Poveži se s nama

Boccia

VELIKA GORICA Održano treće kolo Prvenstva Hrvatske u bocci 2024.

Objavljeno

/

Na slici su dva sportaša u invalidskim kolicima koji se nalaze na sportskom terenu; jedan nosi plavu, a drugi crvenu majicu. Na plavoj majici piše “DAVOR KOMAR CROATIA”. U pozadini se vidi teren za igru, nekoliko osoba i različiti elementi opreme.
Foto: Arhiva

U Velikoj Gorici je proteklog vikenda, 15. i 16. lipnja 2024., održano treće kolo Prvenstva Hrvatske u bocci 2024., u organizaciji Hrvatskog boccia saveza i Hrvatskog paraolimpijskog odbora

– Sudjelovalo je jedanaest klubova članica Hrvatskog boccia saveza, s 37 igrača u ukupno odigranih 66 utakmica – kažu nam iz Saveza, a rezultate donosimo u nastavku.

BC1 kategorija:
 1. Dora Bašić, PKB ‘Dan’ Slavonski Brod
 2. Martin Frković, BKOSI DDZ ‘Željko Klepač’ – URIHO, Zagreb
 3. Mateo Celčić, PBK ‘Marijan Dobrinčić’ Velika Gorica
BC2 kategorija, žene:
 • 1. Marija Belas, BKCPO Zagreb
 • 2. Nataša Županić, BKCDP Varaždin
 • 3. Dora Brnić, BKOSI ‘Pulac’ Rijeka
BC2 kategorija, muški:
 • 1. Marko Turković,  PBK ‘Marijan Dobrinčić’ Velika Gorica
 • 2. Ademir Fazli, BKOSI ‘Pulac’ Rijeka
 • 3. Marino Vukušić, BKOSI ‘Sv. Duje’ Split
BC3 kategorija:
 • 1. Danijela Mataija + operater rampe Antonija Frlan – BK OSI ‘Pulac’ Rijeka
 • 2. Dora Lovrić + operater rampe Branko Lovrić – BKOSI ‘Sv. Duje’ Split
 • 3. Toni Tomić + operater rampe Angela Tomić – BKOSI ‘Knin’ Knin
BC4 kategorija:
 • 1. Milorad Kružić, BKOSI ‘Pulac’ Rijeka
 • 2. Miroslav Matić, BKOSI ‘Pulac’ Rijeka
 • 3. Nenad Radmanić, BKOSI ‘Osječki osmijeh’ Osijek

Hrvatski boccia savez bavi se vođenjem, organiziranjem natjecanja, promoviranjem boccie u Hrvatskoj te okuplja trenutno dvanaest klubova iz cijele Hrvatske.

Boccia

BOCCIA Dora Bašić dobila pozivnicu za Pariz

Objavljeno

/

Na slici su tri osobe u invalidskim kolicima s medaljama oko vrata. Ispred svakog igrača je tabla s mjestom koje je osvojio, a na gornjem ekranu prikazana su imena ljudi koji su medalje osvojili. Osoba koja je osvojila zlatnu medalju ima na sebi hrvatsku zastavu. Uz nju su dvije Španjolke, a trćeplasirana ima španjolsku zastavu na sebi.
Foto: HPO

World Boccia i Međunarodni paraolimpijski odbor podijelili su 24 pozivnice za nadolazeće Paraolimpijske igre, a među onima koji su dobili pozivnicu je i Brođanka Dora Bašić

Dora Bašić je uspjela. Članica hrvatske boccia reprezentacije Dora Bašić dobila je pozivnicu za Paraolimpijske igre u Parizu. Tako će Hrvatska uz Davora Komara i Anamariu Arambašić imati i treću predstavnicu u bocci u Parizu.  

World Boccia i Međunarodni paraolimpijski odbor podijelili su 24 pozivnice za nadolazeće Paraolimpijske igre, a među onima koji su dobili pozivnicu je i Brođanka Dora Bašić.

Naša predstavnica u BC1 kategoriji već duže vrijeme niže odlične rezultate pod palicom trenera Gorana Vukovića i sav taj trud i rad se isplatio te je pozivnica zasluženo došla na adresu odlične Brođanke.

Nakon što je svoju prvu međunarodnu zlatnu medalju uzela na jakom World Boccia Intercontinental Challengeru Zagreb 2022, Bašić je u istom ritmu nastavila na drugim natjecanjima tijekom iste godine.

Dora je marljivo nastavila skupljati bodove pa je tako na Svjetskom kupu u portugalskom Póvoa de Varzimu završila na odličnom četvrtom mjestu.

Tu godinu, kao i cijelu dosadašnju karijeru obilježio joj je Rio de Jenero. Najprije se na World Boccia Chelingeru u Riu okitila brončanom medaljom, da bi iste godine na Svjetskom prvenstvu, također u Riu, osvojila srebrnu medalju.

Na početku 2023. godine uslijedio je ‘World Boccia Intercontinental Challenger Zagreb 2023’ na kojem je Dora nastavila s dobrim igrama. Njezin trud na tom turniru nagrađen osvajanjem brončanog odličja.

Dobre je partije pružila i na Europskom prvenstvu u Rotterdamu gdje je s tri pobjede prošla skupinu, ali u polufinalu doživljava tjesan poraz od španjolke Amagolie Arriete. Ista ju je sudbina snašla i utakmici za treće mjesto. U borbi za europsku broncu bolja je bila izraelska predstavnica Bat-El Brightman-Ha’cohen pobjedivši hrvatsku predstavnicu s 4:3.

Za novi veliki uspjeh morala je čekati nastup pred domaćom publikom. Da su Dom sportova, zagrebačka publika i Dora Bašić dobitna kombinacija pokazalo se i na ovogodišnjem World Boccia Challengeru Zagreb 2024. Po drugi put u svojoj karijeri naša BC1 igračica okrunila se zlatom na ovom prestižnom turniru u Zagrebu.

Svojim trudom, zalaganjem te odigranim mečevima u posljednje dvije godine, Bašić je definitivno zaslužila pozivnicu za Paraolimpijske igre.

Ne sumnjamo da će nas Dora svojim igrama u Parizu učiniti ponosnima.

Nastavi čitati

Boccia

DAVOR KOMAR Najtrofejniji hrvatski paraboćar osvojio dva zlata u Slovačkoj

Objavljeno

/

Foto: BKOSI Istrijana

Tatra CUP je specifičan po tome što iz Slovačke dolaze najjači sportaši svjetskog boćanja za osobe s invaliditetom u kategoriji BC4, gdje boća i naš proslavljeni Davor Komar, kažu iz BKOSI Istrijana

Na Međunarodnom boćarskom turniru Tatra Cup 2024., održanom u slovačkom Liptovsky Janu od 12. do 18. lipnja, Davor Komar je kao član Hrvatske boćarske reprezentacije osvojio dva zlata.

Kako stoji u priopćenju Boćarskog kluba osoba s invaliditetom Istarske županije ‘Istrijana’ sa sjedištem u Puli, Davor Komar je iz skupine čiji je bio nositelj izašao bez ijednog poraza u odigrane tri utakmice, a istom igrom pobijedio je u polufinalu te na kraju i u samom finalu s 8:2.

– U igri parova sa sportskom partnericom Anamarijom Arambašić iz Zagreba, ponovo bez izgubljenih utakmica, sa sljedećim rezultatima: 8:3, 8:1, 12:0 pa finale 10:0. Davorova suigračica je i u pojedinačnom natjecanju osvojila drugo mjesto, srebro – pojašnjeno je iz Kluba.

Inače, Tatra CUP predstavlja jedan od najjačih europskih turnira u organizaciji sportskih udruga, a ove godine na njemu su se natjecali boćari iz pet europskih zemalja – Slovačke, Poljske, Češke, Mađarske i Hrvatske.

– Tatra CUP je specifičan po tome što iz Slovačke dolaze najjači sportaši svjetskog boćanja za osobe s invaliditetom u kategoriji BC4, gdje boća i naš proslavljeni Davor Komar. Slovački boćarski par olimpijski su pobjednici iz Ria 2016. godine i Tokija 2020. godine – istaknuto je iz kluba.

Iz Istrijane također napominju da je Komar na turniru sudjelovao u sklopu svog sportskog programa priprema za Paraolimpijske igre u Parizu, koje financira Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski boccia savez. U Slovačkoj ga je pratila i pomagala mu supruga, ujedno i u funkciji osobne sportske asistentice.

–  Ovo mu je ujedno bio i sedmi uzastopni nastup na Tatra Cup-u i na svima je do sada osvajao medalje. Zahvaljujemo se Hrvatskom paraolimpijskom odboru, Hrvatskom boccia savezu i slovačkom organizatoru na podršci, potpori i pomoći, Također, iskreno zahvaljujemo Davorovom osobnom treneru i glavnom treneru Kluba, gospodinu Valteru Ivančiću na intenzivnim i kvalitetnim pripremama – uputili su zahvale iz Kluba.

Komaru predstoje intenzivne ljetne pripreme za nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu. Ujedno, u planu je pripremni Kamp u Sloveniji i 8. srpnja direktni odlazak na Svjetski CUP u Portugalu.

Nastavi čitati

Boccia

Održano drugo kolo pojedinačnog prvenstva Hrvatske u bocci

Objavljeno

/

Foto: BKOSIŽ ‘Istrijana’

U Zagrebu je proteklog vikenda, 18. i 19. svibnja 2024., održan drugi Prvenstveni turnir u pojedinačnom natjecanju prvenstva Hrvatske u bocci

– Sudjelovalo je jedanaest klubova članica saveza s 38 igrača u ukupno odigranih 66 utakmice – kažu nam iz Hrvatskog boccia saveza.

Donosimo vam rezultate.

BC1 kategorija:

1.  Martin Frković, BKOSI DDZ ‘Željko Klepač’ – URIHO, Zagreb
2. Dora Bašić, BKOSI ‘Dan’ Slavonski Brod
3. Zoran Peruško, BKOSIŽ Istrijana, Pula

BC2 kategorija, žene:

1. Mirela Varaždinac, BKOI ‘Osječki osmijeh’, Osijek
2. Dora Brnić, BKOSI Pulac, Rijeka
3. Nataša Županić, BKCDP Varaždin

BC2 kategorija, muški:

1. Luka Wagner, BKOSI DDZ ‘Željko Klepač’ – URIHO Zagreb
2. Marino Vukušić, BKOSI ‘Sv. Duje’, Split
3. Ademir Fazli, BKOSI ‘Pulac’, Rijeka

BC3 kategorija:

1. Danijela Mataija + Operater rampe Valentina Nakić – BK OSI ‘Pulac’, Rijeka
2. Dora Lovrić + operater rampe Branko Lovrić –  BKOSI ‘Sv. Duje’, Split
3. Mihajlo Kovačić + operater rampe Mišo Lazar – BKOSI ‘Osječki osmijeh’, Osijek

BC4 kategorija:

1. Davor Komar, BKOSIŽ ‘Istrijana’, Pula
2. Anamaria Arambašić, BKOSI DDZ ‘Željko Klepač’ – URIHO, Zagreb
3. Miroslav Matić, BKOSI ‘Pulac’, Rijeka

Prvenstvo je održano u organizaciji Hrvatskog boccia saveza i Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Nastavi čitati

U trendu