Poveži se s nama
In-Portal Banner

Gastro kutak

KALAMARKO NA TANJURU Punjene lignje za božanstvenu gozbu

Objavljeno

/

Na slici se vide cijele lignje s ticalima. Boje su intenzivne, od crvene do tamno smeđe, što ukazuje na to da su morski plodovi dobro pečeni. Fotografija bi mogla biti zanimljiva za ljubitelje morske kuhinje ili kao primjer jela u restoranu.
Foto: Pixabay

Ne morate čekati poziv u restoran da biste uživali u ovoj morskoj delikatesi. Uvijek ih punite sastojcima koji vama odgovaraju, a ako pak nemate ideje, evo naše

Sastojci:

  • 6 očišćenih liganja (80 dag)
  • 40 dag svježe rajčice (oguljene)
  • 12 dag napola kuhane riže
  • 1 jaje
  • 1/2 dl vina
  • 10 dag nemasnog sira
  • 1 češanj usitnjenog češnjaka
  • 7/2 dl maslinova ulja
  • sol i papar
  • nasjeckani peršin

Priprema:

Lignje očistite, operite i posušite. Krakove liganja sitno nasjeckajte i propirjajte na malo maslinova ulja.

Skinite s vatre i mlake pomiješajte s rižom, naribanim sirom, jajetom i češnjakom.

Posolite i popaprite smjesu te njome napunite lignje. Zatvorite ih čačkalicama.

Stavite na dno vatrostalne posude maslinovo ulje i polegnite u nju lignje.

Preko njih rasporedite nasjeckanu rajčicu, zalijte vinom i sve pokrijte aluminijskom folijom.

Pecite na 200 C oko 20 minuta. Poslužite lignje dok su tople, ukrašene nasjeckanim peršinom.

Poslužuje se za 6 osoba.

In Portal

Gastro kutak

Punjene mesne rolice mogu biti sjajan ručak ili večera

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano jelo koje se sastoji od rolnica punjenih mesom omotanih slaninom, posluženih uz pire krumpir i svježe povrće poput cherry rajčica i listova salate. Jelo je ukrašeno grančicama svježeg timijana. Ovo bi moglo biti zanimljivo ili relevantno zbog prikaza atraktivnog i ukusno izgledajućeg obroka koji bi mogao privući ljubitelje hrane ili one koji traže inspiraciju za kuhanje
Foto: DALL-E

Punjene mesne rolice su ukusno i sočno jelo napravljeno od mljevenog mesa, obogaćenog začinima, sirom i aromatičnim dodacima poput luka, češnjaka i peršina. Smjesa se oblikuje u rolice, koje se zatim omataju tankim ploškama pancete ili slanine, čime dobivaju dodatnu hrskavost i slani okus

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine ili svinjetine
  • 1 srednji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 jaje
  • 100 g krušnih mrvica (otprilike 1 šalica)
  • 100 g naribanog sira (otprilike 1 šalica)
  • 2 žlice peršina
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 8 tankih ploški pancete ili slanine
  • ulje za prženje

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, nasjeckani luk, češnjak, jaje, krušne mrvice, naribani sir i peršin. Začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Podijelite smjesu na 8 jednakih dijelova. Oblikujte ih u duguljaste rolice. Omotajte svaku rolicu jednom ploškom pancete ili slanine.

U velikoj tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Pržite rolice sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju (oko 10-15 minuta). Pazite da ih često okrećete kako bi se ravnomjerno ispekle.

Nakon prženja, rolice možete dodatno staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C na 10-ak minuta kako bi se do kraja ispekle, posebno ako su veće.

Punjene mesne rolice poslužite uz pire krumpir, pečeno povrće ili salatu po izboru.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Delicija Mediterana je mirisna focaccia

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana pečena focaccia, talijanski kruh sličan pizzi. Focaccia je ukrašena cijelim cherry rajčicama, crnim maslinama i grančicama ružmarina. Sve to je raspoređeno po površini kruha koji izgleda mekano i zlatno pečen. U pozadini se nalazi drvena daska za rezanje, posuda s maslinovim uljem, zdjelica s maslinama i posuda sa začinima. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza atraktivnog i ukusnog izgleda focaccie koja može privući ljubitelje talijanske kuhinje ili one koji traže inspiraciju za kuhanje.

Focaccia je talijanski tradicionalni kruh koji je poznat po svojoj sočnosti, mekanosti i hrskavoj vanjskoj korici. Slična je pizzi, ali deblja i obično jednostavnija, bez složenih preljeva. Temelj ovog kruha je jednostavno tijesto koje se može obogatiti različitim začinima i dodacima, poput ružmarina, maslina, rajčica ili luka

Sastojci:

  • 4 šalice glatkog brašna (oko 500 g)
  • 1 i 1 četvrtina šalice tople vode (oko 300 ml)
  • 1 vrećica suhog kvasca (ili polovica)
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 četvrtina šalice maslinovog ulja (plus dodatno za premazivanje)
  • 1 žlica krupne morske soli za posipanje
  • 1 grančica svježeg ružmarina (ili 1 žlica suhog ružmarina)
  • 10-12 cherry rajčica (opcionalno)
  • 10-15 maslina (opcionalno)

Priprema:

U maloj posudi pomiješajte četvrtinu šalice tople vode s kvascem i jednu čajnu žličicu šećera. Ostavite 5-10 minuta da se kvasac aktivira (ako koristite suhi kvasac, možete ga pomiješati izravno s brašnom).

U veliku zdjelu stavite 4 šalice brašna i 1 čajnu žličicu soli. Napravite udubinu u sredini i ulij aktivirani kvasac, preostalu toplu vodu (1 šalicu) i četvrtinu šalice maslinovog ulja.

Miješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Oblikujte tijesto u kuglu, premažite ga malo uljem i ostavite u zdjeli prekrivenoj krpom da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.

Kada se tijesto digne, prebacite ga na lim za pečenje namazan maslinovim uljem. Lagano razvucite tijesto prstima u pravokutni oblik.

Prstima napravite udubljenja po površini tijesta.

Premažite tijesto maslinovim uljem, posipajte ga 1 žlicom krupne morske soli i 1 žlicom svježeg (ili suhog) ružmarina. Ako želite, dodajte 10-12 cherry rajčica, prerezanih napola, i 10-15 maslina.

Zagrijte pećnicu na 220°C.

Pecite focacciu 20-25 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa.

Ohladite je par minuta prije rezanja.

Focacciu možete dodatno obogatiti različitim začinima, povrćem ili sirom, ovisno o ukusu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Parmigiana od patlidžana donijet će na vaš stol okuse Italije

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s hranom koji sadrži jelo koje izgleda kao parmigiana di melanzane, talijansko jelo od patlidžana. Jelo se sastoji od slojeva pečenog patlidžana i umaka od rajčice, prekriveno rastopljenim sirom i začinjeno. Na vrhu jela nalazi se list bosiljka koji dodaje svježinu i boju. Fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza tradicionalnog talijanskog jela koje je popularno u mnogim kulturama, a može biti korisno za ljude koji traže inspiraciju za kuhanje ili žele znati više o različitim kuhinjama svijeta.
Foto: Pixabay

Parmigiana od patlidžana jednostavno je i relativno jeftino jelo, što ga čini popularnim diljem Italije, a i svijeta. To je savršeno jelo za ljubitelje vegetarijanskih opcija i može se poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Idealno se kombinira s laganom salatom ili svježim kruhom, a može biti i sjajan dodatak raznim priredbama i okupljanjima

Sastojci:

  • 2 patlidžana, srednje veličine
  • 2 šalice pasirane rajčice (500 ml)
  • 1 šalica ribanog parmezana (100 g)
  • 2 šalice naribane mozzarelle (200 g)
  • četvrtina šalice maslinovog ulja (60 ml)
  • pola šalice brašna (za uvaljanje patlidžana)
  • 1 šalica krušnih mrvica (120 g)
  • 2 jaja, lagano umućena
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • pola žličice šećera (po želji)
  • 1 žličica suhog origana
  • sol i papar, po ukusu
  • svježi bosiljak, nekoliko listova

Priprema:

Operite patlidžane, narežite ih na ploške debljine oko pola cm.

Posolite patlidžane i ostavite ih da odstoje 30 minuta kako bi se izvukla vlaga i gorčina. Zatim ih isperite i dobro osušite papirnatim ručnicima.

U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri.

Dodajte nasjeckani češnjak i pržite dok ne zamiriše (oko 1 minutu).

Dodajte pasiranu rajčicu, šećer, origano, sol i papar po ukusu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok se umak ne zgusne. Dodajte svježi bosiljak pred kraj kuhanja.

Pripremite tri posude: jednu s brašnom, drugu s umućenim jajima i treću s krušnim mrvicama.

Svaku plošku patlidžana prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice.

U velikoj tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje. Pržite patlidžane sa svake strane dok ne postanu zlatno-smeđi (oko 2-3 minute po strani). Ostavite ih na papirnatom ručniku da se ocijede od viška ulja.

U posudu za pečenje (otprilike 20×30 cm) stavite malo umaka od rajčice na dno.

Posložite sloj patlidžana, prelijte ga umakom, pospite naribanom mozzarellom i parmezanom.

Nastavite slagati slojeve (patlidžani, umak, sir) dok ne potrošite sve sastojke. Završite s obilnim slojem sira na vrhu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, dok se sir ne otopi i lijepo ne zarumeni.

Ostavite da se malo ohladi prije rezanja, kako bi se slojevi stabilizirali. Po želji ukrasite s malo svježeg bosiljka.

Nastavi čitati

U trendu