Poveži se s nama

Gastro kutak

Slavonski čobanac unosi toplinu i bogate okuse na blagdanski stol

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje rustikalni prizor na otvorenom, gdje se na drvenom stolu nalazi veliki lonac s gulašem koji se kuha na otvorenoj vatri. Na stolu su također postavljeni tanjuri, čaše s vinom, košare s kruhom i kobasicama, te zdjele s raznim prilozima. U pozadini se vide drvene kuće i polje s konjima. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje tradicionalni način kuhanja i blagovanja na otvorenom, što može biti povezano s kulturnim običajima i načinom života u ruralnim područjima.
Foto: DALL·E

Čobanac je nezaobilazan dio slavonskih okupljanja, osobito u hladnijim danima, i često se poslužuje uz domaći kruh ili kuhani krumpir. Njegov rustikalni okus i bogata tekstura čine ga savršenim izborom za blagdanske stolove i obiteljske proslave

Sastojci (za 6-8 osoba):

  • 1 kg svinjetine (plećka ili lopatica)
  • pola kilograma junetine (but ili vrat)
  • 300 g dimljene kobasice (oko 2-3 srednje velike kobasice)
  • 1 velika glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 paprike (crvene i zelene, svježe ili dimljene)
  • 2 mrkve
  • 2-3 svježe rajčice ili 200 g pelata
  • 2 žlice mljevene crvene paprike (ljuta ili slatka, po želji)
  • 2 lovorova lista
  • 1 dl bijelog vina (trećina standardne čaše za vino)
  • sol, papar i čili po ukusu
  • 1 litra mesnog temeljca
  • malo ulja ili masti (svinjske) za pirjanje

Priprema:

Meso narežite na kocke veličine zalogaja. Kobasicu narežite na kolutiće.

Luk, češnjak, papriku i mrkvu nasjeckajte na sitno. Rajčice ogulite i narežite na kockice ili koristite pelate iz konzerve.

U velikom loncu ili kotliću zagrijte mast ili ulje.

Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Zatim dodajte nasjeckani češnjak, papriku i mrkvu, te pirjajte još nekoliko minuta.

Dodajte svinjetinu i junetinu, pa ih pržite dok ne puste sokove i blago ne porumene.

Umiješajte mljevenu papriku i dobro promiješajte kako bi se ravnomjerno rasporedila. Dodajte rajčice ili pelate te sve zalijte s bijelim vinom. Ubacite lovorov list, začinite solju, paprom i čilijem po ukusu, pa ulijte temeljac.

Poklopite lonac i kuhajte čobanac na laganoj vatri oko 2 do 2,5 sata, povremeno miješajući.

Zadnjih pola sata dodajte dimljenu kobasicu kako bi pustila svoj okus.

Čobanac poslužite vruć, s kriškom domaćeg kruha ili kuhanim krumpirom sa strane. Ako želite, uz čobanac možete poslužiti čašu dobrog slavonskog vina poput graševine.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Neobična palenta s kozjim sirom, orasima i medom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tanjur s hranom. Na tanjuru se nalazi kaša, vjerojatno od kukuruznog brašna, prelivena medom i posuta orasima. Na vrhu kaše nalazi se bijeli sir, a sve je ukrašeno grančicama svježeg timijana. U pozadini se vidi staklenka s medom i drvena žlica za med, kao i mala zdjelica sa smeđim šećerom. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje ukusno i estetski privlačno jelo koje kombinira različite teksture i okuse.
Foto: DALL·E

Ova palenta je elegantan spoj slatkog i slanog, savršena za one koji traže nešto drugačije. Kremasta baza od kukuruzne palente obogaćena je nježnim kozjim sirom, a hrskavi orasi i blagi okus meda donose zanimljiv kontrast tekstura i okusa

Sastojci:

  • 1 šalica kukuruzne palente (oko 200 g)
  • 3 šalice vode (oko 700 ml)
  • trećina šalice mlijeka (oko 100 ml)
  • 3 žlice maslaca (oko 50 g)
  • 1 šalica kozjeg sira (oko 100 g; izmrvljenog ili naribanog)
  • pola šalice nasjeckanih oraha (oko 50 g)
  • 2 žlice meda
  • prstohvat soli
  • svježe mljeveni crni papar (po želji)
  • grančica timijana (za dekoraciju, opcionalno)

Priprema:

U loncu zakuhajte 3 šalice vode i jednu trećinu šalice mlijeka s prstohvatom soli. Kada tekućina počne ključati, smanjite vatru na srednje nisku i polako dodajte palentu, neprestano miješajući pjenjačom kako biste izbjegli grudice.

Nakon otprilike 5–7 minuta kuhanja (ovisno o uputama na pakiranju palente), umiješajte 3 žlice maslaca dok se ne otopi i palenta ne postane kremasta.

U još toplu palentu umiješajte šalicu izmrvljenog ili naribanog kozjeg sira. Dobro promiješajte kako bi se ravnomjerno otopio.

Na suhoj tavi lagano prepržite pola šalice nasjeckanih oraha dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i zamirišu. Pazite da ih ne pregorite.

Toplu palentu podijelite na tanjure ili u zdjelice. Po vrhu pospite pržene orahe, prelijte s 2 žlice meda i, po želji, ukrasite grančicom svježeg timijana.

Ako želite više kremaste palente, dodajte još malo mlijeka (po žlicu odjednom) dok miješate.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Punjene paprike s tunjevinom i povrćem

Objavljeno

/

Zdjela s punjenom paprikom, prelivena rastopljenim sirom, uz ukrasne listiće peršina na rustikalnom drvenom stolu.
Foto: DALL-E

Paprike dolaze u različitim bojama – zelenoj, žutoj, narančastoj i crvenoj – ne zato što su različite vrste, već zato što su u različitim fazama zrelosti. Zelene paprike se beru ranije i imaju blago gorak okus, dok su crvene potpuno zrele i slađe, s više vitamina C i beta-karotena. Crvene paprike sadrže čak 11 puta više beta-karotena od zelenih

Sastojci:

  • 4 svježe crvene ili žute paprike
  • 2 konzerve tune u vlastitom soku ili maslinovom ulju (cca 160 g po konzervi)
  • 1 šalica kuhane riže (oko 200 g)
  • 1 mrkva, naribana
  • 1 tikvica, naribana
  • 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 50 g naribanog sira (parmezan ili gauda)
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za dekoraciju

Priprema:

Paprike prerežite na pola po dužini i očistite od sjemenki.

U tavi zagrijte maslinovo ulje pa popržite nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte naribanu mrkvu i tikvicu te pirjajte 5 minuta.

Umiješajte ocijeđenu tunjevinu i kuhanu rižu. Posolite i popaprite prema ukusu.

Napunite polovice paprika pripremljenom smjesom i posložite ih u namašćeni lim za pečenje.

Pospite paprike naribanim sirom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25-30 minuta, dok paprike ne omekšaju, a sir se lijepo zapeče.

Poslužite toplo, uz svježu salatu po želji.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Caprese salata s mozzarellom i rajčicom

Objavljeno

/

Svježa Caprese salata na bijelom tanjuru, s naizmjeničnim kriškama zrelih crvenih rajčica i kremaste bijele mozzarelle, ukrašena svježim zelenim listovima bosiljka. Salata je lagano prelivena zlatnim maslinovim uljem i tamnim balzamičnim preljevom, uz posip soli i papra. Postavljena je na rustikalnom drvenom stolu uz prirodno svjetlo koje naglašava bogate boje i svježinu sastojaka.
Foto: DALL-E

Mozzarella je kremasti i rastezljivi sir koji potječe iz Italije, gdje se tradicionalno proizvodio od mlijeka vodenih bivola. Danas se većina mozzarelle proizvodi od kravljeg mlijeka jer je ono dostupnije, ali autentična ‘mozzarella di bufala’ i dalje je cijenjena delicija

Sastojci:

  • 250 g (1 šalica) svježe mozzarelle
  • 3 zrele rajčice
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje (ekstra djevičansko)
  • balzamični ocat (po želji)
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Mozzarellu narežite na tanke kriške. Rajčice operite i narežite na kriške slične debljine kao mozzarellu.

Na tanjur naizmjenično slažite kriške mozzarelle i rajčice, stvarajući redove. Između redova ubacite listove svježeg bosiljka.

Lagano prelijte maslinovim uljem preko složene salate. Po želji, dodajte nekoliko kapi balzamičnog octa za dodatnu aromu. Posolite i popaprite prema ukusu.

Salatu poslužite odmah kao lagano predjelo ili prilog uz glavno jelo.

Nastavi čitati

U trendu