Poveži se s nama

In Metropola

USKORO U MAKSIMIRU Festival koji kvart čini uzbudljivim mjestom

Objavljeno

/

Foto: CKIM

Drugi festival ‘Svi smo mi nahero’ i programski vatromet sa snažnim potpisom nezavisne umjetničke scene

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog ‘porinuća’, drugo izdanje festivala Svi smo mi nahero ponovno stiže u Maksimir s prvim danima proljeća, a donosi nesvakidašnju programsku lepezu koja isprepliće izvedbenu, glazbenu, i vizualnu umjetnost s fokusom na nezavisnu umjetničku scenu, u četiri puna dana i večeri, od 21. do 24. ožujka ugostit će Centar za kulturu i informiranje Maksimir (CKIM). 


Festival Svi smo mi nahero iza kojeg umjetnički i organizacijski suvereno stoji profesionalno-bračni par, kazališna redateljica Rajna Racz i glazbenik Marin Živković, namijenjen je svima, a osobito djeci i mladima, kojima cijeli spektar edukativno-kreativnih radionica i aktualno intrigantnih predstava pruža priliku da kvalitetno provedu svoje vrijeme i usvoje različite kulturno-umjetničke prakse, promišljajući pritom o budućnosti, odrastanju, prirodi i umjetnosti.

Festival svoja vrata otvara u četvrtak 21. ožujka, kada u Velikoj dvorani CKIM-a u Švarcovoj 18 u 20 sati scenu ‘okupira’ vrlo važna suvremena plesna predstava O Rozoj budućnosti Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec koja promišlja pojam prilagodbe u kontekstu plesne solo izvedbe, kao umjetničkog odgovora na životne izazove koje donose stalne mijene i nestabilnosti. 

Festivalski petak posvećen je edukaciji, djeci i svemiru, pa roditelje i njihove mališane, nakon posla i škole za kreativan početak vikenda, 22. ožujka u 17 sati u maloj dvorani CKIM-a očekuje glazbena radionica Svemirski zvukopis (6+) koja podučava djecu o zvuku planeta i svemira. Djeca će stvarati pjesmu inspiriranu svojim iskustvom slušanja svemira i suodnosa svemira i glazbe. Nakon radionice,  u 18 sati, roditelji i djeca će imati jedinstvenu priliku pogledati predstavu Koji*a si ti planet*a? (4+) i doživjeti participativnu plesnu instalaciju s elementima suvremenog cirkusa, s vrlo snažnom audio-vizualnom atmosferom koja koristi somatski pokret, improvizaciju, ambijentalni zvuk i imerzivnu scenografiju.

Vikendaški ‘programski kolačić’ festivala zaslađen je participativnim umjetničkim praksama za mlade, svestranim radionicama te predstavi koja propituje poziciju umjetnosti u današnjem društvu. Proljetna subota namijenjena je istraživačima. Svi mladi glazbenici željni znanja i novog iskustva mogu sudjelovati na radionici Jazz standarda i glazbene improvizacije koja starta u 11 sati u maloj dvorani CKIM-a, a vodi je Marin Živković, saksofonist i skladatelj, osnivač glazbene škole Ahaceda te glazbenik u poznatim bendovima poput Mary May i Porta Morta. Ova radionica namijenjena je svim instrumentalistima (puhači i gudači)  i treba ponijeti vlastiti instrument.

Zatim slijedi vatromet kreative – Radionica kolaža u 14 sati koju vodi etablirana umjetnica i art-terapeutkinja Tara Beata Racz te originalna edukativno-umjetnička radionica o tehnici Prirodnog bojadisanja u 17 sati, gdje će polaznici upoznati različite tehnike bojanja pomoću biljaka i bojati svoju platnenu torbu koju mogu ponijeti kući za uspomenu i daljnje korištenje.

Intenzivnu subotu u 20 sati zatvara predstava za mlade u produkciji Kuće Nahero, Empiria Teatra i Aplauz Teatra pod imenom Predstava koju želimo gledati koja na vrlo duhovit i zanimljiv način uključuje publiku da promisli o poziciji umjetnosti danas. Tematizirana kao ljubavni odnos, mladi izvođači na sceni se u kazalište iznova zaljubljuju i odljubljuju, njime se fasciniraju, idealiziraju ga i razočaravaju se. Oni su istraživači koji beskompromisno uplovljavaju u problem vlastite umjetnosti i njezina značenja u konzumerističkom društvu.

Festivalska nedjelja 24. ožujka živjet će u znaku ekologije i glazbe, a dobrodošli su i roditelji i djeca. Tako u goste festivala Svi smo mi nahero stižu još dvije fantastične radionice za djecu te kultna predstava Teatra Poco Loco Pocoloco Orkestra.

U 11 sati započinje radionica Šteta baciti (4+) Teatra Empiria na kojoj dvoje glumaca s djecom izrađuje lutke životinja od otpadnih materijala te ih uči animirati uz glazbenu pratnju. Potom u 15 sati slijedi jedno od najvažnijih događanja za djecu – Tajno šumsko društvo (5-8) , projekt multimedijalne umjetnice Ane Zubak koji obožavaju svi roditelji iz Zagreba, a najmlađe uči povezanosti igre i prirode kroz istraživanje i aktivaciju svih osjetila te koristeći materijale koje polaznici sami pronalaze u neposrednom okolišu.

Festivalski ‘zastor’ za ovu godinu zatvara velika zajednička fešta u 17 sati kada u goste stiže Teatar Poco Loco, sa svojim Orkestra Pocolocom, jedinstvenim projektom na trenutačnom repertoaru dječjih kazališta. Šesteročlani bend predstavlja se klincima i klincezama pjesmom Otključ otključ, te poziva sve na glazbeno-scensko putovanje uz pjesme o likovima iz bajki: Crvenkapica, vuk, tri praščića, vještica, Mala sirena, Palčica, Ružno pače, Princeza i žabac, Mačak u čizmama. Uz pjesmu, ples i interakciju, djeca upoznaju vrijednosti kao što su hrabrost, iskrenost, empatija i ludo se zabavljaju.

Organizatori posebno pozivaju učenike osnovnih i srednjih škola te glazbenih škola  i studente na ovaj festival jer su radionice i sadržaji prilagođeni upravo mladima kako bi se aktivno uključili u proces stvaranja umjetnosti te promišljali različite izvedbene forme na nezavisnoj sceni.

Ulaz na sva događanja je slobodan, ali je potrebno što prije rezervirati svoje mjesto za radionice i najaviti se za predstave na e-mail uonahero@gmail.com.

Organizator festivala je Umjetnička organizacija Nahero, u partnerstvu s Centrom za kulturu i informiranje Maksimir. Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

In Metropola

Evo što nudi Savjetovalište za mlade s invaliditetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je letak koji informira o savjetovalištu za mlade s invaliditetom.
Foto: Grad Zagreb

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama

Program Savjetovalište za mlade s invaliditetom provodi se u suradnji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ i Centra za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb – Istok.

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama.

Ovaj projekt u cijelosti financira Grad Zagreb. U sklopu projekta izrađen je promotivni letak u kojem su dostupne informacije zainteresiranima za uključivanje u rad Savjetovališta za mlade s invaliditetom.

Svrha savjetovališta je očuvanje i unapređenje zdravlja i kvalitete života mladih s invaliditetom, integracija u svakodnevni život, s naglaskom na sposobnosti osoba s invaliditetom kako bi ostvarile svoj puni potencijal, kao aktivni i ravnopravni članovi zajednice te smanjenje stigmatizacije i predrasuda o mladima s invaliditetom. Tu je i za motivaciju i edukaciju srednjoškolaca i studenata za usvajanje novih znanja i kompetencija o suvremenim pristupima invaliditetu, karakteristikama pojedinih dijagnoza, modernim tehnologijama, vještinama komunikacije i odgovarajućeg pristupa osobama s invaliditetom te drugim aspektima značajnim za njihov život, uz primjenu usvojenog, primjerenog načina i vještina komunikacije u kontaktu s osobama s invaliditetom.

Savjetovalište je namijenjeno mladima s invaliditetom, roditeljima i skrbnicima djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, članovima obitelji, stručnjacima koji skrbe o djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom.

U rad savjetovališta uključuju se djeca i mladi s invaliditetom registrirani tijekom preventivnih aktivnosti ili ona koja se obraćaju samoinicijativno, uz obvezno uključivanje roditelja/staratelja i/ili stručnih suradnika (sustav obrazovanja, socijalne skrbi, zapošljavanja i dr.).

Savjetovalište pruža usluge savjetovanje i podrške mladima s invaliditetom, savjetovanje i podršku roditeljima/skrbnicima mladih s invaliditetom, međuinstitucionalnu suradnju s matičnim školama/fakultetima/centrima za odgoj i obrazovanje, drugim dionicima Centra za zdravlje mladih te civilnim društvom (udrugama, društvima) koje skrbi o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, zavodima za socijalni rad te drugim ustanovama prema potrebi, organizira i provodi edukativna predavanja i radionice za mlade s invaliditetom, kao i srednjoškolce i studente, o načinima ostvarivanja primjerene komunikacije s osobama s invaliditetom

Usluge Savjetovališta za mlade s invaliditetom u potpunosti su besplatne (kao i ostale usluge Centra), bez uputnice. Za dolazak na individualno savjetovanje potrebno se prethodno naručiti. Program se provodi na dvije lokacije: Centar za zdravlje mladih, Heinzelova 62a i Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Mirogojska cesta 16. Svoj termin za inicijalni razgovor s magistrom edukacijske rehabilitacije možete dogovoriti e-poštom na adresi: marija.skes@stampar.hr ili pozivom na brojeve telefona 01/6468-333 i 01/4696-332.

Letak savjetovališta je ovdje.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

In Metropola

Održan 10. jubilarni Sajam zdravlja ‘Štampar u tvom kvartu’

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje trg na kojem se održava neki događaj. Na trgu su postavljeni bijeli šatori, a oko njih se okupila grupa ljudi. U pozadini je spomenik konjaniku koji je postavljen na visokom postolju. Nebo je vedro s malo oblaka. Okolne zgrade s klasičnim arhitektonskim dizajnom dodaju estetsku privlačnost okruženju.
Foto: Grad Zagreb

Posjetitelji su imali mogućnost obaviti preventivne preglede te provjeriti razinu tlaka i glukoze u krvi, kao i razinu ugljičnog monoksida u izdisaju te su se mogli savjetovati s liječnicima o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice te raka debelog crijeva

Jubilarni, 10. po redu, Sajam zdravlja: ‘Štampar u tvom kvartu’, u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ te Doma zdravlja Zagreb – Centar održan je prošlu subotu na Trgu kralja Tomislava. Ovo edukativno događanje ponovno je okupilo veliki broj građana, posebice stanovnika gradske četvrti Donji grad, koji su imali priliku više naučiti o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i aktivnog načina života. Današnje izdanje posvećeno je Svjetskom danu zdravlja, koji se obilježava svake godine 7. travnja i pruža nam priliku da se zajedno fokusiramo na važnost zdravlja i ulogu koju igra u našim životima.

Građani su se na Sajmu mogli posavjetovati s nutricionistom i kineziologom te dobiti prijedloge primjerene prehrane za različita zdravstvena stanja. Uz to, posjetitelji su imali mogućnost obaviti preventivne preglede te provjeriti razinu tlaka i glukoze u krvi, kao i razinu ugljičnog monoksida u izdisaju te su se mogli savjetovati s liječnicima o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice te raka debelog crijeva. Brojni su to i učinili, a zanimanje je vladalo i za savjetovanja o kozmetici, razumijevanju deklaracija na igračkama, kozmetici i hrani te savjetovanje o kvaliteti zraka u njihovom kvartu. Dio aktivnosti na Sajmu bio je namijenjen i najmlađima koji su mogli naučiti kako pravilno prati zube i sudjelovati na radionici o zdravoj prehrani, ali i mentalnom zdravlju te prevenciji ovisnosti.

– Slušali smo potrebe naših građana i njihove želje da im približimo javnozdravstvene akcije, da ih učinimo pristupačnijima pa smo 2022. godine, u suradnji s našim Štamparom i Domovima zdravlja, započeli s provođenjem Sajmova zdravlja po gradskim četvrtima. Cilj nam je bio stvoriti atmosferu povjerenja i uključivosti za bolji i zdraviji Zagreb, a s obzirom na uistinu veliki broj javnozdravstvenih akcija koje se uobičajeno održavaju na centralnom gradskom trgu ili Cvjetnom trgu, prve sajmove zdravlja organizirali smo u udaljenijim gradskim četvrtima. Nemojmo zaboraviti da smo svi mi čuvari vlastitoga zdravlja, stoga vas pozivam da obiđete pagode, obavite preglede, pitate stručnjake i informirate se o načinima kako očuvati i unaprijediti vlastito zdravlje jer na njega imate pravo – kazala je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

– Nakon Podsused Vrapča, Trešnjevke, Novog Zagreba, Trnja, Peščenice, Dubrave, Sesveta, Črnomerca i Maksimira danas smo stigli i na Tomislavac, kako bismo i stanovnicima gradske četvrti Donji grad podijelili korisne informacije o zdravlju i tako podsjetili na poznati postulat dr. Andrije Štampara kako je glavno mjesto liječničkog djelovanja tamo gdje ljudi žive. Ovogodišnja tema, kao i svake godine, postavlja važna pitanja i potiče nas na akciju te na razmišljanje o pravednosti i jednakosti u pristupu zdravstvenoj skrbi za sve ljude, bez obzira na njihovu socijalnu ili ekonomsku poziciju. To je poziv na djelovanje pri izgradnji zdravstvenih sustava koji su pravedni i uključivi za sve – naglasio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Branko Kolarić.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

In Metropola

Grad Zagreb investira u širenje obrazovnih i socijalnih usluga za djecu i odrasle s autizmom

Objavljeno

/

Slika prikazuje osobu koja govori pred publikom u prostoriji s projekcijom na zidu.
Foto: Grad Zagreb

U organizaciji Centra za autizam i Centra mladih Ribnjak Grad Zagreb obilježio je Svjetski dan svjesnosti u autizmu, uz program u Centru mladih Ribnjak i niz edukativnih radionica u brojnim gradskim knjižnicama

Na ovaj način Grad Zagreb teži podići vidljivost autističnih osoba u društvu, kao i skrenuti pozornost na potrebe veće stručne podrške i snažnije integracije osoba s autizmom u našu zajednicu.

Na otvorenju programa u Centru mladih Ribnjak, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je kako Grad Zagreb prepoznaje potrebu širenja usluga za djecu i odrasle s autizmom, i podsjetila da je krajem prošle godine Gradska skupština usvojila Akcijski plan za unapređenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece, koji donosi niz mjera kojima ćemo u narednom razdoblju ojačati stručnu podršku vrtićima i školama u Zagrebu u uključivanju djece s teškoćama u redovne programe. Trenutno je u programe gradskih dječjih vrtića uključeno 280 djece s autizmom, od čega 38 u Centru za autizam, a 242 u redovne programe vrtića.

– Isto tako, krajem godine smo Gradsku skupštinu izvijestili o ciljanim ulaganjima u razvoj obrazovnih, socijalnih i zdravstvenih usluga za osobe s autizmom, s posebnim naglaskom na one namjerene djeci. U proračunu Grada Zagreba za 2024. nalaze se investicije u nove socijalne usluge za djecu s autizmom u Zagrebačkom centru za neovisno življenje, novu Suvagovu ambulantu za ranu intervenciju na Žitnjaku i proširenje socijalnih usluga ustanove Silver – istaknula je zamjenica Dolenec.

– No, najvažnije što ćemo ove godine napraviti u smislu iskoraka za djecu i odrasle s autizmom jest da ćemo konačno pripremiti financiranje i izgradnju novog Centra za autizam u Oporovcu o kojem se godinama pričalo u prazno, te investirati u lokaciju za socijalne usluge za odrasle osobe s autizmom na Ravnicama. Obje te investicije Grad Zagreb je trebao realizirati već odavno, ali mi ćemo biti ti koji će riješiti sve naslijeđene probleme s tim projektima, od imovinsko-pravnih, do osiguranja potrebnih financijskih sredstava za njihovu realizaciju – dodala je.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

U trendu