Jesen je stigla, a prva asocijacija na jesen, što se tiče hrane, osim kestenja su i kolači od jabuke. Ovo voće nalazi se gotovo u svim domaćinstvima, a po starom dobrom običaju većina ih ljudi drži na stolu kao ukras te one brzo istrunu
Kako se to ne bi dogodilo i vama, napravite ovaj ukusni kolač od jabuka i griza.
Sastojci:
- – 1 jaje
- – 1 šalica šećera
- – 1 šalica mljevenih oraha
- – 2 šalice ribanih jabuka
- – pola vrećice praška za pecivo
- – pola šalice ulja
- – pola šalice mlijeka
- – malo cimeta
Za čokoladnu glazuru:
- – 150 g tamne čokolade
- – 50 g maslaca
- – 2 žlice ulja
- – 1 žlica vode
Priprema:
Lim u kojem će se kolač peći najprije treba nauljiti i pobrašniti. U zdjelu dodati sve sastojke, te pomiješati žlicom da se sjedine. Istresti smjesu na prethodno nauljeni i pobrašnjeni lim, poravnati i peći na 180 stupnjeva, 45 minuta.
Za vrijeme dok se kolač peče potrebno je napraviti čokoladnu glazuru.
Kako bi dobili glazuru potrebno je grubo narezati čokoladu ili je izlomiti na manje dijelove. Maslac narezati na kockice. U dublji lonac staviti vodu i zakuhati je, zatim preko njega staviti drugu posudu koja ne dodiruje vodu. U toj posudi miješati maslac i čokoladu dok se ne otope. Otopljenoj čokoladi dodati ulje i žlicu vode, zatim sve dobro pomiješati pa zdjelu maknuti s vodene kupelji. Glazuru kratko rashladiti.
Kad je kolač gotov, izvaditi ga iz pećnice te politi čokoladnom glazurom i posuti s orasima.
Staviti kolač u frižider da se hladi, oko sat vremena. Kada se ohladi poslužiti ga izrezanog na kocke.