Poveži se s nama

Atletika

U Škabrnji održane 7. utrke ‘Dani sjećanja od Škabrnje do Vukovara’

Objavljeno

/

U glavnoj utrci, dugačkoj 5 kilometara, sudjelovalo je 32 atletičara iz cijele Hrvatske

Svake godine, uoči dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u Škabrnji se tradicionalno održavaju utrke pod nazivom ‘Dani sjećanja od Škabrnje do Vukovara 2023’. Ovaj događaj, sedmu godinu zaredom, organizirali su Atletski klub ‘Alojzije Stepinac’ i Atletski savez Zadarske županije. U ovoj utrci dugoj 5 kilometara, sudjelovala su djeca, mladi i odrasli. Utrka se ove godine održala 11. studenog, a sudjelovalo je preko 200 trkača.

Start utrke bio je na Trgu doktora Franje Tuđmana. Prije početka utrka sudionici, roditelji i mještani zajedno s organizatorima, posjetili su spomen-obilježje masovne grobnice. Ondje su djeca upalila lampione i položila cvijeće u znak sjećanja na sve one koji su dali život za slobodnu Hrvatsku.

Sve prisutne je pozdravio predsjednik Općinskog ogranka Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Općine Škabrnja Zoran Gurlica, a zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić održao je govor u znak sjećanja na događanja iz 1991. godine.

– Draga djeco, nemojte nikoga mrziti, svoje volite i poštujte, vaši očevi, djedovi i bake branili su i obranili Domovinu koja ostaje na vama da je čuvate i baštinite te prenosite na svoje potomke vrednote Domovinskog rata.

Nakon održane komemoracije započeo je sportski dio programa. Održane su atletske utrke u 12 dječjih kategorija. U utrkama je nastupilo oko 160 najmlađih atletičara iz Zadra, Biograda, Svetog Filipa i Jakova, Bibinja, Škabrnje, Poličnika i Zemunika.

U glavnoj utrci, dugačkoj 5 kilometara, sudjelovalo je 32 atletičara iz cijele Hrvatske.

Najboljima su dodijeljene medalje i pehari, dok su svi koji su sudjelovali u utrci dobili spomen medalje kao zahvalu za sudjelovanje.

U muškoj konkurenciji pobjedu je odnio Ivan Pikunić iz Atletskog kluba ‘Sveti Filip i jakov’, dok je drugo mjesto zauzeo Ante Bakija, inače član Atletskog kluba Pakoštane. Treći na cilj stigao je Marko Blaić iz Atletskog kluba Alojzije Stepinac iz Zadra.

Ženska konkurencija također je bila jako zanimljiva, a u istoj je pobijedila Lara Žunić, članica Atletskog športskog  kluba Zadar. Druga je na cilj stigla Vanja Petrović iz Atletskog kluba ‘Alojzije Stepinac’, a treće mjesto zauzela je Leona Petani, također iz Atletskog kluba ‘Alojzije Stepinac’.

Da nikad nije kasno za bavljenje sportom, pokazao je najstariji sudionik ove utrke Jakov Barčić iz Atletskog kluba ‘Sveti Filip i Jakov’. On je, iako ima 75 godina, ovu utrku istrčao do kraja. Najmlađi natjecatelj na glavnoj utrci bio je desetogodišnji Emil Jones iz Šibenika.

Na utrci je dodijeljena i nagrada za fair play pod nazivom ‘Mile Ivanković – Mićo’. Ovu nagradu osvojila je Vanja Petrović.

Nakon završetka svih utrka, natjecateljima zahvalio se načelnik Općine Škabrnja Ivan Škara.

– Hvala svima koji ste došli dati podršku Škabrnji, hvala vam što ste s nama i nadam se da se vidimo i sljedeće godine.

Atletika

Laura Štefanac oborila svjetski rekord u bacanju koplja

Objavljeno

/

Na slici su dvije osobe koje stoje pored velike table s brojevima. Osoba s lijeve strane nosi bijelu majicu s brojem 84, a osoba s desne strane nosi zelenu jaknu i plave hlače. Tabla pokazuje broj 84 i 5130 ispod njega. U pozadini se vidi stadion sa sjedalicama i planine u daljini.
Foto: torpedo.media

Na ‘Zimskom prvenstvu Slovenije u bacanjima za seniore i mlade kategorije’ koplje je bacila 51,30 m, što joj je bilo dovoljno da postavi novi svjetski rekord u toj kategoriji

Članica sportskog saveza gluhih i atletičarka riječkog Atletskog kluba ‘Kvarner’, Laura Štefanac, opet oduševljava na svjetskoj atletskoj sceni za gluhe atletičare. Laura je postala vlasnica novog svjetskog rekorda u bacanju koplja za gluhe. Ovaj uspjeh ostvarila je natječući se na ‘Zimskom prvenstvu Slovenije u bacanjima za seniore i mlade kategorije’.

Naime, Štefanac se u Sloveniji natjecala u kategoriji bacanja koplja izvan konkurencije. U kategoriji bacanja koplja već je jednom oborila svjetski rekord. Na ovom natjecanju koplje je bacila 51,30 m, što joj je bilo dovoljno da postavi novi svjetski rekord u toj kategoriji.

– Osjećaj je divan, osjećam da sam u najboljoj formi i da mogu još više, ipak je ovo prvo natjecanje. S mojim trenerom Andrejem Hajnšekom odradila sam odličan ciklus treninga, što se potvrdilo na ovom natjecanju. Ove godine čeka me još Svjetsko prvenstvo gluhih na Tajvanu gdje mi je cilj osvojiti zlatnu medalju jer mi samo ona nedostaje u kolekciji osvojenih odličja. Uz to, svakako mi je cilj približiti se normi za Europsko prvenstvo u Rimu u čujućoj kategoriji – kazala je Štefanac nakon još jednog velikog uspjeha.

Posjetimo, Laura je prije dvije godine osvojila zlatnu olimpijsku medalju na Olimpijskim igrama za gluhe. U istoj godini osvojila je prvo mjesto na bacačkom prvenstvu Hrvatske, ali i postavila svjetski rekord u Cluju (51, 02).

Sada, dvije godine kasnije, Laura je ponovo postala vlasnica svjetskog rekorda.

Osim u bacanju koplja, Štefanac se natječe i u bacanju diska te bacanju kugle.

Laura u svojim vitrinama ima dva olimpijska zlata, dva europska zlata i jedno europsko srebro. Prošle godine, kada je u Poljskoj osvojila europsko zlato, srušila je i 7 godina star rekord europskih prvenstava s bačenih 47,00 metara.

Povodom novog velikog Laurinog uspjeha javili su se iz Atletskog kluba ‘Kvarner’.

– Mi ovim putem tebi želimo da osvojiš zlatnu medalju koju želiš i da nikad ne prestaneš raditi na svojim snovima jer ti to možeš! Čestitamo na velikom rezultatu – poručuju iz Atletskog kluba ‘Kvarner’.

S obzirom na Laurinu kvalitetu, iskustvo, kao i sjajne rezultate s velikih natjecanja, nema sumnje da će i zlato sa Svjetskog prvenstva, koje joj nedostaje u kolekciji, doći već ove godine na Svjetskom prvenstvu u atletici za gluhe na Tajvanu.

Nastavi čitati

Atletika

GRAND PRIX DUBAI Uspješan početak sezone za hrvatske paraatletičare

Objavljeno

/

Na slici je sportaš koji nosi majicu s natpisom “CROATIA” i brojem 184, a izgleda da sudjeluje u nekoj vrsti sportskog događaja. Drži crnu kuglu za bacanje u ruci. Sportaš je u invalidskim kolicima. U pozadini su druge i druge osobe.
Foto: Hrvatski paraatletski savez

Kaurin je u svojoj kategoriji odnio pobjedu bacivši kuglu 15,49 m. S ovim je hicem, osim što se popeo na pobjedničko postolje, postavio i državni rekord u bacanju kugle.

U Dubaiju je od 13. do 15. veljače 2024. godine održan prvi Grand Prix u paraatletici ove sezone.

Na prvom ovosezonskom Grand Prixu nastupilo je 573 paraatletičara iz 71 zemlje svijeta, a hrvatske boje branilo je devet paraatletičara – osam paraatletičara i jedna paraatletičarka, a natjecali su se u 10 disciplina.

Hrvatski parasportaši koji su nastupali: Matija Sloup, Velimir Šandor, Miljenko Vučić, Luka Baković, Radovan Halas, Antonio Kosmat, Ivana Purkić, Erik Fabian Kaurin te Marin Županović.

Prvog dana natjecanja Hrvatska je imala predstavnike u dvije kategorije – Miljenko Vučić u bacanju kugle (F11) te Ivana Purkić u bacanju diska (F38). Vučić je bio vrlo uspješan, zauzeo je drugo mjesto bacivši kuglu 12,59 m.

Ivana Purkić zauzela je četvrto mjesto. Ona je disk bacila 28,43 metara, pritom osvojivši 744 boda, što joj je bilo dovoljno za osvajanje 4. mjesta.

Drugi dan natjecanja za Hrvatsku su nastupila četiri natjecatelja: Antonio Kosmat (T38) u utrci na 400 m, Matija Sloup (F40) u bacanju kugle, Velimir Šandor (F53) u bacanju kugle i Marin Županović (F54) u bacanju koplja.

Naš proslavljeni paraolimpijac i svjetski rekorder iz 2017. godine u bacanju diska, Matija Sloup, na ovom se Grand Prixu natjecao u bacanju kugle (F40). Na prvom ovosezonskom natjecanju kuglu je bacio 10,07 m, a taj mu je hitac bio dovoljan za osvajanje drugog mjesta.

Hrvatski trkač Antonio Kosmat (T38) u utrci na 400 metara u cilj je utrčao s rezultatom 59,46. Ovaj mu je razultat donio treće mjesto.

Marin Županović u bacanju koplja zauzeo je 4. mjesto bacivši hitac 22,52 metra, pritom osvojivši 715 bodova.

Drugi dan natjecanja, što se tiče hrvatskih nastupa, zaključio je Velimir Šandor koji se natjecao u bacanju kugle (F53). Kuglu je bacio 4,40 m, a na kraju natjecanja Šandor je rekvalificiran u kategoriju F52 u kojoj ima osvojene dvije paraolimpijske medalje.

Najbolji rezultat u Dubaiju za Hrvatsku stigao je zadnji dan natjecanja, a ostvario ga je Erik Fabian Kaurin. Hrvatski predstavnik natjecao se u bacanju kugle u kategoriji (F46), a odnio je pobjedu bacivši kuglu 15,49 m. S ovim je hicem, osim što se popeo na pobjedničko postolje, postavio i državni rekord u bacanju kugle, te učinio da ova medalja zlatnog sjaja sija još jače.

Istaknimo kako su taj dan nastupali još Luka Baković u bacanju kugle (F46), Radovan Halas u bacanju čunja (F51), te Antonio Kosmat u utrci na 1500 metara (T38).

Baković je u istoj kategoriji u kojoj je njegov kolega iz reprezentacije Kaurin osvojio prvo mjesto, završio drugi s bačenih 15,22 metara.

Radovan Halas je u bacanju čunja osvojio drugo mjesto s bačenih 29,04 m, dok je Kosmat u utrci na 1500 metara završio na solidnom 6. mjestu (5:43.65).

Idući Grand Prix održat će se u Tunisu od 5. do 7. ožujka 2024. godine.

Nastavi čitati

Atletika

Vraća se paraatletika u glavni grad

Objavljeno

/

Na slici je osoba u plavoj majici koja sjedi u invalidskim kolicima i drži kuglu štap. Osoba je okružena drugim ljudima koji također sjede u invalidskim kolicima. Svi su unutar sportske dvorane,
Fotografija: web stranica Hrvatski parasportski savez

Natjecanje će se održati u muškoj i ženskoj konkurenciji u osam disciplina.

Nakon odmora i pauze od skoro tri puna mjeseca, hrvatski se paraatletičari vraćaju svojim sportskim obvezama. Hrvatska paraatletika vraća se u dvorane i na stadione. Prvo kolo paraatletskog prvenstva 2024. godine održat će se u nedjelju 10. ožujka 2024. godine u dvorani Zagrebačkog velesajma ( paviljon 1 A) s početkom u 13 sati.

Natjecanje će se održati u muškoj i ženskoj konkurenciji u osam disciplina.

Discipline u kojoj će se sudionici natjecati bit će utrke na: 60m, 200m, 400m, 800m i 1500m, kao i kugla, skok u dalj te kugla sjedeća. Atletičari i atletičarke mogu se natjecati u maksimalno dvije discipline. 

Natjecanje organizira Hrvatski paraatletski savez zajedno s paraatletskim klubom URIHO.

Pravo nastupa imaju svi natjecatelji koji su članovi sastavnice HPAS-a. Uvjet za nastup na natjecanju je da sudionik mora imati najmanje 12 godina. Također, svi oni koji se žele prijaviti moraju imati obavljen  liječnički pregled ne stariji od 6 mjeseci.

Kako bi imali pravo nastupa, natjecatelji uz prijavu na natjecanje moraju poslati i važeću liječničku potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti.

Natjecatelji moraju poslati prijave najkasnije do 3. ožujka. Oni koji iz nekog razloga moraju otkazati svoj nastup, to moraju učiniti do 9. ožujka do 12 sati.

Za kalkulaciju bodova u utrkama na 200m i 800m u kategoriji T20 u muškoj i ženskoj konkurenciji kao i za kategoriju T13 primjenjivat će se RAZA bodovi.   

Proglašenje pobjednika po disciplinama odvijat će se nakon završetka discipline.

Satnica po kategorijama bit će definirana nakon što se zatvore prijave.

Oni natjecatelji koji se žele prijaviti na natjecanje ili se iz nekog razloga se odjaviti s istog, to moraju učiniti  javljanjem na mail: info@hpas.hr

Podsjetimo, pobjednik Hrvatske paraatetske lige prošle sezone u konkurenciji klubova, bio je AK Spektar.

U sezoni 2023/2024 u šest kola nastupilo je 155 natjecatelja iz 16 hrvatskih gradova.

Nastavi čitati

U trendu