Poveži se s nama

In Metropola

UMJETNOST ZA GRAD Na Festivalu svjetla Zagreb ‘nove svjetlosne priče’

Objavljeno

/

Foto: Umjetnost za grad

Uz svjetlosnu intervenciju Ritam i mjera svjetlosti Javiera Riere, ove godine na Festivalu svjetla Zagreb ponovno ćete imate priliku pogledati i dvije svjetlosne instalacije predstavljene u sklopu prošlogodišnjeg programa, Procvat i Tajni život šuma

Kroz proteklih nekoliko godina, u okviru manifestacija u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba, kao što su Artupunktura, Advent Zagreb i Festival svjetla Zagreb, udruga Umjetnost za grad ispričala je brojne umjetničke priče u zagrebačkim prostorima. Polarni san i UpArt u tunelu Grič, Mjesečev vrt u parku Bele IV i parku Ribnjak, Zimski nokturno u parku Grič, Procvat u prolazu Lovački rog, Tajni život šuma na Vrazovom šetalištu… sve su to umjetnički projekti razvijeni posebno za spomenute manifestacije koji su dosad obogatili javne prostore grada Zagreba i pružili tisućama posjetitelja drugačije iskustvo doživljaja javne umjetnosti.

Na ovogodišnjem Festivalu svjetla Zagreb, koji se održava od 20. do 24. ožujka 2024. na brojnim lokacijama, Umjetnost za grad zajedno s Turističkom zajednicom grada Zagreba, predstavit će čak četiri svjetlosne instalacije i intervencije. Tri nastaju u suradnji s timom hrvatskih vizualnih i multimedijalnih umjetnika koji čine Jelena Petric, Branimir Štivić, Anja Leko, Andrej Beštak, Hrvoje Nikšić i Vojin Hraste, dok je jedan rad naručen od španjolskog landscape light umjetnika Javiera Riere.

Riječ je o umjetniku poznatom po geometrijskim svjetlosnim projekcijama usmjerenima na krajolik, meditativnog i kontemplativnog karaktera, kojima istražuje odnos geometrije i prirode, kao i dimenzije skrivene u prostoru u kojem se sama intervencija događa. Njegov rad usredotočen je na iskustvo stvarne intervencije na ‘prostor i vrijeme krajolika’, čime se približava prijedlozima Land Art pravca. Za Rieru, ‘sve što se događa u krajoliku moglo bi se opisati i objasniti u terminima matematike, fizike i geometrije, isto kao i u aspektima nevidljive, ali mjerljive energije’. Izlagao je u galerijama i muzejima te javnim prostorima diljem Europe, uključujući Pariz, Madrid, Lyon, Durham, Bilbao i Prag, a u Zagrebu će ovoga puta, svojom specifičnom igrom svjetla, proširiti percepciju zgrade Umjetničkog paviljona na Trgu kralja Tomislava.

Ova svjetlosna intervencija u višeminutnom trajanju s projekcijama koje se izmjenjuju i pretapaju u prirodnom ritmu i neprekinutom tijeku uz prateći zvuk, poziva na kontemplaciju i posvećeno promatranje umjetničkog rada u javnom prostoru. Posjetitelji će za ovu priliku moći sjesti na za to predviđena mjesta u središtu parka i uroniti u ovo jedinstveno svjetlosno iskustvo.

Uz svjetlosnu intervenciju Ritam i mjera svjetlosti Javiera Riere, ove godine na Festivalu svjetla Zagreb ponovno ćete imate priliku pogledati i dvije svjetlosne instalacije predstavljene u sklopu prošlogodišnjeg programa, Procvat i Tajni život šuma, ali u sasvim novom izdanju. U drugačijem postavu iznenadit će vas u parku između Aleksandrovih stuba i kina Tuškanac te u Parku šumi Tuškanac kod Golubovca, dok će vas nova svjetlosna instalacija Krijesnice čekati da ju otkrijete u skrivenom šumovitom prolazu na Trgu braće Mažuranić.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

In Metropola

ISTRAŽIVANJE Kvaliteta života osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu

Objavljeno

/

Unutar knjižnice ili konferencijske dvorane, muškarac drži govor ispred sjedeće publike. Iza njega je plakat i ekran na kojem je prikazana prezentacija. U prostoriji su vidljive police s knjigama, a nekoliko osoba sjedi za stolom pored govornika. Publika pažljivo sluša, a atmosfera je profesionalna i ozbiljna.
Foto: posi.hr

Grad Zagreb održao je 12. srpnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavljanje rezultata istraživanja i publikacije ‘Kvaliteta života osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu’

Riječ je o rezultatima istraživanja Grada Zagreba provedenog u studenom i prosincu 2023. godine u suradnji s izv. prof. dr. sc. Markom Buljevcom sa Studijskog centra socijalnog rada u Zagrebu i prof. dr. sc. Gorkom Vuletić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strosmayera u Osijeku, koji su zajedno s pročelnicom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Lorom Vidović, predstavili rezultate istraživanja te donesene zaključke i prijedloge.

Cilj ovog istraživanja je bio dobiti uvid u neke aspekte kvalitete života i mentalnog zdravlja iz perspektive osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu, a planirano je kao aktivnost u provedbi Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2022. do 2025.

Njegovi rezultati poslužit će kao podloga za kreiranje novih i unapređenje postojećih politika u cilju poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu.

U ovom istraživanju sudjelovalo je 463 ispitanika, osoba svih vrsta invaliditeta s područja grada Zagreba, a ono je obuhvatilo veliki broj tema – od materijalnog statusa, pristupačnosti, sudjelovanja u društvenom životu do mentalnog zdravlja osoba s invaliditetom.

Prilikom predstavljanja, pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić je istaknuo kako je Grad Zagreb u brojnim temama i područjima važnim za osobe s invaliditetom primjer dobre prakse na koji način se poboljšanjem pristupačnosti okoline i implementacijom preporuka osoba s invaliditetom, njihovih predstavnika i institucije Pravobranitelja, može efikasno utjecati na kvalitetu života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Publikaciju Kvaliteta života osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu možete pronaći na ovoj poveznici.

Izvor: posi.hr

Nastavi čitati

In Metropola

DVORIŠTA Zavirite u zagrebačka dvorišta gornjogradskih kutaka

Objavljeno

/

Na slici je plakat za događaj "Dvorišta" koji se održava od 12. do 23. srpnja 2024. godine. Plakat obilježava desetu godišnjicu zagrebačkih dvorišta s natpisom "Svako ima svoju priču." U pozadini plakata je fotografija ljudi koji sjede u dvorištu, uživajući u društvu i opuštenoj atmosferi. Donji dio plakata sadrži logotipe organizatora i kontakte na društvenim mrežama, kao i web stranicu dvorišta.in.
Foto: Klaudija Klanjčić

Popularna ljetna manifestacija ‘Dvorišta’ ove godine slavi deseti rođendan te ponovno otvara svoja vrata Zagrepčanima i turistima pod sloganom ’10 Dvorišta za 10 velikih godina’, a održava se na Gornjem gradu od 12. do 23. srpnja

Zagrepčani je obožavaju, a vjerujemo da i svi znatiželjnici koji je posjete, budući da je to prilika da se zaviri iza vrata najljepših gornjogradskih kutaka koji kroz ovu manifestaciju već deset godina pričaju priče o Zagrebu, potiču maštu i vraćaju u prošlost te postaju središte druženja, zabave, osvježavajućih pića, odmora i glazbenih nastupa uživo.

Neke lokacije na kojem će se održati ovogodišnja manifestacija su već dobro poznate, poput Atrija Muzeja grada Zagreba u Opatičkoj 20, Arheološkog vrta MGZ-a u Opatičkoj 22, dvorišta Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebački astronomski savez uz Popov toranj u Opatičkoj 22, atrij novoobnovljene Gimnazije Tituša Brezovačkog u kojem će biti postavljena izložba u povodu deset godina ‘Dvorišta’, kao i dva dvorišta Hrvatskog instituta za povijest u Opatičkoj 10 uz ulaz s Radićeve ulice.

Ove godine manifestaciji se pridružuju četiri nove čarobne lokacije, koje tek treba istražiti, a to je prije svega malo intimno dvorište novootvorene Kuće karikature Oto Reisinger u Radićevoj 44a, potom dvorište Palače Oršić – Učeničkog doma Marije Jambrišak u Opatičkoj 14, zatim dvorište novoobnovljene Gimnazije Tituša Brezovačkog u prostoru nekadašnjeg Plemićkog konvikta s ulazom s Jezuitskog trga i naposljetku spektakularno dvorište Palače Magdalenić – Drašković – Jelačić u Demetrovoj 7-9.

Dnevni programi objavljivat će se nekoliko dana unaprijed na društvenim mrežama manifestacije, a manifestacija je otvorena svakim danom od 18 do 24 sata, uz besplatan ulaz za sve.

Manifestacija ‘Popularna ljetna manifestacija ‘Dvorišta’ ove godine slavi deseti rođendan te ponovno otvara svoja vrata Zagrepčanima i turistima pod sloganom ’10 Dvorišta za 10 velikih godina’, a održava se na Gornjem gradu od 12. do 23. srpnja’ kroz deset godina snažno je označila identitet Zagreba i postala je nezaobilazan dio njegove kulturno-turističke ponude. Stoga je ne bi trebalo propustiti, jer vjerujemo da i ove godine donosi niz iznenađenja i lijepih trenutaka, pogotovo uz drage osobe.

Nastavi čitati

In Metropola

DRUŠTVO TJELESNIH INVALIDA Otvorena izložba slika Andree Belić

Objavljeno

/

Foto: Klaudija Klanjčić

Andrea Belić živi s roditeljima u Ivanić-Gradu. Rođena je 1980. godine u Zagrebu te joj je od tada dodijeljena životna suputnica – cerebralna paraliza

Društvo tjelesnih invalida u utorak je u zagrebačkoj Galeriji Izlog upriličilo svečano otvorenje izložbe slika likovne umjetnice Andree Belić, koja će biti otvorena do 21. srpnja.

Uvodnu riječ održala je Viktorija Lisec, predsjednica Društva tjelesnih invalida, dok je o Andreinom umjetničkom stvaralaštvu kratki govor održao Stanko Špoljarić, hrvatski povjesničar umjetnosti i likovni kritičar.

Andrea Belić živi s roditeljima u Ivanić-Gradu. Rođena je 1980. godine u Zagrebu te joj je od tada dodijeljena životna suputnica – cerebralna paraliza, koja ju je naučila kako se svaki dan boriti na svim poljima i ne odustajati. Završila je srednjoškolsko obrazovanje u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava, smjer kompjutorska grafika. Najviše se pronašla u kreativnosti i umjetničkom izražavanju, gdje uranja u bespuća prirode i potezima kistovima donosi tragove ljepote na koje nailazi. Iako joj je komunikacija otežana, pronašla je put kako doprijeti do drugih umjetničkim putem te na taj način prenašati svoje osjećaje, doživljaje, uspomene.

Osjećaj za slikarstvo i obradu bojama Andrea je izrazila već u prvim danima osnovnog obrazovanja, dok se slikanjem počela baviti od svoje jedanaeste godine. Zahvaljujući učiteljima, koji su njegovali njezin talenat kroz sve godine, počevši od učiteljice Danice Ožetski u Ivanić-Gradu, profesorice Vide Obratov u zagrebačkom Centru Goljak pa sve do profesorice Vide Pust Škrgulja i akademske slikarice Ivane Ožetski u zrelijem likovnom stvaralaštvu, napravila je više od 200 slika.

Kroz godine okušala se u temperama, akrilu na platnu, a posljednje je upravo ulje na platno, koja tehnika je uz različite motive na oko 25 slika izložena na ovoj izložbi. Svaka slika je posebna, a istovremeno potiče na promišljanje koliko je samo truda, vremena i koncentracije trebalo da nastane, od velikih do najsitnijih detalja. Ujedno, slike privlače ne samo izgledom, već i nazivima, od kojih su neki ‘Maslina’, ‘Misterij noći’, ‘Pogled’, ‘Sumrak’, ‘Nebeska čarolija’, ‘Ivančice’, ‘Makovi’. Da ih sve ne nabrajamo, najbolje da se dođe direktno u izložbeni prostor i uživa u njima.

Na osnovu dugogodišnjeg rada, upornosti i značajnih uspjeha, ove godine dobila je u povodu Dana Grada Ivanić-Grada nagradu ‘Stjepan Basariček’ za postignuće i promoviranje svojega grada.

Od 1993. do danas imala je 19 samostalnih izložbi, uz to i sudjelovala na 38 skupnih izložbi te 48 likovnih kolonija.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Nastavi čitati

U trendu