Poveži se s nama

in MREŽA

Podržite projekt ‘Moja prva znakovnica’

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tim Moje prve znakovnice u kolažu od četiri fotografije. Svaka prikazuje drugačiju aktivnost.
Foto: Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika

U Hrvatskoj, prema podacima Registra osoba s invaliditetom, živi preko 13 tisuća osoba s težim oštećenjem sluha, dok u svijetu živi oko 72 milijuna gluhih osoba. Osobe s oštećenjem sluha širom svijeta koriste više od 300 različitih znakovnih jezika

Povodom Međunarodnog dana znakovnih jezika podržite lokalni crowdfunding projekt koji se bavi izradom prvog video rječnik hrvatskog znakovnog jezika pod nazivom ‘Moja prva znakovnica’.

Može zvučati neobično, ali zaista trenutno ne postoji rječnik u pravom smislu riječi za znakovni jezik. Postoje određeni video materijali na YouTubeu, no Moja Prva Znakovnica će biti pravi rječnik u kojem će se upisati pojam na hrvatskom jeziku i dobit će se video sa znakom, uputama o izvođenju tog znaka te povezani izrazi i rečenice u kojem se koristi taj znak. Rječnik će biti besplatan i sadržavat će pojmove, izraze i rečenice koje prate jezični razvoj djece i omogućava čujućim roditeljima da budu jezični uzor svojoj gluhoj djeci te da na taj način ostvare potpunu komunikaciju.

Činjenica je da se izrazito veliki postotak gluhe djece, 90 do 95 posto rađa u čujućim obiteljima, koja nemaju kontakata sa zajednicom gluhih niti imaju informacije o važnosti izlaganja gluhog djeteta vizualnom jeziku od prvoga dana. Također, ne postoje tečajevi niti edukativni materijali koji pokrivaju tu temu, pogotovo u manjim sredinama. I stoga je Moja Prva Znakovnica značajna, jer je iskorak na tržište i prvi takav materijal za hrvatski znakovni jezik.

– Ovom kampanjom osiguravamo veću vidljivost same zajednice gluhih i njihovog materinjskog znakovnog jezika. Ono što očekujemo od ove kampanje je izrada te dostupnost edukativnog materijala i informativnog sadržaja. Izuzetno nam je važno osvijestiti da je govorni jezik za ljude koji su gluhi i nagluhi jednostavno nedostupan. Bez obzira na jačinu tehničke podrške kroz slušne aparatiće i umjetnu pužnicu, informacija koja nije vizualna u najvećem dijelu ne dopire do njih. Veće poznavanje hrvatskog znakovnog jezika i razumijevanje ključnih stavki kulture gluhih uveliko doprinosi inkluziji. Počevši od najuže okoline, primjerice ako imamo gluhog kolegu na poslu ili kolegu na fakultetu, do šire zajednice. I još bismo jedan aspekt ove kampanje htjeli napomenuti, a taj je da možemo očekivati i da će informacija o hrvatskom znakovnom jeziku doći i do samih gluhih, a koji žive u malim, udaljenim mjestima i nemaju priliku učiti o svome jeziku i kulturi – ističe Dorijana Kavčić, članica upravnog odbora Hrvatskog društva prevoditelja znakovnog jezika.

Važno je napomenuti da Moja Prva Znakovnica želi omogućiti ono što sva istraživanja, strana i domaća, jednoznačno ističu kao nešto što je iznimno važno, a to je izlaganje gluhe djece jeziku od najranijih dana. To je ono što se događa čujućem djetetu u svojoj okolini i ono od prvoga dana započinje usvajanje jezika, a jezik je alat kroz koji dijete dobiva upute o sebi, drugima, okolini, životu. Dijete tako počinje razvijati razumijevanje sebe i svoje okoline, što se nadograđuje daljnjim jezičnim razvojem. Što je temelj za zdravi emotivni i mentalni razvoj. Osim razumijevanja, rano izlaganje jeziku omogućava djetetu rano izražavanje svojih potreba, emocija, misli i želja čime se ostvaruje dubinska komunikacija i osigurava osjećaj prihvaćenosti.

Stvar je vrlo jednostavna, gluho dijete vizualno je orijentirano i potrebno mu je osigurati vizualni jezik za one prve trenutke, prve mjesece i godine, jer to je razdoblje najvažnije za usvajanje jezika.

Stoga, ako prepoznajte važnost i vrijednost ove kampanje, donirajte i podržite ih da ostvare svoj cilj kako bi Moja Prva Znakovnica zaista postala sastavni dio edukacije čujućih i gluhih osoba. Donirati možete ovdje. Uz to, možete ih pratiti na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

Civilno društvo

Otvoren 16. Festival prava djece

Objavljeno

/

Poster najavljuje 16. Festival prava djece s datumima od 16. listopada do 21. studenog 2024. godine. S lijeve strane je plava pozadina s natpisom "Festival prava djece", dok s desne strane crvena pozadina s tekstom "Mali festival za velike teme". U sredini je ilustracija laptopa i ruku koje tipkaju, što simbolizira aktivnost i sudjelovanje djece u online okruženju.

U Zagrebu je 16. listopada 2024. svečano otvoren 16. Festival prava djece, manifestacija koja već godinama promiče prava i dobrobit djece kroz umjetnost i kreativne projekte

Ovogodišnji fokus festivala je na mentalnom zdravlju i sigurnosti djece i mladih u digitalnom okruženju. U sklopu festivala, održan je okrugli stol pod nazivom ‘Sigurni & pametni u digitalnom svijetu’, gdje su stručnjaci iz različitih područja, zajedno s mladima, raspravljali o važnosti sigurnog ponašanja na internetu.

Ovaj festival posebnu pažnju posvećuje inkluzivnosti i pristupačnosti za djecu s invaliditetom, čemu je svjedočio i Domagoj Morić, predsjednik Udruge Alternator. On je istaknuo kako je prilagodba digitalnih sadržaja izuzetno važna kako bi i djeca s invaliditetom mogla sudjelovati u digitalnom svijetu na ravnopravnoj osnovi. Ovaj segment festivala osigurava da sva djeca, bez obzira na njihove sposobnosti, imaju jednaku priliku za sudjelovanje u programima.

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić osvrnuo se na djecu i mlade s teškoćama u razvoju, kojima je upravo ekran jedini prozor u svijet, te naglasio koliko je važno da postoji što više dostupnog i prilagođenog digitalnog sadržaja za osobe s invaliditetom.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Tatjana Holjevac kazala je kako je virtualno komuniciranje učestalo među djecom i mladima i da unatoč brojnim rizicima i negativnim utjecajima, od nasilja do iskrivljene slike stvarnosti, treba kontinuirano isticati prednosti pravilnog korištenja sadržaja u digitalnom okruženju da bi se djeca mogla osjećati zaštićena i sigurna.

Festival nudi bogat program, uključujući filmske projekcije, radionice, interaktivne rasprave i susrete s filmskim stvarateljima, a program će se održavati u kinima diljem Hrvatske. Poseban naglasak stavljen je na filmske projekcije prilagođene djeci i mladima, koje prate teme poput tolerancije, prijateljstva, empatije i međuljudskih odnosa. Osim toga, planirane su i radionice koje će omogućiti djeci da izraze svoju kreativnost te istraže izazove i prednosti života u digitalnom dobu.

Festival je nastao u suradnji s brojnim partnerima i institucijama, uključujući Grad Zagreb, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) te Agenciju za elektroničke medije (AEM). Njihova podrška ključna je za održavanje ovog festivala, koji je postao važan događaj u kalendaru za djecu, roditelje i stručnjake koji se bave dječjim pravima i sigurnošću.

Festival traje do 21. studenog, a brojni događaji održavaju se ne samo u Zagrebu, već i u drugim gradovima diljem Hrvatske.

Nastavi čitati

in MREŽA

Ove nedjelje ne propustite obiteljski dan ‘CUPI’S SPOON’

Objavljeno

/

Na fotografiji je skupina ljudi koji poziraju ispred velikog natpisa “GRAND FINALE” na crvenoj pozadini s logotipom “CUP’S SPOON”. Neki od sudionika nose kuharske pregače s logotipom, što sugerira da se radi o kulinarskom događaju ili natjecanju.
Foto: Facebook Vedrana Habela

Udruga UNUO ovim putem poziva građane da se pridruže na obiteljskom danu ‘CUPI’S SPOON’, koji će se održati 20. listopada 2024. u podne iza Hotela Novi Zagreb. Pružite podršku polufinalistima, uživajte u degustaciji finger food zalogaja i istražite dostupni turizam njihovih zemalja. Uz glazbu i zabavne sadržaje za djecu, upoznajte inkluziju u srcu Zagreba

Silvija i Vedran Habel, voditelji projekta, ove su godine putovali 35.000 kilometara kroz Europu, uključujući Ukrajinu, u posebno prilagođenom gastro kamionu, tijekom šest mjeseci. Na tom su putovanju obišli 40 zemalja, promovirajući ‘CUPI’S SPOON’, inovativni hrvatski proizvod koji omogućuje veću uključenost osoba s invaliditetom u društvo i radnu zajednicu.

U 28 europskih zemalja organizirana su prednatjecanja, a među više od 300 osoba s različitim vrstama invaliditeta odabrani su najbolji kandidati, proglašeni nacionalnim pobjednicima ‘CUPI’S SPOON’ natjecanja za 2024. godinu. Pripreme za veliko finale, koje će se tradicionalno održati u Zagrebu, već su u tijeku.

Putovanje nije prošlo bez izazova. Silvija i Vedran ističu da je ulazak i povratak iz Ukrajine trajao više od 32 sata, no naglašavaju da je radost djece koja su ih dočekala neprocjenjiva.

– Veselje koje ‘CUPI’S SPOON’ donosi osobama s invaliditetom pokazuje njihovu želju za prihvaćanjem, prilikama i poštovanjem, bez obzira na različitosti – kažu oni.

– Ostvarili smo svoje ciljeve. Iako nismo uspjeli organizirati prednatjecanja u svim zemljama, postigli smo više nego što smo očekivali. Ovaj uspjeh duguje se svima koji su vjerovali u nas i pružali podršku, bilo financijsku, logističku ili savjetodavnu. Naš je plan proširiti ovo natjecanje na još jedan kontinent, a jedini izazov su financije, za koje vjerujemo da ćemo uskoro pronaći rješenje – optimističan je Vedran.

– Umorni smo, ali zadovoljni – dodaje Silvija.

– Udruga UNUO, kao neprofitna organizacija iz Hrvatske, pokrenula je novu europsku platformu koja snažno promiče inkluziju. Predstoji nam organizacija finala u suradnji s Hotelom Novi Zagreb, gdje ćemo održati tri polufinala i veliko finale te proglasiti međunarodne pobjednike – istaknula je Silvija.

Udruga UNUO na kraju poziva sve građane da se pridruže obiteljskom danu ‘CUPI’S SPOON’, koji će se održati 20. listopada 2024. godine u podne iza Hotela Novi Zagreb. Podržite polufinaliste, uživajte u degustaciji finger fooda i istražite turističku ponudu njihovih zemalja. Uz glazbu i zabavu za djecu, upoznajte inkluziju u srcu Zagreba.

Nastavi čitati

in MREŽA

Prošetajmo zajedno povodom Međunarodnog dana bijelog štapa

Objavljeno

/

Slika prikazuje ljude koji se okupljaju na gradskom trgu ispred zgrade s povijesnom arhitekturom. Iza se vidi crkveni toranj, a na trgu su fontane. Okupljena grupa ljudi čeka ili sudjeluje u nekom događaju, a dan je sunčan, s vedrim plavim nebom.
Foto: posi.hr

U Osijeku je 15. listopada 2024. održana tradicionalna, 15. po redu, akcija ‘Prošetajmo zajedno’ povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa

Organizator akcije, Športska udruga slijepih ‘Svjetlost’, uz podršku brojnih volontera, predstavnika udruga i građana, organizirala je šetnju s povezima na očima kroz središte grada. Sudionici su tako simbolično iskusili svakodnevne izazove s kojima se suočavaju osobe s oštećenjem vida, a cilj je bio podizanje svijesti o važnosti inkluzije i prilagodbe društvenih uvjeta za osobe s invaliditetom.

Posebno zanimljiv dio akcije bilo je isprobavanje različitih pomagala za slijepe osobe, poput bijelog štapa i pasa vodiča, čime se sudionicima omogućilo dublje razumijevanje stvarnih prepreka s kojima se ove osobe suočavaju u svakodnevnom životu.

Na događaju je prisustvovala i Tatjana Kukec iz Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, koja je naglasila važnost kontinuiranog osvještavanja javnosti o pravima i potrebama osoba s invaliditetom, kako bi im se osigurali ravnopravni uvjeti za život i rad u društvu.

Ova akcija tradicionalno okuplja veliki broj sudionika, a njena važnost se očituje u sve većem interesu javnosti za ovakve inicijative. Organizatori su istaknuli kako će i u budućnosti nastaviti s ovakvim akcijama, s ciljem stvaranja inkluzivnog društva u kojem su svi ravnopravni, bez obzira na svoje fizičke sposobnosti.

Nastavi čitati

U trendu