Connect with us

Gastro kutak

Zagrebačka pita – recept naših baka

Objavljeno

/

Donosimo vam provjereni recept naših baka za Zagrebačku pitu, savršen spoj prhkog tijesta, fine vanilin kreme i prozračnog šauma. Za sve one koji vole puno kreme, ovo je kolač u kojem ćete uživati svim osjetilima, jer nije samo ukusan, već i lijep za oko

Sastojci za kore:

  • 30 dkg pšeničnog glatkog brašno
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 15 dkg maslaca ili margarina
  • 1 jaja
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 10 dkg šećera u prahu (4 žlice)

Krema:

  • 1/2 l mlijeka
  • 3 žumanjaka
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice brašna
  • 2 Vanilin šećer
  • 15 dkg maslaca

Šaum:

  • 3 bjelanjka
  • 15 dkg šećera u prahu (7 žlica)
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i šećer, napravite udubljenje u sredini i dodajte otopljeni maslac ili margarin te jaje i kiselo vrhnje. Rukama ili mikserom sa spiralnim nastavcima umijesite glatko prhko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Dok se tijesto hladi, u loncu zagrijte 2/3 mlijeka (oko 300 ml) do vrenja. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte žumanjke, brašno, šećer, vanilin šećer i preostalu trećinu mlijeka (200 ml), pazeći da nema grudica. Polako ulijevajte smjesu sa žumanjcima u vruće mlijeko, stalno miješajući na srednje laganoj vatri dok se krema ne zgusne.

Gotovu kremu prelijte u zdjelu, prekrijte površinu plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica i pustite da se potpuno ohladi.

Tijesto podijelite na tri dijela i na papiru za pečenje razvucte tanku koru veličine lima na kojem ćete peći. Razvučene korice pecite jednu po jednu na obrnutoj strani pleha 8-10 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Pečene kore prebacite na rešetku za hlađenje i ohladite.

Maslac sobne temperature pjenasto umutite i polako dodajte u hladnu kremu. Krema treba biti glatka i pjenasta.

U pleh na kojem su se pekle položite jednu koru, premažite pola nadjeva. Prekrijte drugom pa ponovite postupak. Ostavite u hladnjaku dok ne napravite šaum od bjelanjaka.

U posudu stavite vode toliko da zauzme 1/3 posude. U staklenu ili metalnu zdjelu koja odgovara zdjeli s vodom stavite bjelanjke i umutite u laganu pjenicu. Polako uz stalno miješanje dodajte šećer s vanilijom i miješajte dok se cijeli šećer lijepo ne poveže.

Zdjelu s umućenim bjelanjcima i šećerom stavite na posudu s vrelom vodom te nastavite mutiti mikserom dok bjelanjci ne postanu sjajni i svilenkasti, oko 7-8 minuta.

Gotovi šaum odmah premažite preko kolača i ukrasite čokoladnim mrvicama. Ostavite u hladnjaku da se dobro rashladi. Rashlađeni kolač narežite na kocke i servirajte uz šalicu kave ili čaja.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Uskrsna pita sa šunkom i sirom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi quiche, slana pita s nadjevom od sira i šunke. Quiche je zlatno-smeđe boje s hrskavom korom, a na vrhu su vidljivi mjehurići od pečenja. Jedan trokutasti komad quichea izrezan je i postavljen na tanjur, dok ostatak pite ostaje na većem tanjuru. Oko quichea su raspoređeni listići peršina kao dekoracija. Fotografija prikazuje ukusno pripremljeno jelo koje može poslužiti kao inspiracija za kuhanje ili prezentaciju hrane.
Foto: DALL·E

Uskrsna pita sa šunkom i sirom je tradicionalno slano jelo koje se često priprema za Uskrs u mnogim domaćinstvima. Ova pita je bogata, sočna i mirisna, savršena kao dio uskrsnog doručka ili laganog ručka

Sastojci:

  • 1 šalica naribane šunke (ili sjeckane na kockice)
  • jedna i pol šalice svježeg sira (može i posni)
  • pola šalice kiselog vrhnja
  • pola šalice naribanog sira (gouda, edamer, trapist)
  • 3 jaja
  • 4 žlice brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žlice ulja
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žlica sjeckanog peršina ili vlasca

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, svježi sir, kiselo vrhnje i ulje. Dodajte naribanu šunku i sir, potom umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Posolite i popaprite po ukusu, a ako želite, ubacite i malo svježeg peršina ili vlasca.

Smjesu izlijte u manji namašćen i pobrašnjen kalup (npr. četvrtasti 20×20 cm ili okrugli promjera 24 cm). Poravnajte površinu žlicom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Pustite da se pita malo ohladi, zatim je narežite na kocke i poslužite uz kuhana jaja, rotkvice, hren ili mladi luk.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Bliži se vrijeme za pincu, uskrsni slatki kruh

Objavljeno

/

Napisao/la:

Fotografija prikazuje okrugli kruh s tamno smeđom, zlatno-smeđom korom koja sjaji pod svjetlom. Na vrhu kruha su četiri zareza u obliku križa, posuto krupnom soli. Kruh je postavljen na smeđi papir, a pozadina je drvena površina. Izgleda domaće i rustikalno!
Foto: DALL·E

Pinca je slatki, bogati kruh koji se u Hrvatskoj i širem području Dalmacije, Istre i Primorja tradicionalno priprema za Uskrs. Karakterizira je mekana i mirisna unutrašnjost te sjajna zlatna korica s prepoznatljivim rezom u obliku križa na vrhu, koji simbolizira Isusovo uskrsnuće

Sastojci:

  • 3 šalice glatkog brašna
  • pola šalice mlakog mlijeka
  • pola šalice šećera
  • 1 kocka svježeg kvasca (40 g)
  • pola šalice rastopljenog maslaca
  • 3 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica naribane korice limuna
  • 1 žličica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • jedna četvrtina šalice grožđica (po želji)
  • 1 jaje za premazivanje

Priprema:

U mlakom mlijeku razmrviti kvasac, dodati žličicu šećera i malo brašna, pa pustiti da se zapjeni (oko 10 minuta).

U velikoj posudi pomiješati brašno, šećer, vanilin šećer, sol, limunovu koricu.

Dodati zapjenjeni kvasac, žumanjke, cijelo jaje, rum i rastopljeni maslac. Mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto (može se i rukama).

Po želji umiješati grožđice.

Tijesto pokriti i ostaviti da se diže 1,5 do 2 sata, dok se ne udvostruči.

Oblikovati loptu, staviti na papir za pečenje, pokriti krpom i pustiti da se još malo diže (oko 30 minuta).

Zarezati vrh u obliku križa, premazati razmućenim jajetom.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35–40 minuta, dok lijepo ne porumeni.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Tropska kremasta fantazija s kokosom, mangom i limetom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji je desert u čaši koji je slojevit. Na dnu čaše nalazi se sloj drobljenog keksa, iznad toga sloj žutog voćnog pirea, zatim sloj bijele kreme i na vrhu još jedan sloj voćnog pirea. Desert je ukrašen komadićem manga, listićem mente te posipan kokosovim mrvicama. U pozadini su vidljivi narezani mango, kriška limete i listići mente. Ovaj desert izgleda vrlo privlačno i osvježavajuće
Foto: DALL·E

Ovaj desert je istovremeno lagan i pun okusa, idealan za proljeće ili ljeto. Poslužuje se ohlađen i izgleda impresivno u prozirnim čašama, gdje se jasno vide svi šareni slojevi

Za sloj od keksa:

  • 1 i pol šalica zobenih keksa, zdrobljenih
  • 4 žlice otopljenog maslaca
  • 1 žlica kokosovih mrvica (za dodatni šmek)

Za kremu:

  • 1 šalica grčkog jogurta (ili čvrstog jogurta)
  • pola šalice kokosovog mlijeka (ili slatkog vrhnja za bogatiju verziju)
  • 2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • naribana korica 1 limete
  • 1 žlica limetinog soka

Voćni sloj:

  • 1 veći zreli mango, oguljen i narezan na kockice
  • 1 banana (za kremastost)
  • 1 žlica soka limete
  • prstohvat soli

Za dekoraciju:

  • kokosove mrvice
  • svježa menta
  • komadići manga ili limete

Priprema:

U zdjelici pomiješajte zdrobljene kekse, otopljeni maslac i kokos.

U svaku čašu stavite oko 2 žlice ove smjese i lagano pritisnite žlicom.

U drugoj posudi pomiješajte jogurt, kokosovo mlijeko, med, limetin sok i koricu. Dobro promiješajte da postane glatka, mirisna krema.

U blender stavite mango, bananu, limetin sok i prstohvat soli. Miksajte dok ne dobijete glatki pire.

Na kekse stavite 2 žlice kreme, zatim 2 žlice voćnog pirea. Ponovite slojeve ako imate dovoljno mjesta u čaši.

Završni sloj može biti krema, pa malo kokosa i svježa menta za ukras.

Stavite desert u hladnjak barem 1 sat prije posluživanja – hladan je još bolji.

Nastavite čitati

U trendu