Poveži se s nama

Gastro kutak

Svi vole ovaj jednostavni KOLAČ OD JABUKA I GRIZA

Objavljeno

/

Jesen je stigla, a prva asocijacija na jesen, što se tiče hrane, osim kestenja su i kolači od jabuke. Ovo voće nalazi se gotovo u svim domaćinstvima, a po starom dobrom običaju većina ih ljudi drži na stolu kao ukras te one brzo istrunu

Kako se to ne bi dogodilo i vama, napravite ovaj ukusni kolač od jabuka i griza.

Sastojci:

  • – 1 jaje
  • – 1 šalica šećera
  • – 1 šalica mljevenih oraha
  • – 2 šalice ribanih jabuka
  • – pola vrećice praška za pecivo
  • – pola šalice ulja
  • – pola šalice mlijeka
  • – malo cimeta

Za čokoladnu glazuru:

  • – 150 g tamne čokolade
  • – 50 g maslaca
  • – 2 žlice ulja
  • – 1 žlica vode

Priprema:

Lim u kojem će se kolač peći najprije treba nauljiti i pobrašniti. U zdjelu dodati sve sastojke, te pomiješati žlicom da se sjedine. Istresti smjesu na prethodno nauljeni i pobrašnjeni lim, poravnati i peći na 180 stupnjeva, 45 minuta.

Za vrijeme dok se kolač peče potrebno je napraviti čokoladnu glazuru.

Kako bi dobili glazuru potrebno je grubo narezati čokoladu ili je izlomiti na manje dijelove. Maslac narezati na kockice. U dublji lonac staviti vodu i zakuhati je, zatim preko njega staviti drugu posudu koja ne dodiruje vodu. U toj posudi miješati maslac i čokoladu dok se ne otope. Otopljenoj čokoladi dodati ulje i žlicu vode, zatim sve dobro pomiješati pa zdjelu maknuti s vodene kupelji. Glazuru kratko rashladiti.

Kad je kolač gotov, izvaditi ga iz pećnice te politi čokoladnom glazurom i posuti s orasima.

Staviti kolač u frižider da se hladi, oko sat vremena. Kada se ohladi poslužiti ga izrezanog na kocke.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Pastirska pita

Objavljeno

/

Na slici je ukusna pita od mesa i povrća prekriveno slojem zapečenog pire krumpira, posuto svježim peršinom. Jelo je posluženo u crnoj tavi koja se nalazi na drvenoj dasci, a pored tave je plava i bijela karirana krpa te vilica.
Foto: Pixabay

Većina ljudi, tu i tamo, za promjenu, umjesto klasičnog ručka voli pojesti pitu. Danas vam donosimo recept za zdravu pitu neobičnog imena, ali fantastičnog okusa

Sastojci:

  • 300 g mljevene govedine
  • 2 žlice ulja
  • 18 g luka
  • 180 g graška i mrkve, zamrznuta mješavina

Za umak:

  • 1 žlica gussnela
  • pola žličice majčine dušice
  • malo mljevenog crnog papra
  • 120 ml vode

Za pire krumpir:

  • 340 g krumpira
  • 70 ml mlijeka
  • 10 g maslaca
  • 4 jaja

Priprema:

Na zagrijano ulje staviti meso i peći uz miješanje. Dodati sitno narezani luk te prijati 5 minuta. Mesu dodati mješavinu mrkve i graška, promiješati te staviti sa strane.

Napraviti umak. U 120 ml vode dobro razmutiti gussnel te dodati majčinu dušicu i crni papar. Pripremljeni umak umiješati u meso. Meso s umakom preliti u vatrostalnu posudu u kojoj će se pita peći.

U međuvremenu napraviti pire krumpir. Narezani krumpir skuhati i ocijediti. Dodati mlijeko i maslac pa utisnuti u pire krumpir. Zatim postepeno umiješati razmućena jaja.

Pripremljeni pire krumpir rasporediti po mesu.

Pitu peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.

Jelo poslužiti toplo uz čašu jogurta.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Burgeri od tune

Objavljeno

/

Na slici je burger s prženim krumpirićima. Burger ima sočnu pljeskavicu, svježe povrće poput salate, rajčice i luka, te rastopljeni sir. Sve je to smješteno između dvije hrskave peciva. Prženi krumpirići su zlatno smeđi i posluženi pored hamburgera na drvenoj dasci. Pozadina slike je tamnozelena.
Foto: Pexels

Ljubitelji brze hrane, imamo za vas odlične vijesti – otkrili smo recept koji vam omogućava da i petkom uživate u slasnim burgerima. Donosimo vam recept za najukusnije burgere od tune

Sastojci:

  • 2 konzerve tune
  • 2 velika krumpira
  • jaje
  • žlica brašna
  • malo svježeg peršina
  • krušne mrvice
  • 1 glavica luka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • mrkva
  • nekoliko kiselih krastavaca
  • 3 rajčice

Za umak:

  • kiselo vrhnje  
  • senf
  • med
  • majoneza

Priprema:

Oguliti krumpire, narezati ih na kockice i kuhati 15 minuta u slanoj vodi. Utisnuti krumpir vilicom te dodati ocijeđenu tunu, žumanjak, žlicu brašna, pola glavice nasjeckanog luka i malo peršina. Sve sastojke dobro promiješati da se sjedine te da se dobije kompaktna smjesa.

Od smjese rukama oblikovati pljeskavice, namočiti ih u bjelanjak, a zatim ih uvaljati u krušne mrvice. Popržiti ih na ulju 2-3 minute sa svake strane.

Na tavi kratko popirjati preostalu polovicu luka i nasjeckane rajčice.

U međuvremenu napraviti umak za burgere. U jednoj zdjelici pomiješati kiselo vrhnje, senf, majonezu i med.

Donju šnitu burger peciva premazati prethodno napravljenim umakom, staviti redom kisele krastavce, naribanu mrkvu i rajčice pa po tome staviti karamelizirani luk. U sredinu staviti pljeskavicu, umakom namazati i drugi dio burger peciva pa poklopiti.

Burger poslužiti uz pomfrit.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Gratinirani tortellini s preljevom od rajčice

Objavljeno

/

Na slici je bijeli tanjur s tortelinima prelivenim umakom od rajčice, posutim svježim začinima. Tortelini su žute boje i izgledaju ukusno, a umak od rajčice je bogate crvene boje. Sve je posuto svježim peršinom. Tanjur je bijeli i kontrastira s raznobojnom hranom.
Foto: Pexels

Tortellini su pravi izbor kada se čovjek nema vremena previše baviti hranom, a jede mu se nešto fino i brzo gotovo. Ovo je jedno od onih talijanskih jela u koje se zaljubite na prvi griz

Sastojci:

  • 400 g tortellina
  • 200 ml pasirane začinjene rajčice
  • 60 g maslaca
  • 1 režanj češnjaka
  • 200 g mozzarelle
  • 80 g parmezana
  • malo svježeg peršina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

Tortelline pripremiti po uputama s pakiranja. U slanu vodu staviti torteline, malo maslinovog ulja i češnjak prerezan po pola.

Kada su tortellini kuhani, pećnicu staviti grijati na 220 stupnjeva. Dok se pećnica grije, vatrostalnu posudu premazati s maslacem pa u nju staviti kuhane tortelline. Prekriti ih s mozzarellom narezanom na kockice te sve preliti začinjenom pasiranom rajčicom.

Sve posuti parmezanom te staviti peći 15 minuta na 220 stupnjeva.

Kada su pečeni, tortelline posuti svježim peršinom i poslužiti.

Nastavi čitati

U trendu