Gastro kutak

Slavonski čobanac unosi toplinu i bogate okuse na blagdanski stol

Objavljeno

/

Foto: DALL·E

Čobanac je nezaobilazan dio slavonskih okupljanja, osobito u hladnijim danima, i često se poslužuje uz domaći kruh ili kuhani krumpir. Njegov rustikalni okus i bogata tekstura čine ga savršenim izborom za blagdanske stolove i obiteljske proslave

Sastojci (za 6-8 osoba):

  • 1 kg svinjetine (plećka ili lopatica)
  • pola kilograma junetine (but ili vrat)
  • 300 g dimljene kobasice (oko 2-3 srednje velike kobasice)
  • 1 velika glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 paprike (crvene i zelene, svježe ili dimljene)
  • 2 mrkve
  • 2-3 svježe rajčice ili 200 g pelata
  • 2 žlice mljevene crvene paprike (ljuta ili slatka, po želji)
  • 2 lovorova lista
  • 1 dl bijelog vina (trećina standardne čaše za vino)
  • sol, papar i čili po ukusu
  • 1 litra mesnog temeljca
  • malo ulja ili masti (svinjske) za pirjanje

Priprema:

Meso narežite na kocke veličine zalogaja. Kobasicu narežite na kolutiće.

Luk, češnjak, papriku i mrkvu nasjeckajte na sitno. Rajčice ogulite i narežite na kockice ili koristite pelate iz konzerve.

U velikom loncu ili kotliću zagrijte mast ili ulje.

Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Zatim dodajte nasjeckani češnjak, papriku i mrkvu, te pirjajte još nekoliko minuta.

Dodajte svinjetinu i junetinu, pa ih pržite dok ne puste sokove i blago ne porumene.

Umiješajte mljevenu papriku i dobro promiješajte kako bi se ravnomjerno rasporedila. Dodajte rajčice ili pelate te sve zalijte s bijelim vinom. Ubacite lovorov list, začinite solju, paprom i čilijem po ukusu, pa ulijte temeljac.

Poklopite lonac i kuhajte čobanac na laganoj vatri oko 2 do 2,5 sata, povremeno miješajući.

Zadnjih pola sata dodajte dimljenu kobasicu kako bi pustila svoj okus.

Čobanac poslužite vruć, s kriškom domaćeg kruha ili kuhanim krumpirom sa strane. Ako želite, uz čobanac možete poslužiti čašu dobrog slavonskog vina poput graševine.

U trendu

Exit mobile version