Connect with us

Gastro kutak

Tiramisu je desert za kavoljupce, ali i sve ostale

Published

on

Na fotografiji je prikazan desert tiramisu na bijelom tanjuru. Tiramisu ima karakteristične slojeve, a na vrhu je zrno kave. Oko tiramisua su umaci od čokolade koji stvaraju umjetnički dizajn, tučeni šlag, svježe narezane jagode i cijele kupine, dodajući voćni element desertu. Sve skupa čini privlačnu prezentaciju deserta.
Foto: Pixabay

Prije 15-ak godina napravljen je tiramisu težak jednu tonu na festivalu hrane u Francuskoj, čime je postignut novi Guinnessov rekord. Za njegovu pripremu potrošeno je 300 kilograma sira, 60 kilograma krema, 192 kilograma šećera, 180 pakiranja keksa, 4,8 kilograma kakaa u prahu i 12 kilograma čokolade. Vi nemojte obarati rekord, samo zasladite dan

Sastojci:

  • 4 velika žumanjka
  • 200 g plus 2 žlice šećera
  • 500 g mascarpone sira, sobne temperature
  • 2 dcl čvrsto tučenog vrhnje
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 2,5 dcl jake kuhane kava, sobne temperature
  • 1 žlica ruma
  • 40 piškota
  • 1 žlica nezaslađenog kakao praha

Priprema:

Stavite srednju posudu do pola napunjenu vodom na srednju vatru i pustite da lagano kuha. U velikoj zdjeli otpornoj na toplinu, pjenasto izmiješajte žumanjke i pola šalice šećera i stavite na kuhanje.

Kuhajte, često miješajući, dok ne udvostruči volumen i postane baršunasto glatko, 3 do 5 minuta. Maknite s vatre i umiješajte mascarpone dok smjesa ne postane glatka.

U velikoj zdjeli, koristeći ručni mikser, tucite vrhnje, vaniliju, sol i preostale 2 žlice šećera na srednjoj brzini dok se ne stvore čvrsti vrhovi, 3 do 4 minute, a zatim umiješajte mascarpone smjesu dok se sve ne sjedini.

Prelijte otprilike polovicu kreme i zagladite vrh te ponovite postupak s preostalim piškotama. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata ili najviše preko noći. Vrh tiramisua pospite kakaom u prahu i poslužite.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Mramorni kuglof 

Published

on

Kuglof se nalazi među omiljenim receptima jer je jednostavan za pripremu, a vrlo ukusan i sočan. Za ovaj kuglof sastojke sigurno već imate doma, a gotov je za čas

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera (10 žlica)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 ml tekućeg jogurta (jedna veća šalica)
  • 130 ml ulja (3/4 šalice)
  • 300 g glatkog brašna (16 žlica)
  • 3 žlice kakaa u prahu

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke istucite u snijeg. Umutite jaja i šećer. Miješajte dok ne dobijete laganu i prozračnu smjesu.

Dodajte brašno s praškom za pecivo u smjesu, zatim jogurt i ulje te ostale sastojke, na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i podijelite na dva dijela.

Jedna polovica neka ostane žuta, a u drugu polovicu dodajte kakao i izmiješajte.

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite oštrim brašnom kako bi se pečeni kuglof lako izvadio van. Naizmjence u kalup stavljajte smeđu i žutu biskvitnu smjesu da biste dobili mramorni uzorak.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 45 do 50 minuta. Provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.

Ostavite da se ohladi, pospite šećerom u prafu i poslužite.

Continue Reading

Gastro kutak

Kelj varivo – ukusan i zdrav ručak

Published

on

Toplo, jušno jelo kao iz starih kuhinja naših baka stajat će vas tek par eura, a izvrsna je ideja za zdrav i ukusan ručak na žlicu. Donosimo vam brzi recept za kelj varivo koji morate probati

Sastojci:

  • 1 glavica kelja (srednje veličine)
  • 2-3 krumpira (srednje veličine)
  • 1 manji luk
  • 2 mrkve
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar, crvena paprika
  • 2 lovorova lista 
  • 100 grama slanine

Priprema:

Prije kuhanja, potrebno je svo povrće oprati, očistiti i usitniti.

U veliku posudu ulijte ulje. Dodajte nasjeckani luk, češnjak, korijen peršina, mrkvu i slaninu te sve posolite i popaprite. Pustite da se dinsta dok povrće ne omekša.

Zatim dodajte kelj narezan na trakice i zalijte vodom da prekrijete sve povrće i kelj. Dodajte na kocke narezan krumpir. Dodatno posolite i popaprite. Ostavite kuhati 20-ak minuta.

Zatim varivo začinite po izboru i dodajte peršinov list, dobro promiješajte i ostavite da se kuha još 5-10 minuta ili dok krumpir ne bude dovoljno mekan.

Kad je svo povrće gotovo kuhano, napravite ‘zapršku’ tako da izvadite vilicom dio krumpira te ga usitnite i vratite natrag kako biste dobili gušće varivo.

Poslužite toplo, uz kruh.

Continue Reading

Gastro kutak

Tart s malinama i čokoladom

Published

on

Spoj čokolade, malina i hrskavog tijesta malo koga može ostaviti ravnodušnim. Tart je klasičan kolač porijeklom iz Francuske, a karakterizira ga hrskava podloga od prhkog tijesta koja se može puniti raznim nadjevima, od voćnih i kremastih do čokoladnih i orašastih

Za tijesto:

  • 220 g glatkog brašna (18 jušnih žlica)
  • 60 g šećera u prahu (5 jušnih žlica)
  • 150 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka

Za kremu od malina:

  • 250 g svježih ili smrznutih malina
  • 4 žlice šećera
  • 1 žlica gustina + 4 žlice vode

Za ganache kremu:

  • 300 g mliječne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

U posudu dodajte brašno, šećer, margarin ili maslac sobne temperature, šećer, žumanjke, vanilin šećer i sve izmijesite rukom. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na pola sata.

Kalup za tart promjera 26 cm pouljite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte između dva papira, zatim tijesto preokrenite u kalup i skinite papir. Papir će vam pomoći da se tijesto ne lijepi. Tijesto razvaljajte u oblik kruga, računajte da bude veličine kalupa, plus bočne stranice.

Prstima utapkajte tijesto po dnu i rubovima kalupa, a višak odrežite.

Tijesto izbockajte vilicom i pecite na 180 stupnjeva oko 20- 25 minuta.

Pripremite kremu od malina. Sjedinite maline i šećer, a kad smjesa zakuha dodajte gustin pomiješan s vodom. Vruću kremu rasporediti po tijestu.

Čokoladu nasjeckajte na sitne kockice, a vrhnje za šlag zagrijte do vrenja pa ga prelijte preko čokolade. Pripremljeni ganache prelijte preko kreme od malina i poravnajte.

Hladite najmanje tri sata pa ukrasite po želji.

Continue Reading

U trendu