Connect with us

Gastro kutak

Šunka u kruhu je nezaobilazni ukusni detalj uskrsnog stola

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan kruh punjen šunkom. Kruh je smeđe boje i izrezan tako da se vidi unutrašnjost, gdje je umetnut komad šunke ružičaste boje. Kora kruha je tamno smeđa i hrskava, a unutrašnjost je ravnomjerno ružičasta od šunke. Pozadina je zamućena, ali izgleda kao radna površina u toplim tonovima.
Foto: Pixabay

Ovo je tradicionalno uskrsno jelo kontinentalne Hrvatske i nosi se u crkvu na jutarnju misu i blagoslov. Obično se poslužuje s hrenom, umakom od hrena, rotkvicama i mladim lukom

Sastojci:

  • 1 šunka, najbolje da je teška od jednog do jednog i pol kilograma
  • 700 g glatkog brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 2 žlice soli
  • 1 žlica šećera
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 1 jaje

Priprema:

Šunka se treba kuhati onoliko koliko je teška. Ako ste kupili šunku od jednog kilograma, trebate je kuhati sat vremena u kipućoj vodi. Dakle, prvi korak je kuhanje šunke. Kuhajte je u blago posoljenoj vodi. Kad je skuhana, ostavite je u istoj vodi da se potpuno ohladi.

Dok se šunka kuha, pripremite tijesto. Zagrijte mlijeko, dodajte šećer i kvasac i čekajte 10 minuta da kvasac proradi. Pomiješajte s glatkim brašnom, solju i uljem. Tijesto trebate mijesiti oko 15 minuta kako bi aktivirali gluten i napravili kvalitetan, rahli kruh. Ostavite tijesto sa strane oko 45 minuta. Trebalo bi se udvostručiti.

Posušite šunku i dobro je premažite razmućenim jajetom. Ovaj korak je izrazito važan jer premazivanjem šunke osiguravate da se tijesto zalijepi za nju i da presjek bude lijep. U konačnici je šunku lakše rezati ako je sljubljena uz kruh.

Tijesto razvaljajte na 2 cm debljine pa u sredinu stavite šunku. Dobro je umotajte sa svih strana.

Izaberite lim koji je velik otprilike kao i šunka. Neka ima malo prostora sa svih strana. Nemojte šunku staviti u klasičan široki pleh jer će se raširiti i izgubiti lijepi oblik.

Površinu tijesta izbockajte štapićem i premažite preostalim jajetom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta, izvadite i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite pokriveno još 35 minuta. Maknite foliju i ponovno vratite šunku u pećnicu sve dok se ne stvori lijepa, zlatna korica.

Šunku nemojte rezati sve dok se potpuno ne ohladi. Najbolje ju je ohladiti zamotanu u čistu kuhinjsku krpu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Torta od mrkve, spoj sočnosti i kreme od sira

Objavljeno

/

Napisao/la:

Ova torta od mrkve je jednostavna za pripremu, sočna i puna okusa, idealan spoj mrkve i kreme od sira. Vrlo je jednostavna za napraviti uz napomenu da mrkvu ribate na najsitnijem dijelu ribeža.

Sastojci:

Za tijesto:

  • ¾ dl ulja
  • jedna i pol čaša šećera
  • 3 jaja
  • 1 mala žlica cimeta
  • 1 mala žlica praška za pecivo
  • 1 mala žlica sode bikarbone
  • 1 mala žlica vanilin šećera
  • 2 čaše brašna
  • 1/2 kg ili 5 dl naribane mrkve

Za premaz:

  • 100 g krem sira (npr. Philadelphia)
  • 1 mala žlica vanilin šećera
  • ½ dl maslaca (oko 100 g)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 velika žlica limunovog soka

Za posipanje:

  • Kokosovo brašno

Priprema: Umutite ulje, šećer i jaja u većoj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Postepeno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte naribanu mrkvu.

Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, stranice lagano premažite margarinom i pospite brašnom. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 60 minuta (provjerite čačkalicom je li pečeno). Ostavite biskvit da se potpuno ohladi. Za premaz umutite krem sir, vanilin šećer, maslac, šećer u prahu i limunov sok u glatku kremu te ohlađeni biskvit premažite pripremljenim premazom. Pospite cijelu tortu kokosovim brašnom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Pljeskavice s mljevenim mesom, tikvicama i feta sirom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi bijeli tanjur na kojem se nalaze četiri pljeskavice tamnosmeđe boje. Pljeskavice imaju vidljive zelene komadiće začinskog bilja. Okružene su listovima svježeg peršina, što daje dodatnu živost i svježinu. Tanjur je pažljivo stiliziran, a na lijevoj strani nalazi se mala zdjelica s crnim paprom, dok je vilica postavljena s desne strane. Fotografija odaje dojam ukusno pripremljenog obroka i može poslužiti kao inspiracija za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ove pljeskavice su hrskave izvana, a mekane i mirisne iznutra – idealne za roštilj, ručak uz prilog od povrća ili kao ukusan dodatak lepinji sa svježim povrćem i umakom po izboru. Jednostavne za pripremu, a bogate okusom, odličan su izbor za svakodnevni obrok

Sastojci (za 4 pljeskavice):

  • 300 g mljevenog mesa – oko tri pune šake (najbolje mješavina junetine i svinjetine)
  • 1 srednja tikvica (naribana i ocijeđena)
  • 2 žlice zobenih pahuljica (ili krušnih mrvica)
  • 1 jaje
  • 2 žlice sitno sjeckanog peršina
  • 2 žlice feta sira (natrganog ili izmrvljenog)
  • 1 žlica senfa
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • 1 žlica maslinovog ulja (za pečenje)

Priprema:

Tikvicu naribajte, posolite i ostavite da pusti vodu (10 minuta), zatim dobro ocijedite.

U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim ulja: mljeveno meso, tikvicu, jaje, zobene pahuljice, feta sir, peršin, senf, sol i papar.

Oblikujte 4 pljeskavice rukama.

Zagrijte tavu s malo ulja pa pecite pljeskavice na srednje jakoj vatri 4-5 minuta po strani, dok ne dobiju lijepu boju i budu pečene iznutra.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Pečeno carsko meso s hrskavom koricom i krumpir s lukom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji je prikazan tanjur s pečenim svinjskim trbuhom i pečenim krumpirima. Svinjski trbuh je narezan na nekoliko komada, s hrskavom i zapečenom koricom, dok krumpir izgleda kao da je pečen s lukom i začinjen svježim peršinom. Jelo izgleda vrlo primamljivo i ukusno, s kombinacijom zlatno smeđih nijansi koje ga čine dodatno privlačnim.
Foto: DALL·E

Pečeno carsko meso s hrskavom kožicom prava je mesna delicija koja se topi u ustima. Koža je zlatno-smeđa, dok je meso iznutra mekano, sočno i aro matično zahvaljujući začinima i češnjaku

Sastojci:

Za carsko meso:

  • 1 komad carskog mesa (oko 700–800 g s kožom)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica crvene paprike (slatke)
  • 1 žličica mljevenog crnog papra
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 žlica soja umaka (po želji)

Za prilog – pečeni krumpir s lukom:

  • 4 srednja krumpira
  • 1 veći crveni luk (ili 2 manja)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica suhog origana ili timijana
  • sol i papar po ukusu

 Priprema:

Kožu carskog mesa zarežite nožem u obliku mreže, ali ne previše duboko (samo kroz kožu i masnoću).

U maloj zdjelici pomiješajte sol, papar, crvenu papriku, češnjak i maslinovo ulje.

Utrljajte mješavinu u meso sa svih strana, posebno urezane dijelove. Po želji dodajte i soja umak za dodatni okus.

Stavite meso u pekač s kožom prema gore i ostavite da odstoji 30 minuta (može i dulje u hladnjaku).

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 45 minuta, zatim pojačajte temperaturu na 220 °C i pecite još 15 minuta da koža postane hrskava.

Ogulite krumpire i narežite ih na deblje ploške ili četvrtine, luk narežite na polumjesece.

U zdjeli pomiješajte krumpir, luk, ulje, origano, sol i papar.

Rasporedite smjesu na lim za pečenje, možete peći zajedno s mesom (u donjoj razini pećnice) ili posebno.

Pecite oko 50 – 60 minuta, povremeno promiješajte da se ravnomjerno zapeče.

Carsko meso narežite na tanke kriške, poslužite uz pečeni krumpir i luk. Možete dodati malo svježeg peršina po vrhu ili žlicu senfa sa strane.

Nastavite čitati

U trendu