Connect with us

Gastro kutak

Svi vole ovaj jednostavni KOLAČ OD JABUKA I GRIZA

Objavljeno

/

Jesen je stigla, a prva asocijacija na jesen, što se tiče hrane, osim kestenja su i kolači od jabuke. Ovo voće nalazi se gotovo u svim domaćinstvima, a po starom dobrom običaju većina ih ljudi drži na stolu kao ukras te one brzo istrunu

Kako se to ne bi dogodilo i vama, napravite ovaj ukusni kolač od jabuka i griza.

Sastojci:

  • – 1 jaje
  • – 1 šalica šećera
  • – 1 šalica mljevenih oraha
  • – 2 šalice ribanih jabuka
  • – pola vrećice praška za pecivo
  • – pola šalice ulja
  • – pola šalice mlijeka
  • – malo cimeta

Za čokoladnu glazuru:

  • – 150 g tamne čokolade
  • – 50 g maslaca
  • – 2 žlice ulja
  • – 1 žlica vode

Priprema:

Lim u kojem će se kolač peći najprije treba nauljiti i pobrašniti. U zdjelu dodati sve sastojke, te pomiješati žlicom da se sjedine. Istresti smjesu na prethodno nauljeni i pobrašnjeni lim, poravnati i peći na 180 stupnjeva, 45 minuta.

Za vrijeme dok se kolač peče potrebno je napraviti čokoladnu glazuru.

Kako bi dobili glazuru potrebno je grubo narezati čokoladu ili je izlomiti na manje dijelove. Maslac narezati na kockice. U dublji lonac staviti vodu i zakuhati je, zatim preko njega staviti drugu posudu koja ne dodiruje vodu. U toj posudi miješati maslac i čokoladu dok se ne otope. Otopljenoj čokoladi dodati ulje i žlicu vode, zatim sve dobro pomiješati pa zdjelu maknuti s vodene kupelji. Glazuru kratko rashladiti.

Kad je kolač gotov, izvaditi ga iz pećnice te politi čokoladnom glazurom i posuti s orasima.

Staviti kolač u frižider da se hladi, oko sat vremena. Kada se ohladi poslužiti ga izrezanog na kocke.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Čokoladne bananice bez pečenja

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su prikazani čokoladni kolačići koji se nalaze na drvenom tanjuru. Ovi kolačići imaju tamnu čokoladnu glazuru, a unutrašnjost im je ispunjena kremastim nadjevom i komadićima banane. Površina kolačića ukrašena je kokosom i čokoladnim mrvicama. U pozadini fotografije vidljive su cijele banane i zdjelica s kakaom u prahu. Prikaz slastica naglašava njihovu privlačnost i savršen je za ljubitelje čokolade i banana
Foto: DALL·E

Idealne su kao brzinski desert ili zdrava užina jer ne sadrže rafinirani šećer ni brašno. Svaki zalogaj donosi savršen spoj kremaste teksture i hrskave čokoladne glazure

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 1 šalica mljevenih badema ili oraha
  • pola šalice kokosovih pahuljica
  • jedna četvrtina šalice kakaa u prahu
  • 2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • pola žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • 50 g tamne čokolade za preljev – otprilike 7-10 kockica

Priprema:

Banane zgnječite vilicom dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte mljevene bademe, kokos, kakao, med, cimet i sol te sve dobro promiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.

Oblikujte male pravokutne pločice ili kuglice te ih stavite na pladanj obložen papirom za pečenje.

Tamnu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici te njome prelijte pločice.

Stavite u hladnjak na najmanje 1 sat kako bi se stegle.

Ove čokoladne bananice su zdrave, bez rafiniranog šećera i idealne za brzi desert ili užinu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Pečena riba s kokosovim mlijekom i začinima

Objavljeno

/

Napisao/la:

Fotografija prikazuje tanjur s umjetnički pripremljenim obrokom. Na tanjuru se nalazi komad ribe preliven žutim umakom, ukrašen svježim listovima korijandera i tankim trakicama sušenih čili papričica. Pokraj ribe nalazi se kugla bijele riže, također ukrašena crvenim čili papričicama. U pozadini se vidi zdjelica s narančastim kockicama hrane, komadići svježeg đumbira, listovi korijandera i svijeća koja gori. Fotografija odaje dojam tople, kreativne kulinarske prezentacije s naglaskom na svijetle, privlačne boje i detalje.
Foto: DALL·E

Ovo jelo donosi egzotičnu kombinaciju okusa – nježna bijela riba prožeta aromatičnim začinima poput đumbira, češnjaka i kurkume, uz kremastu bazu od kokosovog mlijeka. Marinada daje ribi sočnost i bogatstvo okusa, dok se svježina limete i pikantnost čilija savršeno stapaju u harmoniji

Sastojci:

  • 4 fileta bijele ribe (brancin, oslić ili bakalar)
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • pola šalice nasjeckanog svježeg korijandera (ili peršina)
  • 1 crvena čili paprika, sitno sjeckana
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • pola šalice nasjeckanog mladog luka
  • sok od 1 limete
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica kurkume
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kokosovo mlijeko, limetin sok, đumbir, češnjak, kurkumu, čili papriku, sol i papar.

Filete ribe stavite u posudu, prelijte marinadom i ostavite 20-30 minuta da upiju okuse.

Na tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Izvadite ribu iz marinade (marinadu sačuvajte) i pecite 3-4 minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatnu koricu.

U istu tavu dodajte preostalu marinadu i nasjeckani mladi luk, kuhajte 2-3 minute dok se malo ne reducira.

Servirajte ribu prelivenom umakom, posipajte svježim korijanderom i poslužite uz rižu ili pečene batate.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Piletina s povrćem u tavi

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi tanjur ukusne hrane. Na tanjuru su komadi pečene piletine, narezane tikvice, cherry rajčice i žuta paprika. Sve je začinjeno i preliveno maslinovim uljem, što jelu daje sjajnu završnicu. Svijetle boje povrća i zlatni ton piletine čine ovu prezentaciju vrlo privlačnom i apetitnom.
Foto: DALL·E

Ovo lagano i zdravo jelo kombinira sočnu piletinu s hrskavim povrćem, pružajući savršenu ravnotežu proteina i vlakana. Pileća prsa su lagano začinjena i pržena na maslinovom ulju, dok tikvice, paprika i cherry rajčice dodaju svježinu i blagu slatkoću

Sastojci (za 2 porcije):

  • 200 g pilećih prsa (narezati na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 šaka cherry rajčica (prepolovljenih)
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • sol, papar, sušeni origano (po ukusu)
  • sok od pola limuna

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dodajte češnjak. Pržite 30 sekundi.

Dodajte piletinu, posolite i popaprite pa pržite 5-7 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Ubacite tikvicu i papriku te dinstajte još 5 minuta dok ne omekšaju.

Dodajte cherry rajčice i origano, pa kuhajte još 2 minute.

Na kraju dodajte sok od limuna i promiješajte.

Nastavite čitati

U trendu