Njihova kombinacija okusa sigurno će iznenaditi i oduševiti sve koji ih probaju

Sastojci:

  • 4-5 komadića pancete (oko 100 g), narezane na sitne komadiće
  • 1 šalica naribanog sira (oko 100 g, npr. cheddar ili gouda)
  • 1 i pol šalica brašna (oko 190 g)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice kakaa u prahu
  • 3-4 komadića tamne čokolade (oko 100 g), nasjeckane na komadiće
  • 2 jaja
  • 6 žlica mlijeka
  • 6 žlica ulja
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)
  • prstohvat soli, prstohvat papra
  • 1 žličica suhog timijana ili bosiljka (po želji)

Priprema:

Na tavi prepržite pancetu dok ne postane hrskava. Zatim je maknite s vatre i stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.

U većoj zdjeli pomiješajte 1 i pol šalicu brašna, 1 žličicu praška za pecivo, 2 žličice kakaa, prstohvat soli, papra i suho začinsko bilje. Dodajte 1 šalicu naribanog sira i nasjeckanu čokoladu, pa sve dobro izmiješajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte 2 jaja, 6 žlica mlijeka, 6 žlica ulja i 1 žlicu meda. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Mokre sastojke ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano promiješajte. Dodajte preprženu pancetu i još jednom lagano promiješajte – nemojte previše miješati kako bi mafini ostali lagani i prozračni.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama ili ga premažite maslacem. Napunite kalupe smjesom do tri četvrtine visine.

Pecite muffine 20-25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Pustite ih da se ohlade nekoliko minuta prije nego ih izvadite iz kalupa.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pileći file se jako dobro slaže s kestenima

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s pečenom piletinom, prilogom od riže, raznovrsnim kuhanim povrćem uključujući brokulu, mrkvu i tikvicu te malom posudicom umaka. Jelo je ukrašeno grančicom peršina i ima dekorativne tragove umaka na rubovima tanjura. Ova slika može biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza primamljivog i zdravog obroka koji bi mogao privući ljubitelje hrane ili one koji traže inspiraciju za kuhanje.
Foto: Pexels

Pileći file s kestenima je ukusno i jednostavno jelo koje kombinira sočne pileće filee s bogatim, slatkastim okusom kestena. Idealno za ljubitelje kombinacije mesnih jela s aromatičnim, jesenskim sastojcima

Sastojci:

  • 4 pileća filea
  • 200 g kuhanih i očišćenih kestena – 10-12 komada, ovisno o njihovoj veličini.
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje – otprilike 13 žlica.
  • 100 ml bijelog vina – otprilike 6-7 žlica.
  • maslinovo ulje – za prženje oko 3-4 žlice.
  • sol i papar – po ukusu, obično se koristi oko pola do 1 žličice soli i malo papra
  • malo svježeg peršina za ukras – otprilike 1-2 žlice nasjeckanog peršina

Priprema:

Pileći file začinite solju i paprom. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja te pržite filee dok ne poprime zlatno-smeđu boju s obje strane, oko 5-7 minuta po strani. Kad su gotovi, izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.

U istoj tavi dodajte još malo ulja i popržite sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju i postanu staklasti.

Dodajte kuhane i očišćene kestene te ih pržite kratko, oko 2-3 minute, miješajući.

Ulijte bijelo vino i pustite da se smjesa krčka dok alkohol ispari, oko 5 minuta.

Zatim dodajte vrhnje za kuhanje, promiješajte i vratite pileće filee u tavu. Pustite da se sve zajedno kuha još 10-ak minuta na laganoj vatri, dok se umak zgusne i pile postane sočno.

Po potrebi, dosolite i popaprite, a prije posluživanja pospite svježe nasjeckanim peršinom.

Poslužite uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu, a kestenov umak odlično će upotpuniti cijelo jelo.

Nastavi čitati

U trendu